icon

Čo môže exmanžel získať po rozvode?

Včera o 18:33

Pocas manzelstva bol na mna a nevlastnu sestru prepisany rodicovsky dom. Zije v nom este ocino, ma pravo dozitia. Ked sa s manzelom rozvediem, musim ho vyplatit z polovice nasho bytu aj z polovice polovice rodinneho domu v ktorom este zije otec? Spada tato moja polovica domu, ktorej som vlastnikom do BSM, hoci dom je este v uzivani otca? Dakujem
V pripade ze ma manzel narok na polovicu z polovice rodicovskeho domu, ako zabezpecit aby nemal. Prepisat dom len na sestru este teraz, nemoze to exmanzel napadnut?

anonym_fc30d1
Včera o 18:34

Ak bola časť domu darovana, tak ex nemá nárok. Ak ti bola predaná, tak nárok má.

autor
Včera o 18:36
@anonym_fc30d1

Ak bola časť domu darovana, tak ex nemá nárok. Ak ti bola predaná, tak nárok má.

@anonym_fc30d1 rodicia spisali zavet (este ked zila mama), ze prepisuju dom na setru a mna a maju tam pravo dozitia. Nic som nekupovala

anonym_fc30d1
Včera o 18:37

Ak si dedila, tak nárok na rodičovský dom nema.

anonym_fc30d1
Autor odpoveď zmazal
anonym_46bb92
Včera o 18:38

Tak mu nemusíš dať nič. Prepísali na teba a sestru a navyše to je dedičstvo

autor
Včera o 18:39

Dakujem pekne

anonym_2018bb
Včera o 18:43

na sestru tiež nič neprepisuj, lebo sa môže stať že viac neuvidíš svoju čiastku. Však keď na ňu prepíšeš tak jej dobrovolne dáš svoj podiel. Po smrti rodičov sa zvyknú diať dosť nepríjemné veci medzi súrodencami.

autor
Včera o 18:46
@anonym_2018bb

na sestru tiež nič neprepisuj, lebo sa môže stať že viac neuvidíš svoju čiastku. Však keď na ňu prepíšeš tak jej dobrovolne dáš svoj podiel. Po smrti rodičov sa zvyknú diať dosť nepríjemné veci medzi súrodencami.

@anonym_2018bb verim, ze to by sa nestalo....ale vidim to o dva domy dalej, ako surodenecke vztahy nicia peniaze, doslova nespoznavas vlastneho brata

anonym_45cf86
Včera o 18:49

Nie, exmanžel z toho nič nemá. Dedičstvo a darované nespadajú do bsm

anonym_2018bb
Včera o 18:56
@anonym_autor

@anonym_2018bb verim, ze to by sa nestalo....ale vidim to o dva domy dalej, ako surodenecke vztahy nicia peniaze, doslova nespoznavas vlastneho brata

@anonym_autor slovenský folklór. Hádky o dedičstvo.

anonym_efa099
Včera o 19:16
@anonym_2018bb

@anonym_autor slovenský folklór. Hádky o dedičstvo.

@anonym_2018bb presne a často ide o starú barabiznu v zspadakove a hádajú sa o ňu dobreze nie šiesti dedičia

autor
Včera o 19:18

Ano, ale o pomoc rodicom sa tak nehadaju

anonym_2018bb
Včera o 19:39
@anonym_autor

Ano, ale o pomoc rodicom sa tak nehadaju

@anonym_autor presne.

nikolka232
Včera o 19:41

Nie, nebude nič od teba mať. Darované dedičstvom nespadá do BSM.

anonym_855e16
Včera o 19:53
@anonym_autor

@anonym_fc30d1 rodicia spisali zavet (este ked zila mama), ze prepisuju dom na setru a mna a maju tam pravo dozitia. Nic som nekupovala

@anonym_autor skus prosim ta znova... v zaveti sa nic neprepisuje... v zaveti sa odkazuje, co s majetkom po smrti... takze este raz, co sa presne stalo... zdedila si dom so sestrou (po mame/ bol len mamin) alebo vam ho darovali alebo predali?
Ak tam ma ocino pravo dozitia, tak teda asi nie je jeho... len skok so spisania zavetu na vlastnictvo tvoje a sestry je dolezite a nic to nehovori o sposobe nadobudnutia (co je kriticke pre dalsie rady)

autor
Včera o 20:09
@anonym_855e16

@anonym_autor skus prosim ta znova... v zaveti sa nic neprepisuje... v zaveti sa odkazuje, co s majetkom po smrti... takze este raz, co sa presne stalo... zdedila si dom so sestrou (po mame/ bol len mamin) alebo vam ho darovali alebo predali?
Ak tam ma ocino pravo dozitia, tak teda asi nie je jeho... len skok so spisania zavetu na vlastnictvo tvoje a sestry je dolezite a nic to nehovori o sposobe nadobudnutia (co je kriticke pre dalsie rady)

@anonym_855e16 napisem to laicky, rodicia prepisali dom na mna a sestru, ja mam 50%, sestra 50%, sme uvedene na liste vlastnictva s dodatkom, ze rodicia maju pravo dozitia

anonym_19778d
Včera o 20:18
@anonym_autor

@anonym_855e16 napisem to laicky, rodicia prepisali dom na mna a sestru, ja mam 50%, sestra 50%, sme uvedene na liste vlastnictva s dodatkom, ze rodicia maju pravo dozitia

@anonym_autor Ak prepísali darovacou zmluvou len na teba a sestru, tvoj podiel na dome nespadá do BSM.

lucilaines
Včera o 20:26
@anonym_autor

@anonym_autor ale ked rodicia “prepisali dom na teba”, tak ste museli podpisat nejaky papier. Ty aj rodicia aj sestra. Ako sa ten papier volal? Darovacia zmluva? Kupna zmluva za 1 euro? Toto je dolezite, akym titulom si ty ten dom nadobudla.

gab1sol
Včera o 20:27
@anonym_autor

@anonym_autor nájdi si list vlastníctva a pozri, čo je titul nadobudnutia. Prepísať mohli aj formou darovacej, ale aj kúpnej zmluvy. To je podstatné.

chrobak7
Včera o 20:49
@nikolka232

Nie, nebude nič od teba mať. Darované dedičstvom nespadá do BSM.

@nikolka232 Darované dedičstvo neexistuje, to je blbosť. Buď niekto niečo dostane darom, alebo to zdedí.

@anonym_autor Ale stále si nám neobjasnila, akou formou si nadobudla vlastníctvo domu. Bolo to darovaním? Kto ti daroval dom? Mama? Alebo aj otec? Spomínaš závet - závet sa uplatňuje v prípade úmrtia a dedičského konania. Po kom si dedila? Po mame? A čo otcov podiel na dome? Ten si ako získala.

Treba presne popísať situáciu, lebo to môže byť podstatná "maličkost".

Dobre napísala gab1sol - pozri list vlastníctva - tam je uvedený titul nadobudnutia. Možno tam bude uvedené, že darovacia zmluva, možno len skratka Ded... a nejaké číslo - v tom prípade to bolo zdedené. Ak je tak kúpna zmluva, tak môže byť problém.

nikolka232
Včera o 20:52
@chrobak7

@nikolka232 Darované dedičstvo neexistuje, to je blbosť. Buď niekto niečo dostane darom, alebo to zdedí.

@anonym_autor Ale stále si nám neobjasnila, akou formou si nadobudla vlastníctvo domu. Bolo to darovaním? Kto ti daroval dom? Mama? Alebo aj otec? Spomínaš závet - závet sa uplatňuje v prípade úmrtia a dedičského konania. Po kom si dedila? Po mame? A čo otcov podiel na dome? Ten si ako získala.

Treba presne popísať situáciu, lebo to môže byť podstatná "maličkost".

Dobre napísala gab1sol - pozri list vlastníctva - tam je uvedený titul nadobudnutia. Možno tam bude uvedené, že darovacia zmluva, možno len skratka Ded... a nejaké číslo - v tom prípade to bolo zdedené. Ak je tak kúpna zmluva, tak môže byť problém.

Chyba mi tam alebo 🙈🙈
@chrobak7

Podľa mna majú sestry každá 1/2 a otec ma len ťarchu na pravo dožitia.

anonym_855e16
Včera o 21:05
@anonym_autor

@anonym_autor ale nechapes, ze je podstatny sposob nadobudnutia? Uz neviem, ako to inac mam napisat...

chrobak7
Včera o 21:16
@nikolka232

Chyba mi tam alebo 🙈🙈
@chrobak7

Podľa mna majú sestry každá 1/2 a otec ma len ťarchu na pravo dožitia.

@nikolka232 To je pekné, že má každá 1/2, ale akým spôsobom to nadobudli? To je podstatné.