icon

Ako riešiť nadmerné pitie manžela?

22. mar 2025

Asi sa potrebujem vyrozprávať.
Na jednej strane si hovorím že mám dobrého starostlivého manžela. Snaží sa zabezpečiť rodinu tvrdo pracuje od rána do večera a keď je doma snaží sa venovať aj deťom..
Ale... Už dlho ma trápi, že pije. Kedysi to bolo každý deň... Buď 5 niekedy aj 10 piv, alebo aspoň 1 niekedy dve fľaše vína... No potom keď som videla že pekne slovo nepomáha tak som už pritvrdila a musím uznať že prestal. Dal si ozaj jedno pivo raz za týždeň niekedy raz za mesiac a bolo to tak dobre. Mal viac energie viac sa zaujímal. Ale sa mi zda že to zase ide do starých koľají... Posledný mesiac zas pomaly každý večer keď príde z práce otvorí fľašku vína a do hodiny je vypita... Včera vypil dokonca dve... Dnes že by chcel s chalanmi skočiť na hokej do kŕčmi pozrieť na jednu tretinu... Kým som uspala deti on už po sediačky spí na gauči. Chce sa mi z neho grcat. Nechcem byť na neho zla alebo daka sekera, no toto je už fakt moc.. ako to s ním prejednat? Je mi to nepríjemné riešiť a on sa vždy tvári tak nijako asi mu je trápne...
Som znechutena

autor
22. mar 2025

@ladybarbora prosím odpustite si takéto ustipacne komentáre. Som jeho manželka, viem čo k nemu cítim, ako veľmi ho ľúbim... Ľahko sa povie a ťažko koná...

autor
22. mar 2025

@gribka1 áno ja viem že by nemal, upravila som mu kvôli tomu aj stravu aby sme čo najviac vylúčili všetky potraviny ktoré škodia

majo111222
Odpoveď bola odstránená
enmery
22. mar 2025

@ladybarbora Pretože je už spoluzavisla. A nechápe, že akceptáciu a čakaním mu práveže ubližuje a ukazuje, že ho neľubi-vyrastu ďalšie "super šťastné psychicky vyrovnané " deti s otcom alkačom, lebo sak inak sa stará 🤦‍♀️

ladybarbora
22. mar 2025

Ja nie som ustipacna, ale ked ho lubite porozpravajte sa s nim. Flasa denne je dost. Evidentne mu to uz raz pomohlo - rozhovor bez vyhrazok, bez vydierania. Da si urcite rozumne poradit

deti95060810
22. mar 2025

anonymní alkoholici - pozri túto stránku..

januska12323
22. mar 2025

Povedz mi kedy je tým dobrým otcom keď príde vyslope fľašu alebo dve a zaspí na gauči? Nevadí, že ho tak deti vidia a cítia ten smrad? Nebojíš sa, že ďalší deň v práci nafúka? Alebo autom niekoho zabije? Nič?
Príde domov, vyber fľašu, vylej ju do umývadla a daj mu na výber ty a deti alebo chlast.

panonia
22. mar 2025

Keď zaspi schovaj všetok alkohol a uvidiš aky velky je problem... Nech sa tvari akokolvek musíš mu povedať, že takto to ďalej nejde. Prečo vlastne pije? Ma tažký deň, či trapi ho niečo? Či len tak zo zvyku?My sme s mužom abstinenti, u nas žiaden chlast ani nie je...alkohol je svinstvo a bodka. Aj to víno niečo stoji a každý deň flaša to môže niečo deťom kupiť alebo Tebe.....neospravedlňuj jeho pitie. Ak s tym chceš niečo urobiť a zachrániť ho začni konat a nie ho lutovať.

lenusiatko
22. mar 2025

Autorka, velmi ta chapem, bohuzial na SK kto nepije, je divny. Clovek do toho padne ako nic a neskonci to. Musis urobit nieco, co si este nikdy neurobila. Mozno realne poziadat o rozvod, on potrebuje raznu facku, bud sa prebere, alebo to je jasne. Vies ho vyhodit z domu, nech ide k rodicom napr. , dat mu ultimatum? Tuto sa neda hrat v rukavickach, lebo ide o zivot nielen jeho, ale aj tvoj a deti. Cim budu deti starsie, tym to bude horsie, budu to vidiet a vztahy sa nenavratne pokazia. Budu ti vycitat, ze si nic nespravila. Moze to aj im realne znicit zivot, preto ked urobis nieco teraz, predides niecomu horsiemu. Netlac to pred sebou, lebo ta to znici. Teraz je ta chvila to riesit. Jasne, ze ho mas rada, ale to nemoze byt argument na to, aby si to neriesila, prave naopak. Vacsinou alkohol je druha faza skutocneho problemu, mozno by este stalo za to, zistit tu prvu fazu - spustac, aby sa riesila pricina. Zisti si, ake mas moznosti spustit akciu a vytvor si priestor mentalny, lebo ta to bude stat obrovske mnozstvo energie, ale spravit nieco musis. Bud statocna a uprimna najma voci sebe.

vorkola
22. mar 2025

A to vobec nedby s tou nohou ?Vsak po case mu moze hrozit amputacia,,ano ma to ,teda ten zapal z alkoholu

vorkola
22. mar 2025

@vorkola oprava,,nedby ma byt nedbá

anna777115
22. mar 2025

Autorka, pri alkohole, je buď výhra, alebo prehra, remíza neexistuje.Niektory jednotlivci bez alkoholu nebudú, ani keď im dáš neviem, aké ultimáta. Ty, budeš tá vadná, netolerantna, hľadajúca chyby a vyvolávajúca konflikty a on chudáčik bude milujúci otec, ktorý má takúto mrcha ženu, čo mu ani pivko nedovolí. Chcem sa spýtať, kedy je tento dokonalý otec, vôbec otcom a partnerom, keď je každý boží deň naliaty. Tvoje deti vyrastajú v prostredí, kde sa toleruje alkohol a oni budú mať tiež rovnaký postoj k pitiu. Áno alkohol, je slovenská olympiáda a kto nepije s nami, pije proti nám..Autorka, čo chceš počuť, že dva litre vína, alebo desať pív je taký slovenský štandard, ktorý sa bežne vypije v každej druhej Slovenskej domácnosti? Najdôležitejšia, je predsa láska a to že ho miluješ, prekoná všetok odpor k tomu alkoholickému smradu, neschopnosti vnímať a rešpektovať teba, ako partnerku. Zamysli sa a daj si odpoveď, na otázku, ako ti on opätuje tvoju lásku, keď ťa ani nevníma, nerešpektuje ťa, aj napriek tomu, že vie, aký máš postoj k pitiu...

anketkarka
23. mar 2025

Za triezva mu prosím povedz ako veľmi ho ľúbiš a ako veľmi si myslíš, že má veeeeľký problém s alkoholom. Ničí vám život a prosíš ho, aby to stopol. Povedz mu, že zatiaľ v tom nie je sám, ale keď sa nebude snažiť poraziť tú chorobu, tak budete musieť ako rodina skončiť. Držím palce a želám obom veľa síl. On musí prestať na nulu a už ani na nejakej oslave neochutnať. Vždy do toho spadne ak nevydrží.

mandarinka555
23. mar 2025

To obhajovanie muža je taká "národná kultúra" 🙈 Veľa žien, ani len netuší, že chlap im chlastá...On keď dojde z roboty (chodí tak náročky), aby žena uspávala deti a on akože zaspal na gauči (alebo skôr už rovno v posteli). Potom sa bráni tým, že je uťahaný a zaspal (je to obrana 99% obhajoby). Pravda je tá, že ich obťažujú vrieskajúce deti a frustrované ženy a tak "utekajú" ku alkoholu... A viete, že štatistiky dokazujú, že 84% žien na materskej chlastá?

jozinzbazin22
23. mar 2025

@ladybarbora toto bolo dobre,aj ma to celkom prebralo.Veru neni nad ze by sa riadne po...a uz nikdy sa toho nechytil.

tairyx
23. mar 2025

Bez ohľadu na to, ako veľmi ho ľúbiš, alebo práve preto, že ho tak veľmi ľúbiš, nesmieš mu to potichu tolerovať. Už som to písala v inej diskusii, alkohol mení psychiku človeka, ak nezasiahneš včas, budeš mať doma človeka nervózneho, zlostného, bez duše, niekoho, koho nepoznáš... mnoho ľudí, ktorých alkohol dohnal na liečenie sa už nevie spamätať, stanú sa z nich schránky bez duše, bez zmyslu života- lebo zmyslom ich života bol dlhé roky alkohol, a keď ho nemajú, nedokážu cítiť uvoľnenie, šťastie... už to tu bolo napísané- si spoluzávislá, aj vaše deti, hľadaj články o tom, čo robí spoluzávislosť s krehkými detskými dušami, a podľa toho konaj ďalej...

cacianka
23. mar 2025

Odfot ho v čo najvýraznejších pózach, ako sa prejavuje po vypití fľaše, dvoch. Určite nevyzerá iba ako unavený chlap neskoro večer....
A potom ako radia ženy, slušný tvrdý rozhovor a vymedziť čo si vyberie. Milovať ho môžeš koľko chces, ale práve preto buď tvrdá, buď alebo

tairyx
23. mar 2025

@cacianka alkoholika môžeš fotiť a nahrávať koľko chceš, s ním to ani nepohne, debila spraví z teba, necíti hanbu, on to v hlave vytesní a vie si to ospravedlniť, toto nie je cesta.. iba dať na výber, buď rodina alebo alkohol, a stáť si za tým. Zo 100 alkoholikov si 98 vyberie alkohol.. je to silnešie ako človek sám.. bohužiaľ..

sasa1310
23. mar 2025

nedržať alkohol doma. Prečo keď príde domov, tak ho tam čaká fľaša vína či fľašky piva?

anna777115
23. mar 2025

@sasa1310 Dospely, svojpravny človek sa k alkoholu dostane nemusi mat doma zásobu. Ono, keď takto bude pokracovať, tak bude potrebovať vzdy vačšie množtvo k požadovanému výsledku. Pooznám par jednotlivcov

anna777115
23. mar 2025

Poznam pár jednotlivcov, ktorí si doma daju osem piv do rozbehu a doraziť sa idú do krčmy..

sasa1310
23. mar 2025

@anna777115 jasne, autorka ale píše, že príde domov a otvorí si fľašku. Tak keby nebolo čo, tak si jednoducho nemá otvoriť čo. Zatiaľ nech to rieši tak, že doma nenájde ani hlt a potom uvidí či chlap začne chodiť kupovať, alebo bude akceptovať, že doma nie je čo piť

autor
23. mar 2025

@sasa1310 ale ja ho predsa nečakám s fľašou a na daj si vypi si ..
Normálne je dospelý vie si zájsť po práci do obchodu a kúpiť si na čo má chuť 🤦🏼‍♀️ ja neviem či si myslíte že ho nadajam a potom sa sťažujem že pije...
Niekedy je menej viac... Chápem že každý je múdry a vie presne čo robiť... Len treba pri tom radeni aj rozmýšľať
Ďakujem

cacianka
23. mar 2025

@sasa1310 necitas ? Už písala hore že cestou z práce si kúpi,.

cacianka
23. mar 2025

Povedz všetkým návštevám aj rodine, že alkohol sa stáva u vás doma problémom, nech ho k vám nenosia a ani vy ho ponúkať nebudete. Tu sa ukáže úroveň ľudí z vášho okolia.

autor
23. mar 2025

@cacianka keď som raz svokre na jednej oslave povedala nech mu už nečapuje pivo povedala mi že som malý pán aby som jej kazala čo robiť... Veď čo mu neviem dopriať, robí ako trud a ja len rozkazujem.. toľko k tomu

sasa1310
23. mar 2025

@cacianka nie, komentáre som nečítala

sasa1310
23. mar 2025

ja nikde nepíšem, že ho čakáš s fľašou. Reagovala som len na tvoju vetu v úvodnom príspevku: ....Posledný mesiac zas pomaly každý večer keď príde z práce otvorí fľašku vína a do hodiny je vypita...

anna777115
23. mar 2025

Autorka, tvoj muž zrejme pochadza z takeho prostredia, kde maju k alkoholu blizko a toleruju ho. Pri, takychto ĺuďoch budeš vždy za vadnu, netolerantnu a neprajnu, ktora nedopraje chudácikovi ani pivko od smadu, keď už tak tažko pracuje tak si predsa zasluži, poznam to velmi dobre.Ako som uz napisala sú len dve moznosti, ktoré možeš urobiť. Buď mu chltanie budeš tolerovat, alebo odmietneš toleranciu alkoholu a nastavis si tvrdo vlastne pravidla, ktore ak poruší, je koniec. Nič, medzi tym neexistuje. Čím skór to pochopíš, tým skor si možeš začať vážiť samu seba, svoje deti a vlastný život.

cacianka
23. mar 2025

Už by som jej povedala svoje.
Milá svokra, z vášho syna je alkoholik. Vyslope litre vína, tak ho podporujte ďalej, buďte vy tá veľká pani, nech sa aj vďaka vám prepije k smrti. Áno pracuje, zaslúži si dobré jedlo, pitie ale alkohol to byť nemusí, lebo mu veľmi škodí.
Ja tiež makám a nepotrebujem sa každý večer ožrať za odmenu ako váš syn.
@anna777115 asi tak.