Ako riešiť návštevy rodiny po pôrode?
Ako by ste riešili túto situáciu. O pár týždňov sa nám má narodiť bábätko. V oboch rodinách to bude prvé vnúča, takže každý sa veľmi teší. No ale nastal taký problém, že aj jedna aj druhá rodina by chcela prísť pozrieť čo najskôr. Mne nevadí, ak by prišli aj do pôrodnice. Lenže obe rodiny sú vzdialené minimálne 5-6 hodín autom a chceli by prísť na dlhšie na pár dní. Ubytovať u nás ich nemôžeme, pretože máme malý dvojizbák a už teraz sú v obývačke veci pre bábätko. Navyše by sa zmestila len jedna rodina, a to už vidím, že by boli ďalšie nezhody, že koho by sme uprednostnili. Ďalšia vec je, že ešte jedna rodina, tam sú rodičia rozvedení. Takže nechať všetkých, nech si zabezpečia ubytko v hoteli? Alebo ubytovať u nás na 3x rodiny? No neviem.
Mamicky maju pravdu, nevieš do coho ides.Nic netreba slubovat. Zena je citliva po porode kazdy stres moze ohrozit tvorbu mlieka. Radsej sa orientuj na to, aby si mala pomocky doma a nemusel muz behať zhanat. Este zopar rad na laktaciu, mne pomohlo pit flasu Vinei denne a tiez som si dala chlieb s hrubou vrstvou tixtierstelneho syra a vajicka natvrdo. Tiež si priprav vankus s dierou na sedenie, glycerinove capiky aby si netlacila pri velkej toalete , nejaky krem na bradavky.
A ostatne, treba povedat podla zdravotného šťavu maminky a dietatka. Cas po porode je krasny, ale aj narocny. Drzim palce!
Ja som po porode bola dalsie 3 tyzdne na liekoch proti bolesti a nevedela som si poriadne sadnut, za dalsie som mala dost tazke chvile s babatkom, ktore chcelo byt len na rukach, inak plakalo. Prva navsteva k nam prisla koncom 600to nedelia a aj tak mi to bolo este neprijemne aj ked ludia mi chybali. Najhorsie bolo ako tu sedeli v obyvacke pol dna, vzdy ked babatko zaplakalo vsetci hned do pozoru ze co sa deje.. Chodili pozerat ako ho prebalujem, preco place, podavali si ho tu. Ja som si vtedy sama nebola sebou ista co kde ako.. Ja neviem, ci im nieco taka navsteva tiez dala, lebo mne ani malemu teda nic, len averziu na ludi :D . Neviem si predstavit, ze by tu nebodaj vtedy niekto chcel prespat.
Koho by som naozaj úprimne prijala, je moja mama. Ale viem, že ostatní by to asi pochopili zle, prečo nemôžu a preto sme zvažovali, že ak chcú prísť, môžu aj ostatní. Chápem, že sa tešia. Ja som uvažovala aj nad tým, aby prišli do pôrodnice, nech sa pozrú a potom až o pár týždňov, keď sa zabehneme, no ale už mi bolo naznačené, že chcú ostať dlhšie. Preto som uvažovala nad ubytovaním, aby si aspoň našli svoje, len každý bol zvyknutí, že spali u nás. Trochu som vycítila už dávnejšie také sklamanie z ich strany, keď som načrtla, že pri dieťati to už bude s ubytovaním u nás iné. Muž je tiež za to, aby keď chcú, nech si nájdu ubytovanie a môžu prísť k nám na chvíľku. No len tie staré zvyky, že tu vždy mohli prespať a zrazu nie, to som vycítila, že im nie je po vôli. Ale už ma tiež nebaví stále ustúpiť. Chcem, aby vnúča videli, v tom nebránim, ale zároveň žiadam trošku pochopenia. Tak asi neostáva nič iné, len ak sa urazia, tak si tým budú musieť sami prejsť.
@anonym_autor ale ty nemusíš plniť ich očakávania a predstavy. Ani ti to neprikazuje zákon o rodine, že musíš skákať ako pískajú oni. S mužom sa dohodnite veľmi jasné a kľudne to môže podať on, ako hlava rodiny a akási autorita, ktorá chráni svoju ženu a hlavne dieťa.
Zvážte aj písomnú správu, keby im hlavy nebrali vaše hovorené slová, a stojte si za svojim rozhodnutím. Môžete ho koncipovať s vetou v zmysle že podľa stavu rodičky a dieťaťa ich radi privítate - ale podľa vašich pravidiel a keď to by uznáte za vhodné im dáte vedieť.
Veľa príspevkov sú super, treba dať prečítať mužovi, nech sa prípravi robiť stit a sbs
Vsak.pridu postupne, vobec jie je nutne aby sa xy ludi naraz dotrepkalo. Vobec ta nemusi trapit koho sa xo dotkne, ver ci nie nedotkne, kazdy pochopi ak budes chciet mst xdni pri sebe mamu po.porode a nie xdnove navstevy.
Ja osobnw som v poeodnici mala navstevy, kwd odisli bolo mi jedno co budu robit. Doma potom par tyzdnov okrem.rodicov nic. Aj to len na otocku prosli na chvilu, a potom sa zastabila.siesia rodina z vychodu.. pobudli par hodin a bolo. Tiez ma nwtrapilo xo budu robit x dni, myslim ze malinaj tak.peogeam.s mojimi rodixmi. Mama ma.ine starosti s babatkom doma ako rozmyslat nad tym co hostia budu robit. Akciw, peogramy, stretka aj vylety dlhsie.. sa organizovali neskor.
No ale naozaj nie je nutne aby chodili vsetci nsrqz.

Ďakujem všetkým za cenné rady do tejto diskusie. Porozprávam sa ešte raz s rodinou, že vhodné bude stretnutie až neskôr a bez prespania u nás. Snáď to pochopí aj svokra, že nechceme ju vyštvať alebo čo. Predsalen ani sama neviem ako sa budem v tie dni cítiť.
@anonym_autor
Návšteva v pôrodnici má výhodu že sú určené navštevné hodiny a dezinfekcia na ruky pred vstupom, nestranný priestor kde nečakajú pohostinstvo, ak sa budeš na to cítiť tak ich radšej zavolajte tam nech prídu pozrieť uvidíš aspoň či ti budú dávať rady , ako sa budú celkovo správať a podľa toho uvidíš či budeš chcieť ďalej od nich nejaké návštevy v budúcnosti. Padá mi sánka z tej sebeckosti že sa chcú nanosit na prespanie čo i len jedného dňa, že to vôbec napadne tým ľuďom, veď intimita a hygiena ochrana pred chorobami dieťaťa aj teba .... Ach..
Pôrod je fakt najľahšia časť materstva, tá psychika hormóny bolesti krvácanie stolica ..všetky ženy v pôrodnici v slzách za každú maličkosť to sú extrémne silné momenty a intímne celé šestonedelie patrí hlavne matke a jej dieťaťu samozrejme aj otcovi, najlepšie nech držia všetci jazyk za zubami a iba pogratuluju. Kým to človek nezažije netuší čo to môže byť aj keď si o tom naštuduje a vypočuje skúsenosti.
Ja som síce ostala sama už v tehotenstve, čiže jedine rodina z mojej strany ale nikto sa našťastie nestaral nechceli návštevy. Mesiac pred pôrodom som už mala potrebu byť viac sama a nekomunikovala som tak s blízkymi ľuďmi, po pôrode som dala pár ľuďom vedieť aby posunuli ďalej info a oceňujem že ma rešpektovali a nevyvolavali nevypisovali aj tak som na telefóne nemala ani chuť byť lebo som bola zaneprázdnená pozeraním sa na svoj malý zázrak 🤭Maminu som mala pri pôrode je to fajn mať nejakú oporu pri sebe pri tých cudzích ľuďoch, ak si to rozmyslis vieš poslať doprovod preč. S dieťaťom žijem sama a popravde to bolo skvelé, bola som dohodnutá s maminou že príde ku mne aj prespávať ale nevyužila som to, som rada že netlačila na mňa že by chcela dieťa na ruky atď a nechala ma aby som si zvykla na bábätko chcela som sa o neho starať iba ja a aj len nechať niekoho iného držať kočík vrátane mojej mamy mi dlhé mesiace bolo vyslovene nepríjemné. Najlepšie keby nevypisovali nevyvolavali a ozvete sa s mužom vy keď sa na to budete cítiť, keď vám dajú pokoj a priestor radi ich potom privítate. Budete si zvykať na nový život a nebýva to rozprávkové a tie návštevy a aj dobre mienené rady vedia rozhádzať ženu a odpojiť od svojej intuície a napojenia na svoje dieťa. Veľa kontaktu koža na kožu aj otecko ale najmä ty ako matka aby sa tvorilo mlieko a budoval vzťah nenechajte sa obrať o tieto chvíle ktoré sa nedajú vrátiť. Budeš potrebovať veľa opory empatie a kto toho nebude schopný tak nepúšťať k sebe nech len muž sa s nimi rozpráva a išlo to mimo teba, zavolať svoju mamu je to najprirodzenejšie. Mne moja pomohla s upratovaním a hlavne mi varila to bola najväčšia pomoc aku pre mňa mohla spraviť ,lebo ten hlad pri kojeni ktorý neustúpil ani po trojitých porciách jedla 🤣
A k tomu že by síce nespali u vás ale v hoteli, tak ako by to vyzeralo? Celý deň by sedeli vedľa teba alebo po pár hodinách behali hore dole a toto mať niekoľko dní? Čo keď im nebudeš chcieť dávať na ruky a aby sa ti starali o dieťa, budú sa na teba len tak pozerať každý deň toľko hodín vkuse? Alebo ich necháš lebo už budú urazený že musia byť v hoteli aby to nebolo ešte horšie a potom budeš plakať s výčitkami prečo si to nechala a cítila sa tak nepríjemne v tej situácii? Aj len jednodňová niekoľko hodinová návšteva je nevhodná... Veľakrát mi krv pretiekla na posteľ alebo mimo záchoda na zem pred sprchou, únava potrebuješ oddych spať aj cez deň, byť v pohodlnom oblečení neupravená, veľa žien má problém sedieť po pôrode no ja kým som vstala a sadla si s tými bolesťami po nástrihu, súkromie na kojenie môže ti veľmi pretekať mlieko možno si budeš musieť odsávať, dieťatko ak by malo nejaké problémy koliky nepokojné plačlivé je to extrémne frustrujúce keď nevieš dieťa upokojiť aj keď spravíš úplne všetko a ešte k tomu si nespala celú noc, ktovie aký bude mať režim niektoré deti sú naozaj stále na prsníku, prestanú plakať a zaspia upokoja sa iba na hrudi matky... Treba chrániť dieťa aj seba, vyhnite sa čo najviac stresom. Muž sa vás zastane pomôže a všetko spolu zvládnete, držím palce nech všetko dobre dopadne 🥰 ak budeš chcieť môžeš sa potom ozvať ako to dopadlo