icon

Výčitky pri návštevách rodiny: Ako ich riešiť?

6. júl 2026

Už som fakt zúfalá z tejto rodinnej situácie. Celú rodinu máme na opačnom konci Slovenska. S mužom žijeme na západnom Slovensku. Snažíme sa chodiť cez sviatky, cez leto, aj na veľké oslavy k rodine. Naozaj ich nezanedbávame. Ale z čoho som už zúfalá je to, že akonáhle máme prísť alebo prídeme, počúvame len VÝČITKY. Sú to také, že prečo sme neprišli na dlhšie, prečo máme aj svoj program, keď prídeme k nim, prečo sme dlhšie u jednej alebo u druhej rodiny, prečo toto, prečo tamto. Ja už s takou nechuťou tam niekedy idem, že až 🤬 Snažili sme sa im vysvetliť, že nemáme toľko voľna. Chodíme aj na 6-7 dní, ak sa podarí. Teraz zase výčitky, prečo nejdeme na východ, ale ideme na týždeň na dovolenku a nie k nim. Toto sa deje už 5 rokov a nič sa nezmenilo, už toľkokrát sme dali šancu, ako prestanú. Stále len sľuby, že už nám nebudú vyčítať ale toto sa nezmenilo.. ja neviem, či dakto toto zažíva ako my. Či sme jediní. A už neviem, jak si ďalej poradiť. 😑 Či fakt už nechodiť k rodine??

Strana
z2
anonym_68b8bf
6. júl 2026

Ty nemáš ústa? Ak ich máš tak di ich otvor a povedz DOSŤ

autor
6. júl 2026
@anonym_68b8bf

Ty nemáš ústa? Ak ich máš tak di ich otvor a povedz DOSŤ

@anonym_68b8bf "Snažili sme sa im vysvetliť, že nemáme toľko voľna." Toto som aj uviedla, ale nepomáha to.

anonym_83e113
6. júl 2026

a prečo nepridu k Vam ?

autor
6. júl 2026
@anonym_83e113

a prečo nepridu k Vam ?

@anonym_83e113 Chodí len jedna časť rodiny, ale aj tí už vyčítajú a zvyšní, vraj je to pre nich ďaleko. No, akoby pre nás nie 😐 Aj to sme už diskutovali, ale mám dojem že už nič nepomáha

minenkaa
6. júl 2026

Tak nechodievajte a je

domkakvet
6. júl 2026

@anonym_autor uz len dookola vysvetlovat, ze nemate viac volna.

anonym_f15e1b
6. júl 2026

Ak je to ďaleko prečo neprídu lietadlom, to sú zachviľu tam.

euka210
6. júl 2026

@anonym_autor tak nech pridu k vam. My sme raz vo vlaku stretli starych rodicov, ktori sli z okolia Spisskej NV do Martina na vystupenie vnucata. V noci sa vracali domov.

anonym_68b8bf
6. júl 2026

Tak potom prestaňte chodiť a keď sa opytaju prečo nechodite tak povedz že ti ich výčitky letu na nervy a radšej sedíš doma ako ich dokolecka počúvať

anonym_8b4c76
6. júl 2026

Kazdemu nevyhovies, tak rob tak ako to vyhovuje vam. Vycitky budu tak ci tak, zbytocne budes vysvetlovat ale aspon vy budete spokojni, ze ste spravili tak ako to vyhovuje vam.

anonym_1ad7bf
6. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_83e113 Chodí len jedna časť rodiny, ale aj tí už vyčítajú a zvyšní, vraj je to pre nich ďaleko. No, akoby pre nás nie 😐 Aj to sme už diskutovali, ale mám dojem že už nič nepomáha

@anonym_autor ja by som prešla na protiútok, keď normálne povedať nestačí. A PREČO NEPRIDETE VY? Nám to neni ďaleko s detmi? Kedy ste boli naposledy? Prečo nepridete? .. Neboj sa, oni neprídu, ale aspoň prestanú s tými istými rečami

anonym_2a2349
6. júl 2026

@anonym_autor to je taky problem nasadnut na lietadlo a ist z Bratislavy alebo Brna do Kosic??? Fakt len idiot by sa trepal na vychod autom, cely den zabity, mate moznosti aj jedna aj druha strana ale len cisto spekulujete ako sa neda, vsak lietadlom je clovek v Bratislave za 55 minut😎, nie sprostosti ozaj zo sebou brat nepotrebujete, hlavne paštiky😉

autor
6. júl 2026
@anonym_2a2349

@anonym_autor to je taky problem nasadnut na lietadlo a ist z Bratislavy alebo Brna do Kosic??? Fakt len idiot by sa trepal na vychod autom, cely den zabity, mate moznosti aj jedna aj druha strana ale len cisto spekulujete ako sa neda, vsak lietadlom je clovek v Bratislave za 55 minut😎, nie sprostosti ozaj zo sebou brat nepotrebujete, hlavne paštiky😉

@anonym_2a2349 očividne si si neprečítala celý príspevok, v ktorom píšem, že my za rodinou nemáme problém prísť akokoľvek, ale ide o ich výčitky, prečo prídeme na kratšie, alebo ideme v iný termín, ako si oni povedali a pod. Na budúce prosím vecný komentár a prečítať si príspevok.

beata_k
6. júl 2026

@anonym_autor Ine to nebude. Cim skor sa naucis jednym uchom dnu a druhym von, tym lepsie pre teba.

anonym_8b4c76
6. júl 2026
@anonym_2a2349

@anonym_2a2349 odkedy sa do KE lieta z Brna? To mi nejak uniklo.
A zapadne Slovensko nie je len Bratislava a vychodne len Kosice.

biba_18
6. júl 2026

absolutne to nerieš. no tak majú pocit že ich málo navštevujete. ich vec nie. prídete keď môžete…
netreba všetko brať tak vážne…

beata_k
6. júl 2026
@anonym_2a2349

@anonym_2a2349 Vychod nie su len Kosice. Z KE ti treba este ist dalej. Potrebujes auto a autosedacku.

anonym_2aa80c
6. júl 2026

Ak je to take zle ako hovoris a depta vas to, dajte si rok pauzu. Ak to nejde inak povedat aby s tym prestali, jeden rok tam nechodievajte - a mozno si velmi rychlo rozmyslia, ci vas chcu vidavat a budu drzat jazyk za zubami...

chrobak7
6. júl 2026

@anonym_autor Choďte tam len 1x do roka na Vianoce a budú radi, že ste vôbec prišli.

anonym_dab539
6. júl 2026

@anonym_autor to su take klasicke tanecky. Bezna konverzacia. Vobec by som sa nad tym nevzrusovala. Odpoveda sa v tom zmysle ze jaaaj ved my by sme prisli aj na dva-tri tyzdne, ved tu je nam najlepsie, kde je lepsie ako doma, ale praca nepocka, dovolenky mslo. A najlepsie nad tym lamentovat aspon pol hodiny ako vam je u rodiny najlepsie ale neda sa prist na viac dni. To je proste povinna jazda.

anonym_917fb9
6. júl 2026

Tipnem si- su to dochodcovia a cele dni su doma a potom si myslia, ze vsetci maju tolko casu, co oni. Okrem toho asi "stara skola"- co tam po dovolenkach behat, to je zbytocnost😏 Vobec by som si to nevsimala. Ste snad svojpravni, aby ste o svojom volnom case rohodovali sami.

anonym_0b0bab
6. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor No však Vy ste odišli, tak nečakajte že budú cestovať za Vami

ivett1
6. júl 2026

Tak toto ja počúvam od našich už vyše dvadsať rokov a vôbec nebývajú na východe 😁nepomohla som, ale aspoň vidíš, že nie si sama😁

jennky13
7. júl 2026

@anonym_autor ono je dolezite ako sa na to pozeras. Ty to vidis ako vycitky, ale tvoja rodina to mozno vidi ako svoju tuzbu, ktoru ti nevhodnym sposobom tlmoci. Chce byt s vami viac, ceni si vasu pritomnost.
To najhorsie , co by si mohla urobit je prestat tam chodit, ved sirsia rodina je pre vyvoj deti dolezita.
Ty stanovujes hranice aj ked rozumiem, ze si limitovana casom a aj svojim vlastnym programom, ale skus sa vcitit do svojich rodicov, ktori by ta chceli mat viac doma. Vnukov by radi mali viac pri sebe.
Preco nechodia oni k vam - na to si myslim , ze odpoved vies.

anonym_846f19
7. júl 2026
@anonym_0b0bab

@anonym_autor No však Vy ste odišli, tak nečakajte že budú cestovať za Vami

@anonym_0b0bab no a co, ze oni odisli? Tak snad si moze dieta zariadit zivot po svojom a zit kde chce. Alebo musi byt priklincovane pri rodicoch, aby ju rodina navstivila? Stretavanie sa je o tom, ze chcu obe strany. A ak chcu obe strany, tak obe by pre to mali nieco urobit. Nie len cakat, ze dieta bude za mnou stale chodit, lebo si dovolilo tu hroznu vec a islo zit dalej ako do susednej viesky..

blackcat8885
7. júl 2026

Skúste tam rok neísť. Ak budú chcieť prídu, možno pochopia. Môj brat býva pri Trnave, sestra ČR moja mama k nej ide 1-2x do roka aj k bratovi ide. V júni boli u neho s otcom na 4dni vlakom z Košíc

anonym_74869a
7. júl 2026

Zijem v zahranici. Chodievala som kazdy rok na svk /obcas aj 2x rocne .
Rodina tu bola presne 2x . Za 20rokov .vyhovorky ako je to daleko (8h autom),ako ich rite bolia v aute ,atd atd ….
Takze : som navstevy zredukovala.chodim raz za 2 roky 🤷🏼‍♀️

Takze aj na tvoj problem je riesenie .

autor
7. júl 2026

Ďakujem za naozaj vecné názory. My v priemere chodíme minimálne 5x. To vychádza tak každý druhý mesiac. Človek by sa aj cítil lepšie, keby to bolo obojstranné. Občas mám pocit, že my sme odišli, tak my máme byť tí, ktorí máme chodiť. Odišli sme za lepším životom, kvôli práci a zatiaľ sa vrátiť neplánujeme, tu máme viac možností pre život. Je mi to však ľúto, keď sa snažíme vyhovieť a namiesto toho počúvame frflanie. Raz sme neprišli 4 mesiace kvôli mojim zdravotným dôvodom a to už bolo celé zle.

autor
7. júl 2026
@anonym_74869a

Zijem v zahranici. Chodievala som kazdy rok na svk /obcas aj 2x rocne .
Rodina tu bola presne 2x . Za 20rokov .vyhovorky ako je to daleko (8h autom),ako ich rite bolia v aute ,atd atd ….
Takze : som navstevy zredukovala.chodim raz za 2 roky 🤷🏼‍♀️

Takze aj na tvoj problem je riesenie .

@anonym_74869a áno, toto máme podobne aj my z jednej strany rodiny. Oni akoby stále čakajú, že budeme chodiť len my a oni nemusia. A keď neprídeme, tak počúvame len to, prečo sme takí.
Chápem, že staršia generácia 70+ už naozaj nemá kapacitu toľko cestovať a to rešpektujeme, ale mladí? Tých tiež ani nehne. Stále sa niečo očakáva len od nás a to je už tiež vyčerpávajúce.

anonym_138c6f
7. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_68b8bf "Snažili sme sa im vysvetliť, že nemáme toľko voľna." Toto som aj uviedla, ale nepomáha to.

@anonym_autor Tak skús povedať rodine narovinu,ze cestovanie je únavné, počúvať výčitky tiež,a tak zvažujete, že prídete raz do roka na Vianoce a zvyšok dovolenky si užijete niekde bližšie a bez výčitiek

Strana
z2