Ako riešiť návštevy u priateľových rodičov?
Baby prosim vas co by ste robili na mojom mieste? S priatelom sme spolu vyse 2 rokov a ja velmi nerada chodim k jeho rodicom pretoze vzdy nas pohostia a aj na obed pripravia veci ktore ja nemam rada alebo som na ne alergicka...pritom priatel im povedal co mam cca rada, ale vzdy ked prideme uvaria to co nejem...naposledy morcacie maso ktore mne velmi smrdi...zjedla som ho lebo som nechcela urazit ale este na navsteve ako sme boli som zvcala...priatelova mama mala narazky ze ja som asi zvyknuta na luxusnejsie...pritom to nie je pravda, jem normalne veci ale niektore proste mi nechutia a nejem ich...alebo si este pamatam ze robili dezert jahodovu tortu, ja mam na jahody alergiu, tak som povedala ze si neprosim kvoli alergii a priatelov otec mi aj tak odkrojil..nechala som to nezjedene a opat poznamky ze ja som asi specialna ked nejem jahodovu tortu...mne vobec nevadi k nim ist a ked budu mat nieco co nemam rada tak si dam iba kavu a oni nech sa najedia, nepride mi to blbe alebo neviem ako reagovat? Priatel uz mi tiez povedao ze asi to robia narocky a ze mam zjest len to co mam rada
Hňupi. Akože fakt. Idioti korunovaní. Buď rada že priateľ je normálny a že to vníma, že to robia náročky. Chodiť len na kávu, bohužiaľ...
Ja nechodim na navstevu kvoli jedlu a urcite sa ostatni nemusia kvoli mne prisposobovat v jedle kvoli mne, to nie som taka princezna. A uz kvoli takej blbosti ako morcacie masu rozhadat celu rodinu? Fakt, ludom chyba pokora a silou mocou sa hadat o svojej pravde...a preto tento svet je tam, kde je.
Ja si napríklad neviem predstaviť, že by som diktovala hostiteľom, čo mám rada a čo nie. To by som si pripadala veľmi drzo. Buď zjem alebo nezjem a dám si iný chod alebo budem hladná. To je môj problém. Ale nadiktovať niekomu, čo mám rada a ešte ten zoznam im vyvesiť na chladničku (ako tu niekto radil), to už je riadne cez čiaru.
Ale keby na to náhodou prišla reč medzi rečou, tak možno spomeniem, ale určite to nebduem vyžadovať na ďalšej návšteve navarené.
@elviku11 presne...ja som im nediktovala nic, oni sa pytali priatela co mam rada a co nie, on im povedal ale vacsinou ked tam prideme stale urobia to co rada nemam...takze to nechcem jest a ptm zase vravia ze mi nie je nic dobre
@elviku11 keď niekoho pozývaš na obed tak sa logicky spýtaš či má nejaké zdravotné obmedzenia, alebo niečomu sa vyhýba
to isté ak chcieš niekomu dať darček tak opatrne zisťuješ čo by ho potešilo, čo potrebuje, nedáš mu prvú vec čo ťa napadne
samozrejme ak to s ním myslíš dobre a nechceš mu urobiť just natruc
Ale rady na MK: ,,Su to hnupi,ty mas urcite pravdu, rozhadaj sa s rodinou a rozid sa s priatelom, so svokrovcami ukonci styky!!!! Boze ludia, to fakt????uz vidim, kam tato diskusia speje. A autorka teraz moze byt spokojna, ako je dobre sa rozhadat za uplnu k...u a aku prvavdu ona mala. Blahozelam.
Z morcacieho by som vracala aj ja, pre mna je sladke a smradlave tiez.
Este pochopim ked stara generacia si chce nieco dokazat tym ze navari schvalne niekomu nieco co nema rad ( to je klasika) ale aby Ti nukali aj jahody na ktore mas alergiu ,je chore 🙄. Nic by som nejedla,nech sa urazaju kolko chcu
@fiona203 ty by si jedla veci z ktorých ťa nadrapuje alebo máš alergickú reakciu? Hostitelia o tom vedia ale z nejakého dôvodu robia naopak. Alebo naopak ako hostiteľka by si natruc uvarila jedlo, ktoré vieš, že návšteva nezje?
Ja už svokry tiež nejem. Podľa mňa nevarí chutne. Premôžem sa a zo slušnosti si dám dve tri lyžičky ale viac nie. Jasne že sa to nepáči ale vždy sa vyhovorim nejako.
Nie nejedla,ale nebudem hrotit,ako mi ublizili a ako som v prave na navsteve, najem sa napr. pred návštevou a nebudem sa hadat s priatelom a ani ukoncovat styky. Co sa take stalo?
@januska12323
@cimage ja tomuto nerozumiem. Moj muz je alergicky na 2 veci a odkedy ho moja mama pozna, tak robievala zaviny a strudle s makom osobitne. Alebo sezam uplne vyradila a nedava nikam. Stale na neho myslela a mysli, aby aj on mohol jest. Moja mama ma po 70-ke a rozumie tomu. Nevzala by si na svedomie, ze opuchne a skonci na JIS-ke. Toto nebude vekom.
@elviku11 morcacie smrdi. Aj kralicie, aj jahnacina.
no tak evidentne ťa veľmi radi nemajú, to si povedzme na rovinu, ale tak čo už... Ale rozmýšľam aj nad tým, čo všetko ti ešte smrdí, resp. nemáš to rada (alergia je jasná, alergény jesť nebudeš, to by mal každý pochopiť). Ak je toho príliš veľa (veď hádam nevaria zakaždým morčacinu), tak je to trošku problém, tiež by ma nebavila synova frajerka, čo nad všetkým ohrnuje nos. A keď bude zase morka, zjedz len prílohu a hotovo. A po ďalšej morke prestaň na tie obedy chodiť, synáčik nech im vysvetlí, prečo. To vážne nikdy neuvarili niečo, čo ti chutilo?
ak nemáš naladenie s nimi bojovať vtipom, alebo sa povznášať nad ich konaním a rečami, tak tam ani nechoď... sú dajakí drzí...
Hlavne neustupuj a nejedz jedla z ktorych ti je zle alebo si na ne alergicka "len aby dobre bolo". Ono to moze zniet ako banalita, ale rozumiem ti aky je to pocit ked ta nerespektuju. Je pekne chciet niekoho pohostit, nie je v poriadku niekoho do jedla nutit.
Ja sice alergie nemam, ale moja svokra velmi rada prepocuje slovo nie, staci, dost atd. Ked som ustupila nikdy sa mi to nevyplatilo. Pretoze ked som povedala ze si teda dam jeden kusok napr. kolaca nalozila mi 3 alebo mi povedala "este si vezmi jeden". Ked som povedala ze si dam len jeden pohar vina, po dopiti mi naliala dalsi, strcila do ruky a povedala no rychlo este tento jeden.
Moze to zniet ako banalita, ale ked sa to deje kazdu navstevu od zaciatku do konca, vie to byt neprijemne. A nema zmysel vysvetlovat kedze aj tak nepocuvaju, uz si len s kludom, milo ale zretelnie poviem "nie, to mi staci" alebo "dakujem toto si neprosim".
Pozvite ich s priatelom vy na obed a uvar co mas ty rada, upec kolac, co tebe chuti a hotovo. Ku nim by som na obed nechodila, hlavne ak robia nieco, na co si alergicka, ako jahody. Ja mam tiez alergiu a nechapem ludi, ktori hovoria, ze co preberam...no preberam, kedze mam alergiu. Ale pre niektorych je to tazke pochopit, ze alergia naozaj existuje a robi problemy...zial.
Ja som napriklad u svokrovcov este nikdy nejedla a ani sa nechystam. Max. kava. Akoze na co aj? Doma sa najem pred odchodom 😁 pridem na navstevu, pokecam a odchadzam.
@fiona203 ty mas nejaký mentálny hendikep? Autorka este zo slušnosti zje niečo, o čom pani kuchárka vie ze neznesie a z čoho sa POVRACIA ale ona je princezná co rozhádala rodinu 🤦♀️
prepáč,ale tvoj priateľ je blbec,keď nevie upratať svojich rodičov,keď vie,že to robia náročky a tebe povie,že máš jesť len to,čo máš rada.
Absolútne by som tam nechodila...a neviem,či by som chcela žiť s tak neohľaduplným človekom...
Na poznámku že asi máš rada len luxusnejsie si niečo odpovedala?
Ja chápem že v takýchto veciach sa asi čaká na partnera že sa zastane, avšak to čo tvrdím stále - človek sa má zastať aj sám seba a jednoducho povedať priamo čo si myslí.. to že sú rodičia priateľa neznamená že nemôžeš povedať nič na svoju obranu..
Keď by mi odkrojili tortu kde je niečo na čom som alergická, tak by som rovno v tej situácii vysvetlila ako sa moja alergia prejavuje a že odmietam si sťažovať život len kvôli slušnosti..
@elviku11 aké vymýšľanie? 🤦♀️ mne napríklad takto smrdí kuracie mäso a zohrievané kuracie nezjem ani za nič lebo mi smrdí a pritom to je všeobecne najobľúbenejší druh mäsa. A ja zjem prakticky všetky druhy mäsa od rýb, morských plodov až po divinu, ale kuracie mi jednoducho smrdí a napína ma z neho.
@bonboniera ale ja som nehovorila,ze to ma zjest, nech je tam ale slusnost, ucta. Ja si nedovolim rozkazovat, co ma a nema svokra varit, proste slusne odmietnem a neriesim. Asi len ja mam asi väčšie problemy ako riesit banality. Mne je to uplne ale uplne jedno, co svokra navari, ked tak sa najem pred navstevou (nehovorim ked ma clovek alergiu,to je iny pripad). Osobne si myslim, ze ked clovek riesi nejaky tazky problem, situaciu a nebodaj zdravie spatne si povie,ake chujoviny sa riesili.
@fiona203 podľa tejto logiky dufam ze to píšeš do 99% tém ktoré tu su. A stale nechápem kde autorke chyba rešpekt a úcta a kde ona rozkazuje svokrovcom co majú variť.
Ale chapem ta v tom ze bodaj by bol toto autorkin najväčší problem v živote 🙂
@bonboniera Moje poucenie, nemam radit, aj tak si kazdy urobi ako najlepsie vie. Nezvyknem komentovat MK. Ja si cenim jedlo, nie je to samozrejmost, preto ma to vytocilo a nemam rada "drama queens". Tot vse.
autorka je rozmaznana, ale uz to vidim, ze ked pridu vnucata, tak si koleduju o velky problem cela rodina. Pretoze ak tam bude chodit s detmi, tak sa bude varit ako doteraz 🙂

@fiona203 tak ak ich svokrovci pozývajú na obed, tak hádam nenavaria schválne jedlo co nemôže jesť,teda ak sú normálni. Títo zjavne nie sú