Ako riešiť návštevy u starých rodičov?
Ahojte, rada by som počula váš nestranný názor, lebo sami s mužom sa nevieme rozhodnúť. Bývame od rodičov asi 180 km, my sme pri Bratislave, kvôli práci najmä. Sme tu už 10 rokov, ale nejaké silné kamarátstva sa nám nepodarilo vytvoriť. Máme pár ľudí, s ktorými sa stretávame, ale sú to skôr lepší známi. Obaja pochádzame z rovnakého mesta na strednom Slovensku, ale s prácou je to tam veľmi biedne, takže vrátiť sa späť neprichádza do úvahy. V rodnom meste máme obaja rodičov, súrodencov, spoločných kamarátov, kde radi trávime čas. Ale tu nastáva problém. Hoci aj manželovi starí rodičia aj moji majú pomerne veľký rodinný dom, cítime, že sme tam po 1 dní proste navyše. Už sú z detí unavení. Ako keby keď prídeme všetci 4, zavadziame im tam. Oni sa pohrajú s deťmi 3-4 hodinky, sú unavení, už si chcú robiť svoje. Ak sme u niekoho celý deň, je to na toho človeka proste veľa. Svokra je extrémne starostlivá, ona celý deň len behá a zvláka jedlo a nedá sa zastaviť. Moja mama to isté, ona snáď 4x do dňa vari. Ak nákupim jedlo, večne má skritizuje, že čo som to nakúpila, nie je to dobré, napr. Oni kupujú iba čapované mlieko, nie ako ja, chlieb iný atď. Peniaze si odmietajú zobrať. Svokra si tiež nechce vziať žiadne peniaze. Popravde po poslednom raze, čo sme tam boli 3 dní (prišli sme v piatok poobede a odchádzali v nedeľu doobeda), som tam nebola 4 mesiace. Starí rodičia aj deti sa pýtajú, kedy prídeme, ale ja tam nemám chuť chodiť. Manžel chodí každý 2. Týždeň aj so staršou a ja ostávam s mladším synom 1,5 roka. Aj ja by som rada išla, ale proste viem, že tam budem navyše. A nie je to iba môj pocit, aj manžel mi to potvrdil. Rovnako by bolo fajn, keby cez prázdniny som mohla prísť a jednu starí rodičia by mi postrážili deti doobeda, ďalší poobede. Ja by som zatiaľ mohla robiť z domu. K nám nechcú starí rodičia chodiť, lebo majú aktivity poobede, sliepky atď. Čo tiež rešpektujem. Teraz prišiel môj oco, lebo nemal byť kto s deťmi, keď som potrebovala ísť na rodičko, ale prišiel jeden deň o 3 a na druhý deň o 9 ráno už odchádzal. Ako by ste to riešili? Zakaždým si prenajali byť bcez AirBnb? Nechodili tam? nejaký byť
Pokračujem. Už sme uvažovali aj nad kúpou bytu, keďže mesačne to vychádza cca rovnako, máme úspory. Uvažujeme o kúpe 1, možno 2 izbového bytu. Ale teda obávam sa toho, keďže mesto má malú perspektívu. Mesačne vieme odložiť cca 800 eur. Pri 2 izbovom byte by išlo o náklad hypo + energie cca 450 eur, pri 1-izbovom byte cca 350. Že kým by sme ho potrebovali, využívali by sme ho, a keď nie, buď by sme ho prenajali alebo predali. Úspory máme na akontaciu, v banke nie je problém s ďalšou hypotékou, ale teda už by nám ostalo iba nejakých 3-5 tisíc po kúpe bytu. Úprimne mám z toho veľké obavy a nechcem spraviť unáhlené rozhodnutie. Ďakujem za všetky rady.
Ako dlho vám trvá cesta? Ja by som radšej chodila častejšie na kratšie. Čiže tak nejak ako tvoj otec. Sobota raňajky u vás doma, postupne nachystať, obed cestou, večer podebatujete s rodinou, niečo pomôžete ak treba, prespať a ráno domov.
Odveci kupovať byt keď ste tam do pár hodín.
Som u mamky týzden v 2i byte. Určite by som neplatila izbu niekde inde. Ak je to tak, ako píšeš, tak by som chodila na par hodin. Z BA ste do 3h na strednom Slovensku. Alebo vobec.
@barka1 ďakujem. No naša majú 5 izbový dom a vadime im tam 🙈 minule sme odchádzali a počula som mamu, ako kričí na otca, nech jej naleje 😅🙈 potom som tam 4 mesiace nebola. Volala som ich aj do reštaurácie, ale nemajú záujem, že vyhadzovanie peňazí.
Ak je to tak, ako pises, ze sa tam citis navyse, tak vas stari rodicia asi az tak neocakavaju a ani nepotrebuju byt s vami 3 ci viac dni. Respektovala by som to a chodila tam na jeden den. Si dospela a veci si musis poriesit sama s manzelom, ak stari rodicia nechcu alebo sa necitia na to, aby strazili tvoje deti je to ich rozhodnutie, nutit ich nemozes. Davno su prec casy, ked rodicia dali deti na cele leto k starym rodicom na prazdniny. Teraz maju stari rodicia svoje aktivity a nie su "nanny" zadarmo
Ako dlho vám trvá cesta? Ja by som radšej chodila častejšie na kratšie. Čiže tak nejak ako tvoj otec. Sobota raňajky u vás doma, postupne nachystať, obed cestou, večer podebatujete s rodinou, niečo pomôžete ak treba, prespať a ráno domov.
Odveci kupovať byt keď ste tam do pár hodín.
@januska12323 2 hodiny tam a 2 hodiny naspäť. Toto ešte Maly nedáva a staršia sa vždy cestou povracia 🙈 už dávame kinedryl, je to lepšie, ale teda nič moc.
Aj moj brat s detmi tak chodil - na vikendy, a viem, ze mamu to velmi unavovalo, bola rada, ked v nedelu vecer odisli. Teraz chodia na otocku. Isto by som nekupovala byt niekde, kde to nema perspektivu. Deti rychlo vyrastu, budu chciet mat svoj zivot, konicky, kamaratov tam, kde zijete. Nateraz by som navstevy obmedzila na minimum, ked je to s deckami zlozite, neskor by som chodila na otocku.
To je dost casto raz za 2 tyzdne aj pre Vas aj pre nich co uz chcu mat svoj pokoj. Ja chodim s malym k rodicom raz mesacne na 2noci a je to uplne super, akurat. Cez prazdniny nemozes dat deti k jednej ci druhej rodine na tyzden napriklad ? Ked by tam boli tyzden, isto by ich neobskakovali tak ako ked pridete na kratsie. Ked teda nechcu k Vam chodit
Ale veď nemusia vám byť rodičia non stop za zadkom. Pokojne nech si idú napríklad popoludní za svojimi aktivitami, alebo vy s deťmi choďte von, dajte si vonku jedlo, oznámte to dopredu, nech svokra/mama nevarí pre vás. Keď bývate u jedných, choďte od nich na návštevu k druhým, nech si tí prví vydýchnu...
Ak je to tak, ako pises, ze sa tam citis navyse, tak vas stari rodicia asi az tak neocakavaju a ani nepotrebuju byt s vami 3 ci viac dni. Respektovala by som to a chodila tam na jeden den. Si dospela a veci si musis poriesit sama s manzelom, ak stari rodicia nechcu alebo sa necitia na to, aby strazili tvoje deti je to ich rozhodnutie, nutit ich nemozes. Davno su prec casy, ked rodicia dali deti na cele leto k starym rodicom na prazdniny. Teraz maju stari rodicia svoje aktivity a nie su "nanny" zadarmo
@lubina ďakujem. Asi áno, bude to tak, a vôbec ich do ničoho nenútim. Oni napr. Hovorili, že sú radšej, keď tam je staršia dcéra sama, že si lepšie rozumejú, ako keď som tam ja. Napr. Bola u nich týždeň a všetci si pochvalovali. Moja svokra je tiež fajn, ale tam tiež stačí 2-3 hodinky a potom sa cítim navyše. Fakt som tam teraz radšej už 4 mesiace nebola, ale sťažujú sa, že mladsieho vôbec nevidia.
Ale veď nemusia vám byť rodičia non stop za zadkom. Pokojne nech si idú napríklad popoludní za svojimi aktivitami, alebo vy s deťmi choďte von, dajte si vonku jedlo, oznámte to dopredu, nech svokra/mama nevarí pre vás. Keď bývate u jedných, choďte od nich na návštevu k druhým, nech si tí prví vydýchnu...
@ha_ha vieš čo to robíme. Nikdy nie sme celý 1 deň u nich, lebo v meste máme aj švagra, a ja obe staré mamy. Môj muž zvykol zobrať poobede v sobotu obe deti svojim rodičom, nech si na 2-3 hodinky oddýchnem, ale naši si potom robia svoje.Mna ide urvat od nudy, lebo naši sú na dedine, oco robí dačo v garáži, mama si pusti niečo na YouTube. No nie je to optimálne. zas môžem ísť ku svokre, ale to potom vyzerá tak, že deti sú na mne nonstop nalepené. a behať 3h po obchodoch má vôbec nebaví.
To je dost casto raz za 2 tyzdne aj pre Vas aj pre nich co uz chcu mat svoj pokoj. Ja chodim s malym k rodicom raz mesacne na 2noci a je to uplne super, akurat. Cez prazdniny nemozes dat deti k jednej ci druhej rodine na tyzden napriklad ? Ked by tam boli tyzden, isto by ich neobskakovali tak ako ked pridete na kratsie. Ked teda nechcu k Vam chodit
@ivik4 áno, staršiu dávam na týždeň. To im vyhovuje. Mladší je ešte veľmi malý, tak ten ostáva doma so mnou. Manžel tam tak chodí, on sa chodí byciklovat s bratom. Príde v piatok večer, sobotu doobeda sa pobycikluje a v sobotu poobede ide domov. Ja vtedy nechodím, ostavam sama s malým doma.
Nechápem cesta trvá dve hodiny a späť, načo chodíte na tri dni, jasné, že starí ľudia chcú mať svoj kľud, proste bud idem na jednu noc, alebo prídem ráno o 8 nej večer odchádzam, podľa mňa je to otravné takto dlho tam byt, dve hodiny sú ako cesta BA-BB však to je nič otočiť aj každý tyzden
Ahoj, my to mame rovnako. Pomaly kazde dve hodiny telefonaty kedy uz konecne prideme a ako im velmi chybame a ked sme tam, castokrat tym, ze mama/svokra je tiez velmi starostliva, je pomaly cele dopoludnie zatvorene v kuchnyni "lebo musi varit obed" a v sobotu poobede sa uz s manzelom citime navyze. Chvilu mi trvalo si na to zvyknut, ale uvedomila som si, ze som tam uz iba na navsteve, doma som doma a prisposobila som tomu aj tieto pobyty. DLho im trvalo napr si zvyknut, ze ked robim z domu, musim naozaj pracovat, ale uz sme aj to nejako vyriesili.
To znamena, ze ked som tam nic nevarim, nekupujem a necham sa zbytocne obskakovat ako dalsie 5 rocne dieta. Potom vidim, ze maju mrle a ze si "potrebuju porobit svoje" tak vezmem deti ja atd... proste ten vikend je uplne iny ako ked mi vyvolavaju, ze ako im vnucatka chybaju a ako sa s niumi budu cely den hrat.
Moja mama sa tiez od nas strasne vzdy ponahla, ale tiez som si to sama uvedomila az ked ostala na par dni prespat a doslova mi vadilo aj ze nahlas dycha. Odvtedy som tolerantnejsia
Aj moj brat s detmi tak chodil - na vikendy, a viem, ze mamu to velmi unavovalo, bola rada, ked v nedelu vecer odisli. Teraz chodia na otocku. Isto by som nekupovala byt niekde, kde to nema perspektivu. Deti rychlo vyrastu, budu chciet mat svoj zivot, konicky, kamaratov tam, kde zijete. Nateraz by som navstevy obmedzila na minimum, ked je to s deckami zlozite, neskor by som chodila na otocku.
@mandzula ďakujem veľmi pekne. Asi máš pravdu, vyzerá to na najrozumnejšie riešenie.
Ale vsak nemusite byt cely den u rodicov. Vyberte sa s detmi von, na turistiku, za nejakou zabavou, dajte si stretavku s kamaratmi z detsva. Rano vypadnete, vecer sa vratite.
Veď si písala, že tam máte aj kamarátov. Tak keď muž zoberie deti k svojim rodičom a vaši si robia svoje, ty choď za kamoškami.
Ale aby som ti teda poradila co pomohlo mne, presne som mame/svokre povedala, ze od 8.30 do 11.30 potrebujem aby strazila deti a podla toho sa zariadila, to iste so svokrou a tak sa vie zmanazovat ona a aj ja a oni vedia, ze 11.30 pridem a ja viem, ze sa na to pripravili.
ked mam volno tak si robim vlastny program, tiez nebyvame v meste takze idem do kadernicky, na nechty, uz som sla aj sama na turu ci do posilky, chcu strazit tak nech strazia, ale v tom dohodnutom case
A este doplnim, ze moj muz to asi cele pretrpieva tak ako ty - sedi sam zatvoreny v izbe a pozera filmy
Ahoj, my to mame rovnako. Pomaly kazde dve hodiny telefonaty kedy uz konecne prideme a ako im velmi chybame a ked sme tam, castokrat tym, ze mama/svokra je tiez velmi starostliva, je pomaly cele dopoludnie zatvorene v kuchnyni "lebo musi varit obed" a v sobotu poobede sa uz s manzelom citime navyze. Chvilu mi trvalo si na to zvyknut, ale uvedomila som si, ze som tam uz iba na navsteve, doma som doma a prisposobila som tomu aj tieto pobyty. DLho im trvalo napr si zvyknut, ze ked robim z domu, musim naozaj pracovat, ale uz sme aj to nejako vyriesili.
To znamena, ze ked som tam nic nevarim, nekupujem a necham sa zbytocne obskakovat ako dalsie 5 rocne dieta. Potom vidim, ze maju mrle a ze si "potrebuju porobit svoje" tak vezmem deti ja atd... proste ten vikend je uplne iny ako ked mi vyvolavaju, ze ako im vnucatka chybaju a ako sa s niumi budu cely den hrat.
Moja mama sa tiez od nas strasne vzdy ponahla, ale tiez som si to sama uvedomila az ked ostala na par dni prespat a doslova mi vadilo aj ze nahlas dycha. Odvtedy som tolerantnejsia
@tanicka907 ďakujem veľmi pekne za komentár 🙏 presne mne volajú každé 2 dní, kedy prídeme. Väčšinou sa vyhovorim, že sme chorí alebo čo. Teraz som sa zaťala a dlho som nebola, uvidím, ako to bude teraz. Mne by super pomohlo, keby mi postrážili deti, kým pracujem, robím iba na 4 hodiny, ale asi ich radšej neobťažovať. Asi budem musieť nájsť opatrovateľku, len tá je drahšia ako môj plat 🙈.
no radim ti im opakovat ako by si potrebovala na tieto 4hod atd, u nas to tiez nebolo uplne lusknutim prsta, ale teraz to funguje. Manzel zo zaciatku chodil do kaviarne alebo ku kamosovi do roboty, lebo kazdych 15min mu vyklopkavali ze daco
Ja by som nedochadzala hore dole, ked detom nerobi dobre cesta autom. Skor by som prisla teda na vikend raz za 3 mesiace povedzme. Zakladnu by som mala napriklad od rodicov a odtial postupne ponavstevovala, koho chcem. Cize aj ten clovek, u ktoreho by ste prespavali, by nebol s vami non-stop. Byt by som nekupovala, ani neprenajimala ziadne izby, hotely. Je to vasa rodina a ked vas tam chcu mat, tak by bolo vhodne vas tam aj povedzme 2 noci tolerovat raz za cas. Kedysi byvali cele rodiny v malych domoch a nikto sa nepototo :D. Cudna doba toto.
Ja by som nedochadzala hore dole, ked detom nerobi dobre cesta autom. Skor by som prisla teda na vikend raz za 3 mesiace povedzme. Zakladnu by som mala napriklad od rodicov a odtial postupne ponavstevovala, koho chcem. Cize aj ten clovek, u ktoreho by ste prespavali, by nebol s vami non-stop. Byt by som nekupovala, ani neprenajimala ziadne izby, hotely. Je to vasa rodina a ked vas tam chcu mat, tak by bolo vhodne vas tam aj povedzme 2 noci tolerovat raz za cas. Kedysi byvali cele rodiny v malych domoch a nikto sa nepototo :D. Cudna doba toto.
@viestta ďakujem. Áno, to býva fajn, len malý sa mi najlepšie vyspí ešte doma, má 1,5 roka a doma spí tak 2,5 hodinky. V kočíku pospi maximálne hodinku, potom je nervózny. Tak na obed som radšej u našich. U svokry nie, aby nemusela zbytočne obliekať periny. Ono sa to dosť zlepší, keď malý vyrastie, asi nám ostáva len nejaký čas ešte pretrpieť.
@veronicka1901 😀 ale ano, pototo sa a tie vztahy boli a su doteraz zle v multigeneracnych domoch.
Autorka si musi uvedomit, ze je u rodicov/svokrovcov na navsteve, ze tam nebyva a teda jasne vymedzit co od nich ocakava/neocakava. Nie je tam doma a ma ona aj aj rodicia maju vklastne domactnosti s vlastnym kolobehom. Je t o drzku si to uvedomit a este narocnejsie tolerovat, ale toto vidim ako jediny problem.
Ak teda potrebuje, aby jej postrazili deti kym bude robit z domu, musi sa s nimi o tom porozpravat a dohodnut sa s nimi. Moja svokra a mama su same, tu sa bavime o 4+ ludoch, kde je asi problem v ocakavaniach a realite...
@veronicka1901 😀 ale ano, pototo sa a tie vztahy boli a su doteraz zle v multigeneracnych domoch.
Autorka si musi uvedomit, ze je u rodicov/svokrovcov na navsteve, ze tam nebyva a teda jasne vymedzit co od nich ocakava/neocakava. Nie je tam doma a ma ona aj aj rodicia maju vklastne domactnosti s vlastnym kolobehom. Je t o drzku si to uvedomit a este narocnejsie tolerovat, ale toto vidim ako jediny problem.
Ak teda potrebuje, aby jej postrazili deti kym bude robit z domu, musi sa s nimi o tom porozpravat a dohodnut sa s nimi. Moja svokra a mama su same, tu sa bavime o 4+ ludoch, kde je asi problem v ocakavaniach a realite...
@tanicka907 Ja to chapem, ale tak nech ju nevolaju na navstevu, ked potom su podrazdeni z ich pritomnosti. Ani z voza, ani na voz. Nech teda pridu na navstevu oni, ale to sa im asi tiez nechce. Tak neviem, ako by sa tento problem dal vyriesit. Ked mi clovek vadi, rusi ma, tak ho jednoducho k sebe nevolam. Akoze ja by som sa teda citila riadne neprijemne, kebyze mi toto davaju najavo, tak by som mozno uz ani neprisla. Lebo autorka sa tiez tym vzdava vlastneho komfortu.
Je divné, ze majú 5 izbový dom a prekážate im. Sú tam len oni dvaja? Lebo teda miesta je tam dosť. A keď ťa volajú, povedz, že pracuješ a vtedy je potrebné strážiť deti. Čo na povedia? Treba im dat najavo, že máte z pobytu divný pocit.
Je divné, ze majú 5 izbový dom a prekážate im. Sú tam len oni dvaja? Lebo teda miesta je tam dosť. A keď ťa volajú, povedz, že pracuješ a vtedy je potrebné strážiť deti. Čo na povedia? Treba im dat najavo, že máte z pobytu divný pocit.
@lukbe no keď im to poviem, tak jasné, nie je problém, radi pomôžeme. Na 2. Deň sú už odpálení, ale to hlavne preto, lebo si sami vymyslia robotu. Napr. Odstavuju ovocie, sušia, stavaju kurník atď. 😅. Nebývajú sami, býva tam s nimi aj môj brat po 30. Do toho sa nestarám, lebo im finančne pomáha. Ale teda naposledy sa stalo, že brat si neželal, aby sme prišli, lebo deti mali trošku soplik. Našim to nevadilo, ale rešpektovali sme jeho rozhodnutie. Alebo keď má brat nočné, tak tiez sa chce vyspať a potom nadáva.
Ďakujem všetkým za reakcie. Keď to tak po sebe čítam, asi je najlepšie obmedziť návštevy na minimum, aj keď ma budú stále volať a naučiť sa žiť nejak sama. Manžel, keďže má lepšie zázemie môže chodiť s deťmi k rodičom a ja môžem byť doma, na návštevu raz za 2-3 mesiace.
a nemôžete to prestriedať u rodičov? Jednu noc u vašich, druhú noc u mužových rodičov? Nebudú ani jedni ani druhí príliš zaťažení, jednu noc prežijú. Akože denne sa hrať 3 hodinky s malými deťmi naozaj už môže byť pre starých rodičov príliš, je to iné ako so svojimi malými deťmi keď mali okolo 20-30 rokov a je to úplne iné s vnúčatami keď majú okolo 60 rokov. A skús aj asertívne komunikovať, nie sa vyhovárať, že k nim nejdete, lebo ste chorí. Ale im narovinu povedať, veď ste naposledy boli už z detí unavení, nechceme vás toľko zaťažovať. Ja neviem prečo je taký problém narovinu komunikovať.
a nemôžete to prestriedať u rodičov? Jednu noc u vašich, druhú noc u mužových rodičov? Nebudú ani jedni ani druhí príliš zaťažení, jednu noc prežijú. Akože denne sa hrať 3 hodinky s malými deťmi naozaj už môže byť pre starých rodičov príliš, je to iné ako so svojimi malými deťmi keď mali okolo 20-30 rokov a je to úplne iné s vnúčatami keď majú okolo 60 rokov. A skús aj asertívne komunikovať, nie sa vyhovárať, že k nim nejdete, lebo ste chorí. Ale im narovinu povedať, veď ste naposledy boli už z detí unavení, nechceme vás toľko zaťažovať. Ja neviem prečo je taký problém narovinu komunikovať.
@0silvia0 môžeme, len zas nechcem pridávať robotu aj svokre s chystaním izby. Ona je schopná nám chystať na raňajky švédske stoly a na obed 4 chodové menu a nedá si to ani za ten svet vyhovoriť. Už ma po 70 a vidím na nej, že je fakt unavená. Ja sa jej ani nečudujem, však tie malé deti dajú zabrať aj mne. Moja mama ma 56, je na invalidnom dôchodku, ale keď som s ňou o Tom hovorila, tak mi tvrdila, že to nie je pravda a urazila sa. A keď nadáva brat, tak mi povie, že si ho nemám všímať, on je taká povaha. No ja sa tam potom 2x príjemne necítim. Rovnako keď som ju prosila, že nám stačia na obed špagety s kečupom a ja ich uvarím, tak to v žiadnom prípade, ona musí niečo poriadne uvariť a potom je unavená. Nechce ísť ani do reštaurácie. Ona robí deťom ráno melence z čerstvého cesta, potom na obed vývar z ich sliepku, potom nejaké pečené mäso a na obed domace pečené buchty. Ja som jej x krát hovorila, že by bolo fajn, keby toľko nevarila a radšej sa hrala s deťmi a oddýchla si, aj môj otec jej to hovoril, ale nepomáha. Potom je dedko na deti sám a je to na neho dosť, aj tie 2-3 hodiny. Deti sa z neho veľmi tešia a sú na ňom nonstop zavesené. poobede už len pozerá TV a nič nevladze. Aj keď ideme preč.

Som u mamky týzden v 2i byte. Určite by som neplatila izbu niekde inde. Ak je to tak, ako píšeš, tak by som chodila na par hodin. Z BA ste do 3h na strednom Slovensku. Alebo vobec.