icon

Ako riešiť návštevy u starých rodičov?

18. jún 2025

Ahojte, rada by som počula váš nestranný názor, lebo sami s mužom sa nevieme rozhodnúť. Bývame od rodičov asi 180 km, my sme pri Bratislave, kvôli práci najmä. Sme tu už 10 rokov, ale nejaké silné kamarátstva sa nám nepodarilo vytvoriť. Máme pár ľudí, s ktorými sa stretávame, ale sú to skôr lepší známi. Obaja pochádzame z rovnakého mesta na strednom Slovensku, ale s prácou je to tam veľmi biedne, takže vrátiť sa späť neprichádza do úvahy. V rodnom meste máme obaja rodičov, súrodencov, spoločných kamarátov, kde radi trávime čas. Ale tu nastáva problém. Hoci aj manželovi starí rodičia aj moji majú pomerne veľký rodinný dom, cítime, že sme tam po 1 dní proste navyše. Už sú z detí unavení. Ako keby keď prídeme všetci 4, zavadziame im tam. Oni sa pohrajú s deťmi 3-4 hodinky, sú unavení, už si chcú robiť svoje. Ak sme u niekoho celý deň, je to na toho človeka proste veľa. Svokra je extrémne starostlivá, ona celý deň len behá a zvláka jedlo a nedá sa zastaviť. Moja mama to isté, ona snáď 4x do dňa vari. Ak nákupim jedlo, večne má skritizuje, že čo som to nakúpila, nie je to dobré, napr. Oni kupujú iba čapované mlieko, nie ako ja, chlieb iný atď. Peniaze si odmietajú zobrať. Svokra si tiež nechce vziať žiadne peniaze. Popravde po poslednom raze, čo sme tam boli 3 dní (prišli sme v piatok poobede a odchádzali v nedeľu doobeda), som tam nebola 4 mesiace. Starí rodičia aj deti sa pýtajú, kedy prídeme, ale ja tam nemám chuť chodiť. Manžel chodí každý 2. Týždeň aj so staršou a ja ostávam s mladším synom 1,5 roka. Aj ja by som rada išla, ale proste viem, že tam budem navyše. A nie je to iba môj pocit, aj manžel mi to potvrdil. Rovnako by bolo fajn, keby cez prázdniny som mohla prísť a jednu starí rodičia by mi postrážili deti doobeda, ďalší poobede. Ja by som zatiaľ mohla robiť z domu. K nám nechcú starí rodičia chodiť, lebo majú aktivity poobede, sliepky atď. Čo tiež rešpektujem. Teraz prišiel môj oco, lebo nemal byť kto s deťmi, keď som potrebovala ísť na rodičko, ale prišiel jeden deň o 3 a na druhý deň o 9 ráno už odchádzal. Ako by ste to riešili? Zakaždým si prenajali byť bcez AirBnb? Nechodili tam? nejaký byť

Strana
z3
ha_ha
18. jún 2025

Ja by som dieťa, ktorému je v aute pri serpentínach zle, uprednostnila pred krajšou cestou. Hlavne, keď tá cesta bez serpentín je aj kratšia, ako časovo, tak aj vzdialenosťou.

autor
18. jún 2025
@ha_ha

Ja by som dieťa, ktorému je v aute pri serpentínach zle, uprednostnila pred krajšou cestou. Hlavne, keď tá cesta bez serpentín je aj kratšia, ako časovo, tak aj vzdialenosťou.

@ha_ha mne sa vidí, že medzi Skycovom a Veľkými Uhercami sú skoro také isté zákruty ako okolo Beckova. Ale teda je to vec preferencií. Nám sa lepšie osvedčila cesta okolo Trenčína. Ale dcére už bolo zle aj na diaľnici medzi Sencom a BA. Teraz keď jej dávame Kinedryl je to lepšie, ale teda cestovanie nie je nič moc pre nás.

dagas
18. jún 2025

My tiež chodíme na Trenčín vždy keď ideme na ten smer..a teda mne býva niekedy zle aj 10 minut keď ideme do Prievidze..ale asi radšej cez Beckov ako Skýcov..tam býva zle už aj dcére...tá cesta cez trenčín to je nekonečný príbeh. Som zvedavá kedy to dokončia. Ale teda my sme tam nikdy nevychytali nejaké výrazné zdržanie.

ja_bb
18. jún 2025

Keď je to takto nasilu,ja by som otvorene povedala,ze sa tam necitis dobre a nič čo spravis im nie je dobre,ze budete chodiť,keď sa patri- sviatok pripadne vianoce. Netreba sa bat hovorit,oni možno nevidia chybu a ani ju neuvidia a zli budete vecne vy.takto sa ti aspoň ulavi,že im to povies ako to je,stit máš cisty a chodila by som na jednu noc. My máme cestu tiež niekedy cez 2h,ale v prípade nutnosti sa to dá aj na otočku,ze mat ciarku,napr.gratulacia k narodeninam. Radšej kľudne nervy 🙂

vilma7
18. jún 2025

Išla by som ráno, 2-3 hodiny k jedným, 2-3 hod.k druhým a zas domov. Môžete nazad cestovať aj neskor večer, nech deti cestu prespia.
A možno raz za 2 mesiace, neviem na co tam chod manžel ca každé 2 týždne? Keď ich tam nechcú?

autor
18. jún 2025
@vilma7

Išla by som ráno, 2-3 hodiny k jedným, 2-3 hod.k druhým a zas domov. Môžete nazad cestovať aj neskor večer, nech deti cestu prespia.
A možno raz za 2 mesiace, neviem na co tam chod manžel ca každé 2 týždne? Keď ich tam nechcú?

@vilma7 ale s manželom problém nie je. On spí u svojich rodičov a chodí športovať. Z neho nie je nikto unavení. Problém je, keď prídeme s deťmi, to je záťaž.

darmasiswa
18. jún 2025

ked pridu ku mne brat s rodinou- su 4, , vsetko je hore nohami, nerobim nic z toho, co robievam sama, navsteve sa chcem a aj je slusne sa venovat, po 5 prenocovaniach som rada, ked mam naspat svoje sukromie a svoj rezim, a naozaj ich mam rada, ale pocas ich navstev sa citim ako vyzmykany citron

autor
18. jún 2025
@darmasiswa

ked pridu ku mne brat s rodinou- su 4, , vsetko je hore nohami, nerobim nic z toho, co robievam sama, navsteve sa chcem a aj je slusne sa venovat, po 5 prenocovaniach som rada, ked mam naspat svoje sukromie a svoj rezim, a naozaj ich mam rada, ale pocas ich navstev sa citim ako vyzmykany citron

@darmasiswa ďakujem. Ja si to uvedomujem a aj im rozumiem, že je nás proste veľa a že to človeka unavuje. Preto som sa pýtala, či by nebolo vhodnejšie, aby sme si my zabezpečili ubytovanie, aby sme už nikoho nikdy nemuseli obťažovať. Zatiaľ ale teda znížime intenzitu návštev, nech nikoho príliš dlho neotravujem. Len teda si uvedomujem zas na druhej strane, keď mladší syn bude vidieť babku na 1-2 dní za 3 mesiace, asi sa im nepodarí si veľmi vybudovať vzťah.

cervenaruza123
18. jún 2025

No pokial vas volaju, kedy pridete, ja by som neriesila a chodila. Akoze nemusia skakat od radosti, mozu byt z toho aj unaveni, ved to je normalne. Moji rodicia vravia a velmi dobre im rozumiem, ze velmi sa tesia, ked prideme. Ale velmi sa tesia aj ked po par dnoch odchadzame 😀 . Chceli by byt s nami, ale maju aj svoju robotu, iny zivotny styl, nevladzu sa tolko hrat s detmi ako by si aj oni sami predstavovali. Je to narocne pre nich mat ludi navyse v dome a musiet teda na nas brat ohlad. Aj nam je napriklad urcite pohodlnejsie doma, nemusim na nikoho brat ohlad, mozem si varit podla seba... Podla mna je normalne, ze ked zijete samostatne, tak navstevy su do istej miery vycerpavajuce. Narusa to beznu rutinu, bezne zvyky, clovek si musi viac davat pozor. Netrapila by som sa preto. Chodte tam, rodicia budu radi, ze vas vidia, ze prehodia slovko. Nemaju cas sa vam venovat nonstop, maju svoju pracu, svoj rezim, nemozu zase vsetko hodit za hlavu a venovat sa len vam. Vy budte tam, uzivajte si "volno", teste sa, ked si rodicia najdu na vas cas a pripadne im pomahajte. Napriklad u mojich rodicov je takmer kazdy vikend niekto. Mamka nema na vyber, navstevy ma rada, rada je pohostinna, ale ma aj svoju robotu. Tak navsteva pride, vypije s nimi kavu a ide robit svoje. Musi.

cervenaruza123
18. jún 2025

A co sa tyka toho, ze ci si nevybavit ine ubytovanie. No neviem, u nas su tiez rodicia z navstev obcas unaveni, ale kebyze si vyriesim ine ubytovanie, urazia sa. Ich mozno obcas unavuje sa o nas "starat", ved aj nas unavuje v noci vstavat k novorodencovi 10x za noc, ale predsa to robime a s laskou. Aj zanadavame, aj zaplaceme, ale vstaneme, lebo to robime z lasky. Je to prijemne? Nie. Ale ktora by to prestala robit, ze by sa prestala starat o svoje dieta len preto, lebo to je trochu neprijemne? A pre vacsinu rodicov je istym sposobom cest a aj taka radost, ze stale vedia dospelemu dietatu nieco poskytnut, strechu nad hlavou, zabezpecit stravu, ukazat, ze stale vam vedia pomoct a ich potrebujete. Aj ked nevladzu, aj ked ich to unavuje. Pisala si, ze mamka nie je rada, ked nakupis jedlo. Mozno je len zvyknuta na ine, ale mozno jednoducho nechce, aby si si robila starosti. Chce ukazat, ze sa vie o vas postarat. Niekedy ked dieta odmietne pomoc ci starostlivost, je to pre rodica velka bolest, lebo ma pocit, ze uz ho to dieta nepotrebuje, uz je zbytocny. Niekedy je najvacsim prejavom lasky a pokory prijat starostlivost, nechat ich hoci unavene, ale starat sa o vas. Nedavno sme mali v rodine oslavu, moja babka velmi rada chysta jedlo, je to pre nu cest, moct pohostit hosti a ze to stale dokaze. Chuda, chora, stara, nachystala celu hostinu a logicky zena caka chvalu, ako dobre navarila. Namiesto toho sa do nej pustili, ze prichystala toho privela, ze kto to bude jest, ze ved sa uz musi setrit, ved je chora, nemoze sa stale takto namahat. Ta bolest v jej ociach... Chcela pohostit svojich potomkov, ukazat, ze na to este ma, postarat sa a este za to bola pokarana. Ona ked nebude moct nas pohostit, pre nu zivot strati zmysel, bude chradnut a strati chut zit. Preco by to nemala robit? Aj ked je to pre nu tazke. Vdaka tomu vie, ze je este potrebna a uzitocna. Niekedy je velmi uzitocne a dobre prijat lasku a starostlivost od rodicov aj vtedy, ked nevladzu. Ale aj tak to robia pre nas. Aj tak nas chcu vidiet. Moj ocko mi priamo povedal raz, ze ked prideme k nim, on nevie co ma robit. Ako sa ma rozpravat, nevie sa hrat s malymi detmi, trochu sa posnazi, ale az tak mu to nejde, nikdy nebol extra spolocensky. Ale je rad, ze nas tam vidi. Ze sa na seba usmejeme, kym on robi svoje. Ze moze sledovat svoje vnucata, kym pracuje. Ze prehodime par slov. Je niekedy aj unaveny, ze sme tam, ale on chce byt radsej unaveny s nami ako oddychnuty bez nas.

Strana
z3