icon

Ako riešiť nečakané dedičstvo a finančné rozhodnutia?

17. jún 2025

Celé roky mi otec roky, čo roky desaťročia , tvrdil že podľa neho brat ani nie je jeho. (Podľa mňa blbosť,.môj dedo tiež hovoril, že.otec nie je jeho)Ale že to nechce riešiť. Že mi zanechá dom a ja sa mám vysporiadať ako chcem
Teraz si ma dal zavolať a tým že som daruje môjmu bratovi a mňa vyplatí z dedičstva, mám hneď povedať sumu.
Pre ozrejmenie, staršie domy (obyčajné) idú o nás za 70-80k. Toto je dvojgeneračný dom, ale nie je v najlepšom stave, postavený r1955. Brat 45+ slobodný bezdetný. Samozrejme ani len ceknúť som nevedela, aj keď podľa mňa na to treba znalecký posudok. Ani by som nevedela čo s toľkými peniazmi. Mám hypo, auto na splátky, tri deti a dve práce aby sme ako tak vyžili.

Strana
z4
bg92
17. jún 2025

moja rada je: vysporiadajte sa teraz za zivota, to je najlepsie riesenie. daj znalcovi ocenit dom ak nemas sajnu o cene.

aalt
17. jún 2025

Povedal by som polovicu sumy hodnoty domu a neriesil. Jeho dom, jeho pravidla. Co s peniazmi? Ved vyplatit auto a hypo.

denkabemommy
17. jún 2025

Máš hypo, lízing, 3 deti a ty nevieš čo by si robila s dajme tomu 40k ? 😅 nežartuj. Áno, je to najlepšie nechať na znalca. Radšej dať 100-200€ za papier ako sa potom časom rozhádať 🙂

pribinak
17. jún 2025

Nevieš čo s peniazmi? Tak väčšina ľudí by vyplatila hypotéku a leasing , zvyšok použila napr na dovcu, alebo kupu zariadenia do bytu

Ale však môžeš isch poslať napr mne, ja by som hneď vedela čo s nimi

Ideálne je poradiť sa napr v realitke a dohodnúť znalca

maminkadeticiek
17. jún 2025

Okamzite by som si dala zavolat znalca,zaplatis zanho cca 150 eur,povie ti sumu domu A POZEMKU,ty si vypytas polku.Na verim otca by som sumu cuc prst nedavala.
Pozor nezabudaj ze aj ten pozemok ma svoju cenu.
Ocen ze to riesi za zivota,to je to najlepsie rozhodnutie ake mojol spravit.Keby to slo z dedictva tak mas zbytocne tahanice a 5 rokov to ani nemozete predat ak nechcete byt strayovy.

maminkadeticiek
17. jún 2025

A s peniazmi vyplat hypoteku,uvery,lizing a bude sa ti ovela lahsie zit.

autor
17. jún 2025
@pribinak

Nevieš čo s peniazmi? Tak väčšina ľudí by vyplatila hypotéku a leasing , zvyšok použila napr na dovcu, alebo kupu zariadenia do bytu

Ale však môžeš isch poslať napr mne, ja by som hneď vedela čo s nimi

Ideálne je poradiť sa napr v realitke a dohodnúť znalca

@pribinak ja by som našla miesto aj na 100k nielen pre 40 . Z jednej strany je to veľa no predsa málo. Len sú určite okolnosti kvôli ktorým by som ich predsa mala nechať celé má ,, horšie časy,,.

januska12323
17. jún 2025

Neviem nad čím rozmýšľaš, daj dom ohodnotiť a pýtaj polovicu hodnoty. Všetko podľa papiera. Peniaze miň, investuj alebo nechaj tak. Stále budeš v pluse.

autor
17. jún 2025
@januska12323

Neviem nad čím rozmýšľaš, daj dom ohodnotiť a pýtaj polovicu hodnoty. Všetko podľa papiera. Peniaze miň, investuj alebo nechaj tak. Stále budeš v pluse.

@januska12323 Brat nemá.ani deravého groša, ani si nikdy nedokázala odložiť z výplaty. Má má vyplatiť mama, ale s kade by zobrala mama dôchodkyňa takú čiastku

bg92
17. jún 2025

ak brat nema ani deraveho grosa o to viac sa toho chyt teraz nech sa to vyriesi a nenatahujete sa potom o dedicstvo. normalne tie € minies alebo odlozis, tam neviem co riesis.
k tym peniazom na vyplatenie - aby ta mama neprekvapila kolko ma niekde doma v ponozke. a inak, ak jemu da 40 tis na vyplatenie, da aj tebe na nieco ine?

januska12323
17. jún 2025

Čo s tým má mama? Dom chce riešiť otec a brat. Koho je vlastne teraz?

pribinak
17. jún 2025

Mama?

autor
17. jún 2025
@januska12323

Čo s tým má mama? Dom chce riešiť otec a brat. Koho je vlastne teraz?

@januska12323 iba otcov, ale keďže všetci viem ako je na tom brat s peniazmi, musela by to zaplatiť mama. Brat v minulosti dosť narobil.dlhy.k tomu aj gambloval okradol budúcu manželku aj séfa. Mama všetko zaplatila. Aj teraz by spravila všetko aby to zaplatila

gab1sol
17. jún 2025

Otec chce dom darovať bratovi (dom patrí len otcovi?), teba má vyplatiť mama sumou, ktorú si povieš a ty nevieš, čo s peniazmi…
No začala by som po poriadku - možno u notára, kde sa rovno porieši darovanie domu a tak isto darovanie hotovosti (asi na základe ZP).
Následne by bolo treba sa zamyslieť, či je lepšie vyplatiť úvery, alebo sa zamyslieť nad investíciou, ktorá by bola výnosnejšia, ale to už je na väčší detail.

autor
17. jún 2025
@gab1sol

Otec chce dom darovať bratovi (dom patrí len otcovi?), teba má vyplatiť mama sumou, ktorú si povieš a ty nevieš, čo s peniazmi…
No začala by som po poriadku - možno u notára, kde sa rovno porieši darovanie domu a tak isto darovanie hotovosti (asi na základe ZP).
Následne by bolo treba sa zamyslieť, či je lepšie vyplatiť úvery, alebo sa zamyslieť nad investíciou, ktorá by bola výnosnejšia, ale to už je na väčší detail.

@gab1sol ja nechcem aby sa mama vrhala do dlhov ani kvôli mne ani kvôli bratovi. Ale on ju do toho bude nútiť

ahhola
17. jún 2025

Brat deti nema a je to z popisu v podstate lump, co neudrzal korunu a €uz vobec😂takze mozno by stalo za uvahu tebe polku domu, jemu a rodicom pravo dozitia. Predsa ked budete 2dvaja v LV tak sa neopusti, ako ked tam bude sam a hned sa na neho nalepia rozne existencie. Viem, ze o take privilegium nestojis, ale je to holt bracho... Cash nech si vasi uziju, pocestuju. Mozno vyhrali, ked si mas povedat sumu🤣. Vsak kupte nejaku Makarsku 🌴⛱️🌞a uzite rodinny kruh.

maranco
17. jún 2025

Gamblerovi by nemali darovať dom, predá ho a nahádže do automatov, alebo prídu vymáhači dlhov, exekútor a o dom aj tak príde.

Ak mu chcú zabezpečiť bývanie aby sa nestal bezdomovcom môžu dať vecné bremeno - právo doživotného bývania na ten dom.
Rodičom sa môže zdravotne priťažiť že budú potrebovať celodennú starostlivosť a z čoho si ju budú platiť ak im z dôchodku nevyjde keď sa zbavia majetkov?

autor
17. jún 2025
@maranco

Gamblerovi by nemali darovať dom, predá ho a nahádže do automatov, alebo prídu vymáhači dlhov, exekútor a o dom aj tak príde.

Ak mu chcú zabezpečiť bývanie aby sa nestal bezdomovcom môžu dať vecné bremeno - právo doživotného bývania na ten dom.
Rodičom sa môže zdravotne priťažiť že budú potrebovať celodennú starostlivosť a z čoho si ju budú platiť ak im z dôchodku nevyjde keď sa zbavia majetkov?

@maranco práve kvôli tomu som mala dediť ten dom ja. Aj keď by mi bol skôr ,,na obtiaž,,
Brata by som na ulicu nevyhodila ani mamu. Áno toľko peňazí čo by potreboval som na rekonštrukciu ani predať, nič

som_realistka
17. jún 2025

Daj sa vyplatit, a uvedom si jednu vec, ak ta bude vyplaca v skutocnosti mama. Aj tak dostanes z dedicstva ovela menej ako by ti patrilo. Vo svojom zdedenom dome, by som brata zavislaka byvat nenechala. Preda vsetko co nebude priklincovane, dom nebude udrziavat, kebo nie je jeho a nakoniec ty budes platit energie aby sa aspon temperovalo. Alebo nebudes, v tom pripade to moze zacat plesniviet a o chvilu mas na krku barabiznu nepredajnu, alebo to budes musiet predat za babku.

maranco
17. jún 2025

Otec môže polku domu darovať manželke.
Po darovaní ak by zomrel otec, ty zdedíš 1/6 domu, brat 1/6 a mama bude mať 4/6 domu.
Na svoju manželku nemyslí vôbec, že chce celý dom dávať synovi gamblerovi?

autor
17. jún 2025
@maranco

Otec môže polku domu darovať manželke.
Po darovaní ak by zomrel otec, ty zdedíš 1/6 domu, brat 1/6 a mama bude mať 4/6 domu.
Na svoju manželku nemyslí vôbec, že chce celý dom dávať synovi gamblerovi?

@maranco nie , je sebec a alkoholik

gab1sol
17. jún 2025

Ale prečo by mama mala teba vyplatiť z otcovho domu, ktorý chce darovať bratovi? A keď sa mama zadĺži, kto potom zdedí dlh? Z časti ty, takže v podstate vyplatená nebudeš, lebo si to splatiš sama. Nech si otec robí čo chce, je to jeho právo, ale sústreď sa teraz na mamu, aby ešte ona neskončila s dlhom…

autor
17. jún 2025
@gab1sol

Ale prečo by mama mala teba vyplatiť z otcovho domu, ktorý chce darovať bratovi? A keď sa mama zadĺži, kto potom zdedí dlh? Z časti ty, takže v podstate vyplatená nebudeš, lebo si to splatiš sama. Nech si otec robí čo chce, je to jeho právo, ale sústreď sa teraz na mamu, aby ešte ona neskončila s dlhom…

@gab1sol lebo.si poznám rodičov aj keď som s tade skoro 20 rokov vyoadla, mohli sme tam.bývať ale od neho sa.nedá kľudne žiť

oriesocek
17. jún 2025

Akoze blbá situácia, ale neviem si predstaviť žeby si moja mama mala zobrať úver na to aby ma vyplatila za brata zo svojho domu- predpokladám, že je to aj jej dom, nie iba otcov.

balerina2025
17. jún 2025

cele co pises je jeden velky chaos.

autor
17. jún 2025
@oriesocek

Akoze blbá situácia, ale neviem si predstaviť žeby si moja mama mala zobrať úver na to aby ma vyplatila za brata zo svojho domu- predpokladám, že je to aj jej dom, nie iba otcov.

@oriesocek nie dom je iba otcov, otcovi daroval dom môj starý otec

balerina2025
17. jún 2025

lenze preco chce tvoj otec vydedit mamu? ozblast ked mas podareneho brata...nechapem preco chce dat dom na Vas.

autor
17. jún 2025
@balerina2025

lenze preco chce tvoj otec vydedit mamu? ozblast ked mas podareneho brata...nechapem preco chce dat dom na Vas.

@balerina2025 otec nechce vydediť mamu. Otec chce dom darovať. Je to jeho majetok, ktorým.si spraví čo chce, či uzná za vhodné

oriesocek
17. jún 2025

Tak mama v tomto prípade tam nemá čo vyplácať teba… akoze to je nezmysel a radšej by som nič nechcela, ako to, že mama by vyplácala mňa za môjho darebneho brata

autor
17. jún 2025
@oriesocek

Tak mama v tomto prípade tam nemá čo vyplácať teba… akoze to je nezmysel a radšej by som nič nechcela, ako to, že mama by vyplácala mňa za môjho darebneho brata

@oriesocek poznám si rodičov, otec bude tlačiť na . mňa aby som prevzala sumu ktorú si určím.a.dibe tlačít na mamu aby mi tú čiastku vyplatila .
Tak kvôli tomu nemá zmysel z ,, dedičstva ,,zaplatiť moje hypo,. či ísť na dovču.

Strana
z4