icon

Ako riešiť nečakané dedičstvo a finančné rozhodnutia?

17. jún 2025

Celé roky mi otec roky, čo roky desaťročia , tvrdil že podľa neho brat ani nie je jeho. (Podľa mňa blbosť,.môj dedo tiež hovoril, že.otec nie je jeho)Ale že to nechce riešiť. Že mi zanechá dom a ja sa mám vysporiadať ako chcem
Teraz si ma dal zavolať a tým že som daruje môjmu bratovi a mňa vyplatí z dedičstva, mám hneď povedať sumu.
Pre ozrejmenie, staršie domy (obyčajné) idú o nás za 70-80k. Toto je dvojgeneračný dom, ale nie je v najlepšom stave, postavený r1955. Brat 45+ slobodný bezdetný. Samozrejme ani len ceknúť som nevedela, aj keď podľa mňa na to treba znalecký posudok. Ani by som nevedela čo s toľkými peniazmi. Mám hypo, auto na splátky, tri deti a dve práce aby sme ako tak vyžili.

balerina2025
17. jún 2025

cele je to divne. preco otec by mal na teba tlacit aby ta mama vyplatila?

balerina2025
17. jún 2025

chudak mama. a este ona ma teba vyplatit kedze brat nema ziadne peniaze.

balerina2025
17. jún 2025

tak nemas peniaze, mas dve prace a ty sa pytas na toto?

Ani by som nevedela čo s toľkými peniazmi. Mám hypo, auto na splátky, tri deti a dve práce aby sme ako tak vyžili.

divne.

autor
17. jún 2025
@balerina2025

cele je to divne. preco otec by mal na teba tlacit aby ta mama vyplatila?

@balerina2025 pred 30rokmi otcovi daroval dom dedo a babka vyplatila tetu, sestru môjho otca.

autor
17. jún 2025
@balerina2025

Ani by som nevedela čo s toľkými peniazmi. Mám hypo, auto na splátky, tri deti a dve práce aby sme ako tak vyžili.

divne.

@balerina2025 každý sa pýta na čo chce, na.toto tu mk je , čo ti vlastne vadí?

liv1
17. jún 2025

Och. Pozor na to, aby brat nic nevlastnil, lebo to pregembli. A nezabudnite dat rodicom do zmluvy pravo dozitia ak mu ho fakt daju. Aby nemohol na dom brat uvery a podobne… predat, aby neostali vsetci na ulici

balerina2025
17. jún 2025

tak pokracujte v tradicii.

oriesocek
17. jún 2025
@balerina2025

divne.

@balerina2025 ale zároveň píše, že to nie je dedičstvo, ale dopredu ma mama vyplatiť za otca peniaze z jeho domu, ktorý chce prepísať na nevydareného brata. Mama tie peniaze nemá a brala by si asi úver. Aj hoci s tým vôbec nemá nič spoločne… celá situácia je jeden veľký nezmysel.

balerina2025
17. jún 2025
@oriesocek

@balerina2025 ale zároveň píše, že to nie je dedičstvo, ale dopredu ma mama vyplatiť za otca peniaze z jeho domu, ktorý chce prepísať na nevydareného brata. Mama tie peniaze nemá a brala by si asi úver. Aj hoci s tým vôbec nemá nič spoločne… celá situácia je jeden veľký nezmysel.

@liv1 preto sa cudujem jej otcovi , ze nema problem darovat dom nepodarkovi.
@oriesocek ano, cela tema nema hlavu ani patu, mozno daky troll

gab1sol
17. jún 2025
@oriesocek

Tak mama v tomto prípade tam nemá čo vyplácať teba… akoze to je nezmysel a radšej by som nič nechcela, ako to, že mama by vyplácala mňa za môjho darebneho brata

@oriesocek celé je to nezmysel - mama má vyplatiť jedno dieťa z majetku, ktorý jej nepatrí a bude darovaný druhému dieťaťu. A otcove slová majú takú váhu, že dcéru prinúti prijať dar a manželku podpísať úverovú zmluvu.

Ale tak autorka si pozná rodinu…

balerina2025
17. jún 2025
@gab1sol

@oriesocek celé je to nezmysel - mama má vyplatiť jedno dieťa z majetku, ktorý jej nepatrí a bude darovaný druhému dieťaťu. A otcove slová majú takú váhu, že dcéru prinúti prijať dar a manželku podpísať úverovú zmluvu.

Ale tak autorka si pozná rodinu…

@gab1sol som sa zlakla ze to jedina vnimam divne, asi sme viacere

saxana000
17. jún 2025

Pre dobro mamy by som tlacila na otca aby dom prepisal na nu a po jej smrti ho mozete zdedit ako surodenci potom uz sa dohodnete ci sa vyplatite alebo sa dom preda a peniaze si na polku podelite. 5oto co robi nema hlavu ani patu.. bratovi dom zadarmo a Tebe peniaze od mamy ktore vlastne ani nema. Takze nezodpovedny brat bude stastny jak blcha mama chudera zadlzena ku koncu zivota a ty za kravu chamtivu..vyborny otec znicit rodinu pre staru chajdu.

balerina2025
17. jún 2025
@saxana000

Pre dobro mamy by som tlacila na otca aby dom prepisal na nu a po jej smrti ho mozete zdedit ako surodenci potom uz sa dohodnete ci sa vyplatite alebo sa dom preda a peniaze si na polku podelite. 5oto co robi nema hlavu ani patu.. bratovi dom zadarmo a Tebe peniaze od mamy ktore vlastne ani nema. Takze nezodpovedny brat bude stastny jak blcha mama chudera zadlzena ku koncu zivota a ty za kravu chamtivu..vyborny otec znicit rodinu pre staru chajdu.

@saxana000 toto nemoze byt skutocne. lebo ak ano, tak...

autor
17. jún 2025
@liv1

Och. Pozor na to, aby brat nic nevlastnil, lebo to pregembli. A nezabudnite dat rodicom do zmluvy pravo dozitia ak mu ho fakt daju. Aby nemohol na dom brat uvery a podobne… predat, aby neostali vsetci na ulici

@liv1 píšem, že robil problémy a gamblil v minulosti ale to bolo pre 15,r. Teraz chodí jeho výplata na účet mojej mame, amama.dava pozor na jeho peniaze. A keď potrebuje tak musí pýtať od .mamy. Aspoň takto sa dohodli, keď mama za neho zaplatila vsetky resty.
V súčasnosti riadne chodí do práce, robí dobrovoľníka pre n.o., pravidelne daruje krv , Teraz bol napr letecky na MS vo Švédsku s kamarátmi.

autor
17. jún 2025
@balerina2025

@saxana000 toto nemoze byt skutocne. lebo ak ano, tak...

balerina2025
17. jún 2025

tak super ze sa brat poucil. a tvoja mama co na celu situaciu? ved ona ta nema zjavne z coho vyplatit. ty by si chcela aby si brala kvoli tebe uver?

autor
17. jún 2025

Potom keď budem mať v rukách darovaciu zmluvu to sem vycapím?

autor
17. jún 2025
@balerina2025

tak super ze sa brat poucil. a tvoja mama co na celu situaciu? ved ona ta nema zjavne z coho vyplatit. ty by si chcela aby si brala kvoli tebe uver?

@balerina2025 jej sa do toho tiež nechce, aj keď isto majú niečo našetrené. Otec to bude chcieť silou mocou pretlačiť svoju vôľu

balerina2025
17. jún 2025

preco tvoj otec toto chce? preco ? lebo to tak bolo v minulosti?

autor
17. jún 2025
@balerina2025

preco tvoj otec toto chce? preco ? lebo to tak bolo v minulosti?

@balerina2025 pravdepodobne

balerina2025
17. jún 2025

prepac, je to divne. a vlastne co ti mame poradit?
na dom si zavolaj znalcu, on odhadne cenu

autor
17. jún 2025
@balerina2025

prepac, je to divne. a vlastne co ti mame poradit?
na dom si zavolaj znalcu, on odhadne cenu

liv1
17. jún 2025

Aha ok, tak to je potom o inom. Ale i tak by na ten dom rodicov mali napisat. Clovek nikdy nevie

autor
17. jún 2025

Rada by som sa.vyhla celej tej situácii,.aby som nedostala mamu do problémov, ale viem že keď na ňu bude otec tlačiť ona sa.podroadi jeho vôli

balerina2025
17. jún 2025

tak ak ta ma mama vyplatit, isto by mala mat dozivotne pravo ostat v tom dome, aj spolu s otcom. moj nazor.a ty si vyplatis hypoteku napr.

darmasiswa
17. jún 2025

piate cez deviate 😂 taraniny 😂

taktotedanie
18. jún 2025

Ohodnotit oficialne a pytat polovicu na vyplatenie
Urob to cim skor za zivota

strelkyna1
18. jún 2025

Je to velmi zly kseft, takze Ty dostanes polku hodnoty domu na ktoru sa este musi tvoja mama zadlzit a nepodareny brat cely dom, takze on dostane vlastne dvakrat tolko.
A kto doopatruje rodicov? Alebo dajme tomu, ze ich nebude treba doopatrovat, len doplacat 10 rokov dom dochodcov, 10 rokov krat 12 mesiacov krat 3 stovky a minula si cele dedicstvo, brat ma dom, Ty nic,...
Takze by som to nebrala ako dedicstvo, skor ako pozicku, ktoru budem neskor splacat. Co ale nie je take zle, lebo ked teraz mas dve prace aspon by si si vydychla, uzila cas s rodinou a neskor, ked uz budes bez dlhov, tak Ta tie 3 stovky (z prsta vycucane cislo) uz boliet nebudu. Spytala by som sa rodicov aj na tieto otazky, ze ako maju poriesenu svoju rezervu na starobu a zle casy a ci je toto skutocne vyplatenie z dedicstva alebo len pozicka... Aby Ti potom nevykrikovali, ze ved my sme Ti dali a preto teraz nemame ani na chleba... Mozno by si mali dom nechat, peniaze, ktore ani nemaju nerozdavat a radsej byt pripraveni sa postarat sami o seba, napriklad predajom domu, ked pride cas, ze budu potrebovat peniaze na ten dom dochodcov.
Napriek vsetkym negativam by som to mozno vzala, lebo dom mu prepisu zjavne tak ci tak a aj keby tam mal len pravo dozitia, tak sa za svojho zivota nedostanes mozno ani k jednemu centu zo svojej teoretickej casti domu a Tvoje deti z toho tiez nebudu mat nic, lebo bude suci tak maximalne na zrutenie ... I ked nebrala by som to ako nejake dedicstvo, skor ako pozicku, ktoru budem musiet vratit a aj ako dost velku nespravodlivost, lebo brat dostane dom a Ty ,,pozicku". A to este ani nepremyslam nad moznostou, ze by Ta rodicia vyplatili, peniaze sa vrazili do zitia a za par rokov by prislo k rozvodu, Ty skoncila v nejakom jednoizbaciku, brat v baraku a hajde starat sa o rodicov, lebo ved sme Ti dali... Ale tak to je uz uplne cierny scenar a urcite k nemu nedojde.
V kazdom pripade toto rozdelenie je absolutne nefer, ak maju peniaze a chcu Ti pomoct v zivote ok, ak nemaju, tak bohuzial budes sa musiet dalej pretlkat, ale rozhodne by som nadhodila aj temu ,,vzdialenej,, staroby. Mozno by sa malo vsetko nechat ako je a dom nechat ako rezervu na predaj, ak budu potrebne peniaze v ,,tazkych casoch." Nech ho dostane ten, kto doopatruje rodicov, je to narocna praca psychicky aj fyzicky a zle platena. Ak pojdu do domova, tak sa z jeho predaja da par rokov financovat domov a ak sa zvysia peniaze spravodlivo rozdelit medzi brat a Teba. Lebo takto sice bude postarane o brata, ale osud Tvojich rodicov vo hviezdach a na Tvojich pleciach.

balerina2025
18. jún 2025
@strelkyna1

Je to velmi zly kseft, takze Ty dostanes polku hodnoty domu na ktoru sa este musi tvoja mama zadlzit a nepodareny brat cely dom, takze on dostane vlastne dvakrat tolko.
A kto doopatruje rodicov? Alebo dajme tomu, ze ich nebude treba doopatrovat, len doplacat 10 rokov dom dochodcov, 10 rokov krat 12 mesiacov krat 3 stovky a minula si cele dedicstvo, brat ma dom, Ty nic,...
Takze by som to nebrala ako dedicstvo, skor ako pozicku, ktoru budem neskor splacat. Co ale nie je take zle, lebo ked teraz mas dve prace aspon by si si vydychla, uzila cas s rodinou a neskor, ked uz budes bez dlhov, tak Ta tie 3 stovky (z prsta vycucane cislo) uz boliet nebudu. Spytala by som sa rodicov aj na tieto otazky, ze ako maju poriesenu svoju rezervu na starobu a zle casy a ci je toto skutocne vyplatenie z dedicstva alebo len pozicka... Aby Ti potom nevykrikovali, ze ved my sme Ti dali a preto teraz nemame ani na chleba... Mozno by si mali dom nechat, peniaze, ktore ani nemaju nerozdavat a radsej byt pripraveni sa postarat sami o seba, napriklad predajom domu, ked pride cas, ze budu potrebovat peniaze na ten dom dochodcov.
Napriek vsetkym negativam by som to mozno vzala, lebo dom mu prepisu zjavne tak ci tak a aj keby tam mal len pravo dozitia, tak sa za svojho zivota nedostanes mozno ani k jednemu centu zo svojej teoretickej casti domu a Tvoje deti z toho tiez nebudu mat nic, lebo bude suci tak maximalne na zrutenie ... I ked nebrala by som to ako nejake dedicstvo, skor ako pozicku, ktoru budem musiet vratit a aj ako dost velku nespravodlivost, lebo brat dostane dom a Ty ,,pozicku". A to este ani nepremyslam nad moznostou, ze by Ta rodicia vyplatili, peniaze sa vrazili do zitia a za par rokov by prislo k rozvodu, Ty skoncila v nejakom jednoizbaciku, brat v baraku a hajde starat sa o rodicov, lebo ved sme Ti dali... Ale tak to je uz uplne cierny scenar a urcite k nemu nedojde.
V kazdom pripade toto rozdelenie je absolutne nefer, ak maju peniaze a chcu Ti pomoct v zivote ok, ak nemaju, tak bohuzial budes sa musiet dalej pretlkat, ale rozhodne by som nadhodila aj temu ,,vzdialenej,, staroby. Mozno by sa malo vsetko nechat ako je a dom nechat ako rezervu na predaj, ak budu potrebne peniaze v ,,tazkych casoch." Nech ho dostane ten, kto doopatruje rodicov, je to narocna praca psychicky aj fyzicky a zle platena. Ak pojdu do domova, tak sa z jeho predaja da par rokov financovat domov a ak sa zvysia peniaze spravodlivo rozdelit medzi brat a Teba. Lebo takto sice bude postarane o brata, ale osud Tvojich rodicov vo hviezdach a na Tvojich pleciach.

@strelkyna1 ktovie ako sa autorka rozhodne, no rozhodne by sa skor mala pytat rodicov, nez nas tu.

alyson29
18. jún 2025

Buď je taká sprostá, že z vlastnej matky urobí bezdomovca a zadlženca alebo je to len trol, inak si neviem predstaviť, že niekto takto premýšľa 🤦🏻‍♀️ ak je toto reálne, prajem ti to, čo chces ty urobiť svojej vlastnej mame a že ťa všetci oberú o všetko, len preto, že dom bol na otca.