Ako riešiť neodbytnú svokru na letnej dovolenke?
Svokra si planuje letnu dovolenku u nas aj s jej 2mi vnuckami, ako to riesit? Je neodbytna.
Normálne jej povedz, že proste chces mat v lete pokoj a nesúhlasis s návštevou, urazí sa no a čo, čo ty máš s ňou a trpieť ju, nech si zaplatí dovolenku s deťmi a ide na týždeň s nimi kamkoľvek okrem Vášho domu, a navyše nekomunikuje s tebou tak toto by som zatrhla, a muž je čo za riadny tutmak je to jeho matka tak nech jej povie, že to nechceš a koniec niet čo riešiť, hlavne by som si muža poriešila a ak jej to nevie povedať tak takého muža by som nezniesla
@lenjaja84 nedávaj jej všetko podnos .Povedz mužovi nech sa jej opýta ako ty pomôže čo navarí a tak a vážne správ nákup a nech navari a tak a ono ju prejde .Ber to tak že nedôjde oddychovať ale ty pomôcť každý deň jej nechaj navariť obed olovrant a ty vyloz nohy a venuj sa malej a nech sa svokra stará. Tak nech jej to aj dráhy povie že pondelok navaris aspoň to a to utorok môžeš toto a napíš mu čo bude potrebovať spravím ty nákup a ono ju to rýchlo prejde .
@lenjaja84 vies co ked nema oci, a je schopna na drzovku prikvitnut, tak ty si naplanuj pobyt trebars u mamy v ten cas. a nebudte doma.
svagrina jej da deti a svokra si to takto zariadi aby sa nemusela o nich starat ani varenim ani programom...
keby ze si zdrava a mas vacsie dieta ci nemas vobec deti...tak nepoviem. ale v tvojom pripade absolutne nie.
a ze sa vnucatkam pacilo? no bodaj by nie, u babky su asi nasucho aj s jedlom aj s programom.
ak mas rodicov chod zrovna vtedy k nim a zostan tam niekolko noci .. ak nie povedz muzovi,ze jedine pod podmienkou,ze aj n bude doma cely cas a bde okolo nich skakat-varit upratovat vymyslat program ... no ak sa neakym zazrakom z toho nevykrutis- maj prazdnu chladnicku ked pridu ..hgned svokru posli po nakup a nech aj vymysli co budse varit kedze ty si po operacii a nemozes chodit a ani dlho stat ... doma sa nepohni ani keby decka zo strechy popadali-klapky na oci a dovidenia-hned ju navstevy prejdu ...
no ak je to len jeden tyzden raz za rok-nedalo by sa to pretrpiet? ved nemusis okolo nich lietat a ani vyvarat.. navarit jedlo na 2 dni vypustit ich do zahrady a zbytocne neobskakovat
@lenjaja84 a tvoj manžel to ako rieši?
@lenjaja84 neviem,tie dve deti sú zjavne bratranci a sesternice,či? Bežné chodia netere,synovci na prázdniny, k tetam,strýkom. A aj matky k svojich dospelých deťom. Zaujímavý prístup. Mňa moja dcéra vola k nim aj s mojím mladším,t.j. jej bratom,majú byt a malú dcéru,moju vnučku. Aby som sa začala báť,že si zať povie,že sa k nim čo? Natiskam? A to som zatiaľ ešte nešla ani raz. Aj mamu s deťmi od svojho súrodenca by si tak brala?
@lenjaja84 chyba bola aj to , ze si ich predtym tak obskakovala.
Najviac su zneuzivani ludia, ktorym "to neda"... tymi ktorym to kludne"da" a nemaju s tym problem. ziadne obsakovanie a programy pre dalsie vnucata.
Ine je, keby si ich ty pozvala ako teta na navstevu.
do buducna, nehovorim, ze teraz to mas takto robit
ak pridu deti s babkou...nech sa ona stara, prispeje na nakup, daj jej zoznam nech nakupi. Jedla typu rezance s tvarohom, spagety, fr. zemiaky, granadir. chlieb vo vajicku a podobne. Svokra tebe nechysta NIC,...takze toto je ako hostina v porovnani s nou.
a program ziaden, chceli vidiet tvoju malu, tak nech sa jej deti venuju, ked je hore, robia jej zabavu, nieze ty sa s nimi niekam trepas na ihriska ci kde. Nech ich vezme babka.
celkove mi to pride strasne drze sa niekam bez pozvania pchat aj ked ku rodine. Svagrine, matke tych deti to nepride trapne? ona je s tym ok? preco nekomunikujes aj s nou?
@lenjaja84 sak ked sinvypyta povedz nemas netam je obchod proste ju zrkadli taknako sa chova ona ked si u nej tak sa staraj aj ty alebo na ten cas odidi a nechaj prazdnu ladnicku
@maciatkolulu tam ide o pristup z ich strany,ako sa oni spravaju k nam, inak by som nemala problem,nam urobia kavu a je jedno ci sme usli 3hod.autom,alebo povedia ze nie su doma, preco ja mam stale hovorit ano...len aby neboli nezhody
@maciatkolulu ale ine je, keby autorka chcela pozvat tie deti ako teta na prazdniny.
a ine ze svokra dostane od dcery si nevesty vnucata a nasackuje sa s nimi bez pozvania k neveste. a este k takej, co ma male babetko a je po operacii noh.
@lenjaja84 Maj sa rada, bud asertivna a nedaj sa vmanipulovat do niecoho, co nechces. Ak je to este mozne, tak jej povedz, ze mozu prist na navstevu, ale len na otocku, ak byvaju daleko, tak max. jednu noc prespat a odchod. Ak sa napriek tomu nasackuju, tak neobskakuj, uvar si pre seba a dieta a nech sa o vnucky stara babka.
@lenjaja84 Pripadne, ked pridu, tak ich privitaj s tym, ze to je super, ze prisli, Teba seklo v krizoch a nemozes absolutne nic robit, tak tam je zehlicka, tam je sporak, rura a mozu pracovat😉 Myslim, ze sa otocia velmi rychlo.
@lenjaja84 ked si vypyta - tak hned ju zastav a povedz..ok nieje problem,ale tento x varite vy kedze ja nemozem .. nieco povie - tam je chladnicka tam sporak .. treba sa naucit povedat nie a byt aj hnusna ak treba ... ak znova s tym zacne hned jej povedz ok pridi,ale bohuzial tento x sa o vnucata staras sama a aj o nakup - ja som marod a mam toho dost sama so sebou ... a ak sa u teba bude rozculovat-usmej sa a povedz-bohuzial-vedeli ste do coho idete ja som vas varovala
@lenjaja84 poviem áno máme vtedy a vtedy voľno ale nebudeme doma. Proste keď príde, neotvorím alebo sa začnem baliť, s tým ze zajtra odchádzame.
Inak ja žasnem ako dokážu byť niektoré ženy sprosté. Dnes tu čítam druhu chorú diskusiu na tému ,,svokra,, Keď toto číta ďalšia nechápava, dotierava svokra, tak si prosím vstúp do svedomia a neobtazuj, tam kde nie si vítaná 🙈 keď prestaneš byť otravná, možno ťa aj častejšie začnú volať...
@lenjaja84 poucena z vlastnych chyb ti teraz ako stara paka /mozno som pomaly vo veku tvojej svokry/ radim... Neboj sa konfliktov.
ano kazdy si mysli, hlavne my zeny, ze nasim poslanim je ustupovat a trpiet v mene tej posvatnej nekonfliktnosti.
Konflikty budu vzdy, v rodine, z ktorej si si vybrala iba jedneho clena - muza , ostatnych nie. Ide o to , aky pocit a benefity mas z toho ty.
ak je ta "nekonfliktnost" o tom aby si sa ty citila zneuzita ci ponizena, tak sa na nu vykasli.
Kludne bud aj ty asertivna a razna, v ramci slusnosti. Normalne povedz co si myslis a ake mas ty pocity. Povezd svokre, ze sa ti nepaci, ze ona vam nic nechysta, tak preco by si mala ty? Povedz svokre, ze rada pohostis, ale nedas sa zneuzivat, hlavne ked si chora a s malym dietatom. Takisto zavolaj svagrine, ze ked dava deti babke, nech su u babky a ona sa stara.
ak budes v buducnosti /zdrava s vacsim dietatom/ chciet pestovat vztahy medzi vnuckami, rada dievcata osobne pozves a pridu k tebe na prazdniny ako k tete / bez babky!/. Ale teraz ti to nevyhovuje a nech svagrina svokre dohovori, alebo tam deti nedava ak ma svokra plany ich dotrepat bez suhlasu k tebe.
@lenjaja84 normalne jej povedz “nevyhovuje mi to, nechodte”. Rodicom tych deti zavolaj a povedz, ze sice sa pani svokra chysta aj s ich detmi na prazdniny, ale tebe to nevyhovuje, aj si jej to jasne povedala ale ona bohuzial nechape, takze nech rataju s tym, ze ak sa u vas svokra zjavi aj s detmi, tak bohuzial dnu ich nepustis, nech s tym rataju. Ak mate dobre vztahy, tak inokedy sa mozete vy medzi sebou dohodnut, ze si deti prestriedate na prazdniny, ale bez svokry.
Ak sa madam zjavi pred domom, tak sa jej opytat, comu konkretne nerozumela, ked si jej hovorila, ze nemoze k vam prist, dala by som jej flasu s vodou, keksiky a jablka pre deti na cestu a mozete tahat tam odkial prisla. Ak na to nemas gule a aj tak si ju pustis do domu, tak jej neskac okolo zadku ale este ju popros aby upratala, navarila, postopkala derave ponozky, umyla prach na lustri, vyplela zahradku a kazdy den nieco…
Ako casto k vam svokra chodi? Len takto raz za rok? Lebo zase snazim sa na to pozriet z pohladu matky, ze vidiet svojho syna a vnuca raz za rok na tyzden by ma snad aj celkom potesilo🤷♀️ vie ze ty si doma na materskej, vie ze mate miesto a proste mozno len chce s vami stravit cas. Mne keby sa moja mama alebo mama mojho manzela ohlasila, ze by nas rada prisla na tyzden kuknut , tak automaticky by som ju kedykolvek privitala a necakala by som, ze mi bude vyvarat a upratovat. Sak to nie je cudzi clovek. Ak by mi syn povedal, ze sorry mama, nechceme ta u nas na tych par dni v roku, tak by ma to uprimne mrzelo. Chapem, ze mas toho dost a mas zdravotne problemy, ale tak to sa da komunikovat. Radi vas uvidime mila svokra, ale pridite vtedy kedy je doma aj muz, aby pomohol. Ja mam zdravotne problemy a nebudem sa vam vediet tak venovat, tak ratajte s tym, ze budeme jest dva dni ten isty obed pripadne objednam pizzu, pripadne mozte navarit vy ak vam to nevyhovuje. Mozno by bolo fajn, keby ste nezostali cely tyzden ale len 4 dni.Vypyta si kavu, nehnevajte sa teraz som s babatkom, tam je kavovar, obsluzte sa jak doma. Je to stale matka tvojho muza a babka tvojho dietata, takze hadam uz tych par dni pohostenia a kompromisov si uz len z toho titulu zasluzi.
Zrusit ju ocividne tvoj muz nevie, ty nemas na to "gule" a nevyhodis ju. Tak ju nechaj. Ked si budes robit kavu, tak sa spytaj, ze ci jej ju mozes tiez spravit a to je vsetko... varila by som normalne, lebo ved jest daco musis a ci uz uvaris pol litra polievky alebo 2, tak to uz je jedno... ale var na 2 dni. A nic viac. Ak nieco chce, tak jej povedz nech si vezme.
K nam raz dosla svokra, resp. sme spolu docestovali a ja som si rano vytkla clenok, cize z vlaku rovno do nemocky, vyfasovala som barle a ona mojmu muzovi povie, ze podla nej si to len vymyslam🙄🙏
U nas to je ale tak, ze pravidelne kamosky si same vezmu pohar, ak potrebuju. A vedia, ze ked chcu este napr kavu, tak sa musia ozvat... lebo v tomto som strasna hostitelka🙈 proste na to zabudnem. Ak niekto povie, ze teraz nie, neskor, tak rovno ho ucim, ze potom nech sa ozve sam... a rodinu neriesim vobec. Kto chce kavu, spravi si ju sam...
@lenjaja84 a ty už teda pracuješ?
@lenjaja84 a tie vnúčatá sú koho deti? oni sú v pohode s tým, že ich babka nasáčkuje k vám? ak sa nedá komunikovať so svokrou, oslovila by som rodičov tých detí, že sa momentálne necítiš na to, aby si sa starala o troch ľudí navyše a keďže si to babka nedá vysvetliť, žiadaš ich o spoluprácu.
@maciatkolulu ale... citujem.... Mňa moja dcéra vola k nim aj s mojím mladším,t.j. jej bratom,majú byt a malú dcéru,moju vnučku. .... zamysli sa, to je kapánek rozdíl!!! Teba volajú.. Ale jej svokra + vnučky sa jej tískajú bez toho, aby s tým ona súhlasila...
@lenjaja84 ty jej povedz, aj švagrinej, že máš bolesti v nohách, potrebuješ si oddýchnuť, načerpať sily. Neprijímaš návštevy. Svokre povedz, že pôjdeš s dieťaťom ty k nej. Tvoj dom bude zamknutý! Nič na tom nemeníš. Nech si hovorí, čo chce... Neotvorila by som jej.
@lucilaines
a ty si necitala celú diskusiu alebo aspom komentáre autorky? Napríklad, že svokra urobi pre svoje vnučky všetko a co chce nevesta ju nezaujima?
Je po operácii chodidiel, ma 7 mesacne bábo. Ano je doma ale nie sama bezdetna a rok na up!
A keby aj, nasackovat sa k niekomu že haloo, staraj sa extra ešte o mňa a dve deti... Ved ona je uplne bez rozumu!
Takúto situáciu ako super beriem vtedy keď by mi to povedala sestra- keby mam dom!
Moja sestra dom má- veľký! Par krat sme u nej už boli ale tiez mi povedala a o ale vtedy a vtedy nie. A nenapadlo by ma trepať sa ku nej, keby je po op - teda hej, pomôcť jej.
Takže čo pani svokra predvádza, je čistý egoizmus a chrapunstvo.

Ale nech si vyvoláva koľko chce, nie necítime s a ato možno o rok alebo tento u vás na výmenu. Hádam nepríde na hotové aj keď to budete stále odmietať. Keby náhodou prišla hraj to ako veľmi ťa bolia nohy a ako veľmi ti teraz môže pomôcť alebo ju rovno od dverí pošli domov.