Ako riešiť neodbytnú svokru na letnej dovolenke?
Svokra si planuje letnu dovolenku u nas aj s jej 2mi vnuckami, ako to riesit? Je neodbytna.
@lenjaja84 povedala by som manželovi, že ak on chce, aby prišli OK. Ale starám sa len o seba a naše dieťa. Teda žiadne nákupy, žiadne vytváranie, žiadne extra animácie. To budú musieť postarať on a svokra.
A rozhodne by som zavolala švagrinej a úplne milo s kľudom vysvetlila situáciu. Zrejme ona vôbec nevie, že máš problémy zdravotné.
@lenjaja84 žasnem, čo tu máte niektoré za svokry, v poslednom čase je toho plné fórum. No proste vetou oznamovacou, môj dom, moje pravidlá. Žiadne návštevy na úkor mňa a mojej rodiny. Basta. Ono moc tým nestratíš, evidentne, ak ju tvoj názor nezaujíma, tak ťa má za nič, tak ty nemusíš mať výčitky. Klin sa klinom vybíja.
@domkakvet asi si myslela povedz...
Raz poviem nie tak nie a stojim si za svojim a môže sa na hlavu postaviť, máš male dieťa chceš si oddýchnuť a bodka.
Este by ma zaujimalo, co na to chlap?
@dadka1997 no a to je podľa mňa problém.... Je to jeho mama a on povie áno. Asi by žiadnej z nás nebolo príjemné,kebyže muž zákaze raz do roka návštevu vlastnej matky.... Ťažko radiť,keď nepoznáme situáciu a názory OBOCH partnerov. Ono,kebyže to mužovi je fuk,alebo nechce,tak by sem asi autorka nepísala ,proste nie a hotovo. Pokiaľ píše,tak ma asi nejaký problém,či so svedomím,či manželom. Za mňa proste jeden týždeň v roku nie je žiaden hrozivý scenár a tobôž,keď má dieťa vyše troch rokov a jdna sa o babku toho dieťaťa,netere a sesternice. Pokiaľ sú rozhodnutí obaja partneri tak nerozumiem otázke,téme. Či potrebuje asi tlapkanie od anonymných nickov na MK. Inak nechápem ...
@maciatkolulu no na zaciatku pisala, že muž chodí preč, čiže som z toho vydedukovala ze tam nebude... a tiez by som u seba nechcela 3 navyse hladne krky, a svokru s vylozenymi nohami po operácii snad sme ludia a chapaví, ale ocividne v tomto priapde nie je chapavy nikto 😞 ako sa moze takto niekomu nasukat ? Proste nie a hotovo .. pre mna plati vzdy.. nepozvaní hostia sa za dvere stavajú a môžu sa aj na hlavu postaviť.. 🤷♀️
Neviem je to na tebe, ale mozno by bolo fajn, keby si jej zavolala ze super, aspon si oddychnes aj po tej operacii, ze konecne dostanes pomoc s varenim, upratovanim, robenim nakupov
Ja by som povedala ze v tom case budem odcestovana s dcerkou.A ked pride,bude zamknute.Alebo by som naozaj odisla.
@lenjaja84 povedala by som svokre, nech sa dohodne s manželom, kedy bude mať on dovolenku. Že ty si po operácii a nemáš silu sa starať o ďalších 3 ľudí. Mužovi by som oznámila, že mama nech mu príde, ale on bude doma a postará sa o nich. Prípadne ešte druhá možnosť je osloviť švagrinú, vysvetliť situáciu a kľudne ak chce, môže prísť so svokrou a deťmi aj ona a spoločne sa postaráte o 3 deti a varenie.
@lenjaja84 neverim, ze by sa k vam svokra dohrabala nabalena a s vnuckami, keby ste jej jasne povedali NIE. Necitis sa dobre, mas bolesti noh, proste NIE. Ja nechcem verit tomu, ked niekomu povies jasne nie, ze sa "aj tak" natiska. Cisto teoreticky, keby to takto prebiehalo, lebo tak mi to pripada z toho, ako pises:
Telefonat:
Svokra: Jurko ahoj (neviem, ako sa tvoj muz vola, tak ho nazvem Jurko). Tak ako? Toho 15teho teda prideme na tyzden, dobre?
Tvoj muz: mami nehnevaj sa ale tento rok nie. Zuzana (akoze ty) ma bolesti tych operovanych noh, malej idu zuby, v noci nespime, nemame na to teraz kapacitu a ani silu. Pochop to prosim ta.
Svokra: No ale nam bolo min.rok tak dobre u Vas, ved Zuzana to zvladne. Ani o nas nebude vediet (ironia 😀)
Tvoj muz: Mami nie. Prosim, nepresviedcaj ma. Cakal by som, ze to pochopis. Krasne prazdniny im mozes spravit aj u teba. Zuzana potrebuje oddychovat a mat klud. Tymto prosim uzavrime temu prazdnin u nas.
Svokra: Ok, tak 15teho prideme...???? Neveriiim, ze by takto reagovala. Niekde je komunikacny problem a garantujem ti, ze ja by som v momente zodvihla telefon a zavolala jej, ze by som ocenila, keby respektovala vase dost padne dovody na to, preco sa u vas tento rok ziadne prazdniny nebudu konat. Je to Vase posledne slovo. Ale kludne moze prist len ona niekedy, ze ti pomoze v tychto tazsich casoch 😉
@lenjaja84 zavolaj mame tých detí že ne.ozes mat u seba tie deti,aspoň ti pobavia malú,zabavia?Kebyže sú to také deti že ti pobavia tvoje dieťa,ok,inak mi ta je ľúto.Ak aj napriek tomu ze svokru nechceš a jej to povie tvoj muž sa ti dosahuje tak kašli na ňu,nech jeden deň uvari ona jeden ty a nech aspoň vnučku pobavia,nie ze ty dieťa a ešte o ďakovať nezelanu návštevu
@lenjaja84 Tak to je najlepsia vyhovorka.Povedz ,ze ťa bolia nohy nevladzes veľmi chodiť a variť.Nech sa nehnevaju no koli zdravotnym doôvodom nie.
mna by zaujimalo napr. preco ich obskakujes a davas im na stol atd.. mne by napr neprekazal nikto u nas, dom, dvor.. nech sa hraju robia co chcu.. ale nech si ich babka aj obsluzi, navari aspon na striedacku pre vsetkych a pod... A URCITE, by som nehostila nikoho, ked muz je mimo. Ked bude doma, nech si pride.
preco sa mas starat? :D si ich mama/sluzka/platia ti za to? este povedz, ze im aj nakupis a navaris, operies...
@maciatkolulu ja mam takehoto svokra.zije v zahranici,cely rok sa o nas nezaujima,ani o svojho syna nieto este o vnucata.raz rocne chodi "za rodinou",nikdy sa neohlasi dopredu ci moze prist,ci vtedy nieco nemame,jednoducho zavola 2 dni pred odletom ze pride,a ze ho mame cakat na letisku.nikdy ho nezaujima,ze syn ide rano do prace,vzdy si bookne nocny let.cely pobyt ocakava obskakovanie,vzdy pivo aj poldeci na stole,navarene to co on ma rad.a nebolo mu to blbe,ani ked som bola vo vysokom stadiu tehotenstva,chodila som o barlach kvoli urazu.samozrejme,on nas nikdy k sebe nepozval.nikdy si nic neprinesie,kozmetiku tu pouziva manzelovu,len aby nahodou neplatil za batozinu...naposledy sme jeho navstevu zrusili,narodilo sa nam babatko a ja som odmietala robit sluzku s 2t novorodencom.ponukli sme mu hotel,kedze chcel prist aj s priatelkou.samozrejme sa urazil.a teraz mi povedz,ci je podla teba toto normalne chodit takto na navstevy?
@hope87 to je presne o tom, že nezažiješ, neuveríš, že sa nedá dohodnúť. Resp. sa dohodnete a ten človek si aj tak urobí po svojom a absolútne nerešpektuje druhu stranu. A ako bonus sa urazí, keď trváš na svojich hraniciach.
Ja kým som to nezažila, tiež som neverila, že niečo také je možné a reálne 😉
@simona92101 to je hruza
@lenjaja84 dievča, ty si potrebuješ nastaviť hranice, to je jasné. A neverím, že s tým máš problém len vo vzťahu so svokrou. Moja mama ma ľúbila najviac na svete, ale tiež vedela robiť veci, pri ktorých som cítila manipulovanie. Veľmi mi pomohli uvedomiť si, že hra ice si musím nastaviť ja. Raz, keď som povedala nie návšteve, a ona aj tak prišla do mesta, kde som bývala, som sa s ňou nestretla, proste som povedala, že som nesúhlasila s navstevou a ona to vedela vopred, mala som aj iné veci. Odvtedy sa paradoxne náš vzťah zlepšil a takéto veci sa už nestali. Odporúčam túto super knihu: https://www.megaknihy.sk/odborna-naucna/204490-...
Na druhej strane - svoje netere (synovcov?) nazývaš vnúčatá mojej svokry... Sú to predsa nielen tvoji príbuzní, ale aj sesternice (bratranci) tvojho (už 3 ročného) dieťaťa. Neviem si predstaviť, že by som o mojich neteriach a synovcoch hovorila ako o vnúčatách mojej svokry, vnímam ich vo vzťahu k sebe, čiže nejaký vzťahový problém je tam očividne aj z tvojej strany. Aj na tom, aby si dokázala žiť rodinné vzťahy, by bolo fajn popracovať, pre tvoje vlastné dobro, aj dobro tvojich detí ..
@lenjaja84 skúste to skrátiť na 3 dní....aj vlk sýty aj ovca celá....viem ze to je ťažko....lebo niektorí ľudia nechápu vyčerpanosť.....ale v rámci zachovania sa dobrých vztahov
@lenjaja84 veď nech príde povedz jej,že sa ti jej pomoc náramne hodí. Po celý čas, čo budú u teba, nech varí, perie, pečie a obskakuje svoje 3 vnúčatá, ty si zatiaľ oddýchneš, budeš môcť vyjsť do kina či kávu s kamoškami, keďže doteraz si nemohla. Proste si aj ty urobíš sama svoj program a ona nech sa realizuje...
@pieksamaki nemam uz ani dovod zachovavat dobre vztahy a nemaju tu ani kde spat

@lucilaines tak zas keď niekomu 20x povieš, že tieto prázdniny sa to nehodí, že si po operácii, tak normálny dospelý človek, sám navrhne OK teraz teda nič, dohodneme sa , keď Ti bude lepšie. Toto svokra podľa toho čo píše autorka vôbec neurobila.