icon

Ako riešiť nesúhlas rodičov s vašimi plánmi?

5. nov 2024

V skratke s priateľom sme mladí rodičia 4 mesačnému dieťatku ja mám 19 on 21. Už dlhšie sa bavíme o tom že keď si chceme zobrať hypotéku nie určite za tieto tri roky ani za 5 skôr keď budeme mať aj niečo našetrené. Zatiaľ bývame v podnájme za jednoizbový byt tu platíme 420€ a medzi rečou som dneska pred ňou a otčimom povedala o tej hypotéke ona na nás sme traja súrodenci bola sama a vychovala nás všetkých teda v podnájme ale vtedy aj to bolo nižšie. Ja s ňou od mojej 17tky nebývam a brigádovali sme aby sme mali na nájom a na všetko čo potrebujeme. Momentálne som na rodičáku a priateľ na živnosť vo firme kde zarobí 1600€. No k veci teda. Začala som pred nimi rozprávať o hypotéke a začali slová typu TO NEDÁTE a BUDETE SPLÁCAŤ EŠTE AJ LUKAŠKO TO BUDE SPLÁCAŤ PO VAŠEJ SMRTI. Ešte mi naznačili že by sme mali ísť robiť do zahraničia a za 3 roky máme na byt a potom moja mama že s dieťaťom sa to nedá tak som povedala na konci už z hnevu že pôjdeme aj s ním do zahraničia a podotkla som aj s dieťaťom a moja mama hneď veď to vyzerá jak keby ti ho idem brať a povedala nech ho nechám svokre a zrušila ma a o par minút na to mi prišla správa že som po porode ohlupla a som sprostá jak baťov plagát. Mám z toho taký pocit že sa mi snažia nalinkovať celý môj život. Priateľ je tiež hlúpy a ja chápem že sa jej nepáčilo že som otehotnela v 18tke ale takto medzi nami radšej budem vychovávať dieťa ako sedieť niekde napitá alebo bez budúcnosti. Mám iba výučný list ale som šikovná a popri dieťaťi si dokážem spraviť maturitu ktorú aj chcem a mám v pláne. Aký mate na to názor vy? Poprípade čo by ste mi poradili? Úplne ma to vykoľajilo a cítim sa teraz ako keby ma prešiel parný valec ale psychický nie fyzicky. Chceme zabezpečiť naše dieťa ale sme mladí.

Strana
z2
autor
5. nov 2024

@heln ďakujem za spísanie

autor
5. nov 2024

@eeffka Mne stále hovorí že oni chcú ísť keď bude mať najmladší brat po 18tke do Nemecka. Neviem alebo čakajú kým umrú otčímoví rodičia a dostanú 30 tisíc a potom budú šetriť 🤷🏻‍♀️ vôbec neviem

autor
5. nov 2024

@jaond19 to som nevedela že sa dá na rodičovskom robiť to je nová informácia pre mňa ďakujem 🙏🏻 mimochodom s tou svadbou to tak aj chceme nič extra. My už máme kam dávať peniaze 🤗

liv1
5. nov 2024

Maminke mozes napisat.. Mila mama. Mam ta rada a cakala by som od teba, ze ma podporis v mojich rozhodnutiach. Mam dieta skoro, ale dokazem sa on postarat. Najma ak budeme riesit hypoteku v tak mladom veku, urcite ju maly splacat nebude. Je to pre mna dolezite aby sme mali vlastne byvanie. Mama, nepadlo mi dobre ake skarede veci si mi napisala, taketo slova by matka svojmu dietatu nemala nikdy nikdy povedat.

No a tebe hovorim, zi svoj zivot inak, dostuduj, pracuj na sebe, nedopusti aby ti mamine slova vzali vietor z plachiet. Drzim palce 😉

mabenn
5. nov 2024

necitala som diskusiu, ale pokial sa staras/starate sami o seba s muzom, neries s mamou vase plany ani financie

autor
5. nov 2024

@liv1 🙏🏻 ďakujem

autor
5. nov 2024

@mabenn už nebudem neboj toto bol posledný krát čo som jej niečo povedala ohľadne financií a majetku

mikadooo
5. nov 2024

Pozri, ona na vás troch bola sama a žila celý život s vami v podnájme, ona to jednoducho vidí svojou optikou. Nepresvedčíš ju o svojej pravde, na druhej strane, nedaj sa zbytočne zdeptať JEJ skúsenosťami, z ktorých pramení jej pohľad na vec. Jednoducho sprav si maturu, dieťatko vyrastie, môže ísť do jasličiek skôr, ty akurát spravíš tú maturitu, začnete zarábať obaja a pokojne môžete začať uvažovať o tej hypotéke. Vôbec to nemusíte pred mamou rozoberať. Keď bude zrazu hypo a vlastný byt, jednoducho jej to oznámite 🤷. Držím ti veľmi palce, nebude to ľahké, držte sa obaja. A mamu nesúď príliš prísne, asi to nemala finančne ľahké, keď ste boli malí, tak je asi zatrpknutá a možno si myslí, že to vidíš moc ružovo.

autor
5. nov 2024

@mikadooo tak ja viem ako to doma bolo nervozita z toho že nie je dosť peňazí na konci každého mesiaca. Ja som jej vďačná a nesúdim ju len mi príde že hlúpa nie som za to že chcem niečo viac ako podnájom

hendikep
5. nov 2024

no ved jasne, a take blbosti ze este Tvoj syn to bude splacat nepocuvaj vobec. Ak Vam hypoteku schvalia boli by ste blbi keby ste byvali v podnajme. Nas byt s manzelom odkedy sme vzali hypo zdrazel dvojnasobne. Cize natom nikdy neprerobite. Mozno by si mala len pouvazovat nad tym ako tie veci prezentujes, ked sa Tvoja mama vzdy otoci do obrannej pozicie a spliecha Ti taketo veci, ktore verim ze tiez tak zle nemysli… Mozno ju trapi ze ako samozivitelka by na vlastny byt hypoteku nedostala, a uvedomuje si ze z tych penazi co roky platila nema a ani nebude nic mat. Na druhu stranu, nepochopim ze niekto nedopraje vlastnemu dietatu 🤷‍♀️.

elanor
5. nov 2024

mamka je zatrpknuta zivotom, lebo deti vychovala s holou ritou po podnajmoch. A pre svoje deti si predstavovala ocividne nieco lepsie. A ty ides presne v jej spalajach.
V 18tich je z teba slobodna mamicka s holou ritou v podnajme. A boji sa, ze skoncis s tou holou prdelou uz naveky.

Ved ty vsetko len planujes, chcela by si, snivas si pekny sen. Ale realita, ktoru naozaj zijes, je (zatial) na mile daleko.

autor
5. nov 2024

@hendikep možno ju to mrzí no

autor
5. nov 2024

@elanor nekomentujem...

kandelabra
5. nov 2024

Jedno co je pravda je, ze tak mladucka nemas skusenosti. Ale to neznamena, ze by si bola hlupa, neschopna alebo si nedokazala zariadit zivot. A taktiez to ani neznamena, ze tvoja mama ma ako ovela starsia univerzalny patent na zivot. Mame uz o planoch do buducna nehovor a chod si za svojim cielom.

autor
6. nov 2024

@kandelabra dobre ďakujem

sjun
6. nov 2024

Necitala som komenty. Ale moj nazor. Vy dvaja si dajte ciele, plany atd atd ci sa to tyka byvania ci rodiny ci roboty ci vzdelania. Praveze mate vyhodu ze ste mladi ked zoberiete napr hypo 25-30 rokoch tak do 60 mate splatene. Ale najprv sa musite dopracovat k tomu aby vam hypo vobec bola schvalena a to je zase ina pesnicka. Podla mna je dobre mat plan a postupne krok po krociku na tom pracovat. Drzim palce a mamu by som absolutne neriesila je to tvoj zivot.

autor
6. nov 2024

@sjun ďakujem 🙏🏻

Strana
z2