icon

Ako riešiť nezáujem svokrovcov o vnúčika?

23. júl 2026

Ahojte. Mám dvojročného syna. Manžel pracuje v zahraničí, takže je všetko na mojich pleciach – lekári, nákupy, výlety, starostlivosť 24/7.
Postráži mi ho len môj otec alebo moja 77-ročná babka, keď potrebujem ísť k lekárovi. Svokrovci oňho nejavia takmer žiadny záujem. Mňa to ani veľmi netrápi, aspoň mám pokoj. Čo ma však štve, je to, že svokra mi neustále niečo vyčíta. Rozpráva, že ich vnúčik nebude poznať, že k nim nikdy neprídeme, pýta sa, prečo mu nedám lízatko alebo prečo robím veci inak, než je podľa nej správne.
Pritom keď ju pozvem k nám, vždy má nejakú výhovorku – buď pracuje, nemá sa ako dostať (býva len 7 km od nás), majú pokazené auto alebo je unavená. A keď už k nim prídem ja, väčšinou si len vypočujem ďalšie výčitky. Potom ma úprimne prejde chuť tam vôbec chodiť.
Čo by ste robili vy? Chodili by ste tam aj bez manžela a počúvali tie poznámky, alebo by ste prestali chodiť a nechali iniciatívu na nich? Boli u nás asi pred rokom na synove narodeniny, odvtedy nie.

Strana
z2
tululu
23. júl 2026
@anonym_71b7f4

@tululu Už to príliš rozoberáme, samozrejme, že máš pravdu v tom, čo píšeš. Myslim, že normálni rozumní ľudia dokážu nájsť ten balans, aby bol vzťah obohacujuci pre obe strany. Napriek tomu tvrdím, že netreba odsudzovať starého rodiča, ak je unavený. Hovorím to z pozície babky 70 +, normálne fungujúcej, zdravej,ale ver, že ten vek už cítim. Máme relativne malé vnučky a sme k dispozícii, keď treba. Totiž, rozdiel je prísť na chvíľu na návštevu a mať 2-3 vnukov na starosti celý deň, alebo aj viac dni v kuse.

@anonym_71b7f4 Tak tomu rozumiem a suhlasim. Ziaden extrem nie je dobry. Dakujem za slusnu diskusiu a prajem co najviac sil a radosti do dalsich dni. Pekny vecer 🙂

autor
23. júl 2026
@marca12

@anonym_autor Mal by sa s nimi porozpravat muz,ked ty sa s nimi nevies uprimne porozpravat. Normalne im povedat,ze by vas potesilo,leby aj oni prisli,ze by ste isli na prechadzku alebo len tak sa pohrat. Pozvat ich na obed a podobne. Nie kazdy stary rodic je ochotny varovat vnuca. Ja osobne by som rada travila cas s vnucatom,ale chapem,ze nie kazdeho to naplna.

@marca12 pozývala som ich na obed, narodeniny, na výlet, do ZOO, že po nich prídem. Vždy rovnaká odpoveď. Aj na grilovačku sme ich neraz pozyvali, keď bol manžel doma, neprišli ani raz. Vôbec nečakám stráženie, syn by ani nechcel, lebo ich poriadne nepozná.

anonym_71b7f4
23. júl 2026
@tululu

@anonym_71b7f4 Tak tomu rozumiem a suhlasim. Ziaden extrem nie je dobry. Dakujem za slusnu diskusiu a prajem co najviac sil a radosti do dalsich dni. Pekny vecer 🙂

@tululu ďakujem😀..

cacianka
Dnes o 17:13
@anonym_autor

@marca12 pozývala som ich na obed, narodeniny, na výlet, do ZOO, že po nich prídem. Vždy rovnaká odpoveď. Aj na grilovačku sme ich neraz pozyvali, keď bol manžel doma, neprišli ani raz. Vôbec nečakám stráženie, syn by ani nechcel, lebo ich poriadne nepozná.

@anonym_0205ff
@anonym_autor maj svoju hrdosť. Snažila si sa dosť, je to ich vizitka.. nezáujmu. Bohužiaľ, možno časom pocítia , čo spôsobili. Možno nie, ale ja by som sa už nesnažila. Nijako. Je to ich život, ich rozhodnutie, rešpektovala by som to, a už neriesila. Mrzelo by ma to ale časom prešlo, moja primárna rodina je pre mňa priorita 100x viac ako takíto starkí. Aj ja som sa odstrihla od svokrovcov, teda nie na 100%, aj keď z iných dôvodov, ale keď môj chlap skúšal spojiť, tak vždy mu opakujem že rozbitú vázu môže zlepit, ale chýbajúci criepok a praskliny už dobrú vazu nevrátia ..

Strana
z2