icon

Ako riešiť nezáujem svokrovcov o vnúčika?

23. júl 2026

Ahojte. Mám dvojročného syna. Manžel pracuje v zahraničí, takže je všetko na mojich pleciach – lekári, nákupy, výlety, starostlivosť 24/7.
Postráži mi ho len môj otec alebo moja 77-ročná babka, keď potrebujem ísť k lekárovi. Svokrovci oňho nejavia takmer žiadny záujem. Mňa to ani veľmi netrápi, aspoň mám pokoj. Čo ma však štve, je to, že svokra mi neustále niečo vyčíta. Rozpráva, že ich vnúčik nebude poznať, že k nim nikdy neprídeme, pýta sa, prečo mu nedám lízatko alebo prečo robím veci inak, než je podľa nej správne.
Pritom keď ju pozvem k nám, vždy má nejakú výhovorku – buď pracuje, nemá sa ako dostať (býva len 7 km od nás), majú pokazené auto alebo je unavená. A keď už k nim prídem ja, väčšinou si len vypočujem ďalšie výčitky. Potom ma úprimne prejde chuť tam vôbec chodiť.
Čo by ste robili vy? Chodili by ste tam aj bez manžela a počúvali tie poznámky, alebo by ste prestali chodiť a nechali iniciatívu na nich? Boli u nás asi pred rokom na synove narodeniny, odvtedy nie.

Strana
z2
janinah
23. júl 2026

Keby som vedela,ze nevesta je sama s dieťatom,tak ponuknem pomoc,straženie a chodim k nim. Takže nerieš a chodte tam,ked je doma aj manžel.Reci ignoruj.

anonym_272d46
23. júl 2026

@anonym_autor ani moja svokra nejavila záujem a po pár pokusoch mi bolo absolútne fuk, ak nemá zdravotné problémy len vymýšľa by som tam na tvojom mieste nešla. Ani tie výčitky nie si povinná počúvať

rozculena
23. júl 2026

@anonym_autor A keď ti niečo vyčíta,aj sa ozveš,alebo ticho šúchaš nohami a potom sa ideš sťažovať na MK?

januska12323
23. júl 2026

@anonym_autor komunikovala by som s ňou stručne a návštevy nechala na manžela.

autor
23. júl 2026
@rozculena

@anonym_autor A keď ti niečo vyčíta,aj sa ozveš,alebo ticho šúchaš nohami a potom sa ideš sťažovať na MK?

@rozculena ohľadom stravy som jej veľakrát povedala, že do syna nepchám zbytočné cukríky, lízanky, čokolády ani “nedochucujem” polievky maggi a vegetou s glutamanom. Ona ma na všetko svoju odpoveď a mňa to už nebaví dookola riešiť, ale v tomto ma aspoň rešpektuje a nedá nič, čo mu “neschválim”..Ak mi povie niečo typu, že prečo neprídeme častejšie, tak jej slušne odpoviem, že neviem, kde mi hlava stojí, keďže je všetko na mne a nemám ísť ani kedy k zubárovi, ak si ho nenaplánujem v okne, keď je manžel doma, alebo mi ho nepostráži niekto z mojej rodiny. Veľakrát spomínam, že môže prísť kedykoľvek aj ona k nám. Vždy je ticho. Momentálne má dovolenku 3týždne a nepríde ani keby ju mala celé leto.🤔

rozculena
23. júl 2026
@anonym_autor

@rozculena ohľadom stravy som jej veľakrát povedala, že do syna nepchám zbytočné cukríky, lízanky, čokolády ani “nedochucujem” polievky maggi a vegetou s glutamanom. Ona ma na všetko svoju odpoveď a mňa to už nebaví dookola riešiť, ale v tomto ma aspoň rešpektuje a nedá nič, čo mu “neschválim”..Ak mi povie niečo typu, že prečo neprídeme častejšie, tak jej slušne odpoviem, že neviem, kde mi hlava stojí, keďže je všetko na mne a nemám ísť ani kedy k zubárovi, ak si ho nenaplánujem v okne, keď je manžel doma, alebo mi ho nepostráži niekto z mojej rodiny. Veľakrát spomínam, že môže prísť kedykoľvek aj ona k nám. Vždy je ticho. Momentálne má dovolenku 3týždne a nepríde ani keby ju mala celé leto.🤔

@anonym_autor tak potom už len jedným uchom dnu a druhým von,alebo tam prestať chodiť.Alebo nech tam s dieťaťom chodí muž,keď bude doma

autor
23. júl 2026
@janinah

Keby som vedela,ze nevesta je sama s dieťatom,tak ponuknem pomoc,straženie a chodim k nim. Takže nerieš a chodte tam,ked je doma aj manžel.Reci ignoruj.

@janinah chodila som 2x do mesiaca aj keď som vedela ten čas tráviť inak. Veľakrát mi ešte dala nejakú robotu, aby som len nesedela😂Ale už ma to jednoducho nebaví, takže som tam nebola odkedy je manžel na turnuse, čiže 5 týždňov.

rozculena
23. júl 2026
@anonym_autor

@janinah chodila som 2x do mesiaca aj keď som vedela ten čas tráviť inak. Veľakrát mi ešte dala nejakú robotu, aby som len nesedela😂Ale už ma to jednoducho nebaví, takže som tam nebola odkedy je manžel na turnuse, čiže 5 týždňov.

@anonym_autor tak čo riešiš teda,keď si to vlastne vyriešila....

0silvia0
23. júl 2026

@anonym_autor nechodila by som tam bez muza, nemala by som zaujem pocuvat taketo mudrosti. A ty sa nauc asertivne komunikovat. Na otazku, preco neprides castejsie jej odpovedz a vy preco nepridete?
Popripade sa stretnite niekde vonku na ihrisku na hodinku, nemusite si chodit do bytov.

anonym_6a23a3
23. júl 2026

Moji svokrovci bývajú v tej istej dedine, ako my. Stretávam sa s nimi výlučne na oslave, inokedy neprídu, ani ja. Vnučky vidia tiež iba na oslave. Keď som sa pýtala, či vezmú vnučky aspoň na zmrzlinu, svokra odpovedala, že im stačí sa s vnuckami vidieť na oslave. Ony chcú oddychovať, užívať si, svoje deti vychovali, naše si mame vychovať my. Som s tým ok, stačila mi taká odpoved 😀 v podstate ma pravdu.

anonym_0205ff
23. júl 2026
@anonym_6a23a3

Moji svokrovci bývajú v tej istej dedine, ako my. Stretávam sa s nimi výlučne na oslave, inokedy neprídu, ani ja. Vnučky vidia tiež iba na oslave. Keď som sa pýtala, či vezmú vnučky aspoň na zmrzlinu, svokra odpovedala, že im stačí sa s vnuckami vidieť na oslave. Ony chcú oddychovať, užívať si, svoje deti vychovali, naše si mame vychovať my. Som s tým ok, stačila mi taká odpoved 😀 v podstate ma pravdu.

@anonym_6a23a3 Možno sa uvedomia, keď budú už veľmi veľmi starí sedieť na lavičke na priedomku, osamelí, sťažujúc sa na to, že ich nikto ani len pozrieť nepríde, ani pohár vody podať. Lebo vnučky, s ktorými nikdy netrávili čas, nebudú mať záujem.

anonym_b4bd6b
23. júl 2026
@anonym_0205ff

@anonym_6a23a3 Možno sa uvedomia, keď budú už veľmi veľmi starí sedieť na lavičke na priedomku, osamelí, sťažujúc sa na to, že ich nikto ani len pozrieť nepríde, ani pohár vody podať. Lebo vnučky, s ktorými nikdy netrávili čas, nebudú mať záujem.

@anonym_0205ff preco by ich "nikto" neprisiel pozriet; ved vlastne deti ktore vychovali nemaju dovod neprist

anonym_0205ff
23. júl 2026
@anonym_b4bd6b

@anonym_0205ff preco by ich "nikto" neprisiel pozriet; ved vlastne deti ktore vychovali nemaju dovod neprist

@anonym_b4bd6b Myslíš, že by sa nepotešili aj iným návštevám, ako tým istým dokola? Možno máš pravdu, možno by ozaj nestáli o tie vnúčence ani na staré kolená.

anonym_2e8059
23. júl 2026
@anonym_6a23a3

@anonym_6a23a3 To máš teda pekne prispatých svokrovcov, nezávidím

anonym_6a23a3
23. júl 2026
@anonym_2e8059

@anonym_6a23a3 To máš teda pekne prispatých svokrovcov, nezávidím

@anonym_2e8059 ja sa nesťažujem 😉 ani vnučky, ani svokrovci. 😀 tak nám to vyhovuje. Vždy lepšie, ako keby boli stále u nás, alebo mi kibicovali do výchovy.😀 vzťahy mame super, deti u nich nikdy nespali (18r a 9r)

anonym_146a53
23. júl 2026

@anonym_autor ja som si nasla muza ked som mala dve deti ...skoro som ovdovela najskor mi svokrovci povedali zw som ich Jankovi znicila zivot ,potom ze si mohol najst lepsiu a na malu sa neboli ani v nemocnici pozriet...a ja hm snazila som sa rok..myslela som ze kwd ma spoznaju ze ma budu mat radi,ze ocwnia ze aj uvarim aj upracem aj lubim ich syna a aj ze som im dala vnucku....nic z toho sa nestalo a pri posledbom kontakte mi povedali vec pre ktoru som si povedala,ze viac da ponizovat nenecham pre mna umreli...tvrde slova aj sa za ne hanbim ale uz viac skakat po sebe nenecham

anonym_71b7f4
23. júl 2026
@anonym_0205ff

@anonym_0205ff Netvrdím,že je to v poriadku, ale starí rodičia musia vychovať deti, potom byť k dispozícii tým dospelým deťom aby nesedeli sami na priedomí? Vlastne si musia ten záujem v starobe predplatiť, inak smola..Smutné, že takýchto názorov je tu čoraz viac

tululu
23. júl 2026
@anonym_71b7f4

@anonym_0205ff Netvrdím,že je to v poriadku, ale starí rodičia musia vychovať deti, potom byť k dispozícii tým dospelým deťom aby nesedeli sami na priedomí? Vlastne si musia ten záujem v starobe predplatiť, inak smola..Smutné, že takýchto názorov je tu čoraz viac

@anonym_71b7f4 nemusia si nic predplatit, je to o obycajnych ludskych vztahoch, ktore treba pestovat obojstranne aj ked sa nam nie vzdy chce. dobre viem, aky je rozdiel navstivit babku, s ktorou mam realny vztah a druhu, s ktorou je to len pokrvne puto.

anonym_71b7f4
23. júl 2026
@tululu

@anonym_71b7f4 nemusia si nic predplatit, je to o obycajnych ludskych vztahoch, ktore treba pestovat obojstranne aj ked sa nam nie vzdy chce. dobre viem, aky je rozdiel navstivit babku, s ktorou mam realny vztah a druhu, s ktorou je to len pokrvne puto.

@tululu Problém je, že malo mladých sa dokáže vcítiť do kože o generáciu staršieho človeka. I keď je zdravý, vitálny, vek neoklames. Často sa od nich očakáva, že budú kedykoľvek k dispozícii a keď si dovolia odmietnuť, nasleduje to čarovné "aj my sa na vás vykasleme, keď budete naozaj starí".

anonym_0205ff
23. júl 2026
@anonym_71b7f4

@anonym_71b7f4 A ty si čítal/čítala k čomu bol môj príspevok? Že starí rodičia nemajú takmer ŽIADNY záujem o vnučky? Či čítaš len selektívne?
Pestovanie vzťahov ti niečo hovorí?

anonym_b4bd6b
23. júl 2026
@anonym_0205ff

@anonym_71b7f4 A ty si čítal/čítala k čomu bol môj príspevok? Že starí rodičia nemajú takmer ŽIADNY záujem o vnučky? Či čítaš len selektívne?

@anonym_0205ff citala to! No proste pestovat vztahy s vnucatami z nejakeho dovodu nechcu, ty si vsak ta ktora hovori ze aby sa necudovali ze ich potom NIKTO nebude chciet navstivit

anonym_0205ff
23. júl 2026
@anonym_b4bd6b

@anonym_0205ff citala to! No proste pestovat vztahy s vnucatami z nejakeho dovodu nechcu, ty si vsak ta ktora hovori ze aby sa necudovali ze ich potom NIKTO nebude chciet navstivit

@anonym_b4bd6b Slovíčkarenie. Z celého príspevku vybrať slovíčko "nikto" 🫩🫩 Samozrejme, že "niekto" k nim snáď chodiť bude.
Takže ok, máte pravdu, nespamujme tu autorke tému.

anonym_71b7f4
23. júl 2026
@anonym_0205ff

@anonym_0205ff Nemusíš sa hneď rozčuľovať😀..čítala som celý prispevok a hneď moja prvá veta bola, že "nehovorím, že je to v poriadku", ten nezáujem starých rodičov. A potom som dodala tak viac menej všeobecne, že to môže byť aj inak.

anonym_0205ff
23. júl 2026
@anonym_71b7f4

@anonym_0205ff Nemusíš sa hneď rozčuľovať😀..čítala som celý prispevok a hneď moja prvá veta bola, že "nehovorím, že je to v poriadku", ten nezáujem starých rodičov. A potom som dodala tak viac menej všeobecne, že to môže byť aj inak.

@anonym_71b7f4 Som v pohode, nerozčuľujem sa, nohy v teple a suchu, debatujeme 😅

tululu
23. júl 2026
@anonym_71b7f4

@tululu Problém je, že malo mladých sa dokáže vcítiť do kože o generáciu staršieho človeka. I keď je zdravý, vitálny, vek neoklames. Často sa od nich očakáva, že budú kedykoľvek k dispozícii a keď si dovolia odmietnuť, nasleduje to čarovné "aj my sa na vás vykasleme, keď budete naozaj starí".

@anonym_71b7f4 hodina s vnucatom je rovnako obohacujuca ako hodina so starym rodicom. v akomkolvek veku. pozajtra idem navstivit svoju takmer 90rocnu babku a tesime sa na seba. preto pisem, ze ten vztah je obojstranna zalezitost, ktora sa pestuje. nespominam ziadne vyuzivanie/zneuzivanie babky ako babysitterky zadarmo, ja hovorim o spolocne stravenom case. svokor sa u nas nezastavil, ani ked isiel cez nasu ulicu "lebo uz ma svoje vek a nevladze" a na druhy den isiel s kamaratmi na 6 hodinovu hubacku vlakom na Liptov. a to je v poriadku, pokial sa potom niekto necuduje, je ten vztah tam proste nie je, on nevznikne len preto, ze sa patri.

anonym_71b7f4
23. júl 2026
@tululu

@anonym_71b7f4 hodina s vnucatom je rovnako obohacujuca ako hodina so starym rodicom. v akomkolvek veku. pozajtra idem navstivit svoju takmer 90rocnu babku a tesime sa na seba. preto pisem, ze ten vztah je obojstranna zalezitost, ktora sa pestuje. nespominam ziadne vyuzivanie/zneuzivanie babky ako babysitterky zadarmo, ja hovorim o spolocne stravenom case. svokor sa u nas nezastavil, ani ked isiel cez nasu ulicu "lebo uz ma svoje vek a nevladze" a na druhy den isiel s kamaratmi na 6 hodinovu hubacku vlakom na Liptov. a to je v poriadku, pokial sa potom niekto necuduje, je ten vztah tam proste nie je, on nevznikne len preto, ze sa patri.

@tululu Už to príliš rozoberáme, samozrejme, že máš pravdu v tom, čo píšeš. Myslim, že normálni rozumní ľudia dokážu nájsť ten balans, aby bol vzťah obohacujuci pre obe strany. Napriek tomu tvrdím, že netreba odsudzovať starého rodiča, ak je unavený. Hovorím to z pozície babky 70 +, normálne fungujúcej, zdravej,ale ver, že ten vek už cítim. Máme relativne malé vnučky a sme k dispozícii, keď treba. Totiž, rozdiel je prísť na chvíľu na návštevu a mať 2-3 vnukov na starosti celý deň, alebo aj viac dni v kuse.

autor
23. júl 2026
@anonym_71b7f4

@anonym_71b7f4 ale ja neočakávam, že ho vezmú na týždeň alebo budú vždy k dispozicií. Veď ho neboli ani kočíkovať. Zariadila som si to tak, že všetko riešim so synom, v krajnom prípade pomôže môj otec. Len ma mrzí, že záujem na nule ale blbých rečí je vždy plno. A majú len po 50tke, takže ta hodina raz za čas by ich nezabila.

anonym_71b7f4
23. júl 2026
@anonym_0205ff

@anonym_71b7f4 Som v pohode, nerozčuľujem sa, nohy v teple a suchu, debatujeme 😅

@anonym_0205ff Chvalabohu😀

anonym_71b7f4
23. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_71b7f4 ale ja neočakávam, že ho vezmú na týždeň alebo budú vždy k dispozicií. Veď ho neboli ani kočíkovať. Zariadila som si to tak, že všetko riešim so synom, v krajnom prípade pomôže môj otec. Len ma mrzí, že záujem na nule ale blbých rečí je vždy plno. A majú len po 50tke, takže ta hodina raz za čas by ich nezabila.

@anonym_autor..tak to naozaj nie sú dedkovci roka. Verím, že ťa to štve, ak nemajú zdravotné problémy, tak 50-rocni ľudia sú relatívne mladí, takže to vyzerá naozaj na nezáujem.

marca12
23. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Mal by sa s nimi porozpravat muz,ked ty sa s nimi nevies uprimne porozpravat. Normalne im povedat,ze by vas potesilo,leby aj oni prisli,ze by ste isli na prechadzku alebo len tak sa pohrat. Pozvat ich na obed a podobne. Nie kazdy stary rodic je ochotny varovat vnuca. Ja osobne by som rada travila cas s vnucatom,ale chapem,ze nie kazdeho to naplna.

Strana
z2