Ako riešiť odmietnutie jedla na rodinnej oslave?
Sme pozvany ako hostia na narodeniny, kde sa bude objednavat donaska jedla z konkretnej restauracie. Moj manzel ked sa dozvedel odkial bude jedlo ihned zareagoval ze my to nebudeme jest a nech nam zbytocne neobjednavaju a zbytocne platia pre 4 osoby, dakujeme za pozvanie prideme na tortu. Aby ste pochopili....my sme chytili pred 2 mesiacmi z jedla z tejto restauracie zaludocne problemy, najhorsie natom bol prave moj manzel. V danej situacii mi to prislo ako normalne a okej.... ale robi sa ztoho teraz uz velke halooo v rodine ja a manzel sme najhorsi 😆 Ja osobne som povedala ze prideme myslela som si ze akoze mozno si nalozim nieco na tanier a podakujem s usmevom za pohoatenie... muz aj teraz cely zbledol,zozelenel a odmietol to hned zhurta. Chapem ho ma pravdu mame 2 deti a vtedy som mala par dni nocne mory ze niektore musi do nemocnice. Ako by ste to riesili? Lavinu sme uz spustili, len teraz prezit v rodine ze sme ta rodina co vymysla...uz aj tak su napate vztahy medzi bratmi.. ide prave o narodky svagra.... stojim vedla manzela, ma pravdu a vobec nechcem ohrozit deti, tym ako vysvetlim ze sadneme si ale nebudete jest!? ( no a aj to by bolo cudne ) 😅. Len sme proste tiiii co suuu inyyy, fajnovy, vymyslaju...no proste idu uz drby este 2 tyzdne do narodenin....
Prosím objednajte nám jedlo z inej restiky, radi doplatíme ak to bude vyššia cena
S touto restikou mame zle skúsenosti, grcacky a sracky
Manzel je trosku uzkostny hysterik nie?
Nechapem naco hned tak vyletel ze "my to nebudeme jest a nech nam zbytocne neobjednavaju a zbytocne platia pre 4 osoby, dakujeme za pozvanie prideme na tortu" Ved to by ludia padali ako muchy keby ta restauracia mala hygienicky problem. Vy vobec nemozete tusit odkial ste co chytili.
Keď z toho robia takú drámu, tak by som ich nechala, nech objednajú čo chcú a deň pred oslavou by mi do toho niečo prišlo (last minute dovolenka, pracovné povinnosti...).
Keď sa mi nejaká zlá skúsenosť s niečím spája, tak sa tomu vyhýbam. Už som napríklad vyradila aj nejaké jedlá, aj keď nemuseli byť priamou príčinou. Jednoducho ma napína už len pri pohľade na to jedlo, pri tej myšlienke, že by som to mala dať do úst... A podobne to mám aj s reštauráciami - keď sa sklamem, nevidím dôvod dávať druhú šancu.
@anonym_autor prečo ste im to rovno nevysvetlili? Vedia, že vám bolo zle práve odtiaľ? Je z toho haló lebo manžel reagoval ako reagoval.
Prosím objednajte nám jedlo z inej restiky, radi doplatíme ak to bude vyššia cena
S touto restikou mame zle skúsenosti, grcacky a sracky
@anonym_5904c9 Nech si objednaju sami, preco by to mali robit organizatori? Zober si, ze mas oslavu a kazdy bude vymyslat speci veci pre seba. Ten co to pripravuje, sa zblazni. Zrusit 4 porcie a prist po veceri, vybavene.
nie , nebudem,
Vyberiem si radšej chlieb s maslom ako jedlo z rešt.
Bože to je rodina urazit sa a robiť dusno za takú somarinu. Normalne nechceme bolo nám s toho jedla zle a hotovo. Ja by som si kľudne doniesla vlastne jedlo a čo? Nemam 10 neurobím si zle aby všetci boli spokojný nech sa uraza ked ich to baví. Po čase by som bola s nimi len v minimálnom kontakte nez riešiť takéto ich zbytocne vyvrtky život je vzácny a krátky aby som bola v kontakte s ľuďmi čo mi nič pozitívne neprinášajú ani ma nerešpektujú
@anonym_5904c9 Nech si objednaju sami, preco by to mali robit organizatori? Zober si, ze mas oslavu a kazdy bude vymyslat speci veci pre seba. Ten co to pripravuje, sa zblazni. Zrusit 4 porcie a prist po veceri, vybavene.
@anonym_29b5e2 ja ako hostiteľ by som to pre mojich hostí rada urobila.
Tak ako som objednavala vegetariánske jedla, bezlepkove koláčiky, objednala som nealko a aj bezhistamonive víno
Ak ste mali po jedle tráviace ťažkosti, určite by som si znova neobjednal odtiaľ jedlo. Normálne by som povedala že prečo to nechceme jesť, je to normálna vec, nechápem prečo to niekto rieši.
Inak nám bolo veľmi zle po zjedení obedu z jednej donášky, na druhý deň sme podali podnet, neviem už či to bola potravinárska správa alebo čo, bolo to asi pred 4 rokmi. Prešiel možno mesiac a prevádzka bola zrušená. Neviem či k tomu dopomohol ten podnet, ale asi to nebolo úplne ok. Takže odporúčam v takých prípadoch sa sťažovať, ktovie aké pochybenia by sa tam našli.
Manzel nehystercil. Normalne povedal bratovi s dobrym umyslom ze nech naplati zbytocne prenas veceru. Verite ci nie myslel to dobre aj to povedal s kludnym hlasom. A u nas doma sa to dalej ani neriesilo.. celkovo ta restika ma uz zle hodnotenie volakedy bola vychyrena .... ja v tom nevidim nic zle. Moja mama mi povedala ze sme drzi. Manzel hned povedal ze v hocijakej restike sa to moze stat...ale ked sme sa uz popalili a mame zlu akusenost uz v tej sa nebudeme stravovat.
Ako ja v napatych vztahoch by som nezacala negativne nam neobjednavajte ale spytala sa, ci by bol problem keby z inej restauracie ste si nieco vybrali (mozno, ze kludne aj zaplatili zo slusnosti by bolo fajn navrhnut), ze z danej ste mali zaludocne problemy a nechcete to riskovat. Myslim, ze je uplne jedno ci rovnaku sumu zaplatia hostitelia z jednej alebo druhej. Takto to naozaj mohlo vyzniet divne, ze ich pohostinnost odmietate a chcete len tortu.
Ono asi su 2 typy ludi. Moja rodina je "za tych co sa slusi, patri" a aj mna takto ucili. Moja mama by tam isla s vedomim ze sa mozno poseriem dogrcam ale ved max par kg dolu... slusne ako sa patri by zjedla veceru. A takto vychovala aj mna... Moj manzel zasa nevidi nic zle natom ze respektoval vyber donasky ale slusne odmietol pre zlu skusenost. A ja snim suhlasim ze aj takto sa to zda
a ked sa teda o vas vsade rozprava , preco nepoviete o skusenosti s restikou
povedali ste to vobec
a ked sa teda o vas vsade rozprava , preco nepoviete o skusenosti s restikou
povedali ste to vobec
@anonym_a656e7 ano, ale az teraz ked nam oznamili.
Ja teraz neobjednam ani pizzu a nie ešte donášku jedla... Vonku 100 stupňov a keď vidím ako to nosia 😁🫣 jak sa urazia tak sa odrazia... normálne im povedzte, že zdravotne ešte nie ste fit aby ste konzumovali túto donášku...
@anonym_autor Kľúč k problému je to čo píšeš: už aj tak sú napäté vzťahy v rodine.Problem nie je, že manžel odmieta jedlo z tej reštaurácie.Ta reštaurácia alebo to jedlo, problém,len zrkadlí. Tam nemáte, čo stratiť, či tam pôjdete alebo nie,aj tak budete za zlých.Kto chce psa biť.....
PS: Ja tiez som bol s manželkou a dcérou v reštaurácii,kde bolo zuvačkové a nedopečené mäso a viac by som tam nešiel.A keby tam bola náhodou rodinná oslava, objednám si Kofolu,alebo niečo také.
Ja si myslím, že ste neurobili nič zlé. Neodmietli ste kvôli tomu prísť na oslavu ako takú a naopak, toto skôr svedčí niečo o hostiteľovi. Vedia to dosť v predstihu, dá sa s tým pracovať a zajednať niečo inak. My máme v rodine kadejaké alergie, intolerancie a ako hostiteľ som rada, ak viem vyhovieť a pohostiť každého a snažím sa nájsť riešenie alebo aspoň kompromis.
Určite by som nasilu nič nejedla.
Osobne by som skôr reagovala inak. Nie štýlom, "my to nebudeme jesť, nám neobjednávajte" ALE "nechcete si výber reštaurácie premyslieť, máme takú a takú skúsenosť." Hádam nikto normálny nechce jedlo ktoré môže byť pokazené. Možno ak by to bolo odprezentované inak, aj reakcia by bola iná.
Manzel nehystercil. Normalne povedal bratovi s dobrym umyslom ze nech naplati zbytocne prenas veceru. Verite ci nie myslel to dobre aj to povedal s kludnym hlasom. A u nas doma sa to dalej ani neriesilo.. celkovo ta restika ma uz zle hodnotenie volakedy bola vychyrena .... ja v tom nevidim nic zle. Moja mama mi povedala ze sme drzi. Manzel hned povedal ze v hocijakej restike sa to moze stat...ale ked sme sa uz popalili a mame zlu akusenost uz v tej sa nebudeme stravovat.
@anonym_autor Nehystercil? Citujem:
muz aj teraz cely zbledol,zozelenel a odmietol to hned zhurta.
Ale kazdopadne, ja som clovek, ktory nebude pit alkohol a moze si hocikto mysliet a hovorit co chce. Slusne odmietnem raz a nepotrebujem nic nikomu vysvetlovat. Manzel nech normalne vysvetli bratovi, co sa stalo a hotovo. REci si nevsimaj, kazde halo trva patnast minut.
ako hosť by som normálne navrhla či to nechcú osláviť inde, že my sme z tej reštiky mali všetci otravu jedlom (zrejme). Bolo by to slušné aj voči ostatným čo na oslavu idú. Ale môže byť že ostatný a najmä oslávenec je s reštauráciou spokojný a ten váš prípad mohol byť spôsobený jednou zlou surovinou. Ak by mi oslávenec povedal, že reštiku vybral lebo tam jedli niekoľkokrát a boli spokojný, normálne by som sa tam najedla. Mohli ste mať blbé podmienky, zlá kombinácia, jedna zlá surovina po záruke alebo hocičo iné. Šanca že sa vám to zopakuje je mizivá a pýtať si zvlášť jedlo z inej reštiky, ktoré by im zrejme ani nedovolili servírovať keďže ponúkajú svoje, je za mňa dosť neúctivé.
@anonym_autor nikto na svete by ma také jedlo nedonutil zjesť pri tej vedomosti, že mi to spôsobilo zdravotné ťažkosti. Normálne asertivne to manžel povedal ja nechápem čo tu robite z autorky 😀 keby všetci skončia z toho jedla v nemocnici tiež by to bolo ok? Ja som napríklad kúpila pokazeného lososa z Billy. Myslíte, ze som kúpila odvtedy čokoľvek mrazené- chladené z tohto reťazca?? No v zivote nikdy už! Bola som zgrcana z podoby. Viezli ma na pohotovosť. Toto sú tak veľmi nepríjemné veci ze je maximálne pochopiteľne ze to jedlo nechcete jest
Dalej by som to neriesila, muz mu to vysvetlil, ak s tym budu problemy, tak by som sa na celu oslavu vykaslala. Mali ste zaujem zucastnit sa na dezert, ak maju blbe reci, tak by som nemala zaujem sa toho vobec zucastnit, pozerat sa na tie ksichty a mat pokazeny den.
@anonym_autor tá jeho rodina je teda zvláštna... Ja sa dozvedieť, že niekto z mojej rodiny mal zdravotné problémy kvôli jedlu, odkiaľ zamýšľam objednať jedlo na rodinnú oslavu, tak to okamžite zruším a bratovi poďakujem za varovanie. Proste zrušila by som reštauráciu, nie brata...
Karol my sme si minule objednali a mali sme otravu jedlom, nebudeme riskovať a jesť jedlo z danej reštiky, veď si pozri recenzie viac ľudí má rovnakú skúsenosť. Hotovo, vybavené a viac by som to neriešila. Keď im nevadí že riskujú je to ich problém, vy to jesť nemusíte len aby ste boli za dobrých.
@anonym_autor ak ide o narodky tvojho švagra, nechápem, čo sa vôbec stará tvoja mama - ved jej je ten oslávenec vlastne NIČ. Jej názor by ma teda vôbec nezaujímal.
@anonym_autor z jedla ti je zle, kým ti v žalúdku nakvasi a natravi. Cize nikdy ti nie je zle z jedla, co si zjedla včera. Ale minimálne deň až dva predtým. Takže po jedle z tej restiky ste cca.2 dní nič iné nejedli? Komu inému ešte bolo zle? Trosku si myslím dramatizujete. Porozmýšľajte, co ste jedli potom este aj doma. Plus co ste pomiešali dokopy.

Normalne porozpravat z hostitelom, nech to zrusia, ze mate takuto zlu skusenost... nie, ze len vy nechcete jest...