icon

Ako riešiť odstránenie mena z náhrobku?

2. nov 2024

Ahojte. Idem si po radu. Dnes som bola zapáliť sviečku na hrobe môjho otca, na ktorom som naposledy bola pred mesiacom a vtedy tam bol ešte starý náhrobný kameň aj s menami. Otec mi zomrel pred 20 rokmi, keď som bola ešte malá, a pred rokom zomrel aj dedko (jeho otec). Babka je v domove. S babkou mám taký kadejaký vzťah, od určitého veku som k nim nechodila, pretože všetko bolo o peniazoch a statuse, keďže babka bola vždy na peniaze a hodnota všetkého a všetkých sa u nej hodnotila podľa peňazí, a stále som im nebola dosť dobrá, všetko som podľa nej robila zle a odchádzala som odtiaľ vždy so žalúdočnými problémami... Babku som bola napriek tomu pred rokom pozrieť v domove, po dedkovej smrti a pohrebe, a vyzerala že sa tam má dobre a je o ňu dobre postarané. Dokonca pol roka po dedkovej smrti si tamp vraj našla aj nejakého frajera... Zistila som, že druhá stana rodiny sa na ňu tiež vykašľala a trochu mi jej aj prišlo ľúto. Mala som v pláne ju ešte pred týmito Vianocami navštíviť. O hrobe sme sa vtedy nebavili.

Na náhrobnom kameni bolo vytesané (=pripravené) aj meno manželky môjho otca (mojej macochy), ktorá po jeho smrti ovdovela ale teraz už má iného muža a žije iný život...
Neviem či ju chceli dať z náhrobku preč, či o to požiadala ona, alebo v čom bol problém, pretože po dedkovej smrti tam stačilo dotesať dátum jeho úmrtia a všetko by bolo ok.

Teraz je tam nový náhrobný kameň a stroho je tam napísané "Tu odpočíva rodina Jana Nováka" pričom Janom Novákom myslím dedka a meno je pochopiteľne vymyslené. Žiadne dátumy, žiadne ďalšie mená. Meno môjho otca tam nie je ani spomenuté. Taká nasratá som ostala keď som to zbadala, že som nedokázala ani triezvo premýšľať. Odchádzala som s tým, že som otcovi sľúbila, že to dám do poriadku a nenechám jeho meno upadnúť do zabudnutia.

V pondelok plánujem zavolať babke a prezistiť, čo sa stalo a prečo vyzerá náhrobný kameň tak ako vyzerá. Napadlo ma či tam nebol problém s financiami, keďže vytesať meno nie je zadarmo, ale babka by stále mala mať hojno peňazí, takže toto mi pravdepodobné nepríde. Každopdáne ak zistím, že to bolo financiami, samozrejme tam dám na svoje náklady vytesať mená...
Moja otázka znie, ak babka nebude súhlasiť so zmenou na náhrobnom kameni, môžem ja nacupitať do ľuboboľného kamenárstva a dať tam tie mená s dátumami vytesať? Dá sa nejako zbrúsiť vytesaný text a napísať nový, či budem musieť riešiť celý nový kameň?
Ak babka nebude spolupracovať, kde zistím dedkov dátum narodenia a presný deň úmrtia?
Ak už to budem robiť a babka nebude spolupracovať, mám tam dať vytesať aj jej meno s dátumom narodenia, alebo tam nechať len voľné miesto?
Macochu z toho samozrejme už vynechám, keďže ona predpokladám bude pochovaná so svojím súčasným manželom.

Ako by ste to urobili vy a boli by ste rovnako nasraté, či som tu ja ten debil?

Ďakujem veľmi pekne za rady.

Strana
z2
marsmykkok
3. nov 2024

Ja teda neviem, má to tak teraz 90 percent hrobov, hlavne ked je už na cintorínoch menej miesta a hrob stojí veľa a zvyknú sa pozostatky dávať do jedného hrobu. Ako chceš časom na pomník natrepať 10 mien s dátumom narodenia a úmrtia a ako to bude vyzerať? Podľa mňa staré písmená boli už škaredé, tak babka objednala výrobu nových a dala to tak ako sa teraz dáva-všeobecne tu odpočíva rodina Nováková. Nech to stále netreba prerábať. Nemyslím, že by tým chcela niečo zlé a ani ušetriť.

0kristina0
3. nov 2024

@xxemma ja som to pochopila tak, ze predtym tam bolo meno macochy a preto to babka dala zmenit iba na tu rodinu

natalka13
3. nov 2024

@marsmykkok kde 90% pomnikov? Ano mozno 50% a je tam rodina XX a pod tym Peter 1960-1999 a podobne

gabu_lienka
3. nov 2024

Opytala by som sa babky, preco to takto poriesila. Podla mna chcela odstranit nevestu, ktora este zije a s inym muzom. Ak tam boli aj financne dovody, mozes sa s nou dohodnut, ze das dorobit meno otca.
Rodina Jana Novaka (dedove datumy)
Syn XY (datumy)

tramtada31
3. nov 2024

Nemyslim si, že je to tak. Manzel vybavoval pohreb, bol nájomcom hrobového miesta, starym rodičom nedal urobiť náhrobný kamen, lebo ho chcel od kamarata kamenara, ale ten nemal čas. Raz nám došla sms od bratranca, že mu mame poslať 1000eur, že to dal urobiť, a to ani priezvisko nemal totožné, nič

marsmykkok
3. nov 2024

@gabu_lienka tak možno naschvál nedala priezvisko deda ak má macocha iné, ale dala rodina Jana Nováka a do tej rodiny môže v podstate patriť aj macocha hoci sa možno nevolá Nováková, ale Biela napríklad. Ved je to jedno, hlavné je sa dohodnúť kto tam pôjde do toho hrobu a čo ja na pomníku je fuk, hlavne že je kde zapáliť sviečku.

marsmykkok
3. nov 2024

@natalka13 u nás hlavne na nových pomníkoch je to na 90 percent tak rodina xx, s menami, dátumami sú tie staré hroby kde v každom hrobe leží len jedna osoba. Lebo kedysi sa to tak robilo, ak bol niekto sám, mal samotný jednohrob, manželia dvojhrob, ak zomrel niekto iný z rodiny, urobil sa mu hrob inde. Len teraz sa zvykne dávať viac ľudí do jedného hrobu ked je miesta na cintoríne málo a preto prišiel aj ten trend nedávať mená, priezviská a dátumy narodenia a úmrtia.

lujza123
3. nov 2024

Nerieš, ak ta to trápi sprav svojmu otcovi tabuľku, kameň s menom a ked babka zomrie môžeš to cele prerobiť.
Vieš, ma tam pochovaného muza, dieťa a zachvilu aj seba, nechaj jej ten hrob a rozhodovanie o ňom. Teba v živote čaká viac veci, ona ma už len toto

lujza123
3. nov 2024

Moja nebohá babička spravila to iste, podarilo sa jej dokonca presťahovať urnu do krajšej časti cintorína, neskôr dala aj nový kameň tiez iba rodina xxxxx bez mien a dátumov, povysadzala si tam rôzne kvetiny.
Ľudia cítia kedy sa blíži ich koniec a naozaj veľa z nich si zvykne takto upraviť svoj hrob, dopísať svoje meno či kúpiť nový kameň .
Chod za babkou na navstevu, nie koli hrobu, chod za ňou iba tak, kľudne jej aj ten nový náhrobok pochvál, bude rada

maminkadeticiek
3. nov 2024

Daj si spravit tabulku a poloz ju na hrobove miesto.

lukbe
3. nov 2024

@xxemma je tam vyryté už len rodina...podla mňa, mená sa dajú dopísať, ak by s tým babka súhlasila.

muchotrafka298
3. nov 2024

@denisah6 jasne, ze som to nemyslela tak, ze ty teraz pojdes a buchnes niekde po stole. Ak sa jedna o nove hrobove miesto pri zosnulom, ze ten hrob nemate, ale je uplne novy, tak ten kto vybavuje pohreb je majitelom miesta automaticky zmluvne. Ty hlavne potrebujes zistit, kto to je. Mozes sa s nimi dohodnut, ze by si to po nich chcela prevziat, oni s tebou pojdu za spravcom cintorina alebo osobou, ktora to riesi v danom meste/obci a hrobove miesto prepisu na teba. Ak s tym budu suhlasit.

ukulela
3. nov 2024

@0kristina0 píše sa bežne "rodina Nováková" ... To si poviem ok. Ale takto by sa to nepaciloani mne. Babka to nedomyslela.

muchotrafka298
3. nov 2024

Ja by som s tym napriklad nemala problem, ja som videla na hroboch dokonca "nasa mama" alebo iba krstne meno. Kto vie, ten vie. Mne by to absolutne neprekazalo, ak by bolo napisane iba Rodina Novakova napriklad.

kitycat
3. nov 2024

Ty to tiesis s velmi horucou hlavou a si zaujata, ze tam nie je tvoj otec menovite. Povhopitelne.
Tvoja babka dala spravit novy kamen, mozno samej jej doslo, ze nejaka ma ocha tam nakoniec pochovana nebude, tak dala novy. Pochopitelne.
Su tqm vsetci ako Rodina XY, co je aj tvoj otec. Ci islo o financie? Je to kludne mozne.
Na tvojom mieste by som spravila nejaky kahanec s menom otca a ten tam dala, jeho pamiatku si uctis spomienkou a navstevou hrobu a nie menom vytrsanym do kamena. Nechaj babku nech si dozije, nerozduchavaj rany

marsmykkok
3. nov 2024

Moja babka napríklad mala klasický dvojhrob kde na jednej strane bolo meno muža aj s dátumom narodenia a úmrtia a na druhej jej meno s dátumom narodenia. Dala prerobiť a ked už rátala, že tam pôjdú aj niektoré deti dala iba rodina a jej priezvisko. Moja mama má ale iné priezvisko po manželovi a neirituje ma to vôbec. Je to jedno.
Naozaj to kedysi ked bol len jeden človek v hrobe navždy sa písavalo tak, že tu odpočíva Anna Nováková (rodená Bieliková) , otec Ján Bielik z Púchova, mama Anna Modranská z Modrého Kameňa. Dátum narodenia 09.09.1918, dátum úmrtia 09.05. 1988. Odpočívaj v pokoji. A bolo to aj pre to, že ja ako si pamätám ked sme boli deti, tak sa chodila páliť sviečka aj vzdialenej rodine, kamarátom na hrob, tak to bolo kvôli identifikácii hrobu, lebo napríklad tých Novákovcov mohlo byť viac a bolo treba dať aj dátum ich narodenia a úmrtia a z ktorej rodiny pochádzali. Teraz každý ide zapáliť sviečku len najbližšej rodine a vie kde majú hrob, nemusí tam mať napísanú na hrobe celú ich kroniku života.

cacianka
3. nov 2024

@denisah6 každá obec / mesto musí mať pasportizaciu hrobových miest. Evidenciu kto je tam pochovaný a kto je majiteľom - platiteľom. Podľa toho potom posielajú faktúry na úhradu, na adresu majiteľa .
Nezaplatené miesta - hroby / na náhrobné kamene nalepia označenie že je neuhradené a po čase bude miesto zrušené a potom voľné na pochovanie iného zosnulého. Takže na obecnom úrade ti vedia presne v evidencii dohľadať zmluvu a povedať dokedy platí.

benimnadir
3. nov 2024

Ahoj, nečítam komentáre , ale mne je to veľmi ľúto, ja si dokážem predstaviť ako sa cítiš, mňa by to tak nasralo, že hurikány by sa mohli schovať potom..len sa obavam, že za života tej super babky nezmeniš nič. Nech je to akokoľvek drzé, počkaj kým zomrie a naprav krivdu voči otcovi. 🎀

rorino
3. nov 2024

Ja som sa v poslednej dobe stretla s tým,že si na náhrobný kameň dali len "rodina Nováková" nič viac.Mne sa to celkom zapáčilo,čo koho do toho,ten kto to má vedieť,vie,kto tam je pochovaný.Mozno to podobné chcela aj babka

ronnye
11. jún 2025

Mame po starých rodičoch hrob a chceme dat robiť zrenovovat a novú tabulu s nápisom, ale starý rodičia majú ini názov rodiny ako mi. Ako by sme to mali napísať keď sú dve rôzne mena rodín. Je to dvojhrob. A jednu časť chceme pre seba na urny.

123profil321
11. jún 2025
@ronnye

Mame po starých rodičoch hrob a chceme dat robiť zrenovovat a novú tabulu s nápisom, ale starý rodičia majú ini názov rodiny ako mi. Ako by sme to mali napísať keď sú dve rôzne mena rodín. Je to dvojhrob. A jednu časť chceme pre seba na urny.

@ronnye Ja by som dala, že "tu odpočíva rodina Slováková a starí rodiačia Anna a Adam Tóthoví". - príklad

Strana
z2