icon

Ako riešiť padajúce lístie zo susedného stromu?

27. apr 2024

Ahojte, chcem sa opytat ci sa niekomu podarilo vyriesit situaciu a ako: susedovci maju pri plote s nasim pozemkom orech, obrovsky. Uz bol aj problem ked bola vichrica, ze nam padla velka vetva na pozemok, strhla vedenie, nastastie dom nam neposkodila. Kazdorocne vsak riesime xy krat do tyzdna niekolko mesiacov listie - mame pozemok na miernon kopceku a betonovy chodnik, ked tam listie napada a zaprsi je to neskutocne smyklave. Byvame aj s rodicmi a o nich sa bojim najviac, aby si nezlomili nohu alebo neutrpeli horsi uraz. Listie sme dlhe roky zametali a davali do nasej nadoby na takyto odpad, ale po chvili bola plna a museli sme to odnasat do stojiska. Uz nam pretiekli nervy, susedov sme najprv slusne vyzvali, nech s tym daco robia a odmietli. Tak isla papierova vyzva, rovnako odpisali, ze strom neodstrania, ale ze orezu na jesen (takto nam to uz slubovali aj v minulosti a nic). Chapem, ze stromy su dolezite, z predaja orechov maju peniaze do vrecka, ale nepaci sa mi, aby sme my boli obmedzovani a mali povinnosti dennodenne nieco odpratavat a navyse dufali, ze ak sa vichrica zopakuje tak to schyta nas dom. Tiez nie sme najmladsi. Dakujem za rady

0silvia0
27. apr 2024

Moj muz chce dat tie jablone dole, ale ja ich este branim. Aj orech chce dat dole kvoli vrtivke, aj ten branim.

0silvia0
27. apr 2024

Na tvojom mieste kaslem na to, raz ked starki nebudu, to poriesis s ich detmi. Dovtedy to poupratujes, co uz mas robit?

alienkami
27. apr 2024

My sme mali takto orech, ktorý presahoval k susedovi. Sťažoval sa, že kvôli lístiu mu na dvore nerastie tráva. Nrástla mu nikde na dvore, nie len pod našim orechom (ani pod jeho vlastným orechom ju nemal) lebo choval veľa kačiek. U nás si tráva veselo rástla aj pod orechom. Tak sme každú jeseň chodili k susedovi hrabať svoje lístie. Samozrejme vždy až po tom, čo si sused pozbieral naše orechy 😂 Čo ti poviem? Je to o ľudoch. Sused zomrel a jeho vnuk s našim novým orechom (starý sme zrezali, ale neďaleko starého stromu nám narástol nový) nemá najmenší problém. Aspoň je hydina chránená pred dravcami. Nejak sa nám rozmohli v okolí jastraby.

leeo
27. apr 2024

Tu sa da poradit iba orezanie konarov trciacich na vas pozemok. Ak obec argumentovala problem, ze je to sukromny pozemok, tak ty to mozes kludne pouzit ako argument tiez. A je pravda, ze listie z orecha ak su teple jesene a zimy (a u nas uz su iba take) bude opadavat aj do januara. Mam tri orechy tak viem o tom nieco. Listie ti sice bude padat pri vetre aj tak ale aspon vas nebudu ohrozovat konare. Viac zrejme a tym nespravis.

renatka100
27. apr 2024

Nepodarilo, mame obrovsky listnaty strom ktory sused zasadil na hranicu nasho pozemku. Ma uz aj 20 m teda orezat ho nevieme. Listy vsak vzdy hadžeme susedovi spat. Pevne nervy, poznam to je to fakt peklo a ta bezmocnost cloveka velmi vycerpava. Kto nezazil netusi…

slavomira236
27. apr 2024

@skeblicka777 my sme mali 3orechy uz boli stare jeden zvslil vietor tak sme zvysne zrezali. S tym tienom mas pravdu zrazu sa nebolo kde schovat. Autorke ci sa tyka listia bolo len v jeseni. Behom zvysneho roka nic..

autor
27. apr 2024

@alienkami 😀😀 smejem sa nad tou travou a kackami. Tak nasi susedia si dlhe roky chodili na nas dvor zbierat aj tych par orechov co im sem padli

autor
27. apr 2024

@renatka100 mame to podobne, strom vysoky ze ani z kopceka tou pilou nedame dole, a to mame teleskopicku alebo ako to nazvat.

vreckovka2
27. apr 2024

Ja by som skusila teda este raz s detmi, ked oni by aj vypilili. Ono sudne sa natahovat skrz listy mi pride zbytocne. A este si viac dokrafrat vztahy. Neviem no. Upratala by som to a pripadne to zaniesla susedom, ked tam budu mat deti. Inak bola som pozriet tie listy, a od jesene sa nam ta obrovska kopa listov brutalne zmensila.

autor
27. apr 2024

@slavomira236 toto je problem sucasnych novostavieb, ze maju vsade beton a ziadne stromy. U nas to tak nie je, este mame nejaky ten sedliacky rozum alebo ako to nazvat. Ano listie je najma na jesen, resp od konca augusta az po december s maximom v strede jesene. Len potrebujeme aj nase listie pratat, aj travu pokosenu a nadobu mame plnu skor ako je odvoz.

zalka
27. apr 2024

Autorka, neviem u nás sa tráva nevyváža, akurát dnes sused kosil tak mi cez plot dával pokosenú trávu. My nou mulčujeme záhony, stromy, ríbezle no proste všetko. A áno orechového lístia je hodne .. máme 2 ks orechov na dvore sú mladé len 9 ročné, sused má 50r ako chcel orezať konáre čo k nám presahujú, ale my sme nechceli. Skrz to, že takto máme aj orechy ked už to lístie k nám padá. Ak by orezal tak by sme mali len lístie, u nás by to neriešilo nič.

lenicka298
27. apr 2024

Náš sused ma dva velikánske orechy v záhrade pri našom plote. Na jeseň je toho lístia veľa, no vždy to pokosime kým sa dá, pohrabeme. Najhoršie je to, že nám to padá na prijazdovu cestu ku garazi. Takže tam nemôžeme mať odstavené auto, aby nám ho padajúce orechy nerozbili. Niektoré konáre keby sa zlomili, tak by sme ich mali na verande. My sme sa s tym nebabrali. Chlap požičal od kamoša plosinu, a konáre, co boli nad našim pozemkom zrezal. Sused je starší, sam by to nemal ako orezat a nebudeme sa tu s tým naťahovať. Išlo nám o naše "pohodlie" Susedovi sme to povedali keď vyšiel z domu, a videl, že ich rezeme 🤣 Nemal nič proti, tak som mu rovno ostrihala aj orgován, zlatý dazd, aby sme lepšie videli keď vychádzame z dvora na aute 😀 každý rok ich upravím, a spokojný sme všetci 😀

autor
28. apr 2024

@lenicka298 wau to mate super vyriesene 😀

topgabo
28. apr 2024

Mame sa prilis dobre a riesime blbosti. proste list co padne na tvoj pozemok mas riesit ty, lenze ludia v dnesnej dobe velmi rad robia zle lebo sa nudia. Mame na dedine futbalove ihrisko kde su vysoke topole. a pada to na dvor asi 40-50 rodinnym domom na okoli. Co si myslis, ze ak pojdem na obecny urad sa stazovat, poslu mi niekho poupratat listy / biele plody ked to kvitne? sused takisto ma vysoke stormy a nikto sa na druheho suseda nestazuje na listy. Proste mas smolu rast stromu a vietor nedokaze ovladat nikto, ak ti to vadi chod na obecny urad dostanes povolenie a mozes vsetky konare co presahuju odrezat. Problem ajtak neodstranis, a este aj vztahy so susedom pokazis. A listy bohuzial mozes hocico robit budes musiet riesit.

canany
28. apr 2024

Orechy vymieraju, nasi maju 3 orechy v okoli a vsetky maju na jesen cierne orechy a vy co mate orechy od susedov zdrave s tym mate problem. Mozno preto tie orechy chodia zbierat, lebo sa stale stazujete. Keby ste sa dohodli, ze nech vam aspon kilo orechov daju, tak by mozno boli ustretovejsi.

ihned13
Autor odpoveď zmazal
veronicka88
28. apr 2024

Ja som taká hnusná sviňa čo ti poradí a možno blbosť. Ich deťom by som povedala že v poriadku,ale my zvažujeme že podáme žalobu/trestné oznámenie na...vymyslí si,že ti to ohrozujem majetok,dopln čo chces len nech to znie múdro a dostatočne výhražné. Že ak neurobia poriadok do...(Dopln dátum)po tomto termíne budeme riešiť ďalej. Majú čas na zariadenie veci.s niektorými ľuďmi musia výstrahou lebo inak nič nemôžeš(ona skúsenosť so susedmi)

syslik81
28. apr 2024

popadane listioe mozes prehodit cez plot na ich pozemok nemusis to ty zanasat .. a co presahuje orezat ... alebo sa s nimi sudit co je na dlho

margotka17
28. apr 2024

Presne tak sme mali aj my. Len opačne, orech bol náš a troška lístia padalo k susedom. Z pár konárov, keďže bol dosť ďaleko od plota. Keď došla susedka, že ju otravuje naše lístie z orecha, dali sme ho po zbere zrezat. Aj z opačnej strany k našim susedom bol orech od ďalších susedov, ale oni svoj orech nemuseli zrezat, dodnes ho maju, lístie im padá na sedenie lavičky a stola, ale zrejme je iné, keď ostal orech rast. Mne bolo nášho orecha ľúto, ale pre dobré vzťahy sme ho teda zrezali.

zalka
28. apr 2024

@margotka17 toto by som n espravila, vetru daždu nerozkážeš, nedonútili by ťa zrezať, nikto .. škoda že si to spravila.

zuzanaam
28. apr 2024

akú trávu, lístie, odvoz? Nechápem. Vy nemáte kompost? Keď máte záhradu, nepotrebujete hnojiť? Sušené orechové lístie je vynikajúce ako stelivo pre hydinu, proti parazitom. Nikdy sme lístie nehrabali, ak sme ho nepotrebovali. Za pár týždňov od spadnutia sa rozloží. Vrátane orechového. To je aj jeho účel, chrániť pôdu a dodať jej neskôr živiny. A z chodníka si odmetiem.

autor
28. apr 2024

@veronicka88 dakujem, asi si inak nepomozeme

veronicka88
28. apr 2024

Držím palce...

autor
28. apr 2024

@veronicka88 dakujeme

tesari
28. apr 2024

Ak je tam orech vela rokov, budete ho musiet strpiet. Nakolko ide o zakonom chraneny strom nie je mozne ho len tak vypilit. Riesila som nieco podobne na zivotnom prostredi.

autor
28. apr 2024

@zuzanaam uz som to tu pisala (aj ked panecku tato diskusia nie je o zahradniceni), ze mame zeleneho odpadu dost od nas samotnych. Nechapem naco sem pridete mudrovat, kludne si urobte novu diskusiu, kde zazdielate vase zahradkarske poznatky, mozno si to aj ja precitam a niecim prispejem, len tato diskusia je o inom.
@canany dalsi koment k veci, dakujem. Ako vies, ze nemame vlastne orechy od rodiny? Ako vies, ze sa stazujeme stale? Ak je toto tvoj pristup k zivotu, ze co nevies si doplnis po svojom…. Ah jo

janica_
28. apr 2024

Pokial zakon umoznuje, aby si orezala vo vhodnom case konare na tvojej strane, vzhladom k tomu, ze je idealny cas prave teraz na orez, tak by som na nic necalala, lebo sa nedockas a bude ta to len vytacat. Zistila by som kto mi to urobi a za kolko a uz by som mala zajednanu sluzbu…

autor
28. apr 2024

@tesari nam odbor ZP povedal, ze ak je na sukromnom pozemou oni s tym nic. Ale oficialne na papiery to nemame. Nejde nam o vypilenie stromu, len o jeho orez, ten predpokladam ani ochranari zakazovat nemozu

jania023
28. apr 2024

@reanda my tak mame susedov orech a musim uz az ze tie listy su vsade. Pozbieram,zafuka vietor a su tam znovu, plus supky z orechov su vsade a vsetko mi zafarbia, hlavne teda moje biele auto. Ked do toho slapnem tak mam flek na drevenej podlahe teda ked si to nevsimnem

animus
28. apr 2024

@reanda My máme so susedmi na rodičovskom dome podobnú situáciu len teda s tým rozdielom, že ako píšeš aj ty, my ani rodičia v tom problém nevidíme. Veď rovnako ako padajú listy, tak padajú aj orechy nie? Na jeseň zbierať orechy už potom asi nevadí nikomu 🙂 z druhej strany má suseda posadený rakytník a s tou máme zasa dohodu, že čo pretŕča (plody) to je naše 😀 vždy sa dá nájsť riešenie keď sa chce 😀