icon

Ako riešiť právne nezhody pri delení majetku?

danney1
9. apr 2024

Zdravim,
Rada by som sa tu opýtala niekoho kto má skúsenosti s takýmito záležitostami, poprípade je právnik.
Vec sa má takto:
Moja mamina býva v poschodovom dome ktorý zdedila po svojom otcovi (mojom starom otcovi), ona býva na poschodí, a moja stará mama býva dole, takto si to podelili s dedom, dedo umrel pred troma rokmi, od vtedy doma stále škriepky, nezhody, urážanie sa, zamykanie spoločnej pivnice a podobné.. chcem sa preto opýtať:
Dá sa to nejako vyriešiť, lebo zas vyplatenie tu nieje možné lebo babka odtial neodíde a babka nemá na to vyplatiť moju mamu, ako by sa to dalo právne riešiť?
Najlepšie možnosť by bola samozrejme čo by ma stála najmenej času, úsilia a hlavne peňazí.. ale bezradná som nevedia sa tam zhodnúť.. Právne alebo ludsky čo by ste robili? Aké existujú právne kroky?
Ďakujem pekne za odpovede.

ms_green
•
9. apr 2024

Mali sme v rodine podobné nezhody. Nakoniec sa to riešilo cez právnika a či babka chcela alebo nie, na vyplatenie svojej sestry nemala, tak sa dom predal a peniaze sa rozdelili na polovicu.

andaluzia12
•
9. apr 2024

Mali sme podobný problém... Urobili sme si vlastný vchod aj vlastnú elektriku. So starou matkou už neprichádzame do kontaktu, aj keď sme v jednom dvore.. Vlastnícky podiel na LV ale nepustí, každý vlastník má nárok na 1/2 každého metra štvorcového...

andaluzia12
•
9. apr 2024

@ms_green do budúcna to chcem riešiť takto aj ja.....

danney1
autor
•
9. apr 2024

@ms_green a ak smiem vedieť ako ste to vyriešili u právnika? Bolo treba súdnou cestou? Budúci týždeň mám termín u právnika skor nemohol, preto ma zaujimajú skúsenosti a rady..

ms_green
•
9. apr 2024

@danney1 V tomto prípade nie. Keď sme to začali riešiť s právnikom a mamina sestra videla, že to "myslíme vážne", tak pristúpila na predaj.

danney1
autor
•
9. apr 2024

@ms_green tak to ste mali štastie teda super.. my to máme tak že ono by sa z toho aj dali urobiť dve obytné jednotky, lebo aj sú v postate len vchod a záhrada sú spoločné.. ale zas kto by to kúpil a súdiť sa neviem či na toto ja mám nervy a peniaze..

syslik81
•
9. apr 2024

ak sa nedohodnu pojde to na sud a ten rozhodne .. bud sa vyplatit alebo predat dom a rozdelit peniaze... nepises ci zdedila len polovicu domu a ta druha e na babku .. je smutne ak mama s dcerou nevychadza az tak aby museli predat dom v ktorom vyrastala a bola vychovana ..

danney1
autor
•
9. apr 2024

@syslik81 áno, 1/2 je na jej mamu písané a druhú polku zdedila moja mama.. čiže jedine súdnou cestou by sa toto dalo poriešiť vravíte…

danney1
autor
•
9. apr 2024

@draik som si všimla že sa dosť angažujete v týchto právnych diskusiách, dovolila som si Vás tu označiť či by ste vedeli aj vy poradiť, ďakujem.

leskky
•
9. apr 2024

My to teraz tiež riešime. Síce nezhody nemáme, ale človek nikdy nevie. Máme si urobiť znalecký, a potom dať návrh na zmenu na kataster. Bude to vedené že majiteľ prvého poschodia a druhého. U notara zápisnicu o využívaní spoločných priestorov, u nás to bude zahrada a kotolňa. Osobitné vchody máme už urobené

draik
•
9. apr 2024

Právne (súdne) riešenie môže byť na dlho a nemusí priniesť želaný efekt, navyše je drahé. Najjednoduchšie je vyporiadať sa - jeden odkúpi podiel druhého alebo sa nehnuteľnosť predá a výťažok rozdelí. Vo všeobecnosti nikoho nemožno nútiť zotrvať v spoluvlastníctve, ale je možné, že by súd podielové spoluvlastníctvo nevyporiadal niektorým z uvedených spôsobov, a to z dôvodu vysokého veku spoluvlastníčky.
Iná možnosť je spraviť z toho dve bytové jednotky (=samostatné vchody, odbery energií) so spoluvlastníctvom obytných priestorov/priľahlého pozemku.

lesanka845
•
9. apr 2024

@danney1 to je teda riadne smutné,že sa matka s dcérou nedokážu dohodnúť.A take riešenie Vás nenapadlo,žeby mamka odišla.Ved o majetok tým nepríde a získa kľud Ved nútiť k odchodu starú babku,ktorá tam prežila celý život je nemorálne.