Ako riešiť prebytočné nákupy manžela?
Pred mesiacom sa mi pokazil telefón. Čiže bolo nutné si nejaky zaobstarať. Manžel mal dobrý telefón. Hneď ako som si kúpila ja tak si aj on išiel kúpiť ten istý. Dcéry dostali od starých rodičov inteligentné hodinky. Na druhý deň došiel aj on na ruke s takými. Stále sa predvádza s tým aké je to super. Pritom nešportuje ani nič na čo by to využíval za mňa v takom prípade zbytočnosť. Už hovoril dnes, že objednal aj mne také. No ja to vôbec nechcem aj som mu to povedala zbytočných skoro 200e. A nie nie sme bohatý trochu sa nam polepšilo ked prišiel daňový bonus a to som povedala, že peniaze nechame na leto na zážitky, keďže dovolenku si dovoliť nemôžeme. Pritom máme sporák, kde nám ide len jedna platnička z troch. Takže najprv varím mäso potom prílohu potom zvlast prikrm pre dcéru. Už dva roky o tom hovorím, že to potrebujem ale totálne to ignoruje. Mne už z toho tečú nervy. Čo mám robiť ?
Autorka, ako ze nemas pristup k peniazom? Ty nepracujes? Ste manzelia? Akoze rozumiem tomu spravne, ze zijes na Slovensku a nie v Afganistane? To ako sa da takto zit?
@tenerifka ja som na rodicovskom a všetky peniaze chodia na účet mužovi ja nemám prístup. On nákupy čo treba ale pre seba si nemozem nič kúpiť. Iba keď sa jeho opýtam.
Povedal, že peniaze z daňového bonusu nie su moje lebo nepracujem. Sme manželia
Sporak potrebujes kupit sporak 😬 nie luxusny wellness, na ktory pojdes sama, velmi zle to mate nastavene.
Kolko mate deti? Ty neberies rodicovsky prispevok a rodinne pridavky?
Tak mu povedz, nech vari on. 😄
Moja zlata, vsetky peniaze, ktore mate su spolocne, je uplne jedno kto ich zarobil a za co ich dostal. Vsetok majetok nadobudnuty pocas manzelstva je spolocny. Pan manzel je na velkom omyle, ak si mysli, ze su jeho. No a ty tiez zijes v jednom velkom omyle, ked si toto nevyriesila najneskor den pred sobasom. Ty si fnancne tyrana zena, mala by si si to konecne uvedomit. Vo vasom manzelstve nie su problem hodinyk, problem ste vy dvaja, totalne financne negramotini jedinci, ktori neovladaju ani to najzakladnejsie co sa prav a povinnosti v manzelstve tyka. Zacni to riest. Mate SPOLOCNE peniaze a o nich mate SPOLOCNE rozhodovat.
No a prve co by si zajtra mala spravit ist do banky, otvorit si ucet, potom s cislom uctu ist na socialku nech ti tam posielaju rodicak a pridavky. A z prveho rodicaku kup sporak.
Hodinky si vás najmenší problém.
Ty si sem už písala,všakže?
Ak na tri otázky odpovieš ,, áno" tak si ekonomicky týraná žena a je čas podniknúť kroky k tomu, aby si odišla od takého muža.
Čím skôr ti to dôjde, tým lepšie pre teba a tvoje deti.
💰 Prístup k peniazom
Máš voľný prístup k spoločným peniazom alebo bankovému účtu?
Môžeš si kúpiť to, čo potrebuješ (napr. veci pre seba, dieťa, domácnosť), bez toho, aby si sa musela pýtať alebo ospravedlňovať?
Musíš si pýtať peniaze na bežné výdavky?
Dáva ti partner pocítiť, že všetky peniaze sú jeho, lebo on zarába?
Vyčíta ti výdavky, aj keď sú potrebné (plienky, potraviny, lieky)?
Musíš partnerovi ukazovať bločky alebo vysvetľovať každý nákup?
🏠 Rozhodovanie v domácnosti
Máš rovnocenné slovo v tom, ako sa míňajú peniaze v domácnosti?
Dohodli ste sa spoločne na rozpočte, alebo ho určuje len on?
Máš v mobile alebo doma prístup k bankovému účtu, kde chodia príjmy?
Máš možnosť odkladať si niečo bokom, pre seba alebo pre budúcnosť?
💬 Kontrola a manipulácia
Používa peniaze ako prostriedok kontroly („keď sa mi nepodvolíš, nedostaneš nič“)?
Vyhráža sa, že ťa opustí a nechá bez prostriedkov?
Znevažuje tvoju prácu v domácnosti alebo starostlivosť o dieťa („ja som ten, čo maká“, „ty nič nerobíš“)?
Máš strach ho požiadať o peniaze alebo niečo kúpiť?
Ponižuje ťa kvôli tomu, že neprinášaš do domácnosti príjem?
Ty stale tocis o hodinkach. Ides si svoje... Ako tvoj muz(manzel/partner?)
Ďalší sebec a narcista kde sa toľko týchto vadnych kusov berie?
Inak dobre psycho. Nemá žena na čom poriadne variť ale chlap kúpi hodinky za 200 e. A ona sa pýta co ma robiť. Bože ženy kde tieto skvosty beriete a v čom ste rástli keď kazda druhá nemá sajnu o tom čo je zdravý vztah a necíti že je niečo zle ani keď už všetci naokolo vidia že je to posratym navrch ona sa bude pýtať či nie je divná náročná. Vyrazilo mi tu už pár krát poistky
Ďalší sebec a narcista kde sa toľko týchto vadnych kusov berie?
@sova7 musim skonstatovat, ze tieto nepodarky su dosledkom vychovy. Zal nerastu na stromoch, niekde a niekym boli vychovani. A co je horsie, v takychto rodinach su vychovavane dalsie generacie pripecenych macov a poslusnych submisivnych zienok domacich. V podobnej rodine bola vychovana aj autorka, inac by vedela uz na samom zaciatku, ze toto urcite NIE a tento chumaj by vypadol z vyberu uz v prvom kole, skor ako by sa vzali a spolodili deti.
@sova7 musim skonstatovat, ze tieto nepodarky su dosledkom vychovy. Zal nerastu na stromoch, niekde a niekym boli vychovani. A co je horsie, v takychto rodinach su vychovavane dalsie generacie pripecenych macov a poslusnych submisivnych zienok domacich. V podobnej rodine bola vychovana aj autorka, inac by vedela uz na samom zaciatku, ze toto urcite NIE a tento chumaj by vypadol z vyberu uz v prvom kole, skor ako by sa vzali a spolodili deti.
@viestta súhlasím je to tak a vychovávajú ďalšie takéto produkty
nemáš prístup k peniazom, ale telefón si si bola kúpiť
Choď si hneď otvoriť vlastný účet, nech ti peniaze z rodičovskej chodia naň. A veľmi vážne sa zamysli nad tým, či s takýmto človekom chceš žiť.
@ejbyk tak sporák okolie nevidí ani sused. To veľa sedlákov takto rozmýšľa, že kupujú veci len také, aby ich bolo vidieť
@sasa1310 sporák je tiež pri jeho mysleni ženská vec ktorú jemu netreba. Že na ňom vari aj jemu on už v tom svojom kuracom mozgu neriesi. Čo jej dovolí on to si môže kúpiť. A áno hlavne aby okolie závidelo. A drahé hracky a somariny. Ja ja ja . Myslenie 11 r puberťáka. To musí byť radosť s takým deckom vychovávať deti
13.23🥀
Moj ty Boze, zajtra nacupkaj na upsvar z cislom tvojho uctu a nech tvoje davky su posielane na tvoj ucet... Ty si ozaj nesvojoravna blbka, ako z Afganistanu, orirovnanie od tenerifky sedi ako hrniec na tvoju jednu funcknu platnicku.... Sa spamataj💥
Inak dnes sa to na fore len tak hemzi prispevkami o dokonalych muzoch..... Bud adminovi platia za nadcasy v nedelu, alebo je vazne v tejto krajine nieco zle🤔
Inak dnes sa to na fore len tak hemzi prispevkami o dokonalych muzoch..... Bud adminovi platia za nadcasy v nedelu, alebo je vazne v tejto krajine nieco zle🤔
@tenerifka vies co, ja som si tiez najskor myslela, ze vacsina tem je tu vymyslena.. . Ale ja naozaj uz verim, ze ludska hlupost nema hranice a ludia su ozaj strasne sprosti. Krajsie to napisat ozaj nedokazem.
@tenerifka vies co, ja som si tiez najskor myslela, ze vacsina tem je tu vymyslena.. . Ale ja naozaj uz verim, ze ludska hlupost nema hranice a ludia su ozaj strasne sprosti. Krajsie to napisat ozaj nedokazem.
@martinkatinka keby som par podobnych pripadov nepoznala osobne, aj by som si myslela, ze to niekto vymysla. Smutne je to, ze to nie su vymyslene pribehy. Su ludia, ktori takto ziju.
Autorka,ty si , nehnevaj sa,ale trochu jednoduchšia, že? Lebo normálne by som povedala, počuj, Jožo, potrebujem sporák,ide sa kúpit,hneď sa dá v obchode dojednať ak človek, ktorý má oprávnenie ho zapojiť a vybavené.
No a čo sa týka toho,že rodičak chodí na jeho účet a daňový bonus je pre neho,lebo ty nepracujes...nuž áno,si jednoduchšia a to nemyslím vôbec ako ponižovanie.
V poslednej dobe ani neprispievam, pretože tieto témy mi iba zdvihnu tlak. Mám pocit ze polovica žien je polodementnych, bez chlapa sú nič a vedia si život zabezpečiť iba plodenim detí s takými induviduami.
To žiadna predtým nepracovala, nemala príjem, svoj život, svoje rozhodnutia? Co si Vás chlapi zobrali v 18- tich rovno z domova všetky??? Inak neverím ze nejaká aspoň priemerne inteligentná a sebavedomá žena by dokázala takto sklopiť oči a žiť ako kuchynský spotrebič. A čakať, čo pan tvorca povie a rozhodne🤦♀️🤦♀️🤦♀️

Autorka tak zit chce. Mala tu rady a komentare k situacii, ale ona si tiez stale ide len to svoje, hodinky hodinky hodinky. Normalne ma vytacaju tie jej reakcie. To co ona riesi su problemy tak na spicke ladovca. Ostatok ignoruje: to ze nema pristup k peniazom, dva roky pre rodinu vari na 1 platnicke a ze nie je schopna dvihnut telefon a dohodnut si chlapa na zapojenie... A bohvie co este, pri takomto zivotnom style. Komu niet rady, tomu niet pomoci.
@colsami presne tak. Tiez som si akurat precitala ako 45ty krat napisala otazku ze naco su mu hodinky. No tak asi sa potrebuje zabavit s inteligentnym zariadenim, kedze doma ta inteligenica chyba.