icon

Ako riešiť presťahovanie s deťmi na stredné Slovensko?

lienka005
11. mar 2025

Dobrý večer, chcem sa opýtať na Váš názor s manželom žijeme odjakživa na východnom Slovensku v dome, ktorý sme celý rekonštruovali. Žijeme v oblasti, ktorá nemá pred sebou ružovú budúcnosť, aspoň tak to vidíme my. Chabé pracovné príležitosti, úbytok obyvateľstva (priemerne cca 5 detí za rok sa narodí v obci), pribúdajúci rómsky spoluobčania a slabá úroveň základnej školy, či úbytok služieb má za následok úvahu o sťahovaní sa. Vieme len to, že by sme chceli ísť bývať na stredné Slovensko, kde nám prídu ceny nehnuteľností ešte ako tak znesitelne. Pozeráme okolie RK alebo BB. Len si neviem predstaviť čo budem robiť s našími deťmi (8,7 a 5 rokov) keď budú choré keďže všetku rodinu necháme na východe a v prípade choroby ich nemám kam dať keď budem zamestnaná, ako to riešite vy?

lucka_ke
11. mar 2025

to čo iní rodičia, ktorí nemajú podporu od rodiny, striedajú sa na OČR alebo si zaplatia opatrovateľku

klementinka58
11. mar 2025

ja som sa prestahovala z vychodu do RK. Manzel je z RK takze v pohode, ja by som si nevedela predstavit zivot uz na vychode..zijem tu cca 15 rokov
V pripade choroby nie je problem najst pani na opatrovanie

ukgirls
11. mar 2025

ja som na malu sama a vsetko som zvladla .. zvladnete aj vy ... prestriedate sa , mozno budes mat dobru susedku.. prazdniny mozu travit u starkych a zas deti nemusia byt chore stale ,

ivik4
11. mar 2025

Nechcete ist uz do väcsieho mesta ked uz ? Lebo za mna RK je velmi velka bieda aby sa tam clovek stahoval . Ale chapem
A k otazke,vela rodin tak zije. Zial je to narocne v dnesnej dobe .. ako bolo napisane, očrky, opatrovatelka

nevenka
11. mar 2025

@lienka005 fakt Ti pride BB znesitelna cenami? Ani tu veru praca nie je, teda...neviem, v akej oblasti, ale tu skapal pes a ceny nehnutelnosti ako v Prahe 🤪.

denkabemommy
11. mar 2025

@nevenka také ceny sú už na celom Slovenku 🙈 a lepšie to nebude.

matkahelka
11. mar 2025

@lienka005 k RK by som nesla byvat ani keby mi za to niekto kazdy mesiac platil, vsak ten smrad z celulozky je hrozny. mne staci, ked chodievame na chalupu na oravu a omylom necha niekto v aute pootvorene okno. BB je tiez o nicom vyber, ved BB kraj ma najvyssiu nezamestnanost a najnizsie priemerne platy vramci SR. celkovo ste vybrali dost blbe miesta, pojdete z blata do kaluze. bud by som sla na vychode blizsie ku KE, resp.priamo do KE alebo potom uplne na zapad.

nevenka
11. mar 2025

@denkabemommy ja viem, ze nie. Ale aj tak sa nad tym stale budem pozastavovat. Uz som videla aj pozemok za 400 litrov a vyzera, ze to je ten, co ludia pokupili za 30 cca nie tak davno 😨

fairyy
11. mar 2025

@lienka005 no ak vam pridu nehnutelnosti v BB cenovo ok, tak mate aj na KE a ste blizsie k rodine

denkabemommy
11. mar 2025

@lienka005 nestresuj, dá sa to zvládnuť, akurát by som sa na vašom mieste sťahovala niekde bližšie ku ZA. Keďže v RK je to s prácou rovnaká bieda a ten smrad k tomu 🙈 aj keď ho necítiť vždy v meste ale aj tak to nie je najpríjemnejšie, nehovoriac o tom, že to tiež vplýva na zdravie ale skrz to sú tam byty lacné

denkabemommy
11. mar 2025

@nevenka áno, tak 10r dozadu, by som to asi nazvala aj umelo podhodnotený trh, lebo hypotéky zadarmo a ceny také, že pomaly aj s minimálkou si si mohla kúpiť byt. Čo nikdy predtým nebolo (po sociku)

euka210
11. mar 2025

@lienka005 tiez som na vychode, kde ani tych 5 deti rocne nie je. Rk kvoli smradu urcite nie, BB je krasne mesto, ale trochu mimo hlavnej trasy, ja by som sla do Popradu, kde nie je v lete 35C 😁
A obce okolo Po a Ke vam nevyhovuju? Su dediny, kde domy rastu ako huby po dazdi, ci nove oblasti na zelenej luke. Vela znamych z mladosti z Po si tak pri Po postavili domy. A velke mesta Po a Ke mas poruke pre studium deti.

oliviabb
12. mar 2025

BB najdrahšie bývanie, niet pracovných príležitostí. Slabé platy. Bystrica zanedbaná. Čo prekvitá je Brezno, najbližšie na prácu sú len Železiarne Podbrezová.

janickacrazy
12. mar 2025

@lienka005 no do RK by som teda nešla, to už skôr do ZA alebo TN, prípadne okolie, keď chcete si polepsit, čo sa týka práce a podobne

tomcimka
12. mar 2025

@lienka005 presne pre tieto dôvody som sa odsťahovala do BB. V BB sú ceny nehnuteľností drahé. Odporúčam, ako uż písali ostatní, Žilinu- je dobré vlakové spojenie na východ za rodinou. Tvoje dieťa má 8 rokov- o dva roky ho už môžeš nechať aj doma samého s mladšími. Odporúčam odsťahovať sa,čo najskôr z východu.

simca06022011
12. mar 2025

Tak priklanam sa k tomu, ze BB nema nic so znesitelnymi cenami byvania. AK sa stahovat, isla by som... este dalej a nie len k bb... ked tak mozno nejaka dedina niekde,a el tu su uz tak ci tak riadne palky vsade za domy. Este mozes pozriet zvolen, ak to neponahla, tam sa v niketorych castiach perfektne byva, mne sa tam lepsie byvalo ako v BB. Aj dostupne je tam vsetko, blizko... aktualne aj podnikanim, pracou.. je to podla mna mesto daleko pred bystricou, investicie, obchody = tam sa vsetko otvara a nie tu :D A tda neviem, kvoli fabrike by som as iste sem nestahovala, to by som fakt isla uz smerom k ziline, nitre.
A co s detmi? no to co vsetky ine mamy... deti za chvilu vyrastu a nebudu uz potrebovat dozor 24/7, za to ale budu potrebovat dostupnu skolu, nejake kruzky mozno, vyzitie, dobre stredne skoly, dobre spoje aby nepotrebovali mama taxi...

kalifka
12. mar 2025

mi sme sa tiež sťahovali s hladovej doliny, dolu k manželovi a tiež kvôli práci. U nás nebolo práce, veľa firiem odchádzalo, či zatváralo prevádzky. Bývali sme v malej dedine, kde syn a ešte jeden chlapec boli predškoláci, ale do prvej triedi išli 6 ( prisťahovali sa behom roku nejaké rodiny ).
Ale očr sme sa striedali s manželom, alebo brali neplatené voľno, keď bolo najhoršie mali sme pani, ktorej sme platili. Iná možnosť nebola...

ina2405
12. mar 2025

V Rk cítite smrad aj teraz, keď idete okolo? Lebo už roky sú nainštalované filtre a stane tak raz za rok, že je niečo cítiť.

cukroska
12. mar 2025

@lienka005 Podľa mňa BB je super (taká zlatá stredná cesta).Keby sme mali dávno tú možnosť ideme hneď. A riešiť to budete ako radia ostatný. Očr na striedačku, prípadne opatrovateľku, či neskôr dobrú susedku a občas možno dobehne aj rodina(starý rodičia) na dlhšie keď bude treba. Tak to rieši veľa ľudí. Aspoň čo sú na penzii,alebo berú starý rodičia dovolenku občas.

fulka1891
13. mar 2025

No ja vravím za seba..čo tak Dolný Kubín, malé mesto, blízko ZA, LM, RK, MT, ale aj teda je to hlavne aj podľa toho, aké máte preferencie, či väčšie mesto, alebo menšie, kludnejsie, sú obce v okolí, z ktorých má človek všetko potrebné na dosah, klíma je tu fajn, ceny nehnuteľností ale zase podľa mňa veľké, na to, z je to menšie mesto...a stráženie detí by som moc neriešila...očr, opatrovateľka....

denkabemommy
13. mar 2025

@ina2405 cítiť ale nie taký strašný ako kedysi 🙈

denkabemommy
13. mar 2025

@fulka1891 za mňa DK nie, ak chcú dobrú prácu, za ktorú dostanú normálne zaplatené. Platy sa tam pohybujú v smiešnych sumách. Okrem toho byty tam sú v takých cenách, že sa to neoplatí 🙈 - žila som tam veľmi dlho a všetky kamošky čo sa vrátili bývať do toho mesta to už oľutovali a rozmýšľajú nad odchodom 😅.

kleopatra114
13. mar 2025

Keď už , tak ZA. Viac pracovných prilezistosti , diaľnica je tiez výhoda.

nelka93
13. mar 2025

Záleží aký máte rozpočet na nehnutelnost, ja som zo stredného Slovenska odišla na západ a už by som sa nevrátila vôbec. Ak nemáte veľký rozpočet tak pozerať menšie mesta, ktoré nie sú také drahé. Žilina a BB sú dosť predražené.

maury
16. mar 2025

Keby si mám vybrať mesto na strednom Slovensku, tak beriem Banskú Bystricu. Dobrá vybavenosť mesta do všetkom a áno ceny nehnuteľnosti sú vysoké. Ružomberok tam nie je nejako extra veľa pravovných príležitostí pre nových, ale možno by ste mali šťastie a Žilinu ani tieto ostatné v okolí neviem posúdiť. Niekto tu spomenul Martin. Máme tam rodinu a známych, čo žijú v meste, v okolí. Tam tiež nie je veľa pracovných príležitostí. Pokiaľ máte zameranie chémia - farmácia, tak skôr nájdete uplatnenie, než také bežnejšie ako administratíva. Je to tam už dosť preplnené.