icon

Ako riešiť prispievanie na partnerovu hypotéku?

moncicka02
16. nov 2024

Mile damy,

Opisem konkretnu situaciu a poprosim Vas velmi pekne o nazor, ako by ste to riesili.

Ide o to, ze partner si kupil byt pred 3 rokmi, ktori nedavno dostavali. Cele 3 roky sme sa o tom bavili, ze tam pojdeme byvat. Pred pol rokom, ked sme sa mali stahovat tak mi povedal, ze ked tu nie je tak mam ist na svoj byt a ked tu je tak mozem byt u neho.

Svoj byt som vtedy planovala prenajat a davat mu polku prenajmu na jeho hypoteku. Z toho prenajmu vsak z hore uvedenych dovodov a aj preto ze ma pri kazdej hadke vyhadzuje z bytu, alebo teda lepsie povedane posiela k sestre, zislo.

Po stopnuti toho prenajmu som sa rozhodla moj 3i ruzinovsky byt teraz prerobit. Prerabka s nabytkom ma vyjde vela, ale uz som rozhodnuta - nechcem zit v neistote a chcem mat aj ja vlastny domov vzhladom na to ako sa sprava.

Dnes som si musela vypocut ako ho vyuzivam. Ze mu neplatim na hypoteku, napriek tomu ze som mu navrhla, ze mu budem prispievat. Proste on ma stale vyhadzuje tak aj ja musim riesit svoj byt a je neunosne si prerobit svoj byt a este aj jemu prispievat na hypoteku. Proste som to chcela plati z prenajmu.

Zarabam asi polku jeho platu a platim skoro vsetko na polovicu - v byte kde sme predtym byvali som platila polku najmu, (moj som si nemohla prenajat, lebo som sa stale bala, ze ma vyhodi), platim polku stravy, polku restauracii (stravujeme sa v nich pomerne casto), polku wellnessov, dovoleniek, cestovania. Je toho vela, je narocny, vela cestujeme.

Ja dochadzam za pracou do Viedne a platim naklady za svoj byt, cestovne, takze aj ja mam vlastne vydavky. Plus ta prerabka…

Byt si kupil sam, nemam na nom ziadny podiel. Velmi som si priala aby sme mali spolocny byt, aby som aj ja ked na nieco prispievam vlastnila ale on ani jeho rodicia s tym nesuhlasili. Proste oni chcu aby on mal vlastny byt. Moj byt je dar od rodicov, on si na svoj vzal hypoteku. O mojom byte len skaredo rozprava, ze je to skaredy panelakovy byt pritom je to v byt v peknej casti Bratislavy a nemam ziadne stresy ohladom hypoteky.

Teraz hovori, ze ho vyuzivam.

Niekedy sa ma spyta preco ho nikam nepozvem. Ale ja fakt mam pocit ze tym ze prispievam polovicou na vsetko okrem hypoteky tak platim viac nez dost.

Na zaciatku dokonca odo mna ziadal aby som mu tento byt zariadila, ale samozrejme som sa to bala urobit, kedze nie sme manzelia a nie je to nijak osetrene. Pri rozchode by sa mi pekne zasmial do tvare…

Skutocne na nom ani nestetrim, na narodeniny dostal drona 🙁. Doma sa tiez snazim napriek dochadzaniu do Viedne (co mi vezme cesta 8 hodin tyzdenne) starat o domacnost. Periem mu, normalne sa staram, ked mam cas tak uvarim, upratujem pravidelne a stale nie je dost.

Minule prisiel s napadom ze si mam vziat hypoteku vo Viedni a budeme byvat u mna. Toto by mne samej ako zene nikdy rodicia nedovolili, vzhladom na to ze zena moze zostat raz s dietatom sama a co potom.

Strasne ma mrzi tato situacia. Vzdy som si myslela ze budem zit a niekym v nasom spolocnom byte ktory budem moct nazyvat domov 🙁.

On by tento byt nikdy nenapisal na mna ani keby som mu hned teraz dala polovicu z trhovej ceny. A ani na ziadnu inu…

Poradte ako by ste to riesili.

Dakujem Vam

0silvia0
17. nov 2024

@moncicka02 ani nejdem citat dalej, absolutne suhlasim s @enmery - narcisticka porucha osobnosti. Od tohoto len prec.

doriiis
17. nov 2024

Autorka prepáč za úprimnosť.Si naozaj tak hlúpa,alebo len úplne zúfalá?

3princezne
17. nov 2024

To je hrozne vsetko, co som citala. Tento chlap sa neda nijak ospravedlnit, aj moj muz suhlasi. Vies si predstavit, co by bolo, keby zostanes na rodicaku? Ciste peklo. Utekaj, aj keby si nikdy nemala mat deti. Nic dobre ta necaka s nim

mamina7070
17. nov 2024

vezmi si toho drona spat a ukonci to nema to zmysel to nie je laska

lonely66
Odpoveď bola odstránená
simona20201309
17. nov 2024

@moncicka02 teba tlaci vek? Naozaj kvôli veku si až taká zufa, že za otca svojho dieťaťa by si chcela také prasa??? A môže mať aj 10 titulov a mat tatka prezidenta....
Maj svoju hrdosť!
Nemyslíš vážne toto!!!
Vieš si predstaviť aké peklo by si pripravila pre vlastné dieťa? Teraz si k tebe dovoľuje lebo si je tebou absolútne istý, a keď vás bude spájať dieťa, ty si uplne skončila.
1000x radšej ostanem bezdetna, ako dať svojmu dieťaťu takého otca!
Ešte dnes by som odišla do svojho bytu, a bez vysvetľovania s ním ukončila akýkoľvek kontakt.
Nemáte deti, máš svoj byt.... ty co ešte riešiš???

snowgirl1
17. nov 2024

@moncicka02 vykasli sa na neho zober peniaze na prerabku a budes si spokojne žiť, vsetko platíš na polovicu - nepôjdeš na dovolenku, nieco si navaris sama co ti vydrzi dlhšie nemusis chodit na welnes pravidelne len raz zacas - vies kolko peňazí ušetríš ked ho pošleš kadelahsie? Bezproblemov splatia i prerabku budes kludnejsie žiť a aj natrafis na nových ludi lebo budes mat viac voľného času. S týmto exemplárom len stracas čas aby si našla niekoho kto si ta bude vážiť bude chcieť byt s tebou a bude sa chovať k tebe ako k kráľovnej. Najvyšší čas sa posunúť ďalej od takéhoto človeka

martina8888
17. nov 2024

@moncicka02 Celé zlé, smutné, až tragické.. Ja osobne by som s nim už davno nebola, nieto platila alebo zariadzovala jeho byt. V príspevku píšeš len o jeho rodičoch. Ako sa správa k tvojej rodine? Je vôbec pán veľkomožný ochotný sa s nimi stretávať?

simona20201309
17. nov 2024

@moncicka02 nikdy by som nikomu nedovolila ma takto ponižovať! Raz by ma vyhodili z bytu... raz!
Zamysli sa... robi z teba totálnu hlupanu

lentilka46
17. nov 2024

Svoj byt neprenajimaj, ostan v nom zit. Toto co zijes, ten vztah, to spravanie tvojho partnera normalne nie je. Este pochopim jeho rodicov, nechcu,aby synacika niekto zneuzival, tak maju takyto postoj. Ty chces matdieta, rodinu, mas uz aj pokrocily vek, cize nedtracaj cas s tymto chlapom. Co najskor urob rozhodnutie, oznam mu to a urob dvojitu hrubu ciaru za tymto celym vztahom, aby si sa mohla co najskor zahojit a najst si niekoho normalneho,kto si ta bude vazit. Velmi ti drzim palce v novom zivote s novym chlapom,zasluzis si to.

lucimichi
17. nov 2024

@moncicka02 to ťa ani nenapadlo že ťa využíva? Radím rozchod.

3princezne
17. nov 2024

Normalne ma z teba srdce boli. Rozmyslam, ci sa ti vobec da nejako pomoct, aby si dokazala zmenit terajsiu situaciu a nebola len zlomena. Ja keby som na tvojom mieste, zmenim vsetko od zakladov. Ty potrebujem mega reset. Odist napriklad niekam napriklad do spanielska, robit bars aj lacnu pracu. Niekde nabrat novu zivotnu energiu, pocitit zivot.

rorino
17. nov 2024

@moncicka02 prepáč,ale toto nie je normálny vzťah.Spravil z teba obeť a našiel spôsob ako mať slúžku zadarmo.

cacianka
17. nov 2024

@moncicka02 aj sa čuduješ že ti priamo napísala ?! Lebo to čo robíš ty, to čo trpiš ty tomu chrapunskemu hovadu je naozaj choré, cez čiaru a vydrží to iba žena chudobná duchom, hrdosťou, sebavedomím, a fakt sprostá. Môžeš byť urazená na mňa aj na iné ženy, ok, ale radšej otvor oči a použi rozum, lebo tento chlap je čistý číry cocot korunovaný. Píše ti to väčšina žien, tak uvažuj.
Odkazuje ti to aj môj chlap, aby si toho cocota kopla do gúl, že robí hanbu normálnym chlapom.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kikusahoj
17. nov 2024

@moncicka02 prepac,ale s takym chujom by som uz davno nebola.Ty mu zariadia byt,zoberies hypo na dalsi byt a potom ta odkopne ako handru.

angelheart
17. nov 2024

@moncicka02 ahoj, spýtam sa Ťa takú vec, ak by toto žila Tvoja dcéra, čo by si jej poradila?
... hovorí o vašej budúcnosti, potom mu prepne a je z neho toto..
Nie, nesúhlasím. On je "toto". A pretvaruje sa vo fázach medzitým. Narcistický manipulátor. Vždy budeš na vine, nech urobíš čokoľvek. Tá istá vec bude raz dobrá a o 3 dni už na hovno, len aby Ti ukázal, že bez neho si nič.
Neviem, čo s ním potrebuješ zažiť, aby si precitla, ale skús sa na to ozaj pozrieť, ako by si mala poradiť dcere, kamoške. A odpovedz na otázku, prečo by s ním mali zostať, lebo toto lepšie nebude. Pravé peklo len začne.

cacianka
17. nov 2024

@moncicka02 keď si z domu a od rodiny zvyknutá na slušne rozhovory, prečo teda trpiš takémuto hovädu ako sa správa k tebe ? Keby mu preplo raz, ok stane sa, ale jemu permenetne prepína, zhadzuje ťa on aj jeho foter, aj s materou ťa manipulujú aby ťa vycicali z peňazí a keď si on splatí byť, výklopné ťa ako chrontavú malomocnu starú ženu! Na tebe si nielen on ale všetci 3 honia ego a ty držíš ako hluchá, slepá sprostá. Veď sa uvedom, že môžeš byť v jeho byte iba keď je tam on - si mu dobrá ako slúžka, ktorá uvarí, uprace, operie jeho oprdene trenky. Toto chceš?

som_realistka
17. nov 2024

@moncicka02 rozchodom, on ta využíva, resp pokúša sa ta využívať. X krát sa tu už preberala téma, koľko prispievať partnerovi, zatiaľ si sa nedala zatiahnuť do nejakých investícií do niečoho co nie je tvoje a to je dobre. Keď sa takto správa teraz, a zostaneš s ním priprav sa na finančné peklo keď budeš na MD a RD a to ta nestrasim, iba vychádzam z diskusii tu na MK

3princezne
17. nov 2024

To ich spravanie na mna posobi priam feudalne. Ze mas doniest veno, musis splnat urcite normy, byt reprezentativna, ale zit kazdy vo svojom kridle panstva. Na citoch nezalezi, len musis plnit, co sa ma a k tomu patri aj finacny prinos, ktory musis do rodiny pravidelne vnasat.

januska12323
17. nov 2024

Ty si fakt reálna osoba? Ja som to čítala ako horor na dobrú noc a ty to myslíš vážne? Fakt máš 38 rokov?

maranco
17. nov 2024

@moncicka02 úspešný muž a správanie ako krčmový povaľač, nebude on povolaním syn alebo nejaký politik?

Bola si u jeho rodičov na návšteve? Ako sa prával pán gynekológ k manželke? Videla si tam lásku a úctu, alebo manželka bola len gazdiná ktorá ho poslušne obskakuje?
Ako sa správajú jeho rodičia k sebe tak také vzorce správania si on prevezme ako za normálne.

Láska sa prejavuje skutkami a nie sladkými rečičkami. Možno mu je samému smutno a tak ťa má za spoločníčku, preto ťa nepotrebuje v byte keď tam nie je.
Ešte si uhradíš svoje náklady (keď všetko platíš na polovicu) tak ťa má zadarmo, nemusí do teba ani investovať.
Viem si predstaviť že má Excel tabuľku a tam spisuje náklady na teba a koľko si vrátila a ak nie je vyrovnaný rozpočet tak je drzý. Samozrejme tam nezapočíta tvoju prácu a starostlivosť o neho a jeho domácnosť.

Počíta s tebou vôbec do života? Ale reálne ak sa o niečom rozhoduje, hoci napríklad o dovolenke, alebo o zariadení do bytu pýta sa na tvoj názor chce vedieť čo si o tom myslíš a potom sa rozhodne?

Berie ťa von do spoločnosti, na verejnosť, chytí ťa za ruku? Kúpil ti kvet, len tak nečakane aby ťa prekvapil preto že ťa ľúbi a nie z povinnosti?

Po toľkých rokoch spolu a keď sa už snažíš o dieťa, určite ste sa rozprávali aj o svadbe, aký bol jeho postoj?, Ak si to zaslúžiš a budeš na 100% poslúchať ako vycvičený pes? Robil reálne kroky k svadbe, ste vôbec zasnúbený?
S takým hlupákom ani o tom neuvažuj.

A posledná vec, dieťa sa rodí manželovi a nie partnerovi, tak sa ani nesnaž o dieťa.

komplikovana
17. nov 2024

@moncicka02 nie je to normalne co po tebe tvoj priatel pozaduje a ani ako sa k tebe sprava. A dokonca ani tvoje spravanie nie je normalne, ze toto vsetko tolerujes. Takze ako by sme to my riesiili? Jedine rozchodom. Vas vztah sa neda nazyvat vztahom, lebo o laske nie je ani chyru ani slychu. Si s nim skor zo strachu, ze ostanes sama, nebudes moct mat rodinu-deti. Chlap, ktory zenu naozaj miluje, sa k nej nikdy tak spravat nebude. Ze je mily? No ani nahodou nie je mily. Neplanuje s tebou ziadnu buducnost. Ako je mozne, ze toto vsetko nevidis? Preco zatvaras oci pred skutocnostou?

cacianka
17. nov 2024

@lucimichi
@angelheart presne, on je hovado celkovo, iba občas mu prepne a správa sa milo, aby ju oblbol a obral o peniaze, aby mu muklovala okolo riti. Jeho mater je rada, že má doma chyžnú, slúžku a matrac v 1, zadarmo , a ešte ju podojí z peňazí

alenka58
17. nov 2024

@moncicka02 chápem že máš ťažkú situáciu, ale toto čo opisuješ tak je od Tvojho partnera nedôstojné voči Tebe, skús si nájsť niekoho iného radšej

0silvia0
17. nov 2024

@moncicka02 kazda jedna reakcia je o tom, ze mas tento cudny vztah opustit. Aj v predchadzajucej diskusii. Este stale potrebujes pocut nieco ine?

moonlight1210
17. nov 2024

Tolke obhajovanie, co ty vsetko pre neho robis. A ako sa napriek tomu k tebe chova.
Co chces? Medailu za vydrz?

Pises, ze si jeho druhy najdlhsi vztah za tolke roky. To nie je jeho hanba.
To je tvoja hlupost, ze tento rekord mas. Tvoja hanba.

Tie zeny medzi tym aspon vedeli, preco s nim nie su.
Proste mu neboli ochotne strpiet to, co si ochotna strpiet ty.

A preco to znasas? Lebo je obcas mily.

Toto v zivote potrebujes?
Aby si nakoniec otehotnela, a potom ta vyhadzoval aj s dietatom z bytu? Alebo iba teba sacal von z dveri, ze dieta ti neda, ze to je jeho?
Vykrikoval na celu bytovku, ze si zla mater a on pred tebou dieta zachrani?
Aby si nielen mala hanbu, ale on mal susedov podchytenych, az na teba zavola socialku? Aby mu dosvedcili, ze si zla, hoci to nikdy nevideli, len poculi? Ale poznas to: bez vetra sa ani listok…. Vies kolko zien len tu na koniku tomuto porekladlu veri a to iba o nejakom pribehu citaju? Vzdy sa najde aspon jedna, co s tym porekadlom dobehne.
Vies, co budes mat ty potom v realite, ked on sa bude tvarit, ze si najhorsia matka a dieta zanedbavas?

Darmo vopchas hlavu do piesku, ze toto isto u vas nie. To by ti neurobil.
Urobil a ako lahko.
Pozri, co ti robi teraz. A ako lahko.

A co robis ty? Posluchas ho, respektujes ho. Nechce ta v byte, ihned poslusne odchadzas. Dovoli ti tam byt, uz si hned tam.

Zobud sa. Ponizuje ta a ty dufas v lasku.

A co je najhorsie, ked sa konecne spamatas a opustis ho, caka ta este tazky boj s vlastnou psychikou. Lebo si zavisla na tom negativnom, co medzi vami vytvara (pozri teraz - kolko toho napises o nom, pricom vies, ze staci odist. Ale ty to nedokazes. Uz si zavisla na krivde.).
Budes prechadzat neodolatelnym nutkanim mu dokazat, ze si ho opustila opravnene.
Miesto aby si mu len buchla dverami a zablokovala ho vsade a igonorovala ho, tak kazdy raz, ked ta obvini, ze to ty si ta zla a on nic zle neurobil, budes skakat ako poslusna opicka, aby si mu dokazala, ze v prave si bola ty. Budes na neho zabijat dalsie mesiace a roky casu, energie, pozornosti.
Az nakoniec to bude on, kto sa ti vysmeje do tvare tym, ze ti napise, ze ho mas prestat konecne obtazovat a vsade ta zablokuje, lebo uz bude mat novu obet (ochotnu platit jeho hypo).
A teba bude cakat konecne kruty detox od vsetkych pocitov ublizenia, nespravodlivosti, kivdy, hnevu, bezmocnosti. Budes mat na vyber medzi tym, ze zvysok zivota prezijes ako zatrpknuta zena, alebo sa zmieris s tym, ze ta pouzil a pojdes dalej poucena.
A ver, ze podlahnut tej zatrpknutosti je velmi, ale velmi lahke.

Kazdopadne budes mat vtedy pred 50tkou a dieta ziadne. Lebo ti zivot definitivne pohlti tento nymand tu.

Zbav sa ho, kym je cas.

lienka.7
17. nov 2024

@cacianka pesne ako napísal
@maranco ked mu v Excel vyjde, ze platí menej ako on, chová sa ako hovädo.
Inak toto musí byť fasa rodina 👌 syn je chuj po otcovi 👎

tamitamitami
17. nov 2024

Nebola by som s človekom ktorý takto rozmýšľa. To ako si vyriešite finančné záležitosti je len vaša vec. ALE vážne si s chlapom ktorý s tebou zametá, vyhadzuje ťa z bytu, nemôžeš tam bývať keď tam nie je on?
Prečo by si mu mala platiť hypotéku? Veď ty ten byt nemôžeš ani naplno využívať.
Prečo by si TY mala kupovať ďalšiu nehnuteľnosť vo Viedni na hypotéku? Ak naozaj chce aby ste tam žili tak je na mieste aby ste si ten byt kúpili spolu a zobrali si spoločnú hypotéku.

Čo bude takýto človek predvádzať keď prídu deti.....

Už dávno si ho mala kopnúť do zadku a začať žiť normálny život s niekým kto o teba naozaj stojí.

pikachu999
17. nov 2024

@moncicka02 autorka vyzeráš byť šikovná baba takže nechápem na čo si s takým debilom ..ani za milión by som s takým nebola