Ako riešiť problém s manželom, ktorý hrá do noci?
Neviem či si idem po radu alebo sa len vyrozprávať.
S manželom sme spolu už 10 rokov, a od začiatku vzťahu som vedela, že je to vášnivý hráč počítačových hier. Rád ich hrá, kupuje (nie nejako prehnane) a rozpráva o nich. Je to skrátka nadšenec. Síce to nikdy veľmi nebol môj koníček okrem Sims, Minecraft, a nejakých ľahších hier som asi nič v živote nehrala, podporovala som ho, celkovo sa zaujímala občas som pri ňom aj sedela kým hral. Videla som, že ho to baví a rada sa na neho pozerám keď sa z niečoho teší. Sama mám svoje koníčky takže to, že niektoré večeri a noci na mňa nemal čas lebo s kamarátmi hrali do tretej rána mi nevadilo lebo mi to vždy na ďalší deň vynahradil.
Momentálne som ale prvý krát tehotná a či už preto lebo sa jeho kamaráti boja, že keď sa malé narodí nebude mať na nich čas alebo jednoducho majú také obdobie, hrajú hry každý jeden večer pomaly do druhej-tretej ráno. Keď prekonajú jednu idú hneď na inú. Už to takto trvá takmer 4 mesiace a úprimne manžel mi chýba.
Obaja chodíme do práce, a manžel začína o takmer dve hodiny neskôr a keďže chodí spať neskôr ako ja (lebo hrá) tak sa ráno než odídem do práce nevidíme. Večer keď ja zase okolo 17 dôjdem domov on ešte musí pracovať do 18. Takže než okolo 20 začnú tak nám neostáva na seba veľa času. Víkendy sú o niečo lepšie ale tiež sa tam stále votrie nejaká návšteva rodiny, nákupy, povinnosti atď..
Už som sa skúsila s ním o tom viac krát porozprávať tak aby to nevyznelo, že mu zakazujem lebo o to mi naozaj nejde len aby si aj na mňa večer našiel čas ale on mi stále hovorí, že kamaráti ho vkuse volajú, že keď sa vyhovára, že nemôže tak ho aj citovo vydierajú. Dal mi prečítať aj správy od nich a naozaj to hrajú tak na city, že aj ja sa potom cítim zle, že ho chcem od nich ťahať.
Do pôrodu mi ostávajú ešte tri mesiace a až teraz sa cítim príšerne osamelo aj keď som iba vo vedľajšej izbe. Nechcem na neho vyletieť ale už naozaj neviem ako mu to vysvetliť.
Aj moj brat kazdy vecer hrava hry, ma to ako relax po praci a svagrina je rada ze ho ma doma, ze nechodi domov zasmradeny z krcmy.
@tasticka59 to je blbá výhovorka, môj nehrá ani nechodí smradlavy z krčmy a myslím si, že aspoň 50% snáď je normálnych. Lebo toto je ako keby hral automaty. Je to závislosť.
@autorka mna ale zaraza aj to, ako to ty vnimas...ze nerada ho volas, ked hra, lebo potom pocujes tych jeho kamosov ako sa stazuju 🙈. Prosim? Moze ti byt maximalne volne, co si myslia a tvojmu muzovi by malo byt tiez...teda, co sa tyka teba-vas ako rodiny. Ty a babatko mate byt na prvom mieste. On ti zatial dokazuje, ze je pre neho dolezitejsie hranie a kamarati 😕. Toto by som neakceptovala. Mali ste uz rozhovor ohladom jeho prehnaneho hrania a o tom, ze to takto 100% nemoze byt, ked sa Vam narodi male? Uz aj teraz je to cez zdravu hranicu. Je cisty zavislak.
@tasticka59 lenže toto je tiež koníček, ktorý vedie k závislosti.
Autorka toto fakt???
"ak ho o to poprosím mimo toho ako hrá tak áno pomôže. Aj keď hrá tak občas keď naozaj potrebujem tak odbehne ale to nerada robím"
Ty tehotná ho musíš prosiť aby zdvihol riť a "pomohol" doma?
Je to aj jeho domácnosť, jeho povinnosť upratovať a udržiavať poriadok, to nie je tak že je to tvoja povinnosť a on ti iba pomáha. Veď ty už máš dieťa, pubertiaka, čo celý deň trávi hraním na pc a doma prd spraví.
Čo ťa prosím viedlo k rozhodnutiu s ním otehotnieť?
Čo s tým teraz budeš robiť?
@lizatko1009 automaty? prepac ale teda z vlastnej skusenosti viem aky podstatny rozdiel je medzi hranim automatov a hranim PC hier. tymi hrami teda rodine tak neublizuje a neprehrava tam pomaly polovicu vyplaty a z druhej sa platia fixne platby najom elektrina atd. a neziju potom z ruky do huby. ano moze to viest k zavislosti, no je to stale mensie zlo ako automaty. kazdopadne je pravda ze ako tehotnej jej ma doma automaticky pomahat. mozno su este obaja mladi, nevsimla som si ze by pisala niekde kolko maju rokov ci?
@lizatko1009 preco by to mala byt zavislost? Tiez sa od detstva zaujimam o pocitace, naucil som sa sam programovat v mnohych jazykoch atd. Na strednej som uz zarabal online na hernych serveroch
PS: spravil som si tu ucet len aby som mohol reagovat na toto xd (chrome mi vyhodil tento prispevok v novinkach xd)
Ahoj kludne mi napis , sme na tom podobne
Ahoj, tak veľa sa toho nezmenilo 😂 stále hrá hry síce keďže malý ma koliky a problémy s bruškom tak robí tak že pri nás sedí tu 1.5 hodiny kým su koliky a potom ide hrať. Už hrá iba do 1.00. Aj to nie každý deň. Mne je aj ľúto keď pri nás sedí a faktický nemá ako pomôcť čiže ja mu aj hovorím nech ide hrať ale väčšinou počká kým malého prejdu koliky a zaspí. Pomáhať pomáha vždy keď ho poprosím čiže na to sa nemôžem sťažovať. Malý ho zbožňujú ale keď plače alebo treba uspavat či ležať pri nom lebo sa budi na brusko tak samozrejme iba mamka musí byť čiže u mňa koníčky nula bodov. 😂 Tak asi ako u väčšiny mamiek. Ale občas skúšame, že s malým leží on aby ja som mala na seba čas. Kamaráti ho volajú menej ale stále občas akoby zabudli že on má dieťa a nie vždy ma možnosť alebo čas. Ale už ho aspoň citovo nevydieraju.

Vyjadrím sa k tomu tiež ako manželka vášnivého hráča , bol na tom tak ako tvoj manžel.. posadnutý hraním , do toho streamoval na online platforme , hral PS-ko atd.. , všetok voľný čas nalepený pri PC , až kým som ho riadne nedala do laty! .. normálne mu povedz nech sa spamätá , nech žije v realite a že budete mat dieťa, budete rodina toto chceš aby tvoje dieťa videlo otca stále pri PC ? A to vecne tukanie do klávesnice mi riadne liezlo na nervy ,ten zvuk mám doteraz v ušiach a o tom , že sa mi dcéra vkuse na to budila a jeho výkriky pri hre ani nekomentujem .. ja som s mojim manželom narobila hneď poriadky a bolo mi jedno čo si kto mysli či jeho kamaráti alebo čo .. cely jeho set up predal , ostalo mu playko , dohoda jasná a zrozumiteľná - hry ani kamaráti nepatria na prvé miesto ,má rodinu ,mame dcéru neprajem si , aby vkuse hral a nás dával na bok .. hraje (už len to playko) keď dcéra spi a väčšinou večer kým dcéru uložím ,alebo mam program, vzdy si to odkomunikujeme , aby sme boli obaja spokojný .., vikendy sú pre rodinu , žiadne hranie je to jediný čas kedy je naplno doma (pracuje od po-pia) .. no bola to dlhšia cesta, stále sme sa kvôli hrám hádali tak som jednoducho zakročila , že ďalej to tak nechcem.. ale v prvom rade si to musí aj tvoj manžel uvedomiť preto dať s ním vazny a rázny rozhovor, a keď sa mu to nebude páčiť a nebude chcieť nič zmeniť , tak bohužiaľ ,asi mu na tebe nezáleží a ani na vašej rodine ..