Ako riešiť problém s priateľovou babkou, ktorá nemá kde bývať?
Ahojte baby! Napadlo mi, že vy by ste mi viacej vedeli poradiť, akože toto by som možno ani nemala riešiť ja, ale priateľ je ten typ čo sa len tak nenakopne viete...
Ide o to, že priateľova babka ostala bezdomovkyňa (v skratke najmladší syn na ňu urobil podvod a exekútori byt zabavili a predali v dražbe), má v podstate 3 deti, ale ani jedno z nich sa o ňu postarať nechce. Momentálne býva u nás, mne to zatiaľ nevadí, byt je ale môj a nevidím to ako dlhodobé riešenie. Poberá samozrejme dôchodok, ale to jej nepokryje dom dôchodcov a sú tam šialené čakačky a ona ani ísť nechce.
Peniaze čo z domu ostali dala najstaršiemu synovi na prerábku. Mne jej bolo ľúto a nevedela som ju nechať na ulici. Nie je to zlá žena, ale do všetkého mi rada frfle a ja neviem kam sa obráiť. Neexistujú nejaké organizácie? Alebo ako by ste to riešli vy? Mám sa ísť spýtať na úrady?
Som nahnevaná na to, že ju nikto nechce lebo napíšem to takto... má stareckú demenciu a vyhovárajú sa na to, že to na deti zle pôsobí. A ja som už zúfalá, do toho sa mi namiešala aj moja rodina a už fakt neviem ako ďalej. Priateľ ju má veľmi rád, lenže my sa ju aj bojíme nechať samú, nemáme žiadne súkromie, prispôsobujeme si smeny a vôbec spolu ie sme, už to nedávam... a neviem ani kam sa obrátiť o pomoc.nežije sa s e nechcú aby sa na to deti pozerali. No my deti n
Cez lekarov . A majetok skusit ziskat spat ak by sa dalo . Kedze ma demenciu a synovia ju o to obrali . A z toho by bolo o nu do smrti pekne postarane v nejakom centre alebo domove ...
Veď tak choďte k lekarom s babkou a nech si ona.vyziada správy o.zdravotnom stave.
@adsumus Ja som babku nevzala na dožitie, ja som ju vzala aby sa táto situácia poriešila a aby neostala na ulici, to je rozdiel nie?
Akú radu som čakala? No a predatavte si, že som tu dostala super rady, ani by ma nenapadlo riešiť to nejako cez súdy, dostala som aj zopár užitočnýh linkov do správ tu, takže asi tak.
@adsmus babka nie je havko, na ulici by jej bolo lepšie nie? Vzala som ju lebo presne tam by skončila, neviem čomu nerozumiete. Mnr jej bolo ľúto. A priateľ ma poprosil či by sme si ju nemohli vziať kým sa rodina neumúdti alebo sa to nejako neporieši, tak ideme a riešime. Nechápem :d
@livus5510 jasne, ze babku nenechat na ulici/stanici. Ale s priatelom si sa nemala dohodnut na neurcito "kym sa situacia vyriesi", ale dat nejaky deadline, dokedy ocakavas, ze to s rodinou vyriesi, hoc aj tak, ze ju odvezie k rodicom a nech si vec riesia deti medzi sebou. Lebo dohoda "kym sa rodina neumudri" je v preklade "na furt", len tebe to zabudli povedat.
Alebo mozno tak ,, drastickejsie ,, . Ze vasi rodicia nalozia babku . Zazvonia u nejakeho jej potomka . A strucne im to vysvetlia ze ich dcera nieje ta ktora sa ma o ich matku starat ci sa nehanbia . A babku pekne do vnutra usadit ... a odist . 🙂
@adsumus nedáš pokoja? Prečítaj si po sebe, rypes, nič iné, vôbec nepomáhas, tak sa teraz nesnaz z toho vykrutit.
adsumus
•
Dnes o 16:44
@livus5510 čítame a čudujeme sa, ked si si babku vzala, tak sa o babku staraj, čo sa sťažuješ.
Z tvojich komentov vyplýva asi toľko: autorka je blbá, že sa zlutovala nad cudzou starou ženou, nech sa teda nesťažuje.
No ďakujem pekne, za takú radu. 😄 Nobelovu nechceš?
Teraz som dala ultimátum, ak babka nepodpíše proste ju odvezieme preč k rodine.
Moja rodina, no moja mama je taká náboženská fanatička, o takýchto veciach sa s ňou nerozprávam, môj otec to je kapitola sama o sebe a moji súrodenci majú vo voľnom čase zakázané sa so mnou rozprávať bohužiaľ alebp možno našťastie.
Áno, také rady ako "nepomáhaj jej lebo je cudzia" fakt nič nepomôžu, vraví sa síce, že z cudzieho krv netečie, ale keby som uvažovala takto tak kde sa dostanem.
A ako to riešim? Idem jej pomôcť podať žiadosť o výživné aby mphla ísť tam kam chce ísť žiť a kde o ňu bude postarané, podľa mňa je to dosť.
Ja som nikde napísala, že chcem babku alebo že som ju vzala navždy, malo to byť dočasné riešenie, neviem kde kto vyčítal, že navždy, ale tak asi niektorí vedia čítať aj medzi riadkami.
moja svokra hovori,mama sa vie postarat aj o 5 deti,ale 5 deti sa nevie postarat o jednu matku
@adsumus Chcem ju dostať na miesto kde sa o ňu budú vedieť postarať aj keď sa jej stav zhorší, kde jej dajú najesť a postarajú sa o ňu. Myslím si, že toto je pre ňu a aj sebecky pre nás to najlepšie a najschodnejšie riešenie. V domove jej rozhodne nebudr zle.
Nezvládam ju už viacej v mojom byte, pomáham ako viem. Či ty ak niekomu pomáhaš rovno na neho prepíšeš svoj byt a necháš ho tam navždy žiť? Ja som urobila čo som vedela.
Babka neskončila na ulici a o to mi v prvom rade šlo. Alebo nerozumiem akoby si to riešila ty, lebo nič rozumné si zatiaľ nenapísala

@livus5510 bože ved som sa ospravedlnila ja viem že je to tak prepáč