icon

Ako riešiť rodinné konflikty pre rozhodnutie nemať deti?

3. jan 2025

Začnem tým, že mám 26 rokov, som zatiaľ šťastne single, vzťah si nehľadá a pravdupovediac ho ani nechcem. Mám svoje ciele a chcem ich dosiahnuť.

Napriek tomu, že som podľa niektorých ešte mladučká, viem, že nikdy nechcem mať deti. Som pevne rozhodnutá a úprimne dúfam, že sa môj názor nezmení.
Moja mama, aj príbuzní sa niekedy pýtajú, kedy si nájdem frajera, vydám sa a budem mať deti. Že na to mám už roky. Pravdupovediac, ani svadba mi nie je veľmi po chuti. Cítim úzkosť pri pomyslení, žeby som sa mala vydávať a to som vyrastala v katolíckej rodine. Sama som kresťanka, no jedna z tých "moderných" alebo ako to nazvať. Nie som ani hetero, čiže by som kľudne mohla mať aj frajerku.
Svadbu by som aj prežila, ale deti naozaj nechcem. Keď som povedala, že deti nechcem, tak v miestnosti bola mama, brat a babka.
Mamu obarilo, že veď keď sa vydám predsa nebudem navždy bezdetná. Ona to berie tak, že keď manželstvo, tak automaticky aj deti.
Babkina reakcia bola, že kto sa o mňa postará na staré kolená? Ja takto ale nerozmýšľam. Príde mi to sebecké mať deti len kvôli tomu a navyše kto vie, či sa tie deti v budúcnosti o rodičov postarajú? To nevie nik.
Najviac ma naštval môj brat, ktorý povedal: "Akoto, že nechceš mať deti? Veď si žena." Naňho som vybuchla, neudržala som sa. Takéto myslenie je vážne pozadu. Nie som žena o nič menej, než tie, čo deti majú. Keď žena dieťa nechce, nie je to sebectvo, neznamená, že ma psychické problémy, či málo peňazí na zabezpečenie. Proste nie som materský typ a basta.

Strana
z4
andrea2667
3. jan 2025

Som skazená lebo ti netlieskam? Zvláštne meradlo...

zuzana76
3. jan 2025

@andrea2667 a ak si tvoje deti povedia, ze deti nechcu?

autor
3. jan 2025

@andrea2667 Ak ti tvoje dieťa povie, že je bi/gay? Čo urobíš? Nazveš ho úchylným?

andrea2667
3. jan 2025

@zuzana76 Povedala by som im to isté čo autorke. Že ma nič nie je do ich rozhodnutí, ale ak chcú o tom diskutovať tak si myslím, že je to nesprávne rozhodnutie a časom ho oľutujú a chcem veriť, že zmenia. Lebo pravda je taká, že na tomto svete nič dôležitejšie ako deti nie je.

ysseba
3. jan 2025

Dobre, ďakujeme za informáciu.... Vôbec nechápem načo to rozoberáš s rodinou a zakladáš o tom tému na MK. Veď keď deti nechceš, tak ich nemaj, je to tvoja vec, nám je to úplne jedno a tvoja rodina sa prispôsobí. Nič iné im totiž ani nezostane 😀 Nechápem prečo o tom filozofuješ, veď uvidíš čo život prinesie. Možno ti prinesie frajerku s dieťaťom 😂 A možno za tri roky budeš túžiť po dieťati a nebudeš ho môcť mať. Nikdy nevieš aké plány má s nami život.

andrea2667
3. jan 2025

Áno. Veci zvyknem nazývať pravým menom. A tiež by som mu povedala že ho napriek všetkému bezpodmienečne milujem. Btw, moje deti sa tak nejavia.

zuzana76
3. jan 2025

@andrea2667 vidis a ja cim viac ludi poznam, tym su mi zvierata sympatickejsie, deti mam a milujem ich a nemenila by som, ale chapem ludi, ktori ich nechcu. Poznam deti a mnohe su od dietata zlí ludia. Týraju zvierata, šikanuju. Jednoducho zlo.

misiak7777
3. jan 2025

@andrea2667 keďže nemám absolútne žiadny materinský cit, deti nechcem. A som spokojný deviant 😃😃😃😃

darinelainey
3. jan 2025

Však nechceš tak nemaj. Čo to máme dať vyhlásiť každá vo svojej dedine do rozhlasu? 😂 ja mám zatiaľ 2 zo 4 detí čo by som chcela a moja vyše 20 rokov najlepšia kamarátka nemá a nechce mať lebo naozaj neni materský typ a vie o sebe že nechce byť zlá mama. Podľa mna by bola dobrá mama ale neni to moja vec, nikdy som ju nepresviedcala. Ale ani raz som ju nepočula povedať že nikdy. Žije v manželstve už roky a povedala že keby raz zmenila názor tak za podmienky že muž pôjde na materskú.
Moja nevlastná matka mi ako decku prskala do xichtu celé roky že nenávidí deti a nikdy ich mať nebude a aha teraz má dve (z vlastnej vôle) dokonca máme rovnako staré deti a hrávajú sa spolu. Na niekoho to proste vlezie až hlboko po tridsiatke ale nedušuj sa tu prosimta lebo to pôsobí detinsky trucovito.

ninanikalova
4. jan 2025

K téme, toto je pre mňa totálne z duše 😂 takže úplne chápem. A ono ich to za chvíľu prestane baviť (ja v to tiež dúfam).

@andrea2667 a ak môžete svoju hodnotu ako ženy považovať len skrz maternicu je mi vás ľúto ( keďže podľa vás je najdôležitejšie na svete dieťa). A mať inú orientáciu ako hetero už dávno nie je niečo zvrátené etc. z tejto doby sa už svet posunul (bohužiaľ nie na Slovensku). Homosexualita je aj v prírode bežná záležitosť. To ja len tak. Aby sme si neplietli fakty s dojmamy ♥️

andrea2667
4. jan 2025

@ninanikalova Nie, určite ženu nedegradujem na maternicu. Ale verím, že najdôležitejšie čo tu po nás ostane, po ženách aj mužoch, je naše potomstvo. Ostatné je len prach. No a čo sa týka toho ideologicky vnucovaného sociálneho experimentu len toľko, že v histórií prebehlo niekoľko sociálnych experimentov. Každý skončil fiaskom. Aj tento tak dopadne.

ninanikalova
4. jan 2025

@andrea2667 och sociálny experiment? Fuuu tak to už je nová káva ♥️ tak tento sociálny experiment teda trvá od dôb starobylého Grécka. Nebudem hovoriť to že symbolom postavenia bolo že ste mohli synovi zaplatiť staršieho muža ktorý mu pomáhal objavovať jeho telo a svet. Verím že si vieme predstaviť. Rovnako tak v Sparte etc. etc. Počas histórie queer komunita bola je aj bude. Len vďaka Bohu v tejto dobe už za to že človek miluje mu v inteligentnom svete nehrozí smrť či väzenie. Preto sa o tom konečne hovorí.

andrea2667
4. jan 2025

@ninanikalova Áno, taký sociálny experiment sa už v histórii objavil, kedy civilizácia dosahovala vrchol, ergo ľudia už od dobroty nevedeli čo so sebou. Krátko na to zanikli.

zazka666
4. jan 2025

Tak si za tým stoj. Máš na to právo, do materstva nikoho nemožno nútiť.

estellas
Autor odpoveď zmazal
estellas
5. jan 2025

@maya_hi Podľa mňa to nie je pravda, nemusí vôbec ľutovať že nemá deti. Niektoré ženy nie sú dobré matky a nemajú cit k deťom.
Už som tu videla aj diskusie kde ženy písali že ľutujú že mali deti.
https://www.modrykonik.sk/forum/co-sa-zmenilo-narodenim-dietata/matka-lutuje-svoje-rozhodnutie-ako-prekonat-depresiu/

maya_hi
6. jan 2025

@estellas tak jasné, ak by sme spätne zhodnotili koľko žien materstvo aj zvláda, veľa by sa matkami nestalo 🤷🏻‍♀️ Ale život je taký. Všetky deti nevyrastajú ani nevyrástli s dokonalými rodičmi

maya_hi
6. jan 2025

@mandzula možno som subjektívna. Ja sama som bola na tom podobne. Nakoniec deti mám a myslím, že je to to najlepšie v živote čo sa mi mohlo stať. Nedokážem si predstaviť tú prázdnotu a nezmyselnosť bytia bez nich 🫤

mirkas76
7. jan 2025

@barka1 Jedna z najlepších odpovedí! Tlieskam! 👏👏👏

trisha_r
13. jan 2025

Ako keby som čítala o sebe 😂 len toľko že nám 30, nemám frajera ani ho nepotrebujem, vydávať sa nikdy oficiálne nebudem ( na to je aj dôvod) a deti neviem ani keby čo bolo. Môj problém je ten, že som jedináčik, a teba zachráni s týmto brat. Mňa nikto. Už mi aj oco povedal, že ma vydedí,a ja na neho že nech. Proste takto mi život vyhovuje a viem, že nie som jediná a to, že som žena neznamená, že musím rodiť ako jabloň, takých je tu dosť.

trisha_r
13. jan 2025

@yosi mohla povedať kľudne parazit 😂 lebo z biologického hľadiska to nič iné nie je 😂😆

drahomirrra
15. jan 2025

Ježišimária, ďalšia téma, kde sa to celé stočilo na LGBTI rozpravu, hoci tá vôbec nebola meritom. Už je to fakt únavné.
Autorka, veď ak deti nechceš, nemaj. Čo my s tým akože máme robiť. No ďakujeme za informáciu 😀
Ja by som zas chcela dvojičky. Dve deti jedným šupom (jedno už mám) znejú ako dobrý deal. Absolútny počet tri sa mi páči.

dvanastka
15. jan 2025

Celá rodina aj ich názor by mi bol srdečne u prdele. Asi toľko k tomu. Keď deti nechceš, tak ich nemaj. Basta! Choď si za svojimi vlastnými cieľmi, nie za cieľmi tvojej rodiny.

andymady
15. jan 2025

@mikasa_ackerman Odkiaľ máš ten výraz v úvodzovkách?? Neprehnala si to? To je fakt sprosté, pod úroveň.

sofia1979
15. jan 2025

To ťa hádam ešte prejde a teda veď ignoruj je to čisto tvoja vec

andymady
15. jan 2025

Nemám čas čítať komentáre, každá jedna žena má na toto svoj názor. Každopádne ti poviem, že to, čo teraz vidíš ako voľnosť je len idea niečoho dočasného. To preto, že nie navždy budeš mať 26. Byť mamou nie je otrava, nie je to niečo, čo ti zničí život. Ani svadbou ťa nikto neuviaže o balvan. Narodenie dieťatka je najúžasnejšia vec v živote ženy, čistý zázrak a do svojho dieťatka sa zaľúbiš odkedy sa na teba pozrie. Nebudeš to vnímať ako nič otravné alebo obťažujúce (ak si ok). A svadbu s mužom , ktorý ťa úprimne ľúbi tiež nie. Ešte si proste nedospela do toho bodu. Už nech sa akokoľvek rozhodneš, mnohé ženy neskoro oľutujú svoje rozhodnutie nemať deti - ak mohli. Možno aj ten pravý ešte len príde, potom budeš uvažovať inak. Medzitým sa nemusíš deliť o svoje postoje v rodine.

mikasa_ackerman
16. jan 2025

@andymady mne to príde vtipné, keby chcem nazvať škaredo, nazvem úplne inak😀

Strana
z4