Ako riešiť situáciu s darovacou zmluvou medzi súrodencom a rodičom?
Aký by ste mali názor, event. ako by ste postupovali, ak by ste sa dozvedeli, že váš súrodenec potajme spracoval rodiča na prepis nehnuteľnosti formou darovacej zmluvy. Základne info- súrodenec býva s rodičom v dome, rodič má 64 rokov, dochodca, vdovec, je zatiaľ sebestačný, len má prejavy demencie- v zmysle zabúdania, stále používa rovnaké frázy apod., užíva lieky, ale nie je ležiaci ani nič podobné, ide si sám na obed a pod., súrodenec býva odjakživa v rodinnom dome, 2 roky už aj s manželkou, otec býva v 1 izbe, ostatné izby obývajú oni, robili si tam sj nejaké úpravy. Takisto súrodenec disponuje aj otcovým účtom, otec ani nevie, koľko peňazí má na účte, treba podotknúť, že súrodenec má právnické vzdelanie, takže vie sa dobre v danej problematike obracať, pracuje ako úradník, vo vedúcej pozícii v okresnom meste…..Všetko si prisposobil tak, aby bolo dobre jemu. Ohľadom liecby, vyšetrení u otca sa obracia na mňa, on ho však na vyšetenie dopraví, ešte je potrebné povedať, že otec doposiaľ platil aj celé režijné poplatky v dome, teraz neviem ako to je. Ako by ste sa zachovali, pretože ja už mám taký pocit, že on ešte aj ten účet v tichosti vybrakuje, ja ani nemám vedomosť , akú sumu tam mal, nikdy som to ani neriešila, ale teraz ma vyslovene dožral s tým, že urobil ten prepis na katastri formou darovacej zmluvy, absolútne som to nevedela, dozvedela som sa to náhodne cez tretiu osobu a potom som si to pozrela na nete a skoro mi oči vypadli, pri konfrontácii mi len povedal, že otec to tak chcel, ale to si nemyslím, otca dom ohľadom toho nekonfrontovsla, nakoľko on sa hneď zošokuje, je taky submisívnejší, preto si myslím, že brativi to aj vyhovuje, zdal sa mi ako manipulatívny typ, treba povedať, že na tú nehnuteľnosť by si nikto nenárokoval, ak by sa o neho starali, ale zatiaľ to vyzerá, že on tam žije v jednej izbe ako vo vyhnanstve. Avšak ja by som to potajme nikdy neurobila, považujem to za nehoráznosť. Ja už ho podozrievam, že on vybrakuje aj ten otcov účet a keby nedajbože bude treba nejaké zariadenie platiť, tak sa obráti na mňa, aby som to platila, otec má dochodok okolo 1000 eur, takže má určite aj odloženú celkom slušnú sumu. Ako by ste postupovali vy? vďaka za rady
@ukgirls ano, je to smutné, otrasné rodinné vzťahy, horši ako cudzí človek miestami
A si si istá, alebo sú to len negatívne myšlienky (?) Prístup k účtu rodica ma veľa detí,je to logické,ked je vdovec. Uľahčí to veľa vecí,keby sa niečo raz stane. To neznamená,že ten účet vybrakuje. Ak má právnické vzdelanie, tak dobre vie,že darovacia zmluva počas života je lepšia ako dedenie. Žije rám z rodinou celý život, úpravu si tam robia, nechce, aby ich otec raz vyhodil. Preto tlaci na prepis. Ty si musíš sadnúť s bratom a nedomyslat. Dohodnúť sa o tom, že ťa vyplatí a otec ostane s právom dožitia a starostlivosť. Ja viem,že také témy sú asi ťažké, ale otvorená komunikácia je vždy najlepšia.
Mne sa zda, ze ta darovacia zmluva sa da do 5 rokov napadnut, urcite chod za pravnikom.
@anjelicek26 ale prečo to urobil po tajomky???? Ja by som si v kľude sadla a porozprávala sa o tom, ale dozvedieť sa to od tretej osoby mi príde zvláštne, preto mu už nedoverujem
@anjelicek26 a nebolo by spravodlivé, aby prístup mali obsja súrodenci? ja si na jeho financie nárokovať nebudem , ja som otca práve nabádala, aby vedtoval spod., ale teraz už ani nepocestuje…..
@0kristina0 darovaciu zmluvu moze napadnut len ten kto daroval a len ak ma vazne dovody ... otec je pri zmysloch a rozhodol sa ako rozhodol .. je to jeho majetok .. zial
@ukgirls ja to ani napádať nemienim, ako som už spomínsla nikto by si na ten do v budúcnosti nenárokovsl, ak bude zabezpečená starostlivosť o otca. Avšak ten sposob toho prepisu , neinformovanie apod… ma zarazilo
tak minimalne by som bratovi v klude povedala ako ta sklamal,ze ty si si na dom nikdy nenarokovala,ale sposob ako to spravil potajomky ta zranil a riadne narusil tvoju doveru voci nemu,ze ta to mrzi,lebo ty by si takeho niecoho nebola schopna kedze ho mas rada... ale zial uz to nebude medzi vami nikdy ok
A vie otec vôbec, čo podpisoval? To by ma zaujímalo. Tuná môžeš spraviť len jediné, porozprávať sa s otcom. Jasné, je to jeho nehnuteľnosť, môže si s ňou urobiť čo chce, ale tuná to zaváňa manipuláciou zo strany syna. Tiež by ma to nepríjemne zaskočilo...ale neviem, ako to máte poriešené v rodine s majetkami...či si aj Ty niečo dostala od otca a dom teda mal pripadnúť bratovi. Zmluvu darovaciu môže napadnúť len otec, ak by sa o neho syn nestaral a aj to sa musí komplikovane dokazovať. Ty sa len ubezpeč, že otec sa má dobre. U nás v obci bol podobný prípad a teda tá pani žila vo vlastnom dome ako vo vyhnanstve nakoniec, potom čo ho darovala.
@ukgirls velmi som sa sklamala, mam na neho názor, že je jeden obyčajný manipulátor, otrasné ako sa tie vzťahy dokážu pos…. A tu ešte niekto bude tvrdiť, že chce mať viac detí, lebo sa postarajú, budú si oporou apod…, no bohužisľ túto skúsenosť nemám
@sardinka32 mne otec nedaroval nič, ani financne ani nijsk ináč, po svadbe som odišla s holým zadkom, všetko sme si s mužom zafovážili svojou robotou a takisto pomocou od svokrovcov, z mojej strany nič, absolútne nič
Tak potom brat využil/zneužil situáciu, aby sa dostal k domu. Je to smutné, ale deje sa to často.
@sardinka32 preto sa pýtam, či by sa nedalo , aby ku účtu boli disponenti obsja súrodenci, proste neverím mu absolútne, v mojich očiach je jeden obyčsjný vydrbanec, bohužiaľ
To ti mohlo byt jasne, co sa stane. Oyebat suroidenca o dom? To sa oplati. Nespravis nic, nedostanes nic, nedozvies sa nic. Obvykle vety v tychti pripadoch su...
- nech sa zadrhne...
-Bozie mlyny...
- karma...
Ake veticky platia ore vydedenych a okradnutych. Prospechari uzivaju zivot a zivit s prachmi je lahsi. Svet je nespravodliva prasarna. Toto mals predvidat tvoja matka a dat ti polku na pismo. 😈
Disponentov môže byť viac, ale súhlas na to aby si bola, musí dať otec. Tvoj brat ale s tým môže mať problém, ak má postranné úmysly a môže otca spracovať, aby s tým nesúhlasil. Takže Ťa čaká náročný rozhovor.
konfrontovala brata, otca, chcela vidieť zmluvy, pytať sa na otcov suhlas, prečo ma k dispozii len jednu izbu a plati všetko, atd..atd..dlha debata by to bola, chod tam aj s pravnikom
@sardinka32 dakujem za info. Ale keď je on taký dobromyseľný a nevinný, tak prečo by mal mať s tým problém? - ironická otázka. To je len pre prípad možnej kontroly, ja z toho účtu nevyberiem ani cent, ale zasa odrbśvať sa tiež nemienim nechať, Už malm fakt dosť, tam boli aj iné veci v minulosti
Opýtala by som sa otca, že prečo sa rozhodol ma vydediť.
vypis z učtu nech ti ukaže,takych pripadov je ajaj, nie ste sami..pokial ide o peniaze, brat nepozna brata,,choré,,,akurat tu je jeden bezdak, brat ho pripravil o byt ,,atd,,
ja by som postupovala nasledovne (vzhľadom na to, že toto isté sa stalo aj mojej mame, aj môjmu svokrovi)
Urýchlene by som s ním šla k psychiatričke, aby stanovila diagnózu demencie, následne podanie na súd o nesvojprávnosti.
Ďalší krok vydanie opatrovníctva pre oboch súrodencov.
V tomto prípade máte ešte dosah na jeho majetok, za predpokladu, že sa toto všetko podarí. Inak prídete o majetok, peniaze a právne ťahanice sa môžu ťahať roky s neistým výsledkom.
Konfrontáciu rozhodne neodporúčam, prilejete olej do ohňa a začnú vaše kroky viac sledovať.
Potom už bude ťažké rozbehnúť právny kolotoč.
@ysseba tak jeho keď budem konfrontovať, hneď sa roztrasie, zošokuje, to aj pri tej demencii ale on aj celkovo je taký submisívny typ, nikdy si nevedel dupnúť, urobi poriadok, tu je výsledok….
@lanah on už mal stanovenú diagnozu demencie z konca roka 2023, ten prepis urobili začiatkom roka 2024 😀
to je fajn, ale predpokladám, že je stále svojprávny, aj keď s demenciou 🙈 to že je dmenetný neznamená, že je nesvojprávny. Ak je svojprávny, je spôsobilý podpisovať všetky právne dokumenty záväzne.
@lanah predne s tou konfrontáciou mám rovnaký názor. Ja si mydlím, že on dobre to hned´ vxmyslel, kedze ani 2 mesiace od tej diagnózy( keď bola stanovená) neprešli a už riešil darovaciu zmluvu, podľa mbá práve preto- ohľadom tej svojorávnosti
@lanah áno, samozrejme, preto píšem smajlíka- že sa brat rýchlo ponáhľal, hovorím- vychcaný je
dalo by sa to napadnúť darovacia zmluva, keď má demenciu stanovenú, ale je to na dlhé lakte :/
Trvala by som na tom,ze sa na list vlastnictva zapise tarcha na pravo dozitia otca v tom dome. Aby sa nestalo,ze ho vyhodi z domu a otec ostane bez domova. Demencia je tazka choroba,ak to nebudu neskor zvladat,mozu sa ho chciet zbavit,pripadne dom predat este za jeho zivota
@marca12 to právo na dožitie tam je

poropravala sa s otcom .. zasla za pravnikom a poradila sa i s nim ... ak je tam viac veci na darovanie da sa ak sa nemylim do dedenia zahrnut a argimentovat aj hodnotou domu a tym ziskat viac % na iny majetok zdedeny-ale to je na pravnikoch a sudcovi .. kazdopadne mat takeho brata musi byt radost .. je to smutne ...