Ako riešiť situáciu s darovacou zmluvou medzi súrodencom a rodičom?
Aký by ste mali názor, event. ako by ste postupovali, ak by ste sa dozvedeli, že váš súrodenec potajme spracoval rodiča na prepis nehnuteľnosti formou darovacej zmluvy. Základne info- súrodenec býva s rodičom v dome, rodič má 64 rokov, dochodca, vdovec, je zatiaľ sebestačný, len má prejavy demencie- v zmysle zabúdania, stále používa rovnaké frázy apod., užíva lieky, ale nie je ležiaci ani nič podobné, ide si sám na obed a pod., súrodenec býva odjakživa v rodinnom dome, 2 roky už aj s manželkou, otec býva v 1 izbe, ostatné izby obývajú oni, robili si tam sj nejaké úpravy. Takisto súrodenec disponuje aj otcovým účtom, otec ani nevie, koľko peňazí má na účte, treba podotknúť, že súrodenec má právnické vzdelanie, takže vie sa dobre v danej problematike obracať, pracuje ako úradník, vo vedúcej pozícii v okresnom meste…..Všetko si prisposobil tak, aby bolo dobre jemu. Ohľadom liecby, vyšetrení u otca sa obracia na mňa, on ho však na vyšetenie dopraví, ešte je potrebné povedať, že otec doposiaľ platil aj celé režijné poplatky v dome, teraz neviem ako to je. Ako by ste sa zachovali, pretože ja už mám taký pocit, že on ešte aj ten účet v tichosti vybrakuje, ja ani nemám vedomosť , akú sumu tam mal, nikdy som to ani neriešila, ale teraz ma vyslovene dožral s tým, že urobil ten prepis na katastri formou darovacej zmluvy, absolútne som to nevedela, dozvedela som sa to náhodne cez tretiu osobu a potom som si to pozrela na nete a skoro mi oči vypadli, pri konfrontácii mi len povedal, že otec to tak chcel, ale to si nemyslím, otca dom ohľadom toho nekonfrontovsla, nakoľko on sa hneď zošokuje, je taky submisívnejší, preto si myslím, že brativi to aj vyhovuje, zdal sa mi ako manipulatívny typ, treba povedať, že na tú nehnuteľnosť by si nikto nenárokoval, ak by sa o neho starali, ale zatiaľ to vyzerá, že on tam žije v jednej izbe ako vo vyhnanstve. Avšak ja by som to potajme nikdy neurobila, považujem to za nehoráznosť. Ja už ho podozrievam, že on vybrakuje aj ten otcov účet a keby nedajbože bude treba nejaké zariadenie platiť, tak sa obráti na mňa, aby som to platila, otec má dochodok okolo 1000 eur, takže má určite aj odloženú celkom slušnú sumu. Ako by ste postupovali vy? vďaka za rady
@marca12 veď práve
No tak sa roztrasie, tak mu s kľudným hlasom povieš, že aby bol kľudný, že ty to nemyslíš zle, ani sa nehneváš, že ťa len proste zaujíma, že prečo keď má dve deti, prečo sa rozhodol dať jednému všetko a druhému nič?
@ysseba ale mne by ten dom ani nevadil, ak by nsozaj bolo o ňho postarané, žil by tam ešte 20 rokov, nepoviem ani makke f, ale to, že to urobil narýchlo, za mojím chrbtom, tak to ma dostalo. Preto nemal už moju doveru a preto aj ohľadom toho jeho účtu mám pochybnosti, nakoľko otec ani nevie povedať, akú má tam sumu, brat má prehľad kvalitný, ale jeho so m sa nepýtala, predpokladám nejakých pár desiatok tisíc. Viem, že keď brat prerábsl časť v dome, tak sj vtedy od neho dranksl peniaze, to mi otec povedal, preto ja už mu neverim a chcem prezieravo toto nejako riešiť, je to otrasná situácia, v živote som na to nepomydlela a jednsk ja neznášam tskéto konfliktné záležitosti, ale tsk tiež mám svoju rodinu.
Myslim, ze uz tam ani nebudes vpustena, jeho dom.. neviem ako to mate s telefonickym kontaktom, vymenia mu simku viac sa k nemu nedodtanes. Najblizsie vyuziju nejaku zamienku sa s tebou definitivne rozkmotrit. Pozname, Tieto scenare pise samo peklo. 💥
@ahhola tak nie je to vylúčené….Ale dedo sa chce aj s vnúčatami stretnuť, či aj to mu zakážu? Nikdy ani navarené nič nemá, no podľa mňa starostlivosť o tom potom…. ale zhabať všetko to hej
Kto to urobil bez tvojho vedomia? Obaja.
Komunikuj a mozno sa potom dozvies dovody.
Bola som svedkom presne takejto situacie.Je to svinstvo,neurobis nic,len sa s tym zmierit.Ale s otcom by som sa urcite porozpravala.
@opica_skorica áno obaja, ale otec nevie, čo bolo pred pol hodinou, on fyzicky je ok ale hlava je mimo, má stredne ťazkú až ťazkú demenciu, bohvie, či vedel, čo podpisuje, ja bývam 100 km od nich
@maminkadeticiek len či to má vobec zmysel, keď ako dom vyššie písala, otec nevie, čo bolo pred hodinou. Opakovane sa stáva, že zavolá cez deň viackrśt a pritom, akoby volal prvýkrát, no hlava prosto nefunguje a to má 64!!!!!
@opica_skorica lenže tu dotyčná - aspoň podľa toho, čo píše- to má tendenciu, resp.chce nejsko poriešiť, avsak v našom prípade žiadna takś snaha nie je
Treba sa poradit s pravnikom.Takato darovacia zmluva sa urcite da napadnut,lebo ty si mala byt zakonny dedic.A ak otcov psychicky stav je spochybnitelny cely takyto dar sa da napadnut.Urcite by som sa poradila s pravnikom.
Skor som ti chcela naznacit, ze ked to rodic daruje aj susedovi, je to jeho rozhodnutie.
Ale spytat sa treba rodica, preco to spravil, ked ma dve deti.
Ze aj ty si jeho dcera.
Tak toto ako cez kopirák sa stalo u nás. Starí rodičia darovali dom môjmu strýkovi za to, že ich vlastne doopatruje, pričom moja mama sa o tom dozvedela asi po roku a pol od tretej osoby. V tom momente, ako sa moja mama svojich rodičov pýtala, prečo jej to nepovedali, sa rodina v podstate rozpadla. Dohru malo všetko po cca 3 rokoch - dedko zomrel, strýko (teda mamin brat) sa na babku vykašľaľ, moja mama riešila pohreb, zosypanú babku... Darovacia zmluva sa dá napadnúť na súde, no je to na dlho, stojí to peniaze a výsledok je neistý. Jedine sa dá chytiť toho, či boli splnené podmienky zmluvy alebo či bol darca pri zmysloch.
Ak si s otcom v kontakte, vezmi ho na "vylet" do banky nech ti zriadi pristup na jeho ucet. Ak je submisivny, nemal by byt problem. Bratovi o tom nehovor. To by som spravila ako prvy krok. Ked uz budete v banke, vypytajte vypisy z uctu za posledny rok-dva, ako uznas sa vhodne.
@lusa18 asi obaja surodenci nechali podiely po mame otcovi a on teraz takto, ze daroval iba synovi.
Mna napadlo tiez, ze ved aj ty mas pravo byt s otcom, to vobec ku nemu nechodis na navstevy? Ako to preziva brat, ked by ste prisli na navstevu? Ty mas rodinu, ked by ste prisli cela rodina, tak akoze mate ist do tej jednej izby na navstevu, alebo ako sa tvari brat?
Co sa tyka zvysku, ak je brat manipulator, tak ziadnymi slovami sa spravodllivosti od neho nedomozes, manipulator nema empatiu ani city voci inym. Jedna cisto rozumovo. Bud budes ako on, ze aspon na pristup k uctu spracujes otca, aby si videla, co sa tam deje... proste prides, vezmes otca na prechadzku a pojdete vybavit aj tebe pristup k uctu do banky... Len neviem, ci v banke to spravia, ked uz je nesvojpravny. A ci napriklad tvoj brat nezadrziava otcovi obciansky a podobne...
Smutne je, ze sa to deje za otcovho zivota. Ze uz brat deli a preto aj ty mas pocit, ze otca a svoje prava potrebujes chranit.
@jumama ano, sme v tej jednej izbe , v ktorej sa on zdržiava stále. On nie je zbavený svojorávnosti
@lusa18 aby som to uz úplne uviedla po správnosti. Už po dedičskom konaní sa prejavil bratov charakter, nakoľko už vtedy vystúpil na mňa, že prečo som sa nevzdala toho podielu v bratov prospech, nakoľko on tam s otcom bude žiť a on týmpádom má na to ńarok. Doslova povedal, že či ja chcem všetko- opakujem my máme bývanie svoje ktoré sme si s manželom zabezpečili svojou prácou a trocha za pomoci svokrovcov, ja som nefostsla ani žiadne financie ani žiadnu inú pomoc. Už vtedy vybehol, že ok, tak teraz toto som mu neprenechala, tak ale potom otcov podiel bude jeho celý- opakujem vravel to za otcovho života!!!! otec bol v izbe prítomný!!! prizeral sa, ale nepovedal nič, bolo to otrasné. Vtedy som sa aj na otca nahnevala, lebo bol tsm prítomný, nijsk sa ma nezastal, ale ja malm pocit, že on sa ho bojí. Brat vtedy povedal, že on može aj zámky vymeniť a nedostanem sa tam. Vtedy som povedala, že keď bude o otca postarané, tak jasné, že na tu otcovu časť si ja nebudem nárokovať. Začiatkom minulého roka mi vyplatil tú čiastku za tú “moju” časť v zmysle 1/4, nakoľko otec mal polovicu a my dvaja po 1/4 nakolko otec sa z tej druhej polovice svojho podielu vzdal. Vtedy ešte na mňa doslova vykrikoval, že jeho žena mu povedala- vidíš, ako ťa obabrala???( že som sa tej 1/4 nevzdala v jeho prospech), No pripadal mi to miestami až nenormálne, ale je to realita
je to nepríjemná situácia, ale ber to z tej lepšej stránky, nemáš na starosti otca s ktorým to bude čím ďalej horšie a starostlivosť o takýchto ľudí je veľmi náročná a taktiež bývanie s rodičom je náročné, je to tu písané na denne, čosi si dostala, ja by som to neriešila, vzťahy máte naštrbené, za otcom môžeš ísť a prízvukovať bratovi aby sa staral ak sa Ti to nezdá
Bud rada, ze si mala aspon 1/4 po mamke, bolo to aslon 50 000?. Su deti, ktore si z rodneho nezoberu ani solnicku. Jasne, ze to, co ti vyplatil, si z tatkovho podielu a uspor sanoval 5*.kto umi, umi. Vacsinou teda dcery s rodicmi, tu brat, vychcalek. ✨
@autorka tak teda keď, ťa vyplatil a prepísala si svoju časť na neho už neurobíš nič a otec so svojím majetkom môže za života robiť čo chce. A teda celkom by ma aj zaujímalo, koľko to bolo, či ste ten prepis riešili aj nejak s odhadcom a tak. Či si dostala adekvátnu sumu, alebo si sa dala odpinkať nejakou smiešnou sumou, a bola si ticho a uspokojila si sa s tým čo ti dal.
Autorka, bud rada, ze v darovacej zmluve je riesene aj vecne bremeno, keby nebolo, to by bolo iné, ale je to tam, si pisala.
Ešte by to chcela objasniť z pohľadu súrodenca,...
@ahhola bolo to 15000 🙂
@lusa18 bolo to 15000, kedze cela hodnota bola pred tymi rokmi cena rodinneho domu bola ohodnotena na 60000 eur
@opica_skorica áno, to tam je

V takomto pripade je dobre vysporiadat majetok,lebo s jeho diagnozou sa moze stat,ze komukolvek prepise dom. Ale brat ta mal informovat,ze taketo nieco zamysla.