icon

Ako riešiť situáciu s psychickým týraním dieťaťa?

natali93931
11. jan 2025

Baby poraďte prosím, lebo ja neviem absolútne čo robiť.
Pred 2 rokmi mi švagrinina dcéra povedala, že tata dal facku mame (švagor dal facku švagrinej). Povedala som to manželovi, veď je to predsa jeho sestra. Povedal jej to. Od švagrinej sa dozvedel, že to bolo už oveľa horšie, ale že teraz je to so švagrom lepšie, že nech to nechá manžel tak. Povedala, že keby je to zasa zlé, že švagra vyhodí.
Dnes boli u nás na "pizza párty" všetky 3 švagrinine deti. Na začiatku ako prišli, dcéra švagrinej stúpila na voľne položenú papuču ( nikto ju nemal na nohe). A ona sa strašne rozplakala. Keď sa ju nedalo utíšiť, vypadlo z nej, že či sa na ňu hnevame, že stúpila na tú papuču. Povedali sme jej, že samozrejme nie.
Deti sa išli hrať do izby. Zrazu jej dcéra prišla za nami do kuchyne a zasa plakala. Mysleli sme si, že sa chalani nechcú s ňou hrať. No opäť povedala, že skočila na takú detskú tabuľku (hodnota cca 4e), že ona sa boji, že sa na ňu hneváme. Už mi začala blikať kontrolka, že niečo sa asi doma u nich zasa deje.
Tak som jej povedala, že ideme pozrieť tabuľku, či sa jej niečo stalo. Zobrala som si ju na kolená a spýtala som sa, či jej niekto doma spravil zle a ona povedala, že tata kričí. A že sa veľmi boji, že sa na ňu hneváme. Pritúlila som si ju a povedala jej, vety v zmysle, že je úžasné dievčatko (naozaj mi v tej chvíli nič iné nenapadlo). Tak sa jej rozžiarili oči a zbytok večera bola už veselá.
No trápi ma ešte iné. Potom so mnou stále bola a pýtala sa ma otázky typu či môže toto a tamto. A najviac ma dorazilo, keď za mnou prišla a potichu so strachom v hlase sa má opýtala: "Natália, mohla som si prdnúť?" To dievča to myslelo vážne a strašne mi jej prišlo ľúto. Švagor jej asi doma nadáva, že prdí alebo čo.
Povedala som to manželovi a hneď písal švagrinej, že sa s ňou potrebuje zajtra porozprávať.
Nevieme čo máme robiť . Manžel povedal, že dá zajtra švagrovi na p***, ale potom si to podľa mňa zasa odskáče to malé chúďa.
Poraďte prosím.

"

Strana
z2
cacianka
13. jan 2025

@natali93931 nič iné ti neviem poradiť , len rozhovor so švagrinou, opatrný, neútočiaci a postupne uvidíte, či a ako sa otvorí, zdôverí. Vám zostáva iba ju podpporiť, dať jej najavo že za ňou stojíte, pomôžete jej aj deťom, že má zázemie bytové aj finančné, a že ani ona a hlavne deti si nezaslúžia takýto toxický život. len na ňu apelujte, že z takéhoto stresu ochorie a nebude sa vedieť postarať o deti, že ochorejú psychicky aj zdravotne aj deti, či to chce zažiť. Niekedy treba použiť aj tvrdšie slová aby sa žena prebrala a nabrala silu, lebo ňuňuňu jej nepomôže, že či chce aby deti skončili na psychiatrii, alebo v domove ? či chce aby chlapci boli tyrani ako otec a dcérka týrana ako ona ? či si majú nájsť takých partnerov, ako majú teraz doma vzor ?
Skús sa poradiť niekde kde pracujú s týranými ženami, nejaké zariadenia, linka pre obete, ako hovoriť s takouto ženou.
Verím že aj s mamou jej budete vedieť pomôcť, že pomoc bude chcieť.

cacianka
13. jan 2025

@karmen118 áno, máš pravdu , vyvinie sa niečo ako štokholmský syndróm, obeť obhajuje tyrana

karmen118
13. jan 2025

@cacianka v tomto prípade ani nie že obhajuje tyrana, ale je vo fáze môžem si za to sama a hanbím sa za to, čo sa mi deje a ten chlap jej to hovorí dookola tiež, že si za to môže, že ona im to robí, až to prijala za svoje, tak veľmi by som jej chcela pomôcť a hlavne aj tým deťom, tie za nič nemôžu, v tomto vyrastajú celý život. Je úplne zacyklená v minulosti, stále len spomína, aké zlé rozhodnutia v živote urobila, načo sa k nemu vracala a pod., aj keď s ňou komunikujem často mi odpisuje úplne od veci akoby moje rady a všetko ani nevnímala poriadne, problém je aj to, že nebývame blízko seba, že by som reálne jej vedela viac pomôcť, ale mám pocit, že ona by tú pomoc možno aj odmietla, alebo keby ju bil - ona mi dala vedieť a ja zavolám políciu alebo čo - to som jej navrhla tiež a nie raz - to odmietla tiež, asi by bola schopná to aj poprieť, keby tam tí policajti prišli. A ďalšia pre mňa nepochopiteľná skutočnosť je tá, že žije blízko svokrovcov, oni vedia čo sa u nich deje, raz aj písala že svokor ju zachránil, aby ju jeho syn neubil a nič proste, že by jej pomohli nejako viac, zavolali naňho policajtov, mozog mi to neberie :(, a keď si človek pomyslí, koľko ľudí trpí tak ako ona, ale nevie o nich vôbec nikto.

cacianka
13. jan 2025

@karmen118 je to kombinácia obhajoby, že to nie on je na vine, ale sama si za to môže, tak je zmagorená

karmen118
13. jan 2025

@cacianka tak nejako :(

zuzana9393
13. jan 2025

Držím palce, dúfam, že sa švagriná uvedomi a nedovolí aby deťom zničil celé detstvo aj psychiku. Daj potom vedieť ako ste dopadli✊

Strana
z2