Ako riešiť špecifický problém neprednostnosti mojej maminy?
Ahojte… potrebujem sa asi len vyrozpravat. Ide o moju mamu. Mam ju rada, ale cim som starsia, tym viac vidim, aka vie byt zla a zakerna a mam pocit, ze to vsetko prameni z toho, ze s otcom v mladosti porobili par „chyb” - mali 4 deti a nemali ani kde byvat, byvali sme u starych rodicov, otec sa doma nikdy k nicomu nemal a za roky nevedel ani zdedeny dom prerobit, aj ked mohol, ale proste sa mu nechcelo, vzdy sme mali malo penazi, atd… A ja jednoducho z mojej mamy citim, ze ona zavidi fakt kazdemu, komu sa dari alebo ma lepsi zivot. Je to strasne, ale je to tak. Doslova citim, ako ju hneva kazda drobnost, naznak, ze by niekto mohol mat lepsi zivot - vlastnou a cestnou zasluhou. Pritom ona nerobi dokopy nic preto, aby bol ten jej/nas lepsi. Najhorsie je, ked zacne pred tymi ludmi, ak su napr. u nas na navsteve, robit sceny skrz ten jej hnev a zavist. Je to trapne a zahanbujuce aj pre mna. Pracuje vo fabrike za minimalku. Minule tu bola teta na navsteve a hovori, ze jej syn dostane premie a tento mesiac bude mat vyssiu vyplatu, skoro 2000€… no uz som videla, ako to po jej odchode musela riesit, uplne bola z toho rozhodena… Proste ja neviem, je mi z tohto strasne smutno, ze je taka, ze nedopraje a hneva ju, ked sa ini maju dobre a casto tym ludom nie je az tak co zavidiet, ziju priemerny zivot a semtam sa im postasti nieco navyse...😔
@namornicka ona aj s muzom peniaze uzivali a ratali s dochodkom, ktory by mal byt stedry oproti inym- ako jej chlap ma pekny dochodok, ale na ten ich zivotny standard, ktori si roky rokuce nastavili, nestaci...vsak aj na up bola 4 roky bez poberania podpory- prvy rok plateny a este "horenos", ostatne neplatene a uz ku koncu jej kazda praca bola dobra, len ju nechceli nikam vziat....
Tak zase tie platy v banke nie sú nejak nadštandardné. Muž je privátny bankár a ja ho ako učitelka pomaličky dobieham. Brat v IT a zdrav. sestra v zahraničí sú na tom oveľa lepšie.
@vevesh aj tie súkromné školy pre deti niečo stali ktovie či im nepomohli finančne aj v iných veciach a možno iba žili nad pomery to, že niekto pracuje v banke neznamená, že nemôže rozflakat peniaze🙂
Na psychiku to musí byť veľmi zle byť roky na dobrom mieste a potom sa prosiť o prácu.
Autorka to je problém veľa žien celý život potrebujú súperiť kto má lepšie, vzdelanejsie deti, uspesnejsich mužov, lepšie vyzeraju, karieru.Take, že keď ma už nikto nepochváli pochválim sa sama🙂)a, keď sa nemám čím pochváliť aspoň hovorím druhych.Možno tete vie aká je mama a povedala jej to naschvál.Ja si pamätám tak rok dozadu príspevok o tom koho muž aký dosiahol úspech, ako sa vypracovali z ničoho to bola pastva pre oči ako sa tu predbiehali ženy, ktorá má muza na vyššej funkcií
A maminu vieš hneď uzemnit, že ani bratrancovi to nespadlo z neba, ale chápem asi je nedocenená, vtedy sa až tak nedbalo na vzdelanie, školy, unavená a rada by mala viac.
@namornicka Vies co, nie kazdy chce minut uspory na bezny zivot..ved v takej 50tke mas este x rokov pred sebou, nevies ako budes na tom zdravotne, chces pomoct financne aj detom. Ja urcite neplanujem prestat pracovat, aj ked o mna uz nebude taky zaujem..sediet doma v 50tke a minat uspory?? za mna nemyslitelne
@majlo1234 toto!!! Ja sa nechcem pozastavovať nad osnovami v školách, ale keby sa namiesto tých žvástov na občianskej, z ktorých nikto nič nemá učili základy finančnej gramotnosti, a celkovo dovednosti, ktoré človek potrebuje každý jeden deň a teraz sa ich všetci učíme vlastnými chybami, alebo tým šťastnejším vštepili toto rodičia. A samozrejme nejaké základy kritického myslenia, spolocenske dianie… Boli by sme ako národ inde. Tu možno ani nejde o to, že tu každá zarába tisíce a manžel desaťtisíce a maju všetko čo chcu. Možno maju priemerný plat, len s tými peniazmi vedia manipulovať rozumnejšie ako niekto, kto ešte pred pipnutim výplaty na účet rozmýšľa, čo všetko si dopraje.
Autorka, jej povahu/zmyslanie tak lahko nezmenis. Vykasli na to a zamysli sa, ci by si jej mohla nejak prospiet, aby sa citila aspon na stare kolena ako clovek. Pribalit ich v lete do Zadaru⛱️✈️... pozriet v akom pravnom poriadku maju dom, v akom technickom stave, ake interiery... Raz sme boli na navsteve u ludi zariadenim zaseknutych v 50.rokoch, to by nevadilo, ze je to retro, ale kazda skrina inaksia, prehliadka stylov, materialov, farieb... Normalne ma bolela hlava. Potom k nim dosla nevesta, pokupila schopny nabytok z bazosa, vymenila textilie Kazdy pes, jina Ves😄a to bol uplne iny dom a za male orachy.
Poznám. Žiaľ, starší ľudia bývajú takí. Môj otec sa so mnou ani nebaví, pretože som iná ako je on, mama tá sa dokáže len sťažovať, a keď jej poviem niečo zo svojho života, okamžite prejde znova na to jej trápenie sa v živote. Jediná rada, odtrhnúť sa od toho, neriešiť a nestretavat sa tak často. Proste to lepšie žiaľ aj tak nebude, pretože je veľký rozdiel v generacnom zmyslani našich rodičov a našej generácie, iný prístup, iná výchova a napokon aj iné režimy, ak to tak smiem povedať a vlastne aj iné republiky. Proste za posledných 30 rokov sa toho dosť pomenilo, len žiaľ generácia našich rodičov si to nejako neuvedomila (česť výnimkám) a stále žijú kdesi inde. Ďalšia vec je, čo som si všimla, že naši rodičia sa správajú ako generáli. Ja mám pravdu, ty si decko a máš cusat. Mám 35 rokov a presne pre toto sa s otcom baviť ani nemôžem, lebo nejako nechápe, že som dospelá, no a toto je môj pocit. Neviem či je to takto vo všeobecnosti
Mam taku otázku, ako by ste sa zachovali v takomto prípade... Ze otec sa nepodielal na vyzivovani deti iba matka, no od detstva sme museli robit tazke prace, ci na poli v hore atd... Sami sme si na brigáde zarábali na živobytie, odev, a neskor školu. Otec jedlo zamkol na zámok a jedol si sam a to aj pred nami... No robit sme museli. Zakazoval nam jest... Samozrejme tyral nas fizicky a aj psychicky. Polícia to nikdy neriesila. Ja som odisla do zahraničia, surodenci tiež majú svoj život, no on nam stale znepríjemnuje život. Ohovara, klame... Ked pridem pozriet matku, tak mne nadava do parazitov, zakazuje el. vodu. kúrenie. Samozrejme s bývaním ani s nicim nikomu nepomohol. Oklamal nas o všetky peniaze. Matka neskor zacala vykrikovať, ze ma sama vychovala a ked mi nieco dala, tak vzdy to bolo 100x vykricane. Samozrejme to, co som dala, urobila ja to nikdy nic neplatilo. Vzdy mala obľúbených surodencov a to od detstva. Ked mala nervy vzdy som si to odniesla ja. Tiež ma ohovarala aj pred súrodencami,pritom ja som ta ktorá sa jej snaží pomoct najviac. A to vo vybaveni, financie, ked som doma tak si varim sama a sestru chova matka. Uz dospelu. Ked som niečo zvedla ja vždy mi to vykricala a to ja robim nakupi aj varim a dam jest aj matke. No ked je nervózna tak sa hada iba so mnou a všetko mi vykrikuje. A to ked som doma tak na krátku dobu. Väčšinu zivota som v zahraničí. Ako by ste sa zachovali v takomto prípade. Ďakujem
Mam taku otázku, ako by ste sa zachovali v takomto prípade... Ze otec sa nepodielal na vyzivovani deti iba matka, no od detstva sme museli robit tazke prace, ci na poli v hore atd... Sami sme si na brigáde zarábali na živobytie, odev, a neskor školu. Otec jedlo zamkol na zámok a jedol si sam a to aj pred nami... No robit sme museli. Zakazoval nam jest... Samozrejme tyral nas fizicky a aj psychicky. Polícia to nikdy neriesila. Ja som odisla do zahraničia, surodenci tiež majú svoj život, no on nam stale znepríjemnuje život. Ohovara, klame... Ked pridem pozriet matku, tak mne nadava do parazitov, zakazuje el. vodu. kúrenie. Samozrejme s bývaním ani s nicim nikomu nepomohol. Oklamal nas o všetky peniaze. Matka neskor zacala vykrikovať, ze ma sama vychovala a ked mi nieco dala, tak vzdy to bolo 100x vykricane. Samozrejme to, co som dala, urobila ja to nikdy nic neplatilo. Vzdy mala obľúbených surodencov a to od detstva. Ked mala nervy vzdy som si to odniesla ja. Tiež ma ohovarala aj pred súrodencami,pritom ja som ta ktorá sa jej snaží pomoct najviac. A to vo vybaveni, financie, ked som doma tak si varim sama a sestru chova matka. Uz dospelu. Ked som niečo zvedla ja vždy mi to vykricala a to ja robim nakupi aj varim a dam jest aj matke. No ked je nervózna tak sa hada iba so mnou a všetko mi vykrikuje. A to ked som doma tak na krátku dobu. Väčšinu zivota som v zahraničí. Ako by ste sa zachovali v takomto prípade. Ďakujem
Nie je pekne závidieť ale ani tvoja teta sa nezachovala pekne. Určite vie, že tvoja mama také peniaze nevidí na výplate ...prečo ju dráždi?Hovoriť o tom, že sa mala viac snažiť aby lepšie zarobila je amatérske. Nikto nechodí v jej topánkach...čiže príležitosti, sily, prekážky, ktoré malq nikto v skutočnosti nepozna. Závisť jej nepomôže, ale je to jedna z ľudských vlastností...a naozaj dobre sa to povie človeku, ktorý má dostatok.
Necitam vsetky odpovede,mozno sa budem opakovat. Je to smutne,aka tvoja mamina je. Urcite ta to trapi a chces jej pomoct v zmene. Ale aj ako deti musime pochopit jednu vec. Ak chceme pomoct ale nejde to,nesmieme sa tym trapit natolko aby to malo negativny vplyv na nas zivot. Jednoducho niektori ludia su toxicki a bohuzial jedinym riesenim je odstrihnut sa od nich. Chcela si pomoct,chces prispiet k tomu aby bola lepsi clovek. Ale musis pripustit ze sa to asi nepodari a investovat svoje kapacity do svojho rozvoja. Mas aj negativny priklad ako nechces dopadnut. Bohuzial,detinenesu zodpovednost za zivot svojich rodicov. Aj ked verim ze ako dcera citisvzodpovednost.....urobila si co sa dalo. Hladaj cestu ako sa s tym vyrovnat . Drzim palce
@karolinakr a toto jedalsi omyl,ze si myslis,ze ten,kto ma 2VŠ, musi vela zarabat.Poznam ludi,co s VŠ isli robit opatrovatelky alebo do Tesca. Dnes uz VS nie je ziadna prestiž
Moja mama je tam podobne, a vlastne cela rodina a kopec ludi aj tuna v usa( Slovaci a Cesi) a tiez si myslim ze to mame v krvi, zavidiet ale sami pre seba nic nespravia.
@katarinka289 zalezi aku VS, jasne s literaturou a historiou bude clovek aj s VS v Tescu, s IT alebo Financiami asi tazko..tam robota je vzdy, a dobra.
Akoby som o mojej citala...k tomu vsetkemu je moja uz zrejme aj zatrpknuta voci zivotu, volas ju pred letom,aby s nami isla na dovolenku,vylet, ona nemoze a potom v septembri vyplakava,ze ona nikde v lete nebola. Ja uz sa jej normalne aj bojim povedat, ze ideme kdesi na jednodnovy vylet,nedajBoh predlzeny vikend, lebo zas su to len reci, ze furt kdesi behame a neobsedime doma. Lenze my s muzom na vylety peniaze od nikoho nezobreme, zarabame ich ako vacsina ludi, a este sa citime blbo kvoli tomu,ze si dovolime niekam ist.
@boritex55 ty ako dieta si si taky zivot nemohla vybrat, ale tvoja mama ano. Viac ci menej dobrovolne sa podielala na vasom tyrani ako dospela svojoravna osoba. Cize z mojho pohladu nemas voci nej ziadne zavazky. Ja tiez citim krivdu za to, ze moja mama ostava s alkoholikom cely zivot, ale uz nie som dieta a na ich zivote sa uz nemusim podielat. Ak sa mi nepaci, ako sa ku mne otec chova, zbalim sa a idem domov. Nic s tym nespravim. A ani ty nie, tak sa obrn voci negativite a urob si pekny vlastny zivot
Podla mna je takych ludi dost,vid nenavist voci tym,kt sa pomáha,ukrajinci,hendikepovany,chory na rakovinu a inak vazne chorý a atd... Fakt
A zas Mozes byt rada ze sa ovladla kym teta odisla 😁ale od tej to tiez bolo odveci. Tvoja mama skodi Hlavne sebe tym ze v sebe živi neprajnost zožiera ju zavist. A teraz ty škodis sebe ked sa trapis nad niecim co nedokazes zmenit. Ber to tak ze je taka a tes sa zo zivota z toho ze ty taka nie si .
@babls 😯tak toto je silný príbeh. Nebojís sa, že aj tvoj syn dostane s tou kanvicou keď ju vytoci?
Úf... toto naozaj obdivujem že ju dokážeš tolerovať. To chce naozaj veľkú dávku tolerancie.

@la_dolce_vita ano, zatvorili pobocku a nebolo miesto🙃