Ako riešiť sťažností susedy na zápach z hydiny?
Ahojte, žijeme na dedine, chováme hydinu, máme tri deti, tak aby mali kvalitné mäso a vajcia. Je to tak už piaty rok. Včera prišla suseda že jej tá hydina smrdí. Uznávam že v týchto horúčavách to sem tam zavanie, ale vsetko pravidelne čistíme. Suseda je z Bratislavy, sem príde tak raz za dva / tri týždne na víkend. Včera sa začala oháňať nejakou vyhláškou, že to máme dať preč, lebo ju to obťažuje. Keď sme sa sem stahovali, vyslovene sme sa bavili s jej mužom či tu môžme chovať aj holuby, ale keďže s tým nesúhlasil, tak sme ich dali dozadu a tu sme dali hydinu. A po piatich rokoch zrazu problém. Ako by ste to riešili vy? Snažíme sa vychádzať, sem tam im podarujeme vajíčka a pod
tak ja to chapem aj zo strany susedov. ked tam pride raz za cas, tak si chce oddychnut a nie mat smrad od hydiny. zase na druhej strane, je to dedina, tak s tym treba pocitat...
Premiestni to co najdalej od susedov, poriadne cistit, menit podstielku, nech to necitit. Ano je to dedina, ale ten smrad je znacny a vsetky tie muchy okolo toho...zas odtial potial treba si uvedomit, ze ked tam oni maju niekde terasu a jedia ci maju gril navstevu, ze je to riadne otravne...
Nuz... a co sa pise vo vyhlaske? Splnate potrebne odstupy? Vies "sem tam zavanie" mi evokuje proste smrad.
Bohužiaľ, toto sú nevýhody dediny. Človek z mesta má skreslené predstavy o živote na dedine, hľadá tam ticho, pokoj - čo samozrejme je väčšie než v meste - ale treba rátať s tým, že ľudia žijú inak v otvorených priestoroch ... Ak nemáte kurník priamo pod oknami susedov, bohužiaľ, musia to vydržať. Viem, že to nie je nič príjemné, ale každý kto chová, sa s tým potýka. Je obrovské teplo a ešte nás to najhoršie v podstate len čaká - smrdieť to bude tak či tak. Tak, ako píšu kolegyne vyššie, častejšie čistiť, meniť podstielku a možno teda do budúcna vymyslieť presun na odľahlejšie miesto.
aké máte VZN obce ? slepačí hnoj nie je tak mokrý ako kravský, dajú sa v pohode obschnuté hovienka zhrabať a odpratať, snažte sa hlavne pred víkendom upratať. alebo posuňte sliepky viac od domov.
a susedu upozorni , že prišla na dedinu, sliepky sa tam chovajú odnepamäti (aj iné hospodárske zvieratá) a ak má problém, nech zostane v meste plnom výfukov.
aj svokra aj moja mama majú sliepky, vôbec smrad necítiť, a to im nečistíme každý deň ani každý týždeň.
suseda má fajnový noštek...
nechápem ako jej môžu vadiť sliepky - však to by ste ich museli mať veľa aby bol problém . na dedine sa bežne chovajú sliepky 10 - 15 ks. viac má málokto.
nevieš ktorá vyhláška sa tým zaoberá resp. čítala si ju?
to že majú ľudia v bytoch psov to im nevadí - to ako že nepáchne , ale sliepky na dvore je problém... zvláštne.
Kolko mate tych sliepok?
tak zalezi od toho, kolko tych sliepok mate a ako casto vybeh cistite...proste to vie naozaj porieadne smrdiet.
suseda má fajnový noštek...
nechápem ako jej môžu vadiť sliepky - však to by ste ich museli mať veľa aby bol problém . na dedine sa bežne chovajú sliepky 10 - 15 ks. viac má málokto.
nevieš ktorá vyhláška sa tým zaoberá resp. čítala si ju?
to že majú ľudia v bytoch psov to im nevadí - to ako že nepáchne , ale sliepky na dvore je problém... zvláštne.
@deti95060810 no bezne pes v byte susedom nepachne, musel by to byt extremne zanedbany, alebo chory pes.
sliepky naozaj smrdiet mozu a poriadne - aj susedom
ja si pamatám že obe moje babky chovali sliepky aj v meste 😂 jedna dokonca úplne pri dome ...
Pozri VZN obce,čo je v tom zapísané....a podľa toho sa zariad.
Ono bohužiaľ,v lete zvieratá cítiť viac....darmo aj hygiena okolo je dodržiavana🤷muchy si prelietavajú,aj vietor naozaj zavanie ten špecifický pach. Ale bohužiaľ,je to dedina.
Ale je dosť možné.....že aj keď dudrzis všetko,budeš musieť ustúpiť 🤷
Lebo každý by chcel všetko bio,ale zjavne tak,aby ho to neobťažovalo. U nás si kúpila dom vedľa kostola jedna pani a vadí jej zvon na 500r kostole,čiže musela sa odizolovat veža🤷😀
Čo narobíme.....niekedy by som na ZŠ pridala hodiny biológie a fyziky,empatia a zdravý rozum zatiaľ nie sú obsiahnuté v nejakom konkrétnom predmete.
Posli ju do prdele, vybavene.
Pozri VZN obce,čo je v tom zapísané....a podľa toho sa zariad.
Ono bohužiaľ,v lete zvieratá cítiť viac....darmo aj hygiena okolo je dodržiavana🤷muchy si prelietavajú,aj vietor naozaj zavanie ten špecifický pach. Ale bohužiaľ,je to dedina.
Ale je dosť možné.....že aj keď dudrzis všetko,budeš musieť ustúpiť 🤷
Lebo každý by chcel všetko bio,ale zjavne tak,aby ho to neobťažovalo. U nás si kúpila dom vedľa kostola jedna pani a vadí jej zvon na 500r kostole,čiže musela sa odizolovat veža🤷😀
Čo narobíme.....niekedy by som na ZŠ pridala hodiny biológie a fyziky,empatia a zdravý rozum zatiaľ nie sú obsiahnuté v nejakom konkrétnom predmete.
@terezka1947 ešte som v živote nepočula aby v nejakej dedine boli zakázané chovať sliepky a hosp. zvieratá, lebo susedia a zápach...
veď je to na smiech. to sa ani tým obecné úrady vôbec nezapodievajú... 😀
To som netušila, že keď ma človek svoj dom a pozemok na dedine,tak si musí pýtať povolenie od susedov, či môže chovať sliepky 🤔🙃, veď zväčša sa tam ľudia preto sťahujú, že chcú chovať zvieratá. Ak pravidelne cistis, tak viac s tým asi neurobíš. Susede to 5 rokov nevadilo a zrazu jej to vadí?? Možno mala "svoje" dní a potrebovala do niekoho vrtnut.
@karku135 super. takto sa buduju dobre susedske vztahy
@nyusika hádam ma nebude niekto obmedzovať v chovaní sliepok - lebo pani z mesta.
nech sedí na zadku v meste a má po probléme...
takéto sťažnosti na susedov som ešte nepočula... nám sused už roky dáva cez plot žranie pre sliepky... on nám žrádlo, my jemu vajíčka. aj tak ten odpad nemá kde dávať. spokojní všetci. toto sú susedské vzťahy a nie že mi niekto bude p**dať ako smrdia naše sliepky...
@otilia16 My máme suseda , je od nás o dva domy ďalej. On tiež chová holubov a sliepky, len on má malý pozemok, za domom, hneď vedľa našej záhrady. Keď je teplo tak to necítiť , ale keď poprší, tak je to strašné. Susedia si nemôžu ani okno otvoriť. Veľa ľudí tu chová sliepky, ale od nikoho nejde taký smrad. Najlepšie je , aby mali sliepky väčší výbeh a pravidelne čistiť. Zatiaľ sme sa nesťažovali, len si vieme pohundrať.
To som netušila, že keď ma človek svoj dom a pozemok na dedine,tak si musí pýtať povolenie od susedov, či môže chovať sliepky 🤔🙃, veď zväčša sa tam ľudia preto sťahujú, že chcú chovať zvieratá. Ak pravidelne cistis, tak viac s tým asi neurobíš. Susede to 5 rokov nevadilo a zrazu jej to vadí?? Možno mala "svoje" dní a potrebovala do niekoho vrtnut.
@7miriam77 Tak to ťažko 😂 Teraz sa ľudia sťahujú na dedinu preto, aby mali deti malý trávniček na výbeh, trampolínu a bazénik 🙂
Tak hold nech ide do paneláku...... Mne by bolo úplne na háku. Na svojom pozemku chovám to čo chcem, komu sa nepáči nech ide na sídlisko
Tie nazory, ze treba akceptovat vsetko su fakt na prd... dedina ano ale zas odtial potial s tymi zvieratami... keby si oni zaobstaraju psa, co vam tam steka pod oknami 24/7 tiez to budes riesit, ze je to otravne a ze ti to deti budi aj ked je to "normalne" mat psa a ze steka... chapeme sa...tolerancia musi ist z oboch stran a snazit sa minimalizovat konflikty hlavne take, kde je to stazovanie uplne POCHOPITELNE.
mne je ľúto mojej známej boli sme u nich na návšteve a nedalo sa sedieť vonku, tiež sused chová sliepky v tomto teple je ten pach výrazný a to majú aj bazén je z toho nešťastná, znepríjemňuje im to život, zrejme budú dom predávať v zime lebo teraz by to nepredali, to sa tešila ako si budú užívať záhradu
@terezka1947 ešte som v živote nepočula aby v nejakej dedine boli zakázané chovať sliepky a hosp. zvieratá, lebo susedia a zápach...
veď je to na smiech. to sa ani tým obecné úrady vôbec nezapodievajú... 😀
@deti95060810 bohužiaľ,už je možné všetko
Tie nazory, ze treba akceptovat vsetko su fakt na prd... dedina ano ale zas odtial potial s tymi zvieratami... keby si oni zaobstaraju psa, co vam tam steka pod oknami 24/7 tiez to budes riesit, ze je to otravne a ze ti to deti budi aj ked je to "normalne" mat psa a ze steka... chapeme sa...tolerancia musi ist z oboch stran a snazit sa minimalizovat konflikty hlavne take, kde je to stazovanie uplne POCHOPITELNE.
@anjelicek26 presne...akoze teraz co ? maju byt vsetci spokojni, lebop dedina ?
ja ked zacnem pilit na cirkularke v sobotu poobede, bude to v potiadku ?
proste niekedy (casto) hospodarske zvierata smrdia, obtazuju.
staci byt ohladuplni a minimalizovat smrad
@nyusika hádam ma nebude niekto obmedzovať v chovaní sliepok - lebo pani z mesta.
nech sedí na zadku v meste a má po probléme...
takéto sťažnosti na susedov som ešte nepočula... nám sused už roky dáva cez plot žranie pre sliepky... on nám žrádlo, my jemu vajíčka. aj tak ten odpad nemá kde dávať. spokojní všetci. toto sú susedské vzťahy a nie že mi niekto bude p**dať ako smrdia naše sliepky...
@deti95060810 vieš tiež mam taky problém zo susedou.
Ja som 15 rokov, suseda 5...ďalší sused ma kurnik pri mojom pozemku hádam 100 rokov, nejdem mu príkazovat aby ho sťahoval spravili sme tam parkovisko a na opačnej strane pozemku mame altánok. A prišla pani suseda a ebla kurník rovno k altánku. Takže je sám úžasné cuchat ten smrad. Keby mam o to záujem tak si altánok postavím k susedovym sliepkam.
Toľko k tolerancii susedov, pritom má veľký pozemok a kurník mohla postaviť inde. Niekedy mám sto chutí jej dat vykydat vlečkou hnoja pred hlavný vchod. Ale ta trúba by nepochopila pointu.
Pochopenie musí byť na oboch stranách,to je pravda.
Nedá sa všetko zákonmi podchytiť.
Najhoršie je...keď si susedia robia vyslovene naschvaly.
@deti95060810 no bezne pes v byte susedom nepachne, musel by to byt extremne zanedbany, alebo chory pes.
sliepky naozaj smrdiet mozu a poriadne - aj susedom
@nyusika niekedy ludia na dedine chovali vela a vsetci, nikomu to nevadilo. Dnes hlavne ludia z miest kupuju na dedinach domy na oddych a mam pocit ze vela z nich caka bozske ticho, klud a prirodu. A su mimo z toho ze kosacka, cirkular, zvierata, pachy, buchot a pod. Nemusis akceptovat vsetko, ale zase na vsetko sa stazovat???
A ano, psa citit aj ked je ok. Suseda ma dceru, ktora ju chodi opatrovat. Ma psa a zakazdym ked s nim ide, je to na chosbe a vo vytahu citit. Ked je vonku vlhko ci prsi, tak ten smrad je o dost vacsi. Nejako to neriesime, vyvetra sa to, ale vo vytahu to citit celkom dlho
@nyusika niekedy ludia na dedine chovali vela a vsetci, nikomu to nevadilo. Dnes hlavne ludia z miest kupuju na dedinach domy na oddych a mam pocit ze vela z nich caka bozske ticho, klud a prirodu. A su mimo z toho ze kosacka, cirkular, zvierata, pachy, buchot a pod. Nemusis akceptovat vsetko, ale zase na vsetko sa stazovat???
A ano, psa citit aj ked je ok. Suseda ma dceru, ktora ju chodi opatrovat. Ma psa a zakazdym ked s nim ide, je to na chosbe a vo vytahu citit. Ked je vonku vlhko ci prsi, tak ten smrad je o dost vacsi. Nejako to neriesime, vyvetra sa to, ale vo vytahu to citit celkom dlho
@daja07 hej...to, co opisujes, sa viola spomienkoby optimizmus.
volakedy boli na dedinach ludia rozhadani s kazdym aj kvoli vacsim sprostostiam.
akurat ti zadubeni "ja som niekolko generacii dedincan" robia problemy aj dodones...najma preto, lebo si niekto dovoli zit inak, ako im generacie diktovali

Dá sa hydina premiestniť niekde ďalej od susedov?