icon

Ako riešiť svokru, ktorá berie veci bez opýtania?

sisi2212
15. jún 2026

Ahojte, neviem, ako reagovat, mam svokru, ktora ma dve vnučata. Jedno nášho syna a druhe mladšie od dcery. Obi dve su chlapci. Kazdopadne som si vsimla, ze extremne sleduje, čo ma a nema syn oblečene. Moj syn je starsi. Ja zvyknem veci predavat na Vinted, aby som za predane kupila synovi zasa nove a rada mu kupim aj značkove. Svagrina je opatrna firma a kupuje v lacnejsich obchodoch, aj ked peniaze ma viac ako my. Kazdopadne svokra zvykne spravit, ze povie mojmu synovi, toto uz ti je male, to si beriem a zabali si to do tašky. Pride mi to realne ako kradnutie, neopyta sa, nezaujima ju, čo s tym chcem, svojvolne si to zoberie. Vsimla som si tiez, ze ked syn ide k nej a ma nabalene nejake veci, nevratia sa mi všetky. Tiez ked je nahodou u nas a ja nie som doma, tak mam pocit, ze mi zmiznu nejake veci vyslovene, ze si prezrie sama od seba jeho veci v skrini a ked sa jej zda, ze nieco uz mu je tesne tak si to zoberie. Minule mal syn v školke kratsie teplaky, ktore mu omylom manzel obliekol, mala som to uz odlozene bokom. Bola to značkova suprava, ktoru chcem predat a ona ho akurat mala brat zo skolky. Realne som mala nervy, ze kym pridem ja domov už to bude mat pobalene a tak som jej dopredu napisala, ze nech si to neberie, aj ked si vsimne, ze mu to je mensie, lebo s tym mam plany. Citila som sa normalne sama pred sebou trapne, ze ju musim upozornovat, aby mi nieco svojvolne nebrala, lebo sa inak neda. Je mi z nej zle a pride mi nechutna a drza a neviem, čo s tym. Ďakujem za rady ;)

Strana
z11
anonym_c2a99a
17. jún 2026
@simca06022011

@anonym_c2a99a oookeeej.. tak to by mala svokra zakaz vstupu a moze manzel oci robit :D

@simca06022011 mat manžela co ma pošle takto do riti letel by aj on😂

aurora33
17. jún 2026
@anonym_c2a99a

@simca06022011 mat manžela co ma pošle takto do riti letel by aj on😂

@anonym_c2a99a celá rodina odveci úplne 😀

anonym_c2a99a
17. jún 2026
@aurora33

@anonym_c2a99a celá rodina odveci úplne 😀

@aurora33 a kto si to zlizne? Deti 😂 aj ked mozno si na tento životný štýl tak zvyknú, ze na základke automaticky odovzdajú desiatu silnejšiemu spolužiakovi 🥲

anonym_e42e99
17. jún 2026

Tak jej napíš že máš synove malé veci nafotené na predaj na internete a nevieš ich nikde nájsť, nech skúsi pohľadať doma či tam nezostali. Lebo pani ti ide posielať peniaze. A napíš presne ktoré. A potom by som jej na rovinu povedala že ty malé veci čo sa dajú predať predávaš aby mal syn na nové väčšie aby ste niečo z toho mali. Ak nieco zostane pre švagrinú že jej sama dáš ale nech ti už svokra veci bez opýtania neberie lebo ich máš nafotené na internete na predaj. Nechala by som synovi len zopár veci na prezlečenie v izbe takych obyč, a značkové dávala do spálne. Napr namiesto obliečok alebo čo. Dačo by som vymenila proste

sova7
17. jún 2026
@sisi2212

@anonym_f169fc ona je manipulator, ono to zacalo ako keby skusenim hranic, ze sa maly zaspinil a ona sa ma opytala napriklad ze jeeeej zaspinil sa, tak podam mu ine tricko ano a ja som povedala mozete, vsak ok, ale vlastne ona ako keby si oskusila hranicu a odvtedy si chodi do skrin uz automaticky, ze jej bolo povolene

@sisi2212 môžeš jej povedať že to čo robi je krádež a budeš to riešiť. Tiež je to onicom ked nemáš podporu muža ten by ju mal upratať keď nevie nastaviť hranice vlastnej mame je to na prd taky chlap ale asi sa jej bojí. S takýmto človekom po dobrom nevyjdes bud rázne alebo ju odstrihnúť. A keď je mimo a manipulátor aký prínos ma pre tvoje dieťa k nej chodiť? Keby to bol cudzí človek by si mu zverila dieťa keď je takýto? Vzťahy treba ale aj uvažovať čo deťom dávajú a či su pre ne bezpecne a čo ich do života učia. Ustupovať byť v kontakte s niekým za každú cenu lebo....?

sisi2212
autor
17. jún 2026
@anonym_e42e99

Tak jej napíš že máš synove malé veci nafotené na predaj na internete a nevieš ich nikde nájsť, nech skúsi pohľadať doma či tam nezostali. Lebo pani ti ide posielať peniaze. A napíš presne ktoré. A potom by som jej na rovinu povedala že ty malé veci čo sa dajú predať predávaš aby mal syn na nové väčšie aby ste niečo z toho mali. Ak nieco zostane pre švagrinú že jej sama dáš ale nech ti už svokra veci bez opýtania neberie lebo ich máš nafotené na internete na predaj. Nechala by som synovi len zopár veci na prezlečenie v izbe takych obyč, a značkové dávala do spálne. Napr namiesto obliečok alebo čo. Dačo by som vymenila proste

@anonym_e42e99 no toto urobim určite, ze mu v izbe nenecham vsetko, ale take lepsie dam k sebe do skrine, do taj mi zatial nechodi 🫣

sisi2212
autor
17. jún 2026
@wlek

@sisi2212 Neviem či to už niekto písal, ale prečo ide s ním k vám zo škôlky? Neviete sa dohodnúť, že keď ho chce vyzdvihnúť a keď chce s ním byť,tak nech je to vonku alebo u nej. Keď ti tie veci miznú, tak by som ju do domu nepustila, keď je taká drzá.

@wlek ono teraz uz sa to da, ale ked bolo chladnejsie tak mala vyhovorku, ze vonku je zima a ze teda s nim bola u nas

anonym_c2a99a
17. jún 2026
@sisi2212

@anonym_e42e99 no toto urobim určite, ze mu v izbe nenecham vsetko, ale take lepsie dam k sebe do skrine, do taj mi zatial nechodi 🫣

@sisi2212 jasne este aj ty sa zamkni v tej izbe. To mi je riešenie utekať a schovávať sa, zamykat si veci vo vlastnom dome lebo sa bojíš povedat, aby nekradla. Urcite to pomoze

sisi2212
autor
17. jún 2026
@cacianka

@sisi2212 prečo teda nezasiahla mama ? Pouc ju o tom čo sa u vás deje, tak nech je opatrná aj ona a úraduje tvrdo

@cacianka tak moja mama mozerala nechápavo a potom sa ma vlastne pytala, či sme tak dohodnute, ze si koze brat, nevedela

cacianka
17. jún 2026
@yyydena

Nie všetci ľudia sú slušní a záleží na vás, ako nastavíte hranice a ochránite seba a svoju rodinu. ,,Akce - reakce."
Tu je prehľad konkrétnych krokov, ktoré vám pomôžu získať kontrolu nad situáciou: Zabezpečenie skrine: Vložte do detskej skrine alebo komody bezpečnostné zámky na nábytok a izbu zamykajte. Ak nemáte na izbe kľúč, zvážte výmenu kľučky na dverách za takú, ktorá sa dá uzamknúť. Vedenie zoznamu: Urobte si prehľadnú tabuľku alebo zoznam základnej výbavy. Keď bude oblečenie chýbať, budete mať presný dôkaz a argument pri konfrontácii. Otvorená komunikácia: Porozprávajte sa s partnerom. Je dôležité, aby ste sa zhodli a aby on osobne prehovoril so svojou matkou, stanovil pevné hranice a vysvetlil jej, že takéto správanie bez opýtania nie je v poriadku. Inovácia šatníka: Ak ide o drahšie kúsky, odkladajte ich na iné miesto, prípadne ich označte menovkou (napr. na štítok), aby bolo jasné, komu patria a že sa nevrátia.
Fyzické zabezpečenie oblečenia: Zámky na magnet: Kúpte magnetické zámky na skrinky (sú skryté zvnútra, otvoria sa len priložením magnetického kľúča).Visiaci zámok: Na klasické šatníkové skrine s úchytkami použite lankový zámok na bicykel alebo špeciálny zámok na dvojkrídlové dvere. Výmena kľučky: Vymeňte kľučku na detskej izbe za kľučku s integrovaným zámkom na kľúč alebo kód. Presun vecí: Sezónne a drahé oblečenie dočasne presuňte do vašej spálne, ktorú počas neprítomnosti zamknete.
Asertívny rozhovor so svokrou: Pri rozhovore neútočte, ale pomenujte fakty a stanovte jasné pravidlá. Rozhovor by mal ideálne viesť váš partner, prípadne vy obaja spoločne. Pomenovanie situácie: „Mama, všimli sme si, že z našej skrine mizne oblečenie pre malého a končí u tvojej dcéry.“ Vyjadrenie pocitu: „Nepáči sa nám, že berieš veci z našich skríň bez opýtania a v našej neprítomnosti. Narúša to našu dôveru.“ Stanovenie hranice: „Ak tvoja dcéra niečo potrebuje, rada jej pomôžem, ale výber vecí musíme prekonzultovať spolu. Zo skrine už nič bez môjho vedomia neber.“
Hranice treba vytýčiť a brániť, ináč hranice nemajú význam. Držím palce!!!

@yyydena tie zámky a klúče super typ

cacianka
17. jún 2026
@wlek

@sisi2212 Neviem či to už niekto písal, ale prečo ide s ním k vám zo škôlky? Neviete sa dohodnúť, že keď ho chce vyzdvihnúť a keď chce s ním byť,tak nech je to vonku alebo u nej. Keď ti tie veci miznú, tak by som ju do domu nepustila, keď je taká drzá.

@wlek písala som ja

cacianka
17. jún 2026
@simca06022011

Nikde som sa nedocitala, co na to manzel... prehliadla som? Ako sa stavia k tomu, ze kupuje synovi veci a niekto ich vynasa prec.. len tak..

@simca06022011 že veď sú to len veci...
Zmanipulovaný, že mamičku treba počúvať a neoponovať

cacianka
17. jún 2026
@anonym_e42e99

@anonym_e42e99 nechápeš ? Svokra odtaji a tvrdí že všetko doma prezrela a tie veci tam nemá.

aurora33
17. jún 2026
@sisi2212

@wlek ono teraz uz sa to da, ale ked bolo chladnejsie tak mala vyhovorku, ze vonku je zima a ze teda s nim bola u nas

@sisi2212 a ty máš akú vyhovorku na to, že sa roky rokuce neozves?

anonym_e5eae7
17. jún 2026
@sisi2212

@sisi2212 nepustila by som ju samu do domu. A dala zámok na skriňu, aby si nemusela byť v strehu, keď bude u vás. Ak bude treba malého prezliecť, prezlecies/prinesies veci ty. Ak pôjde malý k nej, veci čo mu zabališ si odfoť, posli fotku aj jej, aby vedela, čo treba vrátiť. Obmedzujúce, otravné, ale čo spravíš s debilom.

anonym_e42e99
17. jún 2026
@cacianka

@anonym_e42e99 nechápeš ? Svokra odtaji a tvrdí že všetko doma prezrela a tie veci tam nemá.

@cacianka veď môže povedať že ju videla tie veci brať alebo že malý bol u nej v tých veciach a nevrátili sa, zostali tam

simca06022011
17. jún 2026
@sisi2212

@cacianka tak moja mama mozerala nechápavo a potom sa ma vlastne pytala, či sme tak dohodnute, ze si koze brat, nevedela

@sisi2212 roky ti kradne veci a tvoja mama nevie? :DDD zena, naozaj si zvlastna, nehnevaj sa...

anonym_e42e99
17. jún 2026

Alebo nadrzovku keď budeš u nej tak tie veci hľadaj. Vieš že má mechy s detskými vecami. Prekutri a vaše veci si povyberaj a zober

wlek
17. jún 2026
@sisi2212

@sisi2212 a ona býva ďaleko? Resp. v inom meste ako vy, keď nejde k sebe domov s vnukom?

sisi2212
autor
17. jún 2026
@anonym_e42e99

Alebo nadrzovku keď budeš u nej tak tie veci hľadaj. Vieš že má mechy s detskými vecami. Prekutri a vaše veci si povyberaj a zober

@anonym_e42e99 tak ona tie mechy nema polozene len tak v izbe kde sme, ma ich v sklepe, na povale, v posteli, proste miesta kde ja bezne u nich ani nechodim, cize neni to take jednoduche, co sa dvihnem v obyvacke a pojdem do sklepa a tam zacnem vyberat mechy z ničoho nic?

sisi2212
autor
17. jún 2026
@wlek

@sisi2212 a ona býva ďaleko? Resp. v inom meste ako vy, keď nejde k sebe domov s vnukom?

@wlek Ano, je v inom meste

wlek
17. jún 2026
@sisi2212

@wlek Ano, je v inom meste

@sisi2212 Ak jej nedokážeš priamo povedať o probléme, resp. sa to stále opakuje, aj keď ju upozorníš na to oblečenie,tak ja by som jej povedala, že si neprajem, aby bola s malým sama u vás. A keď,tak jedine za tvojej prítomnosti, keď ťa manžel nevie podporiť. A do izby by som ju nepustila. A ak sa aj tak obávaš, že ti niečo zoberie, keď by si musela odbehnúť, je tu ďalšie riešenie, pred odchodom skontrolovať tašku. Myslím, že nabudúce si premyslí či príde alebo či niečo zoberie. Otázne je, na čo máš "gule". Ale riešení ti tu bolo ponúknutých dosť. Dokonca zamykanie si vlastných skríň, čo mi príde už fakt pritiahnuté za vlasy,aby som si vo vlastnom byte zamykala skriňu pred návštevou. Taká návšteva nemá potom čo robiť u vás. Ty sa musíš odhodlať to riešiť asertivne, samé sa to nevyrieši zrejme.

anonym_5e2d06
18. jún 2026
@mk22

@anonym_efa9b4 to som napisala ba 5. Strane a plus ďalších 5 strán o ničom..
Bud povie muz alebo oznámim ja, a nie zamykať veci, izbu skrinky..

@mk22 Autorka už zrejme svokre líže prdel, lebo sa odmlčala a nevie starej do tváre šplechnúť, čo si o nej myslí.

Strana
z11