Ako riešiť svokru, ktorá berie veci bez opýtania?
Ahojte, neviem, ako reagovat, mam svokru, ktora ma dve vnučata. Jedno nášho syna a druhe mladšie od dcery. Obi dve su chlapci. Kazdopadne som si vsimla, ze extremne sleduje, čo ma a nema syn oblečene. Moj syn je starsi. Ja zvyknem veci predavat na Vinted, aby som za predane kupila synovi zasa nove a rada mu kupim aj značkove. Svagrina je opatrna firma a kupuje v lacnejsich obchodoch, aj ked peniaze ma viac ako my. Kazdopadne svokra zvykne spravit, ze povie mojmu synovi, toto uz ti je male, to si beriem a zabali si to do tašky. Pride mi to realne ako kradnutie, neopyta sa, nezaujima ju, čo s tym chcem, svojvolne si to zoberie. Vsimla som si tiez, ze ked syn ide k nej a ma nabalene nejake veci, nevratia sa mi všetky. Tiez ked je nahodou u nas a ja nie som doma, tak mam pocit, ze mi zmiznu nejake veci vyslovene, ze si prezrie sama od seba jeho veci v skrini a ked sa jej zda, ze nieco uz mu je tesne tak si to zoberie. Minule mal syn v školke kratsie teplaky, ktore mu omylom manzel obliekol, mala som to uz odlozene bokom. Bola to značkova suprava, ktoru chcem predat a ona ho akurat mala brat zo skolky. Realne som mala nervy, ze kym pridem ja domov už to bude mat pobalene a tak som jej dopredu napisala, ze nech si to neberie, aj ked si vsimne, ze mu to je mensie, lebo s tym mam plany. Citila som sa normalne sama pred sebou trapne, ze ju musim upozornovat, aby mi nieco svojvolne nebrala, lebo sa inak neda. Je mi z nej zle a pride mi nechutna a drza a neviem, čo s tym. Ďakujem za rady ;)
@sisi2212 Ja ti neviem, absolútne zbytočná diskusia na 10 strán, prečítala som si 2....
Ide syn k nej? OK, nech ide oblečený v tom, čo má na sebe a hotovo, ty mu nebaľ nič navyše, keď sa zašpiní, tak nech má u svokry šaty, čo mu ona kúpi a prežlečie.
A doma? Veď keď sa zašpiní, nech sa idú prezliecť do izby, keď vyjdú nech hodia špinavé tričko do prádla a hotovo. To sa akože nedá všimnúť, že vychádza z izby svokra a má v ruke oblečenie? Alebo keď odchádza, kde ho má? Veď hádam nechodí s veľkými taškami aby to tam schovala?
Je to realne tazky manipulator, ktory manipuluje cely zivot prirodzene a automatick … aktualne sa snazim eliminovat kontakt, nepisat, odpovedat strucne, nevolat ju, ale ona jednoducho ide do takeho drzeho manipulativneho sposobu, je schopna ti napisat nozem prist pondelok, nie nemozete mame plany, ok tak mozem prist utorok, nie aj tam uz mame plany, ok tak mozem prist stredu a takto, jednoducho dostavat ta do situacii, aby si ty vyzerala ze mas problem a ona ta dobra a ty si sa citila trapne
@sisi2212 keď takto skúša, napíš jej termín Max 2 kedy vám vyhovuje aby prišla, akože ju pozývaš. Snaž sa v čase keď muž nie je doma, aby si mala prehľad iba o nej, aby ti muž nejako nechtiac neodputal pozornosť.
Trvaj na Tom, že ho z MŠ vybrať nemôže a ak áno, budú vonku- prechádzka, ihrisko, herňa. Malé jedlo a pitie nech mu prinesie, aby nemala zámienku ísť do vášho bytu.
Keď už pôjde, tak nech je to výhradne v tvojej prítomnosti.
Pošli ich vycikať, umyť sa,
@zuzanka.zuzu mama mi to povedala az potom, ja som u toho nebola priamo, az ked odisla
@sisi2212 prečo teda nezasiahla mama ? Pouc ju o tom čo sa u vás deje, tak nech je opatrná aj ona a úraduje tvrdo
@anonym_d025cf ja neviem ty bezne mavas v detskej izbe skrinu na zamok? Vies to su take rady alebo mas bezne cas pred navstevou stahovat polku skrine niekam? Akoze nepride mi toto az take realne, este mozno izbu ok, ale aj to by asi maleho manipulovala, ze aby silou mocou chcel ukazat nieco z tej izby, aby mi dala najavo, ze aky ma vyznam zamykat, ked on tam potom chce ist
@sisi2212 zmazalo mi kus textu, čo som ti napísala.
Sakra teba, postav sa za seba ! Sú dospelá, svojpravna, zodpovedna za seba, syna, svoju domácnosť aj za synove veci. Urob praktické aj psychycke opatrenia.
Svokra neprekroči prah vášho bytu bez tvojej prítomnosti. Zo škôlky ho brať nebude, len občas aj to zostanú vonku - prechádzka, ihrisko, herňa.
Volá že príde zajtra pozajtra? Nie, nevyhovuje nám to to a odpis termíny kedy áno, napr. raz za týždeň či 10 dní. Naj keď nie je doma muž, aby sa nestalo že náhodne stratíte pozornosť.
@anonym_d025cf ja neviem ty bezne mavas v detskej izbe skrinu na zamok? Vies to su take rady alebo mas bezne cas pred navstevou stahovat polku skrine niekam? Akoze nepride mi toto az take realne, este mozno izbu ok, ale aj to by asi maleho manipulovala, ze aby silou mocou chcel ukazat nieco z tej izby, aby mi dala najavo, ze aky ma vyznam zamykat, ked on tam potom chce ist
@sisi2212 kľudne ten zámok inštaluj, no a čo, alebo zamkni izbu. Vylož do škatule Max 3 tričká, 1 tepláky a naozaj sa viac x netreba prezliekať. Rázne zatrhni pokusy.
Tie veci si odfoť skôr ako vyložíš do obývačky a zamknes detskú izbu.
Takisto škatuľa s 5 hračkami, 1x hra, 2 knižky. Hotovo.
Pred odchodom kým sa lúčia skontroluj podla fotky, tie 3 - 5 ks zmaknes bleskovo..
A aby ste si nemysleli, zvyknem sa ozvat aj ked nieco zmizne, napriklad ze je u nej a nevrati sa nieco, napisem jej ze mal u nej aj toto a nedoniesol spat, s kludom mi napisala, že ona to nema, prezrela dom, nenasla nic take … takze je to naozaj niekedy mimo
@sisi2212 odfoť si tých pár kusov keď ide syn k nej. Alebo ho tam dlhšie nedávaj, alebo len občas. Fotku , ako zoznam čo si malý zobral, jej pošli na mesenger ) WhatsApp.
@stanislavao lenze ona ho chce vyzdvihnut, ona si to pyta a ziada a prosi muza ako chce syna vidiet a bla bla manipulacie, on jej povoli ho raz za tyzden vyzdvihnut
@sisi2212 ako píšem - nech zostanú vonku kým prídeš ty domov. Buď sa niekde schovajú keby pršalo, herňa, cukráreň, obchodný dom, alebo pre neho v ten deň nejde. Bašta
Ty si nevues otvoriť ústa a rázne vysvetliť ze sj neželas, aby ti chodila do skrin??
Sa jej bojíš?
Tk si nedovolila moja mama a uz vbc nie svokra.
Normálne do očí aj pred jej synom.
Kradnete mi malého oblečenie, ako si to dovoľujete?
To s týmto potrebuješ radiť???
@mk22 asi čaká, že tam príde úderka žien z MK a svokru zmláti jazykmi ja viem že veľa ľuďom, tým slušným je za ťažko vystupovať tvrdo, ale naozaj sa to treba naučiť a sám seba ťahať hore, aby sa vedel správať asertivne, zastať sa sám seba. Možno ju život naučí, až keď ju oplieska veľmi hnusne, že sa nedá byť stále len mäkkýš.
Nie všetci ľudia sú slušní a záleží na vás, ako nastavíte hranice a ochránite seba a svoju rodinu. ,,Akce - reakce."
Tu je prehľad konkrétnych krokov, ktoré vám pomôžu získať kontrolu nad situáciou: Zabezpečenie skrine: Vložte do detskej skrine alebo komody bezpečnostné zámky na nábytok a izbu zamykajte. Ak nemáte na izbe kľúč, zvážte výmenu kľučky na dverách za takú, ktorá sa dá uzamknúť. Vedenie zoznamu: Urobte si prehľadnú tabuľku alebo zoznam základnej výbavy. Keď bude oblečenie chýbať, budete mať presný dôkaz a argument pri konfrontácii. Otvorená komunikácia: Porozprávajte sa s partnerom. Je dôležité, aby ste sa zhodli a aby on osobne prehovoril so svojou matkou, stanovil pevné hranice a vysvetlil jej, že takéto správanie bez opýtania nie je v poriadku. Inovácia šatníka: Ak ide o drahšie kúsky, odkladajte ich na iné miesto, prípadne ich označte menovkou (napr. na štítok), aby bolo jasné, komu patria a že sa nevrátia.
Fyzické zabezpečenie oblečenia: Zámky na magnet: Kúpte magnetické zámky na skrinky (sú skryté zvnútra, otvoria sa len priložením magnetického kľúča).Visiaci zámok: Na klasické šatníkové skrine s úchytkami použite lankový zámok na bicykel alebo špeciálny zámok na dvojkrídlové dvere. Výmena kľučky: Vymeňte kľučku na detskej izbe za kľučku s integrovaným zámkom na kľúč alebo kód. Presun vecí: Sezónne a drahé oblečenie dočasne presuňte do vašej spálne, ktorú počas neprítomnosti zamknete.
Asertívny rozhovor so svokrou: Pri rozhovore neútočte, ale pomenujte fakty a stanovte jasné pravidlá. Rozhovor by mal ideálne viesť váš partner, prípadne vy obaja spoločne. Pomenovanie situácie: „Mama, všimli sme si, že z našej skrine mizne oblečenie pre malého a končí u tvojej dcéry.“ Vyjadrenie pocitu: „Nepáči sa nám, že berieš veci z našich skríň bez opýtania a v našej neprítomnosti. Narúša to našu dôveru.“ Stanovenie hranice: „Ak tvoja dcéra niečo potrebuje, rada jej pomôžem, ale výber vecí musíme prekonzultovať spolu. Zo skrine už nič bez môjho vedomia neber.“
Hranice treba vytýčiť a brániť, ináč hranice nemajú význam. Držím palce!!!
Nie všetci ľudia sú slušní a záleží na vás, ako nastavíte hranice a ochránite seba a svoju rodinu. ,,Akce - reakce."
Tu je prehľad konkrétnych krokov, ktoré vám pomôžu získať kontrolu nad situáciou: Zabezpečenie skrine: Vložte do detskej skrine alebo komody bezpečnostné zámky na nábytok a izbu zamykajte. Ak nemáte na izbe kľúč, zvážte výmenu kľučky na dverách za takú, ktorá sa dá uzamknúť. Vedenie zoznamu: Urobte si prehľadnú tabuľku alebo zoznam základnej výbavy. Keď bude oblečenie chýbať, budete mať presný dôkaz a argument pri konfrontácii. Otvorená komunikácia: Porozprávajte sa s partnerom. Je dôležité, aby ste sa zhodli a aby on osobne prehovoril so svojou matkou, stanovil pevné hranice a vysvetlil jej, že takéto správanie bez opýtania nie je v poriadku. Inovácia šatníka: Ak ide o drahšie kúsky, odkladajte ich na iné miesto, prípadne ich označte menovkou (napr. na štítok), aby bolo jasné, komu patria a že sa nevrátia.
Fyzické zabezpečenie oblečenia: Zámky na magnet: Kúpte magnetické zámky na skrinky (sú skryté zvnútra, otvoria sa len priložením magnetického kľúča).Visiaci zámok: Na klasické šatníkové skrine s úchytkami použite lankový zámok na bicykel alebo špeciálny zámok na dvojkrídlové dvere. Výmena kľučky: Vymeňte kľučku na detskej izbe za kľučku s integrovaným zámkom na kľúč alebo kód. Presun vecí: Sezónne a drahé oblečenie dočasne presuňte do vašej spálne, ktorú počas neprítomnosti zamknete.
Asertívny rozhovor so svokrou: Pri rozhovore neútočte, ale pomenujte fakty a stanovte jasné pravidlá. Rozhovor by mal ideálne viesť váš partner, prípadne vy obaja spoločne. Pomenovanie situácie: „Mama, všimli sme si, že z našej skrine mizne oblečenie pre malého a končí u tvojej dcéry.“ Vyjadrenie pocitu: „Nepáči sa nám, že berieš veci z našich skríň bez opýtania a v našej neprítomnosti. Narúša to našu dôveru.“ Stanovenie hranice: „Ak tvoja dcéra niečo potrebuje, rada jej pomôžem, ale výber vecí musíme prekonzultovať spolu. Zo skrine už nič bez môjho vedomia neber.“
Hranice treba vytýčiť a brániť, ináč hranice nemajú význam. Držím palce!!!
@yyydena no jasne. U seba bude zamykat. To umelá inteligencia poradila? Normálne niečo chýba, opýtať sa, trvať na odpovedi a vráteni veci. Viac to neurobí.
Boha, 10 strán a furt nič. Normálne poviem mužovi.
"Vlado, neprajem si, aby k nám tvoja matka chodila. Kradne veci nášmu malému, následne o tom klame a mne sa to hnusí. Buď jej to vysvetlíš ty, alebo to spravím ja." A z tohto neustúp. A svokre tiež povedz svoje a maj u zadku ako na to bude reagovať, preboha.
Zamykať skrine vo vlastnom dome? Čo je svokra nášlapná mína, že okolo nej stále stále tak tancuješ?
Keby mám takéto problémy so svokrou, muž by si to s ňou vyriešil. Však má ústa. A ty tiež. Veď nech k vám nechodí a hotovo, keď sa nevie správať.
Ak tento stav so svokrou trvá dlho a niekto si nevie nastaviť svoju hranicu, musí sa to naučiť, krok po kroku.
Boha, 10 strán a furt nič. Normálne poviem mužovi.
"Vlado, neprajem si, aby k nám tvoja matka chodila. Kradne veci nášmu malému, následne o tom klame a mne sa to hnusí. Buď jej to vysvetlíš ty, alebo to spravím ja." A z tohto neustúp. A svokre tiež povedz svoje a maj u zadku ako na to bude reagovať, preboha.
Zamykať skrine vo vlastnom dome? Čo je svokra nášlapná mína, že okolo nej stále stále tak tancuješ?
@anonym_efa9b4 to som napisala ba 5. Strane a plus ďalších 5 strán o ničom..
Bud povie muz alebo oznámim ja, a nie zamykať veci, izbu skrinky..
Má na výber, akú formu použije. Niektorí ľudia veria v dobro všetkých ľudí, preto potrebuje pochopiť, čo je už za čiarou. Zamykanie vlastných vecí vo svojom dome je extrém, musí pochopiť, že obmedzovať sa doma je nezmysel.
@sisi2212 ked vies popredu kedy pojde syn k nej, alebo kedy vyzdvihuje zo skolky, daj mu dake lacne veci bez obrazkov trebars zo sinsay a s fixkou na textil mu cez tricko napis velkym napisom jeho meno alebo inicialy, aj na teplaky. Aspon jej to stazis ked tie veci posuva tajne dakomu inemu....
Nikde som sa nedocitala, co na to manzel... prehliadla som? Ako sa stavia k tomu, ze kupuje synovi veci a niekto ich vynasa prec.. len tak..
Nikde som sa nedocitala, co na to manzel... prehliadla som? Ako sa stavia k tomu, ze kupuje synovi veci a niekto ich vynasa prec.. len tak..
@simca06022011 Niekde to spomínala, že to nerieši, vraj, že sú to len veci 🤷♀️
@simca06022011 manžel povedal, ze si to ma autorka vybaviť sama
@oskvarka ak si s tým uzrozumena tak je to ok. Ty nezakladas témy, ako zabrániť svokre aby nerobila to a to a dookola píšeš iba hlúpe výhovorky 🙂 ty ako mama mas v prvom rade zodpovednost za deti a ak si posrata sa ich zastať, postaviť sa za ne, nemáš si ich robit. Jednoduché. Ci keby svokra okráda, obťažuje, šikanuje alebo nadáva tvojmu dieťaťu tiez budes ticho lebo sa nepatrí otvárať usta?
@anonym_c2a99a no nie veď práve to že to chce ísť do tej asertivity aj keď to nebude top výkon aj keď to veľa ráz nebude mať efekt ale jednoducho presne ako vravíš musis sa naučiť nebáť sa ozvať. Slušne ale vecne a nie sa tváriť že nič a potom byť smutná.
@anonym_c2a99a oookeeej.. tak to by mala svokra zakaz vstupu a moze manzel oci robit :D
@simca06022011 Niekde to spomínala, že to nerieši, vraj, že sú to len veci 🤷♀️
@simca06022011
@earlgrey jemu to nevadí, z jeho pohľadu zostávajú veci v rodine, čiže ich posúva sestre, vlastne pomôže vlastnej sestre a asi jej to dopraje. Asi majú dosť peňazí, keď kupujú značkové handry pre škôlkara a nebaví ho zaoberať sa s takýmito hovadinami.
@anonym_c2a99a uzas :DDD asi je to u nich v rodine bezne.. svagrina, mama.. beru si veci veselo cudzie ako by sa nechumelilo :D

@anonym_c2a99a
Baby ale to je svokra ja mem.tiex psycho svokru (je aj psychiatrický pacient zial-a táto osoba tiež bude asi na zozname) je to babka a chodí k nám keď nie som doma žije sama a je rada s deťmi. Je to.rodina je to náročné ale takto si to môj muž nastavil chce jej vyjsť v ústrety aj ho chápem. Dáva na ňu pozor aby nám veci už nevyhadzovala. Ako ja nevravím že je to čistá zlodejina ale vravieť že pustas si do bytu zlodeja a posmievať sa... Veci nie sú len čierne a biele ..
@oskvarka ak si s tým uzrozumena tak je to ok. Ty nezakladas témy, ako zabrániť svokre aby nerobila to a to a dookola píšeš iba hlúpe výhovorky 🙂 ty ako mama mas v prvom rade zodpovednost za deti a ak si posrata sa ich zastať, postaviť sa za ne, nemáš si ich robit. Jednoduché. Ci keby svokra okráda, obťažuje, šikanuje alebo nadáva tvojmu dieťaťu tiez budes ticho lebo sa nepatrí otvárať usta?