icon

Ako riešiť svokru, ktorá chce obdarovať synovcov na oslave?

27. dec 2023

Ahojte, dopredu hovorím že mi nejde o hodnotu veci ale o princíp, dcéra má v sobotu oslavu 5 rokov, sú pozvaní starí rodičia a švagriná s rodinou. Darčeky pre dcéru som vyberala ja alebo teda ja a muž každý sa pýtal čo má kúpiť, žiadne drahé veci od mojich rodičov knihu a takú knihu omaľovánok čo chcela, od svokrovcov farbičky a stojan na farbičky a od švagriny výkresy, pečiatky je dosť kreatívna a nechcela som ju tesne po vianociach zahlcovat ďalšími darmi. Problém je že svokra chce u nás na oslave dať synovcom ich vianočné darčeky (bývajú ďaleko a prídu len na oslavu na sviatky doma neboli kvôli problémom čo mala švagriná) sú to elektricke autíčka, bojím sa aby dcéra nežiarlila, svokru sme prosili ja aj muž nech im to dá po oslave doma alebo pred nech ich pozve k nim ale nie u nás keď bude dcéra oslavovať. Jej odpoveď je len že ja mám môjmu dieťaťu vysvetliť že oni dostanú u nás darčeky od Ježiška a že ona dostala na Vianoce a aj teraz a chlapci len na Vianoce. No je mi blbé aby oni dostávali auta z ktorých sa budú tešiť a hneď skúšať keď ma dcéra oslavu a verím tomu že by bola sklamaná ak by sa celý tento pre ňu veľmi špeciálny deň točil okolo jej bratrancov. Ako reagovať na svokru? Je tvrdohlavá poznáme ju aj tak spravi po svojom. Čo urobiť ak tie autíčka donesie. Muž má v pláne nepustiť ju za bránu s nimi, rázne jej vysvetlil že u nás nech to nedáva ale ona si ide svoje že aspoň sa deti pohraju spolu na nich.

negymama
27. dec 2023

ked to tak vadi, tak ich skratka nepozyvajte. taketo nasilu vztahy.

petamich
27. dec 2023

no mne by sa to tiez nepacilo, ked raz ma moje dieta narodeniny a oslavu, tak to predsa ma byt o oslavencovi a nie rozdat darceky inym detom, potom polovica hosti pojde testovat elektricke auticka atd.

vsak nech ich hodia do kufra a daju ich chlapcom po oslave a idealne doma

a udivuje ma, ze sa niekto cuduje, ze matka chce, aby oslava jej dietata bola oslavou jej dietata, co presne je na tom zle?

ukulela
27. dec 2023

@negymama lenze tym padom chalani z oslavy odidu von a svokra (resp este niekto) s nimi .... a bude po oslave, mala si moze peciatkovat a starka sa bude bavit s ostatnymi vnucatami, smutne, ze si to starka neuvedomuje .... najma, ak dostala vysvetlene, ze mala sa na autickach neprebavi.

lujza123
27. dec 2023

Ja som za aby všetky deti na oslave dostali malý darček nielen oslávenec a ked som si tvoj prispevok prečítala hneď na napadlo ze co za kravinu riešiš…
Ale teraz ked čítam ze pôjde o veľké auta ktoré pôjdu skúšať na ulicu tak ta chapem, nie a nie a nie. Bolo by to vazne voči malej nefér.
Nech s tým počkajú až na koniec oslavy

roja01
27. dec 2023

Ano je pravda, ze oslava je dcery a toto bude trocha rusive. Vies ju vsak pripravit na tuto situaciu vopred a vek na pochopenie ma.
Je pekne, ze detom chceme iba to najlepsie, ak im vsak po cele detstvo budeme "dlazdit cestu ku stastiu" a malokedy sa stretnu s problemom, ktory musia vnutorne spracovat a vyrovnat sa s tym, ze nie vsetko je podla ich priania, tak ich nepripravime na uskalia dospelackeho zivota. Hovori sa tazko na cvicisku, lahko na bojisku a je to pravda. Najma tu na MK vidiet, kolko ludi je neschopnych riesit svoje zivotne problemy.

autor
27. dec 2023

@negymama áno bavia bežné sa spolu hrajú a nie nekreslia si, ide o nahanačky schovavačky a podobne
@ukulela nebavia, chceli sme jej to kúpiť aj to skúšala ale nepáči sa jej to nejako ju to neoslovilo, určite keď ich dostanú ich neodparkuju na dvore pôjdu sa voziť a všetci s nimi
@beata_k a aký? Poraď niečo

beata_k
Autor odpoveď zmazal
aliaray1
27. dec 2023

Z toho co si napisala mam pocit, ze je to jemne povedane prehnane.
Myslim tym vasa reakcia. 5 r narodeniny su specialny den, kedy sa maju vsetci tocit okolo vasej dcery? Ved sa nevydava. Dramatizujes a bolo by to komicke, keby to nebola pravda.

Ostatne baby hore maju pravdu.

autor
27. dec 2023

@negymama aké nasilu vzťahy? Doteraz sme normálne fungovali

negymama
27. dec 2023

@ukulela ale to je vsetko vec zlych vztahov, ze svokra uprednostnuje vnukov, aj drahymi darmi aj pozornostou. Bohuzial, aj keby ich posluchla a auta nedoniesla, tak neverim ze sa bude o to viac venovat vnucke.

autor
27. dec 2023

@aliaray1 a načo jej organizujem oslavu? Aby bola babka s druhými vnúčatami na ulici?

lia2022
27. dec 2023

Mne osobne by to tiež prekážalo. Ako niekto písal vyššie, keď si svokra nedá povedať a ide si stále svoje, normálne, slušne by som poprosila švagrinú, či by sa mohla dohodnúť so svokrou , že si najskôr preberú vianočné darčeky u nej doma a potom prídu k nám na oslavu. Už keď by som aj čas oslavy kôli tomu posunula na neskôr len nech je potom už kľud a je to podľa mojich a dcérkiných predstáv 🙏.

negymama
27. dec 2023

tak ked ste normalne fungovali, tak budete normalne fungovat s autami aj bez nich.

autor
27. dec 2023

@negymama takze môžem zrušiť celú oslavu vlastne nie. To sa môžme stretnúť aj u svokry ako v bežný deň.

hylary
27. dec 2023

Však nech im to dá po oslave.. a problém vyriešený

hellionka
27. dec 2023

Veď stačí nepozvať svokru a neprídu ani autíčka 🙈

autor
27. dec 2023

@hylary však to sme jej navrhovali ale ona nechce

petamich
27. dec 2023

to akoby som pozvala rodinu na svadbu a svokra by sa rozhodla, ze prave vtedy da manzelovej sestre nove auto, povedzme teslu, co este nevideli, tak svokra, manzelova sestra, jej manzel, x inych hosti by sli von to auto obdivovat, predvadzat, dat si zo dve testovacie jazdy - bolo by to v poriadku? no asi to nebola uplne najvhodnejsia chvila a dalo sa to spravit aj pred/po

a pokojne by ma mohol niekto na to vopred pripravovat 🙂 aj tak by som z toho nebola stastna

a je uplne jedno, ze sa neda porovnat svadba a oslava 5-rocneho dievcatka, je to male dievcatko, ktore ma narodeniny a snad je v poriadku, ze jej matka chce, aby to bolo o nej

negymama
27. dec 2023

myslim, ze to vidis prilis pesimisticky, je december, zima...kolko budu ti chlapci s autami? Staci sa dohodnut so svagrovcami, ked svokra je tupelo...ze auta preberu, vezmu do auta, ze si ich vyskusaju doma. Alebo neskor po prebehnuti hlavneho programu oslavy. Ved tie deti hadam riadia rodicia, nie svokra. Ja kebyze svojmu dietatu poviem, ze sme na oslave dietata XY nech sa s nim teraz hraje a necha dar od babky, tak ma respektuje a je to. a neriesim tym padom nejaku natvrdlu svokru.

ahyt
27. dec 2023

Velmi by me to nastvalo.Neslusnost.Ten den slavi dcerka a NIKDO jiny .Zakazala bych to a kdyby to tchyne neakeptovala, tak bych ji na oslavu nepustila.A jsem taky tchyne a dvojnasobna.

pettom19
27. dec 2023

Ja sa tiez zastanem autorky. Ked sa raz robi narodeninova oslava, pozornost sa predsa venuje oslavencovi, co je hadam normalne. Tiez som za to, aby sa dary pre chlapcov riesili mimo oslavy. Toto je narodeninova oslava a nie opozdene Vianoce. A neverim, ze svokra by nemala moznost odovzdat tie dary inokedy. Autorka, pokial si svokra ide svoje, skus to naozaj riesit cez svagrinu.

autor
27. dec 2023

@negymama tí chlapci vedia že ježiško donesie auta a tešia sa na ne takže neverím že keď ich uvidia budú čakať na ďalší deň, je december ale 10 stupňov vonku. Švagrine som písala hovorila že zavolá máme ale svokra je tvrdohlavá

anavianavi
27. dec 2023

mne to pripada, ze ty si si nieco naplanovala a niekto ti chce naburat tvoje plany. ak si dceru dobre vychovala ziarlit nebude, jedine ze by si ju k ziarlivosti podnecovala. naopak deti sa s darmi vedia zahrat spolu a neriesia kazdu sekundu koho to je. zivot nie je o tychto malichernostiach a pomoze ti ak si uvedomis, ze svet sa netoci podla teba ani v tvojej domacnosti. ludia sa spravaju ako chcu a kym nerobia nic zle, toleruj ich. pomozes len sama sebe.

negymama
27. dec 2023

@petamich ale ten priklad so svadbou, je akoby vylucenie zodpovednosti ostatnych obdarovanych osob. Ved tie mozu podakovat svokre a sami sa rozhodnut, ze sa budu nadalej venovat svadbe a neveste a auto vyskusat neskor po svadbe. Presne tak to moze prebehnut aj u autorky, deti podakuju za auta a ich rodicia /svagor a svagrina/ ako zuradni dospeli ludia rozhodnu, ze teraz je oslava dievcatka a ide sa oslavovat, a auta sa vyskusaju neskor.

zmrzlinka2021
27. dec 2023

@petamich nejde o svadbu ale oslavu narodenín. AV pohode sa do švagrinou môže dohodnúť, že deti nepôjdu sa hrať von s autíčkami. Aj tam má rodič veliť.

autor
27. dec 2023

@anavianavi nejde o žiarlivosť ale o to že sa jej nebudú venovať ale autám ktoré ju nezaujímaju a nebavia
@negymama vysvetli to 4 a 5 ročným deťom ktoré sa na to auto už nejakú dobu tešia

janinque
27. dec 2023

@lizatko1009 akoze my bezne na oslavach gratulujeme aj detom, ktore mali nejaky sviatok a neboli sme s nimi a v zivote by ma nenapadlo, ze niekto riesi, ze jeho dieta nie je na tri sekundy epicentrum vesmiru 🤦
Ach, som vdacna za moju rodinu, ze nikto nie je takyto prepnuty 👎🤷

deti95060810
27. dec 2023

mne príde že to autorka preháňa a strašne prežíva...

petamich
27. dec 2023

@negymama urcite ano 🙂 vsetci su uplne racionalne zmyslajuce osoby uvedomujuces si ne/vhodnost ist testovat nove auticka, hlavne tie deti, chlapci nie, auticka sa teraz neskusaju a oni si sadnu usmeju sa a povedia, dobre mami, dobre oci a svokra isto povie mate pravdu Zuzka a Jozko, deti nechodte teraz tie auticka skusat, ja ti neviem ale mne to znie absurdne, 80% deti sa oduje a oslava pokazena tak ci tak a minimalne moja svokra (a to ju mam uprimne rada), by nas zacala presviedcat, ci predsa len nemozu, pozri ake su smutne

na co toto? lebo jedna dospela zena nemoze dat auticka o den skor alebo neskor? a skratka nerespektuje prianie svojho syna a nevesty? ved uz sa predsa da riesit pricina a nie potom sanovat dosledok

hipuska
27. dec 2023

No, teda ja neviem akú pozornosť. Ci čakáš, že na oslave si babka ku nej sadne a budú si kresliť? Alebo bude tvoja dcéra stat uprostred izby a vsetkych zabávať nejakou piesnou? Teda, u nás je to tak, že deti rozbalia darček a už ich není. Dospelí ich vôbec nezaujímajú. Idu si po svojom, hrať sa do detskej s ostatnými deťmi

hederamonstera
27. dec 2023

@denkatn mne by to nevadilo