icon

Ako riešiť synove branie cudzích vecí?

1. okt 2025

Ahojte. Chcem sa spýtať, či toto občas niektoré riešite. Syn má 7,5r , druhak a v poslednej dobe si začal bravat cudzie veci bez dovolenia. Muzovi povie že nevie odkiaľ to ma, lebo sa ho boji, mne povie pravdu a keď mu vysvetlím, že je to krádež, tak začne plakať že ho to mrzí a že sa hanbí....
Naposledy tak vzal kamarátovi na návšteve jednu vec z bytu a všimla som si to až po týždni. Vzal si to, lebo sa mu to páčilo. Samozrejme hneď ako spolu budeme bude musiet vrátiť danú vec aj s ospravedlnením. Doma sa vždy spýta či si môže niečo vziať, doteraz nikdy takéto veci nerobil, ani si nemyslím že to robí úmyselne, aby kradol, ale štve ma to, bojím sa aby to neprepadlo do nejakého jeho ,, zvyku,, si brať veci len preto, že sa mu páčia. Spravil to doteraz asi 3 x, v relatívne krátkych intervaloch...ako k tomu pristupovať, aby sa mi nebál povedať a priznať sa s čímkoľvek a aby si uvedomil, že toto sa naozaj nesmie robiť? U muža vidím, že jemu proste nepovie, neprizná sa, lebo muz je veľmi direktivny, zákazy, príkazy a syn k mu skrátka nemá veľmi dôveru..touto cestou vidím že to zmysel nemá
Ďakujem za vaše názory

marsmykkok
1. okt 2025

Nemohlo sa stať že si od niekoho pýtal niečo na požičanie a nejako nevhodne mu to dieťa odpovedalo napríklad vysmiatím alebo tak a teraz mu nie je príjemné si pýtať a teda zvolil ľahšiu cestu? Ale teda cestu kde keby sa stalo hocičo ho to čo robí neospravedlňuje, ak sa bojím vypýtať, tak radšej vec nebudem mať. Tiež ako decko som mala problém si od niekoho niečo pýtať či nepožičia, ale nekradla som. Proste že ukradne ok nie je, ak mu je nepríjemné vypýtať si, nech je radšej bez tej veci, je to len vec. A ak jej prikladá taký význam že ju radšej ukradne len aby ju mal ok to nie je. Nie je moc materialisticky založený? Dostane vždy všetko čo chce?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
1. okt 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub tomuto nerozumiem, že ako to mám vyskúšať...on tam má na návšteve milión hračiek ktoré si nevezme, toto bola vec ktorá sa mu strašne páči a tak ju bohužiaľ vzal. Ale neberie všetko čo niekde vidí. Ako píšem, stalo sa to 3krat a vždy to bola vec, ktorú on má ako predmet hrozne rád. Ale ako zistiť či je motivovaný vnútorným nutkanim, to fakt netuším 🙂

anonym_3ddbd3
1. okt 2025

Robíš veľkú chybu, že to pred manželom tajíš. Je to váš spoločný syn a otec musí o tom vedieť a zakročiť. Pred tebou nemá žiadny rešpekt, riešte to spolu s manželom.

autor
1. okt 2025
@marsmykkok

Nemohlo sa stať že si od niekoho pýtal niečo na požičanie a nejako nevhodne mu to dieťa odpovedalo napríklad vysmiatím alebo tak a teraz mu nie je príjemné si pýtať a teda zvolil ľahšiu cestu? Ale teda cestu kde keby sa stalo hocičo ho to čo robí neospravedlňuje, ak sa bojím vypýtať, tak radšej vec nebudem mať. Tiež ako decko som mala problém si od niekoho niečo pýtať či nepožičia, ale nekradla som. Proste že ukradne ok nie je, ak mu je nepríjemné vypýtať si, nech je radšej bez tej veci, je to len vec. A ak jej prikladá taký význam že ju radšej ukradne len aby ju mal ok to nie je. Nie je moc materialisticky založený? Dostane vždy všetko čo chce?

@marsmykkok áno jasné že aj také sa stalo, veď nie vždy mu niekto hračku pozícia, to je za mňa normálne. A nie, doma rozhodne nemá všetko a nekupujem mu každú vec na ktorú si spomenie
Na darčeky máme Vianoce, narodky a meniny. Mimo toho iba výnimočne

autor
1. okt 2025
@anonym_3ddbd3

Robíš veľkú chybu, že to pred manželom tajíš. Je to váš spoločný syn a otec musí o tom vedieť a zakročiť. Pred tebou nemá žiadny rešpekt, riešte to spolu s manželom.

@anonym_3ddbd3 a ja kde píšem že to tajim? Čítať prosím s porozumením, píšem , ze syn sa mužovi boji priznať odkiaľ vzal tú vec, nie ze ja pred ním niečo tajim. Toto riešim otvorene pred mužom

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
1. okt 2025
@anonym_3ddbd3

@anonym_3ddbd3 a čo sa rešpektu týka, buď si istá, že ho predomnou má, to že si vezme cudziu vec od kamaráta, nemá s rešpektom k mame nič spoločné

autor
1. okt 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ďakujem za konštruktívnu odpoveď 🙂určite tak spraví a vráti, nech sa aj hanbí 🙂

anonym_3ddbd3
1. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_3ddbd3 a čo sa rešpektu týka, buď si istá, že ho predomnou má, to že si vezme cudziu vec od kamaráta, nemá s rešpektom k mame nič spoločné

@anonym_autor keď si ho na to upozornila a robí to ďalej, tak ťa nerešpektuje.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
anonym_7b3f36
1. okt 2025

ja by som sa opýtala odborníka. napr. psychologa.
možno aj na nete, nech ma neprekvapí diagn.

marsmykkok
1. okt 2025
@anonym_autor

@marsmykkok áno jasné že aj také sa stalo, veď nie vždy mu niekto hračku pozícia, to je za mňa normálne. A nie, doma rozhodne nemá všetko a nekupujem mu každú vec na ktorú si spomenie
Na darčeky máme Vianoce, narodky a meniny. Mimo toho iba výnimočne

@anonym_autor No asi je tak viac materialistický orientovaný, 7,5 roka zase nie je malé dieťa, nejaké morálne zásady by mal mať a asi aj má ak potom vravíš, že ho to mrzí a plače. Ale nejako pri tej situácii kedy ho vec zaujme idú tie morálne zásady bokom. Asi by som postupovala tak, že ak ho to bude mrzieť riešiť s ním, že prečo sa neovládne. Opýtať sa ho, že čo bolo pred tým ako tú vec zobral? Nevie nejako presmerovať svoju pozornosť na inú vec? A aj mu vysvetliť že aj tebe sa páči veľa veci iných, ale ak sa ti páči napríklad nová bunda kolegyne nezoberieš si ju. Lebo jej potom by bola zima ak by išla bez bundy domov. A aj ak nejakému dieťaťu zoberie, tiež ju hľadá a je smutné a tiež aj on by bol určite smutný ak by nejaká vec sa mu stratila. A zároveň načrtnúť aj to, že je to prirodzené že sa nám páči veľa vecí iných alebo v obchode, ale často je to len také prvotné nadšenie a neskôr človek zistí, že tú vec tak nechce. A keby ho ten pocit neprejde, vždy je možnosť si tú vec kúpiť. Proste nech vie že sa to nerobí, vysvetliť mu že sa treba nejako povzniesť nad to že sa mu niečo páči a presmerovať pozornosť inde a keby ho to neprejde a páči sa mu tá vec veľmi vždy má možnosť napríklad si ju želať na Vianoce alebo narodeniny a bude ju mať navždy a bude z tej veci mať len pocit radosti, nie ako ked ukradne že síce je rád že ju má, ale potom mu je to ľúto že to urobil Možno nech aj zdieľa s tebou ak je na tom mieste s tebou, že to a to sa mi páči, že ako napríklad ak povieme niekomu problém uľaví sa nám, aj jemu sa trocha uľaví ak niekomu povie že sa mu niečo páči a možno potom to nutkanie zobrať si to nebude tak silné.

anonym_552103
1. okt 2025
@anonym_autor

@mirokub tomuto nerozumiem, že ako to mám vyskúšať...on tam má na návšteve milión hračiek ktoré si nevezme, toto bola vec ktorá sa mu strašne páči a tak ju bohužiaľ vzal. Ale neberie všetko čo niekde vidí. Ako píšem, stalo sa to 3krat a vždy to bola vec, ktorú on má ako predmet hrozne rád. Ale ako zistiť či je motivovaný vnútorným nutkanim, to fakt netuším 🙂

@anonym_autor U nas riaditel skoly trpel kleptomaniou.Predavacky to o nim vedeli.Skus ho v tomto vypocut a preco to robi

negymama
1. okt 2025

ako dobre...kleptomania? materializmus?
Mne skor pripada, ze je to dosledok muzovej direktivnej prisnej vychove.
Dieta je v napati, zakazy prikazy , tresty ho drzia v strachu.
a dieta sa snazi niekde sa uvolnit, kvazi si urobit radost.
tak ako dospeli napr. casto zajedaju stres sladkym, alebo niekto ma potrebu fajcit, nakupovat, nedajboze aj horsie veci ako alkohol, gambling a pod.
Mnohe tieto veci prvotne sluzia na uvolnenie stresu a napatia.

u syna moze byt ta odmena cez to , ze vezme vec co sa mu paci, Mozno ho uvolni ten adrenalin, ked to vezme, mozno ta radost zo ziskanej veci.doma si ju pozera, tesi sa.

skuste psychologa, vypatrat pricinu, Nerobila by som hned zavery o kleptomanii, ...dokonca i tieto poruchy mozu mat v niecom koren, to nevznika zo vzduchu, len tak.

niky1234
1. okt 2025

Ja som ukradla v cca jeho veku susede saty na barbie.. tak strasne som ich chcela ze proste som to ukradla. Prevazilo to ze ich musim mat nad tym ci je to spravne. Samozrejme potom ma to mrzelo ale tak som sa hanbila ze som sa nieky nepriznala. Ja si myslim ze deti skusaju… dohovorila by som vec vratila s ospravedlnenim nech sa pohanbi trosku a uvidis ci to este niekedy zopakuje. Ak ano uz by som to riesila s otcom a mozno teda aj odbornikom😊

negymama
1. okt 2025

napr u dcery na zakladke jedno dievca kradlo detom, veci ci peniaze.
Bola zo zamoznej rodiny, vzdy pekne oblecena, drahe veci, skolske potreby, dovolenky...
ale mali doma velmi prisny rezim, drzali deti velmi nakratko, okrem ineho aj v stravovani, matka bola az extrem, ano je chvalyhodne ze viedla k zdravej strave. ale deti ani gram cukru, nikdy ani drobna sladkost, ani torta na oslave, ani keksik na skolsky vylet, nic. casto bola v skole aj hladna, v boxe len rukola a zrnity chleba. Ziaden extrem nie je dobry. Oni este aj dychat na mamu museli pred skolou, ci nezjedli cokoladu OMG
u dievciny to bolo mozno forma rebelstva, snaha sa uvolnit z pravidiel, tie ukradnute veci ani nepotrebovala.

anonym_89fbab
1. okt 2025

@anonym_autor Pamätám si z detstva jednu vec Bola som tak nejak vo veku tvojho syna, neviem presne koľko som mala, ale mala. Úplne od mala sa mi páčili pekné veci, oblečenie, mamine šaty šminky.A tým, že mama nemala dokopy nic tak som strašne túžila po kamarátkynych maľovačkách.Mala rôzne rúže,laky na nechty, tiene,trblietky proste za sáčok.Kopec vecí im.posielali z Ameriky.
Tak som jej jeden lak ukradla. Veľmi toho mali veľa a ani si to nevšimla .Ja som prišla domov a,strašne som sa začala báť, že ma videl Ježiško a,že sa to dozvedia všetci. Celu noc som nemohla spať, bála sim3sa polícii aj prísneho otca. Celu noc som plakala od výčitiek a druhý deň utekala ku kamarátke a lak vrátila .Nepamätám viac, ale ten strach,že som zlodej a že pôjdem do basy si pamätám dodnes. A to sa so mnou vlečie celý život ..Vždy sa rozvieti kontrolka hoc si len jablko zdvihnúť s cudzej záhrady.

pipistrel13
2. okt 2025
@anonym_3ddbd3

@anonym_autor keď si ho na to upozornila a robí to ďalej, tak ťa nerešpektuje.

@anonym_3ddbd3 to vobec nemusi byt pravda,je tam tolko okolnosti,ze sa to neda takto jednoznacne povedat...

sense
2. okt 2025

Možno treba byť aj trochu direktivny, keďže len dohovor nepomáha. Aký následok mal okrem dohovoru tento jeho počin? Mozno by nebolo zle navštíviť psychológa a zistiť príčinu prečo to robi. Hlavne keď je to opakovane

anonym_219d3f
2. okt 2025

a co urobis ty ked sa ti prizna ? zoberies ho k tym ktorych okradol a musi sa ospravedlnit a vratit to?
lebo tonby si mala uz ma dost rokov na to aby vedel ze kradnut je nespravne
ziadne ze po tyzdni hned ist a hned vratit volat atd neodkladat to
chybu robis ty lebo on viod ze mu to prechadza

chces aby ho nikam nevolali a deti o nom hovorili ze je zlodej a nechceli sa s nim hrat?

autor
2. okt 2025
@anonym_219d3f

a co urobis ty ked sa ti prizna ? zoberies ho k tym ktorych okradol a musi sa ospravedlnit a vratit to?

chces aby ho nikam nevolali a deti o nom hovorili ze je zlodej a nechceli sa s nim hrat?

@anonym_219d3f no keďže oni bývajú cez tri mestá od nás tak to vráti keď príde víkend a môžme tam ísť ale ďakujem za radu. Samozrejme že to vráti aj sa ospravedlní, s tým počíta aj syn

autor
2. okt 2025
@sense

Možno treba byť aj trochu direktivny, keďže len dohovor nepomáha. Aký následok mal okrem dohovoru tento jeho počin? Mozno by nebolo zle navštíviť psychológa a zistiť príčinu prečo to robi. Hlavne keď je to opakovane

@sense taký že má zákaz telky, žiadne nové veci sa nekúpia a zákaz kamarátov na návštevách na určitú dobu. Čo som ho mala zbiť? On mi potom povedal že si to dal do vačku a zabudol to pri odchode vytiahnuť, čo vzhľadom na chaoticky odchod od nich keďze decká tam robili poriadny curbes aj verím, ale na veci to samozrejme nemení nič

autor
2. okt 2025
@anonym_219d3f

@anonym_219d3f vlastne sa trochu zamýšľam keď čítam Tvoju reakciu že ako mu to prešlo? Tú vec som mu okamžite zabavila aby sa s ňou nemohol hrať, v izbe si musel urobiť generálny poriadok, nesmie na telku, nesmie si zavolať žiadneho kamaráta k sebe na návštevu ani on k nikomu a danú vec vráti osobne keď nám to dovolí situácia,keďže nebývame blízko od nich. Takže ako mu to prešlo?

anonym_f82c98
2. okt 2025

Nie ziadne tresty !!!! Neni to normalne spravanie , takze smer psycholog a patrat po pricine .nieco robite zle vo vychove …..

anonym_219d3f
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_219d3f vlastne sa trochu zamýšľam keď čítam Tvoju reakciu že ako mu to prešlo? Tú vec som mu okamžite zabavila aby sa s ňou nemohol hrať, v izbe si musel urobiť generálny poriadok, nesmie na telku, nesmie si zavolať žiadneho kamaráta k sebe na návštevu ani on k nikomu a danú vec vráti osobne keď nám to dovolí situácia,keďže nebývame blízko od nich. Takže ako mu to prešlo?

@anonym_autor urcite si ho nemala byt ale zasa si uvedom ze to uz je treti krat v kratkom slede
vacsinou pomaha ked musi ist s tebou sa dotycnym ospravedlnit a vratit to
urobili ste to aspon pri jednej z tych kradezi?

za mna to ze munobmedzujes kontakt a kamaratmi neni ok vychovnejsie by bolo keby musel nieco co ma rad venovat niekomu chudobnemu na charitu a pod

vilma7
2. okt 2025

Tvoj syn je dosť veľký na to aby pochopil ze sa to nemá robiť. Moja dcéra to urobila 1 v škôlke a raz u kamarátky tak som jej dohovorila a vysvetlila aj z opačnej strany že jej by sa tiež nepáčilo keby k nej prídu kamarátky a berú jej veci. Pochopila a už to neurobila. A to mala 5 rokov.

sense
2. okt 2025
@anonym_autor

@sense taký že má zákaz telky, žiadne nové veci sa nekúpia a zákaz kamarátov na návštevách na určitú dobu. Čo som ho mala zbiť? On mi potom povedal že si to dal do vačku a zabudol to pri odchode vytiahnuť, čo vzhľadom na chaoticky odchod od nich keďze decká tam robili poriadny curbes aj verím, ale na veci to samozrejme nemení nič

@anonym_autor to som predsa nenapísala, že ho máš zbiť, som sa len spýtala , nemusíš byť hneď vzťahovacna. Napr moja dcéra tiež niekdy nechcela povedať otcovi,alebo mi povedala ale nehovor otcovi. Tak som jej povedala ak sa stalo niečo prvýkrát, dobre otcovi nepoviem, (nežijeme spolu), ale ak sa to stane ešte raz tak mu to poviem resp povie mu to ona a viac sa veci ktoré nemala neopakovali, lebo vedela že ja keď niečo poviem slovo dodržím. Zákaz telky by bol pre ňu nič keďže telku nepozera
Lebo napr keby toto urobí moja dcéra, tak sa bude musieť otcovi priznať, dieťaťu hračku vrátiť ospravedlniť sa , nevraviac žeby ostala bez obľúbenej veci. Aby vedela ako sa cíti asi druhý keď mu vezmú čo má rad

vrabcek15
2. okt 2025

Ja neviem asi ma tu ukamenujte,ale zákaz telky(no dajme tomu,že ok), nakupovanie vecí a hlavne zákaz kamarátov mi príde už celkom dosť.. jasné, že sa to nemá, vysvetlím to dieťaťu, zoberiem dieťa za ruku spolu sa ospravedlníme (ja rodičom, dieťa dieťaťu)a fungujeme ďalej.. možno sa mu to fakt len páčilo a chcel si to požičať, keď si spomeniem koľko krát sme mi prišli domov s nejakou požicanou hračkou (a od nás tiež), jasné boli mladšie asi trojročné,vysvetlili sme, že sa hračky neberú,ale ak nám Janko a Marienka požičajú hračku môžme si ju na pár dní požičať... a dodnes to tak majú,že si z času na čas niečo požičajú (najnovšie moje svetre 😂🙈)