Ako riešiť úspory a výdavky v manželstve?
Ahojte.
chcem sa spýtať,aký mate nato pohľad vy,pretože ja si prídem,že už mi šibe.
Manžel bol otcovi pomôcť paŕ dní na fuŠke,s tým,že mi povedal,neboj,prinesiem zato peniaze.brala som to tažko,nakoĺko pracuje na zmeny a táto fuška znamenala,že veľakrát prišiel večer.Včera mi oznámil,že peniaze si od otca asi nezoberie,že veď oni sú dochodci a potrebujú (pritom otec chodí eŠte po robotách k dôchodku a ide si myslim tak o 1000-2000€).
Do toho sme včera pre jeho rodičov niečo kupovali v hodnote asi 100€ a hovorí,že zlato,čo by si povedala,keby si nezoberiem zato peniaze?ja som už vybuchla a povedala,že ja nemám s tým problém ale to je každú chvíľu niečo ...(pred dvomi mesiacmi to bolo 200€,predtým to bolo tiež,predtým mi povedal ,že prispeje mame na jednu vec,nakoniec to zaplatil celé a to tiež nebola malá čiastkacca 350€).Včera mu oco napise,ze chce zateplovat a moj muz mu odpise,ze teraz stiskame peniaze,ze neprispeje,tak oco mu napise,ved o rok?je to normalne??chcela som ist na dovolenku,to bolo,že veď setrime (pritom jeho rodičia chodia k moru 2x do roka),chcem novy kocik,lebo budeme mat babo ,to tiez,ze ved zlato setrime,na vianocny darcek mi povie,ze zlato,nekupime si radsej potom nieco,co budeme potrebovat?ja nestojim o ten darcek ale cely vikend zhaname darceky pre rrodinu a ja som kde?nejde o ten darcek ale o ten princip.
je toto normalne?povedzte mi,lebo ja si pridem uz divna,ze nedoprajem.
ale to nejde o to,ja sa snazim neminat na zbytocnostiach a potom takto davame peniaze prec??
@bielasovicka pokračovanie takéhoto pokusu by bolo, keby mama tie e nepoužila, alebo iba malú časť a ostatné pre autorku pekne odkladala, a potom tú kôpku môžu ukázať pánovi manželovi, že koľko on zadotoval rodičov a ešte aj súrodenci pridali 3x toľko. Veď tí svokrovci si žijú ako prasce v žite... Som za pomoc, v chorobe, núdzi, strate zamestnania a podobne, ale nie dotovať vitálnych ľudí, ktorí vládzu makať na veľkých zákazkách.
Potom že odkiaľ majú na výlety, veľké dovolenky a ešte pýtajú na zateplenie.
Aj keď si mladá rodinka neodtŕha od huby, ale takto darovať za rok tisíce €, je nonsens. Bolo by aj na 2 rifle, niekoľko pekných tehotenských šiat, veľa iných potrebných vecí do mladej domácnosti, pre bábätko aj na nový kočík, a aj na tie výlety, dovolenky, aj by ušetrili. (cca 3 000 € išlo na svokrovcov, tak keby ich rozdelili na 3/3, bolo by to inak vidieť).
@prosimpekne Určite to nie je v poriadku. Už len to že si svokor dovolí ísť 2 krát do roka k moru. Takže sa majú fajn. Výpomoc nepotrebujú. Určite si všetko zapisuj a potom ho konfrontuj.
@prosimpekne
@prosimpekne skús si spomenúť, koľko € takto posunul rodičom za cca rok, nemyslím nejaké drobné nákupy, ale tie suma nad 50e. aj to do zoznamu napíš, čo zarobil na fuške a nedoniesol (aj ked včera doniesol) a vedľa napíš zoznam s cenami, čo potrebujete kúpiť. či už 2 rifle pre teba, tehotenské šaty, veci pre bábätko a veci do domácnosti, tiež cca na rok dopredu. či mu to dopne.
a kľudne urob tabuľku, koľko má príjem a výdaj tvoja mama, a druhú jeho rodičia. nech sa mu sakra otvoria oči, že ako si tvoja mama musí škudliť z rozpočtom, že nemá možnosť si privyrobiť ani pár desiatok €, ale svokrovci si chodia na dosť drahé dovolenky, výlety , pričom majú veľmi pekné príjmy a ešte si svokor zarobí na fuškách tisíce €. Veru sakra rozdiel, a ešte ich vy máte dotovať ?!
Kľudne mu daj prečítať túto diskusiu ....
@prosimpekne ešte mi napadlo. Skús mu dať zrkadlo. To čo on robí rob aj ty. Či sa mu to bude páčiť.
@buba183 vies co,ja ani nemusim zapisovat.ja mam velmi dobru pamat na taketo veci.len uz ma zacinaju hryzt moje myslienky,preto som dievcata napisala sem,ci je to oki,ako to vnimam,pretoze uplne normalne mi to neprislo.
@buba183 ja som mu to povedala,ze co by povedal nato,keby robim to iste?ze pred 2 mesiacmi som kupila mame nieco za 200€ a teraz za 100€.
povedal,ze jemu to nevadi,ze nech kupim.ale ci by to naozaj tak bolo?to by som videla,keby som to urobila tak 5-6x.
my sme sa ako surodenci skladali mame na kosacku nejak po 200€ ,to bolo raz taka vacsia suma.a mala som z toho vycitky,aby sa manzel na mna nepozeral,ze co to mame platim.pre nho to je normalne.uvidime,co bude dalej
@prosimpekne tak ale oni peniaze predpokladám nepýtaju, možno im syna víkend ani nepovie, že aká je vaša situácia a myslia si, že ma z čoho rozdávať. Vykomunikuj si to s mužom, on je hlavny vinník tejto situácie
@prosimpekne dobre robíš že to riešiš teraz keď bufete mať aj dieťa bude to horšie..
@prosimpekne práve preto sprav to nie rozpravaj.
@prosimpekne s tým zapisovaním máme pravdu, lebo ked to povieš z hlavy je to síce ok, ale chlap to takto nevníma, ale napísané a vidí to na vlastné oči, je veru iný dopad. ver mi, ja som podobne musela môjmu takto rátať , dokonca raz si zapisoval on sám a len ústa otváral že čo mu vyšlo.
@nelka93 u nich to tak funguje..neviem,či pýtaju,to asi nie.len on to berie tak automaticky asi.dcera im teraz zaplatila prerabku nejakej casti.kazdy nieco zaplati,co je treba.
@nelka93 v pohodke,ja som to pochopila 😅
@buba183 mas pravdu.nie reci ale skutky.myslis,ze takto sa mam zachovat po vyse roku manzelstva?
@cacianka myslis?a nebude to brat ako podraz odo mna,ze mu vsetko zapisujem?
@prosimpekne a od neho to není podraz co robí?
@bielasovicka istým spôsobom je 😨
@prosimpekne prečo by to mal byť podraz od teba ?! to skor je to podraz od neho, lebo vaše spoločné peniaze, a nie je to pár drobných, rozdáva bez tvojho vedomia /súhlasu/ , bez spoločnej dohody.
ty pôjdeš zajtra do obchodu a kúpiš len tak niečo za 500e ? bez poradenia s ním, bez komunikácie, lebo si sa len tak náhle rozhodla ? ani neoplieskaš 1200 e za týždeň, lebo si si bola nakúpiť rifle, tričká, mrte bielizne, 10x tehotenské šaty, trojo čižiem, a 5 kabeliek. mám dojem že mužovi hovoríš, napr. ideš objednať postieľku, matrac, prebaľovací pult, možno monitor dychu, nič mu netajíš, komunikuješ s ním o tom, aj o kočíku,, tak sakra prečo on rozdáva € len tak ako kotúč wc papiera ?
ty ani svoje mame nedáš 200€ len tak, ani jej v takej sume nekúpiš niečo 3x do roka, čiže za 600, len tak "lebo mama je dôchodkyňa a potrebuje". nezaplatíš jej 5 šekkov, bez toho že by si o tom s mužom hovorila.
kľudne si pozapisuj aj iné výdavky, čo ste si vy kúpili niečo trochu väčšie, nemyslím bloček z potravín. ale niekedy aj to, keby si napr. objednala donášku nejakého veľkého ťažkého nákupu... naozaj to nikto nemôže brať ako podraz. jeden z vás by aj tak mal trochu viac robiť nejakú evidenciu príjmov a výdavkov, aspoň základný prehľad aby ste mali. nielen v hlave, ale aj poznačené, odložené bločky, faktúry, dodacie listy čo ste kúpili, investovali. teraz si pametáš, ale o 5 rokov pozabudneš a upss, zalistuješ v šanóne, zošite a pozrieš.
odo dňa sobášu, sú vaše príjmy a výdavky spoločné, či ty zarobiš 500 a on 2500, je fuk, obaja máte hospodáriť spoločne, a výdavkoch sa dohodnúť. nie že on sa rozhodol...
netvrdím že to musí každému vyhovovať, že to nemôžu mať inak, ale hovorí o tom aj zákon o rodine a všetkpo čo spoločne nadobudnete, patrí do BSM. aj € z fušky...
Preco nemas svoj ucet? Odkkadaj si tam rovnake sumy ake on dava rodicom.
Dochodci maju hypoteku? To si ziju velmi dobre ak im banka dala.
A tie fusky tu uz nerozoberaj. Netusis kto ta tu spozna.
Sbokor zarobi nezdanenych kolko? 3-4.000 a deti samu skladaju na kosacku🙈
Ja by som povedala dosť a buď opytas z fusky peniaze ty od otca alebo to spravím ja. Jednoducho toto je veľmi zle nastavené. Treba nastaviť hranice. Rodičom darčeky do istej sumy a koniec, ktorú si stanovište. Vy budete mať malé dieťa....to oni by sa mali predháňať v darcekoch pre vás a nie naopak.
Ako si manžela vychovas , tak ho budeš mať.
Čo píšeš, oni vašu finančnú pomoc nepotrebujú. Toto je zneužívanie. Každý nech sa prikrývka takou perinou, na akú má. Toto sú už poriadne pálky.
Ja som myslela na začiatku písania, že tvoj muž je úspešný podnikateľ , keď takto púšťa peniaze rodičom.A to je čo za drzosť, že dôchodcov 2x do roka k moru a peniaze berú od mladých? ...toto treba stopnúť.
muž nevidi na tom nič zle, ale načo tebe hovori, že maš mať stary kočik, stare šaty, a žiadnu dovolenku - s tymto by som ho konfrontovala, že on na tebe šetri na ukor rodičov a čo ma dorazilo, že svokor sa spyta, kedy zafinancuje zateplenie domu? však to neni mala položka...ešte 10 rokov budeš v starych šatach , bez kočika a dovolenky sa ponevierať, potom zas zahradne jazierko treba spravit, pokosit, nasadiť nove lavičky, fasadu vymalovat a na prvu dovolenku pôjdeš v 60ke, ked tvoja dcera bude mať štátnice
Ked sa muž spyta, čo ti vadi, tak to, že šetrí na tebe, to je jasná odpoveď
@prosimpekne po roku a už ťa nerešpektuje co vravíš. Koho má na prvom mieste? Zatepľovať prečo ma prispieť tvoj muž. Ty si ukratena o jeho čas s tebou,aby ri pomohol podporil a oni si chodia na dovolenku čo ušetria v com im pomahate .Moja svokrovci majú najmenší dôchodok a ušetria s neho aby dali vnúčatá m alebo aj na prerabku.
No moja, dobre si urobila a nemaj čierne svedomie....že si ako gestapak. Hranice sa musia stanoviť a držať si ich...je to pre dobro vzťahu! Ešte budeš gestapakom pri výchove dieťaťa 😆. Pri výchove je dolezita láska ale aj určiť hranice a držať ich. Byť dôsledný aj keď to niekedy vyzerá, že mama je gestapacka.
Aj ja mám niekedy pocit, či sa to nedalo makksie .
V tejto situácii na vine nie si ty, ale manžel lebo vedome posúval hranice! Treba si uvedomiť pravdu.
Bude to robiť stále a Ty to nezmeníš ,má na prvom mieste rodičov.Vitaj v mojom svete a rodičia sú hrdí ,ako im pomáha a majú dobrého syna a čím budú starší bude to horšie.
@prosimpekne využívajú ho lebo vedia že stále dá peniaze
@cacianka vies ako to vela krat urobil?ze kupim to a to rodicom,ved oni mi peniaze daju.No lenze vo viacerych pripadoch to tak nebolo.On mi potom nepovie,ze nakoniec si peniaze od nich nezoberie.a to ma natom vytaca.Ze mi povie kupi nieco a oni mu to zaplatia ale to,ze mu to nezaplatia mi uz nepovie.a tak sa to stalo viac krat.
no a ktym peniazom,co mu ma dat svokor mi povedal,ked bol nasraty,ze bol to jeho volny cas ale to,ze ja som bola sama a cakala ho do vecera,to nevidi...ja ho tu nechcem vykreslovat nejako hrozne,on je dobracisko ale toto su veci,ktore ma hnevaju.
@prosimpekne musíš jemu povedať... Že má iný meter pri rodičoch a iný pri tebe... Že na tebe šetrí, na rodičoch rozhadzuje priehršťami 🤷. My tu s tým nič nenarobíme, keď on to nechce vidieť, že zatiahnuť mamke 350e len tak a potom nedopriať manželke darček na Vianoce nie je ok... (Teda neviem o akú hodnotu darčeka išlo, my si dávame relatívne maličkosti, keď vidím, aké sumy u vás lietajú).
@mantilka ze,ja si tiez myslim,ze to treba stopnut.takto to dalej nejde.ja nehovorim,ze je to casto a pravidelne.ale par krat do roka sa to stane.a jeho argument,ze ved a chyba nam to??ide ma roztrhnut vtedy.ja neviem,ci to robia so mnou aj tie tehotenske hormony ale proste vadi mi to.

@samik88 ja si tiež myslím,že takto to berie väčšina ľudí,že kupi svojim deťom.
Môj manžel stále hovorí,že sú to dochodcu,treba im pomáhať.ale sú to dôchodca,ktorí majú dôchodok a ešte svokor chodí na fuška a tam dobre zarobi.doporaju si 2x dovolenku pri mori a nie lacnú a plus víkendový občas.nemusia si odtrhat od huby.ja nie som sviňa,som zato,aby sa im občas urobil nejaký nákup pre potešenie ale toto??my sme si navýšil hypotéku,že si kúpime investičný byť lenže osud to zariadil tak,ze sme muemseli siahnuť do tých peňazí,pretože umele oplodnenie nám nevychádzalo a museli sme ho opakovať.a do toho toto?ja si myslím,že som celkom dobrák.ale co je veľa,to je veľa....
Hovorím,to skôr moja mama by potrebovala,sama vsetko ťahá z dôchodku a jej je blbé si od nás brat,že potrebujeme.
Takže rodiča bude cez 500€?si ma potešila,ja som myslela,že nejakých 300€.
Je mi tak čudne, na jednej strane som rada,že tie peniaze nám dali a na druhej strane sa bojím,čo ešte príde.
Muz robí na zmeny,takže sa veľakrát vidíme tak,ze si podávame kľučku a on ešte sľúbil otcovi,že keď bude potrebovať,bude s nim na fuška chodiť.ale to,že budeme mať rodinu a ja budem potrebovať pomôcť,to sa nevidí.
Ja môjho manžela strašne ľúbim ale začína mi vadiť,ze chce pomáhať všade a ide to na úkor nas