icon

Ako riešiť úspory a výdavky v manželstve?

prosimpekne
16. dec 2024

Ahojte.
chcem sa spýtať,aký mate nato pohľad vy,pretože ja si prídem,že už mi šibe.
Manžel bol otcovi pomôcť paŕ dní na fuŠke,s tým,že mi povedal,neboj,prinesiem zato peniaze.brala som to tažko,nakoĺko pracuje na zmeny a táto fuška znamenala,že veľakrát prišiel večer.Včera mi oznámil,že peniaze si od otca asi nezoberie,že veď oni sú dochodci a potrebujú (pritom otec chodí eŠte po robotách k dôchodku a ide si myslim tak o 1000-2000€).
Do toho sme včera pre jeho rodičov niečo kupovali v hodnote asi 100€ a hovorí,že zlato,čo by si povedala,keby si nezoberiem zato peniaze?ja som už vybuchla a povedala,že ja nemám s tým problém ale to je každú chvíľu niečo ...(pred dvomi mesiacmi to bolo 200€,predtým to bolo tiež,predtým mi povedal ,že prispeje mame na jednu vec,nakoniec to zaplatil celé a to tiež nebola malá čiastkacca 350€).Včera mu oco napise,ze chce zateplovat a moj muz mu odpise,ze teraz stiskame peniaze,ze neprispeje,tak oco mu napise,ved o rok?je to normalne??chcela som ist na dovolenku,to bolo,že veď setrime (pritom jeho rodičia chodia k moru 2x do roka),chcem novy kocik,lebo budeme mat babo ,to tiez,ze ved zlato setrime,na vianocny darcek mi povie,ze zlato,nekupime si radsej potom nieco,co budeme potrebovat?ja nestojim o ten darcek ale cely vikend zhaname darceky pre rrodinu a ja som kde?nejde o ten darcek ale o ten princip.
je toto normalne?povedzte mi,lebo ja si pridem uz divna,ze nedoprajem.
ale to nejde o to,ja sa snazim neminat na zbytocnostiach a potom takto davame peniaze prec??

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@karolinakr ano,lebo na kocik mi povie,ze ved nemusi byt novy,poziciame si.ale ja ho proste chcem,je to nase prve dieta a chcem mat pekny novy kocik.a dovolenku?ja viem,ze sme vela penazi dali prec kvoli IVF ale ked si povieme,ze setrime,tak setrime a nie potom toto.ja som mu povedala,ze na mne setri a ja pritom nie som narocna a on mi nato povedal,ze vsetko co robi,robi pre mna a pre nas.naozaj??

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@mantilka vies vela veci si myslim,ze by mali byt automaticke ale ono to tak nie je.takze gestapakom budem uz cele roky?😂

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@alkapoiuy aj ty to tak mas?a nevadi ti to??

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@cacianka ja si to presne takto myslim.stotoznujem sa s tvojim nazorom.preto ma rozculil jeho postoj

petrao2
18. dec 2024

@prosimpekne necitala som vsetko ale
Nesetri kasli nato
Uzi si kazdy jeden den, podporuj mamu aj keby to mala odkladat a potom ti to dat, kuo si novy kocik aky chces mozno je to tvoje jedine dieta (mozno nie, ale zivot je taky)
A ked sa bude pytat argumentuj jeho slovami
A chyba nam to?
Ved nerobim nic zle....
Inak je to divne podporovat takto rodinu a svoju "ukracovat"

liv1
18. dec 2024

@prosimpekne pri tom vsetkom sa este moze stat aj to, ze male sa narodi (okrem velkej lasky to byva aj viac ako narocne 😅) a on bude viac na fusky chodit ako domov.. aj toto si rieste…

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@mikadooo pri darcekoch aj my si davame mensie sumy,nie su to nejake horibilne.Len toto je taky vydavok mimo darcekov.ako ja rozumiem aj tomu,ze na vianoce si my dvaja navzajom nic nekupit a kupime si nieco spolocne,ked budeme potrebovat ale na druhej strane mi to je luto,ked rodine darceky kupujeme,na extra vydavky pre svokrovcov je a pre manzelku nie...

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@petrao2 akoze on mi zase dopraje.ak poviem,ze nieco potrebujem,kupime si to.len ten kocik,to je vacsia polozka.ale preco by som mala ustupit?ako si napisala,mozno je to nase jdine dieta.ze?aj ja si myslim,ze je to divne...my na dovolenku nejdeme,lebo setrime.oki chapem ale preco v zapati sa potom rozhadzujeme mimo nasej spolocnej rodiny?a vies co,aj saty,co som chcela k vianociam si pojdem kupit

lulupulu
18. dec 2024

Byť tebou si idem sama po tie peniaze do svokra 🙂 poviem, viete čo no my tiež potrebujeme peniaze a manžel sa hanbí si ich vziať tak som prisla ja.

petrao2
18. dec 2024

@prosimpekne dalsia vec ze bol na fuske vo svojom volnom case
No ked si takto predstavuje svoj volny cas tak dakujem pekne
Ja by som svojho asi.....

naniki
18. dec 2024

@petrao2 presne tak !Toto je najlepší návod - A chýba nám to?
Ved nerobim nic zle....zrkadlenie jeho samého. Len možno autorka nechce svojej vlastnej mame vysvetliť aká je situácia u nich doma rok po svadbe - aj to je možné, aby sa jej mamka netrápila, že ešte len začali spolu žiť a aha....a ktovie - nedá sa to vylúčiť, či aj on im nepomáha hoc i len drobnými ( cca 50 - 100 eur ) hocikedy a ona o tom ani nevie....Možno nie, ale - i to je možné, vidí, že jej to vadí, tak to bude robiť inak - aby sa vyhol sporom...najideálnejšie je, keď autorka prestane byť sporivý typ a bude si nakupovať to, čo potrebuje a chce - potom už nebude mať jej muž z čoho rozdávať. Ono je to tak, ako presne píšu žienky vyššie - tento model sa u nich udomácni, žena je racionálna, primerane sporivá, nenáročná a tak si gazduje muž podľa svojho uváženia. Majú oddelené účty, ona nevie koľko na nich má, ona sporivo narába so svojimi financiami - on nesporivo so svojimi, bez toho, aby brali do úvahy, že v BSM sú to spoločné peniaze a teda i rozhodovanie ,kde sa použijú sú spoločným rozhodnutím.Ja už popravde nenávidím "sporivé ženy" pre vyššie ciele - oni to myslia dobre,ale naučia tým muža,že on si narába s financiami ako uzná za vhodné,lebo veď majú - z kasy veľa na ženu neubúda.Mnohokrát sa stane - nie je to pravidlo, že po čase ženu opustia s hojným obnosom ( na vlastnom účte ) a skromná ženuška sa vtedy spamätá....A ešte jedno si zapamätajte - nebuďte k sebe samej racionálno skromné - zaužívate si tento model a potom,keď si muž nájde milenku - tá má zlatú baňu.....lebo je z čoho...chlap bez peňazí nie je žiadaným artiklom na trhu zlatokopiek..............

adreena
18. dec 2024

Vytočila som sa riadne pri čítaní. Toto nie je pomoc rodičom, to je zneužívanie. A kto im kázal brať hypotéku? Kto to kedy videl, že rodičia si vezmú hypotéku a deti majú pomáhať? Býva to väčšinou opačne....a keď píšeš, že dve dovolenky ročne plus víkendy, otec ešte popri dôchodku zarába, tak to už je cez čiaru. Takže deti zaplatia kuchyňu, gauč, zateplenie domu, a oni si chodia po dovolenkách????? Hanba im. Áno, rodičom pomáhať treba, ale asi v takých prípadoch, že majú problém zaplatiť kúrenie, potraviny a podobne - to by som problém nemala. Ale doplácať na zateplenie, zatiaľ čo oni idú dvakrát ročne na dovolenku je čistá vychcanost. Muž nevie prestrihnut pupočnú šnúru. Rodičia nehladujú a netrpia zimou, ešte si aj privyrobia, takže nevidím dôvod, aby ty si si na úkor nich musela zháňať kočík pre vlastné dieťa z druhej ruky.

zmrzlinka8
18. dec 2024

@tinkatomas oddelené účty práveže nič veľmi neriešia, keďže v manželstve sú jeho peniaze aj tvoje. Akurát si tak ochrániš to, čo ty sama zarobíš, ale neochrániš tú druhú časť spoločných.

monicazbb
18. dec 2024

@prosimpekne je to zle, ale fakt si rychlo založ vlastny učet. Mužovi povedz že nehospodari dobre a chceš mať pod kontrolou min.svoje výdavky. Musíš byť raznejšia. A tie peniaze z fušky by som pýtala stoj čo stoj.Nech si aj za zlú nevestu, ty aspoň neokradaš svoje budúce dieťa.

lienka.7
18. dec 2024

@prosimpekne divný je tvoj muz a jeho rodina, ktorí žijú na Vás úkor.
A keď na to nevedia prísť sami, noalne by som im to povedala, či im to nie je trápne. Lebo s niektorými to inak žial nejde.

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@lulupulu vies co,to by som sa asi neodvazila.bola by to pre mna taka potupa.

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@naniki mamina netusi a ani jej to nchcem hovorit zatial.tymi drobnymi im nepomaha,to viem.mame spolocny ucet a videla by som ,keby peniaze mizli z uctu.a mas pravdu,mala by osm prestat byt sporivy typ a zacat minat trosku viac.len co ked ja nemam nato svedomie...vzdy ma napadne,nemala by som,mame dolezitejsie veci.nie som typ zeny,ktora sa vyberie na nakupy a minie len tak 300€ pre seba.ja si rozmyslim,kym si nieco kupim.a to by som mala asi zmenit.

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@adreena ja si na kociky trvam a nezmenim postoj.bolo obdobie,kedy som uvazovala,ze dobre poziciame si od rodiny ale preco by som mala?mozno to bude nase jedine dieta a chcem mu dopriat pekny kocik.a milujem,ked mi muz povie,ze chodi na nadcasy,lebo mame naroky...ale mne sa nezda,ze by sme mali nejake obzvlast naroky.proste musi sa to zmenit.takto sa fungovat neda.sme manzelia a treba zit manzelsky zivot a dopriat v prvomrade rodine a nie sediet jednym zadkom na dvoch stolickach.

monicazbb
18. dec 2024

@prosimpekne ono to kočikom nekonči..tych veci bude strašne veľa, hlavne keď je to dieťa po IFV ( čakam take) a jednoducho to je priorita, vytúžene dieťa tak chceme len to najlepšie 😀.Ale takto : nadych, vychyd, vlastný účet - presmeruj svoje prijmy na novy a jednoducho poobjednavaj pre babatko zo spoločného účtu všetko čo chceš. Po skončeni materskej budeš žit z rodičovskeho, to jednoducho pri takejto podpore rodičov nedáte.

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@monicazbb peniaze zato uz muz priniesol nakoniec.tak som bola rada.ale stalo nas to nejednu hadku.miestami som si pripadala ako daka zlatokopka,co ide po peniazoch.ale preco?je to pre nasu domacnost

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@lienka.7 vies co,obavam sa,ze pride aj k tomu.nerada by som sa dopracovala k tej situacii,oni su dobri ludia ale toto mi pride naozaj cez.a este ,ked mame velku hypoteku,dieta na ceste a dost svojich vydavkov

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@monicazbb kedy mas termin?gratulujem 🙏 .čakáte tiež prvé vytúžené?bude ich vela,ja viem .no kopec veci podostavame (peknych ako novych) ,takze sa nam povinnosti o polovicu urcite ponizia.aj preto trvam na kociku.ten novy ucet nechcem zakladat a vies kvli comu?ten rodicovsky nie je ziadne terno,to by som sama neutiahla.

monicazbb
18. dec 2024

@prosimpekne v polke apríla, je to prvé spoločné.Ja mam syna už velkeho z čias keď som bola mlada a zdrava. Ale teraz mam zazemie, tak som ako utrhnutá z reťaze 😁. Ale neviem tiež či ešte sa podari jedno alebo sme skončili s detičkami, preto chapem že si to treba užiť. A hlavne treba klud a bez stresu.

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@monicazbb super 🙏 .tak drzim palce,aby vsetko dobre dopadlo 🙂.ja mam termin v juni.presne,treba klud a bez stresu ,ajked velkrat to nejde

sussie1
18. dec 2024

Daj kazdy mesiac Tvojej mame presne tolko, kolko on da svokrovcom, mozno mu to otvori oci, ze to nie su male ciastky. A ked bude dietatko na svete, kludne chod za svokrou a pytaj na vybavicku, povedz jej, nech Ti kupi plienky... Bez hanby. On uz im tolko penazi vylial z Vasho BSM, tak nech aspon malu trosku vratia pre vnuca.

maris5
18. dec 2024

@prosimpekne povodne som si myslela, ze pomat otcovi na dome. A otec mu chce za to zaplatit.
Ale kedze bol u cudzich a maju to mat riadne zaplatene, tak svoje nech si zoberie.
Este to budes mat tazke, musis to zastavit cim skor. Ja nepoviem, ze ked urobim nakup, poviem nechaj tak. Ale toto su uz 100vky eur a narusa to vas rozpocet.

majarumm
18. dec 2024

Možno chce len pomôcť, odvďačiť sa .. koľko rodičov pomôže svojím deťom , kúpia im auto, kadejaké drahšie / drahé veci atď., platia internáty doma, v zahraničí , plus všetko okolo toho , ja si myslím, že toto nie je samozrejmosť a kto to má, môže sa tešiť 🙂
Možno to je len týmto , že prišiel čas. Ale to musíte vedieť Vy, ak je to inak tak je to zvláštne.

liv1
18. dec 2024

@sussie1 v zivote by som sa tak neponizila, aby som od svokry pytala peniaze, ked sa nemam zle 🙈. Dievcata uz odtial potial

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@sussie1 ja som mu to povedala,ze ci by on bol s tym v pohode,keby kupujem mame veci v takychto ciastkach parkrat do roka.povedal,ze on s tym problem nema.ja som velmi sucitny clovek,co sa rodicov a financiii tyka a toto mi pride fakt moc.moja mama,ktora zije iba s dochodku a prinesiem jej obcas nakup,tak nam dava peniaze,pretoze povie,ze si zakladame rodinu a mame dost svojich vydavkov...

prosimpekne
autor
18. dec 2024

@maris5 ja sa prave bojim,co ma este caka,takychto situacii este pride vela urcite.ja nechcem byt sebec ale co je vela,to je vela .