icon

Ako riešiť úspory a výdavky v manželstve?

prosimpekne
16. dec 2024

Ahojte.
chcem sa spýtať,aký mate nato pohľad vy,pretože ja si prídem,že už mi šibe.
Manžel bol otcovi pomôcť paŕ dní na fuŠke,s tým,že mi povedal,neboj,prinesiem zato peniaze.brala som to tažko,nakoĺko pracuje na zmeny a táto fuška znamenala,že veľakrát prišiel večer.Včera mi oznámil,že peniaze si od otca asi nezoberie,že veď oni sú dochodci a potrebujú (pritom otec chodí eŠte po robotách k dôchodku a ide si myslim tak o 1000-2000€).
Do toho sme včera pre jeho rodičov niečo kupovali v hodnote asi 100€ a hovorí,že zlato,čo by si povedala,keby si nezoberiem zato peniaze?ja som už vybuchla a povedala,že ja nemám s tým problém ale to je každú chvíľu niečo ...(pred dvomi mesiacmi to bolo 200€,predtým to bolo tiež,predtým mi povedal ,že prispeje mame na jednu vec,nakoniec to zaplatil celé a to tiež nebola malá čiastkacca 350€).Včera mu oco napise,ze chce zateplovat a moj muz mu odpise,ze teraz stiskame peniaze,ze neprispeje,tak oco mu napise,ved o rok?je to normalne??chcela som ist na dovolenku,to bolo,že veď setrime (pritom jeho rodičia chodia k moru 2x do roka),chcem novy kocik,lebo budeme mat babo ,to tiez,ze ved zlato setrime,na vianocny darcek mi povie,ze zlato,nekupime si radsej potom nieco,co budeme potrebovat?ja nestojim o ten darcek ale cely vikend zhaname darceky pre rrodinu a ja som kde?nejde o ten darcek ale o ten princip.
je toto normalne?povedzte mi,lebo ja si pridem uz divna,ze nedoprajem.
ale to nejde o to,ja sa snazim neminat na zbytocnostiach a potom takto davame peniaze prec??

Strana
z7
naniki
19. dec 2024

@prosimpekne nooo moja, nič nezháňaj - uhraj to do autu nejak,ak sa ti podarí,pekne a vľúdne oznám,že nemali,resp. nemali také,aké ona chce,prípadne,že po sviatkoch - trocha to oddiaľ.....s gráciou,milo a usmievavo.A určite by som mamke niečo kúpila,niečo o čom vieš,že by ju potešilo,iba tak -z lásky k nej - zaslúži si.....aj ty máš právo ukrojiť si zo spoločných pre svoju mamku - ak je to pre muža prirodzené pre jeho rodinu.Ja by som kúpila a s kľudom angličana mu to povedala - veď - cituj jeho : nerobíš nič zlé a nepočítala si s tým,že by mu to vadilo...viem,bude to pre neho nezvyčajné správanie z tvojej strany,ale nekomentuj to....a hlavne sa neospravedlňuj sama pred sebou,ked mu oznámiš všímaj si mimiku a reč tela tvojho muža, to veľa napovie......

prosimpekne
autor
19. dec 2024

@naniki toto budem musiet,potrebuje to urgentne do vikendu.ale od buduceho razu to urobim,ako radis.a s maminou?mam pre nu objednany darcek,ak nestihne prist mam druhu variantu,ktora je o 20€ drahsia,tak jej to pojdem s kludom kupit a bez vycitiek.
ach...nikdy som si nemyslela,ze budem musiet riesit taketo veci.a ja som fakt taka,ze doprajem a kupim (za slobodna som taka bola).ale co je vela,to je vela.
a hneva ma najviac na tom to,ze skor moja mama by sa mala takto chovat,ona potrebuje viac a nie svokrovci.lenze ona to berie tak,ze si zakladame rodinu a my potrebujeme

pikachu999
19. dec 2024

@prosimpekne však jej tie veci kúp a daj jej do ruky lístok a tým že toľkoto to stalo

prosimpekne
autor
20. dec 2024

@naniki včera bolo vyvrcholenie.pohadali sme sa vecer.povedal mi,ze ci by mi vadilo,keby ten nakup ,co som mala urobit nechame tak a k tomu este kupime nieco,co bolo treba tak za 20€.rozdychavala som a vecer mu hovorim,ze pod ,musime sa porozpravat a vklude...a proste povedala som mu,ze keby je to vynimocne,ze takto sa nieco plati,nepoviem pol slova ale ze toto je dnes 100€,v nedelu to bolo 100€,pred 2 mesiacmi 200€ a ze my sme rodina,ktora cakak babo a potrebujeme peniaze.ze sa mi to proste nepaci.a ze ked to takto bude,tak teda mamine k darceku na vianoce dame este 200€ na vianoce.najprv to bolo v klude a potom vybuchol...ze rodicia su dochodci a ze ten dom stavali pre nich a zeto nie je rodny dom ale rodinny dom a ze on nato nikdy nepristupi,aby im neprispieval.hovorim,naco si sa potom zenil?mal si zostat doma a svoju vyplatu davat rodicom....a to nehovorim o tom,ze ked ma volno cez tyzden,tak tam maka skoro stale (je zmenar).my na dovolenku nejdeme,lebo setrime a im sa pcha.mne povie,ze sme dali 9.000€ na IVF a na druhej strane,ze ci nemame z coho davat,ze nas to nezabije?ne jednej strane mi povie,ze ide na nadcasy,aby zarobil peniaze navyse a na druhej strane tie peniaze navyse idu prec.a je to na ukor mna,pretoze ten nadcas,co je v robote,sme nei my dvaja spolu a peniaze idu takisto hore kominom z toho.
ja nevladzem,som z toho v prdeli normalne.trapi ma to.

pikachu999
20. dec 2024

@prosimpekne to je ale debil

ema22270
20. dec 2024

Takze manzel bol pomoct otcovi na fuske, za ktoru zinkasuje svokor peniaze, ano? A ide o kolko penazi? Je to hrozne, takto sa to urcite nerobi, ak isiel na fusku k niekomu, mal za to nieco dostat. Vy ich este mate dotovat so zateplenin, robit im nakupy, svokor zoberie peniaze aj za manzela z fusky a co este? Je to fakt na grc spravanie jeho otca. Ze sa nehanbi.

prosimpekne
autor
20. dec 2024

@ema22270 tie peniaze mu nakoniec svokor dal a trval na tom,aby si ich muz zobral.Muz ich nechcel zobrat ale nakoniec ich zobral.ja som z toho odrovnana a nerozumiem tomu...hovorim,ze takto to nikdy nefunguje,iba u nas.a ze jeho to nezaujima...je toto normalne?a este so mna bude robit nejaku necitlivku...

monicazbb
20. dec 2024

@prosimpekne účet, vlastný účet... hneď. Napokon možno aj tomu svokrovi to už prišlo blbe 😃. Inak je to kus hnusne vykrikovať peniaze pri IFV .Tiež nas to stalo tisicky, aj mi to už bolo celé blbé lebo ja som ta kvoli čomu sme tam šli, ale fakt ani raz mi to muž nešplechol na oči, bo videl čo ta liečba so mnou robí.

pikachu999
20. dec 2024

@prosimpekne prosím ťa zaloz si vlastný účet a nech ti tam mesacne posiela aspoň 800€.. obávam sa že zle dopadnes pri takomto manželovi :(

cacianka
20. dec 2024

@prosimpekne no tak toto už je naozaj tažký oriešok...
rodinný dom stavali jeho rodičia pre koho ? no hádam pre seba, alebo je to penalák pre všetky ich deti a ich rodiny komplet ?! to asi ťažko, čiže je to klasický dom pre svokrovcov, ktorý po čase (rozumej čo môže byť cca o 30 rokov, alebo ho medzitým prepíšu na niekoho) prejde do dedičského konania a prededí sa medzi všetky ich deti. partneri detí nebudú mať zákonný nárok ani na kľučku, takže prečo by mali aj oni dotovať dom svokrovcov. ak svokrovci nemali /nemajú zdroje na dom , nemali stavať, ved čo potom ? Bud ho budú súrodenci musieť predať, aby vysporiadali dedičstvo, alebo 1 záujemca o dom vyplatí ostatných súrodencov.
Tvoj muž má veľmi zvláštne zmýšľanie, nechápem kam smeruje, o čo mu ide, prečo nevie a nechce pochopiť že teraz ste vy dvaja, čoskoro 3, samostatná rodina, fungujúca bunka, hospodárska jednotka, nie vy a svokrovci. Neviem ko+ko zarába, koľko ty, aký je rozdiel medzi vašimi príjmami, ale to ani nie je podstatné - všetky príjmy a výdavky patria do BSM, a keďže on vynakladá vaše spoločné € inde, bez tvojho súhlasu, kľudne môžeš aj ty. Daj mame, nakúp jej, rovnako, v súkromí sa môžete dohodnúť že ti ich odloží a ty si vytvoríš rezervu. Lebo - nechcem bosorovať - tvoj muž tak ľahko neprestane, a možno ešte pridá, lebo si mu siahla na ego, vytkla si mu tak bude robiť na truc, Lebo medveď, nebude mu žena rozkazovať, že nesmie prispieť svojim rodičom. Aj keď máte veľmi mladé manželstvo, uvažuj o tom, že si budeš ulievať €, lebo buď ti nebude vadiť prispievanie svokrovcom, alebo sa budeš trápiť a vznikne medzi vami hlblý rozkol, vedúci k rozvodu, lebo nesúlad v hospodárení je jeden z hlavných dôvodov (alkoholizmus, nevera, psychické týranie a pod.) Radím ako stará kofola, ktorá ma zažité už všeličo, mám svoj vysoký vek, k penzii sa už pomaly blížim, takže radím toto s veľkou rozvahou a po skúsenostiach. muž dotuje svokrovcov, sú to stovky čo vieš, ale sú sumy ktoré ani nevieš...
Ešte by tu bola jedna možńosť riešenia - porozprávať sa so svokrovcami, odkryť karty a v kľude, slušne sa porozprávať, hned v začiatkoch si vyjasniť stav, prečo začo koľko. Viem že je to ťažké, lebo ty si veľmi dobroprajné stvorenie, ťažko budeš otvárať takúto diskusiu, máš obavy ako to pochopia, či ťa nebudú mať za nejakú zlatokopku alebo žgrlošku, ale tento pupák vášho spolužitia je lepšie liečiť v zárodku, nečakať dlho lebo potom ťa to raz zomelie a buchneš poriadne, a to bude len a len horšie, v štýle "veď ti to doteraz nevadilo". Lebo teraz máš normálny príjem , ale príde čas, ked bude len rodičovský, tak to budeš ešte viac zraniteľná, a ťažko budeš loviť € z úspor, resp. z tvojich úspor, lebo muž nedá, nemá, šetrí a dotuje mamičku a otecka, lebo sú chudáci chudobní seniori. Jeho hlava nepoberie, alebo len veľmi ťažko, že malé dieťa stále niečo potrebuje, a nemôžete čakať že vás bude dotovať niekto iný.
Želám ti veľa sily, rozumné kroky, a uvedomenie sa tvojho manžela.

cacianka
20. dec 2024

@monicazbb umelé bolo rozhodnutie a dohoda ich oboch, tak len chrapúň môže vykrikovať koľko minuli.

naniki
20. dec 2024

@prosimpekne nie som Somezeda,ale toto presne som predpokladala,lebo kým je žena ticho a iba vnútorne sa "trápi",nie je hneď v úvode asertívna - tak to tak dopadne.Za slobodna ich muž podporoval / aj ty svoju maminu, si dobroprajná a veľkorysá.Lenže u teba sa to po založení rodiny zmenilo - u neho nie...a osobne si myslím,že ani nezmení....veď pozri ako sa včera zachoval.Poznám mnoho zväzkov,kde muž rozhoduje o financiách - nie je to o tom,že žene zakazuje - nemá jej čo zakazovať,lebo ona mu svojim správaním nedáva na to dôvod...je skromná,neutráca na seba veľa,je šetrná - všetko v zmysle vyššieho cieľa...rozmýšla racionálne a sporivo.Čiže na tento model si muž zvykne a akákoľvek zmena ho jednoducho vyruší.Pritom nemusí ísť vyslovene o zlého partnera - len si uzurpuje pomyselný post - a to je kráľ rozhodovania,načo sa peniaze použijú.Inak povedané - právo veta - kde,načo a prečo pôjdu peniaze tam a tam.On to pokladá za prirodzené a ty mu nemáš čo do toho kafrať - lebo veď ON zarobí.Minule som počúvala jeden podcast - kde psychológ - párový terapeut radil - ženy nebudte také hlúpe a naivné,ak chcete dosiahnuť nie úplnú - ale približnú rovnoprávnosť v partnerstve - ste na MD alebo RP,teda nepracujete - odvody platí štát,priplácajte si dôchodkovské poistenie ( z príjmu muža ),lebo sa stane to,že prídete do veku,ON vás opustí,ostanete s malým dôchodkom,lebo ste z titulu RD/MD nemali príjem,čo vám podstatne zmení kmeňový základ pre výpočet dôchodku.....to je ale vzdialený horizont a v mladosti na to nikto nemyslí....čo je pochopiteľné.Ďalej "radil" - zaplaťte si zo spoločného príjmu (mužova mzda a váš RPMD ) upratovačku,pestúnku,dovoz jedla,čistiareň....a tieto výdavky si spočítajte - to tvorí "mzdu" matky na MD/RP - vystačí toto praktizovať 1 mesiac - ako test,aby ON pochopil,že ak by tieto činnosti robil niekto cudzí, koľko by to stálo.....Nechráňte muža tým,že v noci stávate ku dieťaťu - lebo veď ste matka a ste doma,podeľte sa aj v tejto činnosti rovnomerne.....nie je ospravedlnením pre muža, že ON chodí do roboty, lebo tá vaša"robota doma " je oveľa oveľa ťažšia a náročnejšia.....Áno viem, je to "sci-fi",gendrové modely sú stále pevne ukotvené v rodinných vzťahoch - a výsledkom sú zanedbané nevyspaté unavené matky a muži bez deľby práce a povinností v domácnosti a okolo dieťaťa - ktorým stúpne sláva do hlavy a posilní sa ekonomický status ( veď oni zarábajú - oni budú rozhodovať o financiách ).Mnohé matky to nemajú ako zmeniť, sú totálne závislé na mužovi, tak to ticho akceptujú, lebo kde pôjdu s dieťaťom a bez peňazí......dokonca ani vlastným rodičom to z dôvodu akejsi hanby nepovedia,nezveria sa,ako to u nich doma chodí.....A tak si muži odskočia za milenkami,lebo nie sú dostatočne zamestnaní domácnosťou a detmi,majú peniaze ,tak prečo by sa otravovali s uplakaným dieťaťom doma v bordeli,keď môžu - pre nich lepšie a krajšie tráviť čas s "barbinou" - než sa doma hádať s vyčerpanou,neučesanou,po pôrode pribratu ženou,ktorá po nich niečo vyžaduje...Pre neho vlastná žena stratila atraktivitu - fyzickú a i mentálnu ( frfle,je nespokojná ).Cudzia náruč je predsa atraktívnejšia a nevyžaduje od neho nič - okrem peňazí - a to on má,veď zarobil........takže vlastná žena je rukojemníkom,lebo je v pasci - vychová mu dieťa,vedie domácnosť a čo je podstatné nemá vlastné financie a ani vlastnú strechu nad hlavou.Takže ženy, riešte deľbu práce a otázku financovania skôr,než poviete ÁNO,alebo kým otehotniete.Presne tak,ako máte v práci pracovnú zmluvu a jej náplň.A ešte na margo toho psychológa - radil ženám,aby boli zdravo egoistické a nekopírovali vžité stereotypy - kedy je povinnosťou matky byť na RP....nech sa rozdelia o tento neplatený post s mužom, a služby si zaplatia - ak muž napr.nevie variť,až vtedy muž pochopí čo žena zadarmo doma robí....a koľko by za to zaplatili zo spoločných príjmov.To nie je o tom,že je žena neempatická - len aj žena má pozerať na seba,nielen na spoločné dieťa.Mnohé napíšete že to není možné,lebo muž má väčší príjem a teda....áno,to je pravda - a váš prínos/príjem je kde ??????Stačí štatistický ukazovateľ výšky dôchodkov - lebo okrem nižšej mzdy, ženám figurujú a znižujú základ pre výpočet dôchodkov i doma strávené roky s minim.odvodom štátu ( dôch.poistenie ).Preto si treba všímať - predtým - chovanie jeho a jeho rodiny,názorovú orientáciu v oblasti financií a to,či sa podieľa na domácich prácach alebo si berie otroka s tým,že ON bude rozhodovať kde a načo sa utratia financie rodiny...viem,dlhý príspevok - ale poučný a podotýkam,nevzťahuje sa to paušálne,len sa treba nad tým zamyslieť...

naniki
20. dec 2024

@cacianka výborný príspevok !

letfenixa
20. dec 2024

@prosimpekne takto bol nauceny aj môj otec, odkedy zarábal, dával všetky peniaze svojej mame a keď sa oženil a moja mama sa ho opýtala na úspory, tak sa dozvedela, že nemá nič. Ale moja mama ho rýchlo prerobila.

ema22270
20. dec 2024

@prosimpekne nie je to normalne, aky ma vztah manzel s rodicmi? Nechce si ich takto kupit,... aby sa im akoze zavdacil, aby ho mali voac radi? Ja biem pochopit uplne 100e nakup urobit pobedzme raz za cas ak by nemali, len svoje nizke dochodky, som za urcite za pomoc, ale vysoke polozky? A svokor naco pise teraz ked mu natlacil teda tie peniaze za fusku, ze chce zas peniaze na zateplenie. Aby ich zas vymamil od neho naspat? Je to do oci bijuce, by som rada vedela ze naco minaju tie peniaze...

cacianka
20. dec 2024

@naniki padla mi sánka, ako si super napísala aj z tej odbornejšej/budúcej strany a pohľadu

cacianka
20. dec 2024

@naniki ďakujem, som skôr praktik

nikushka8
20. dec 2024

@naniki super napísané, my s kamoskami tiez tvrdime,ze chlapi povinne na matersku (nasi boli a teda mali rychlo dost 😉).

lienka.7
20. dec 2024

@prosimpekne prepáč, toto sa normalne zle číta...a je mi ta ľúto. Naozaj 😔
Ze svoju výplatu si posielaj... toto by bolo posledné čo by mu môj mm povedal. Fakt. Vyrazila by som s ním dvere, lebo keď nechape, ze jeho rodinou sme teraz MY, tak bud to pochopí, alebo môže ísť... evidentne nepochopil, ze jeho život sa zmenil, a už nie maminka a ocino ale žena a deti.
Nehnevaj sa na mňa prosím, ale momentálne mám z teba pocit, ze si dosť submisivny človek, čo si nevie dupnut nohou a on toto prave využíva.
Btw, normalne by som sa svokry spytala, ze dostali obaja po 2x606 eur k dôchodkom, či im je malo, ze zase niečo potrebuje.
Tu za mna so slušnostou jednoducho neprerazis si myslím. Toto je sebecká rodina ultra non plus. Dom nech si stavaju/opravujú za vlastne, "tvoj" nikdy ani nebude.
@cacianka
@naniki baby tlieskam 👏👏👏
@nikushka8 môj bol s prvou, s druhou povedal ze ani za milion🙈 z tej monotonnosti ze mal takú depku ze až👎

sussie1
21. dec 2024

@nikushka8 kolko rocne/mesacne bolo vtedy dietatko, ak sa smiem spytat?

nikushka8
22. dec 2024

@sussie1 najprv sme boli spolu na materskej, muz s 2rocnou a ja s novorodencom a druhykrat bol s 2,5rocnou sam,aby som sa mohla vratit do prace

cacianka
22. dec 2024

@lienka.7 plus dostali aj ten rodičovský od detí, z daní

sova7
6. jan 2025

Vystihla to táto veta - mal ostať sám bývať doma a podporovať rodičov. Takto býva s tebou ale nič iné sa nezmenilo. Žije s rodicmi a podporuje ich. S chlapom ktorý neopustil svoju pôvodnú rodinu sa nova rodina a vzťah budovať nedá. Alebo to žena skúsi lenže musí rátať s tým že bude ta tretia vo vztahu on a jeho rodičia. Dieťa nic nezmení. Lebo on je ešte stále dieťa a nie tvoj partner. Ťažko radiť vybrala si si ho. Ale tento vzťah s pôvodnou rodinou na ktorej je stále zaveseny si musí poriešiť on. Je to jeho zavyslost a pri tej sa musí niečo zlomiť v tom človeku. Pre toho druhého je to ťažká robota ho motivovať zvonka a nie vždy úspešná. Ale jeho partnerka nie si ty. Ale jeho rodičia ku ktorým stále smeruje svoj záujem energiu peniaze.

mariangelo
7. jan 2025

@letfenixa zotrocila 😝

Strana
z7