Ako riešiť úspory a výdavky v manželstve?
Ahojte.
chcem sa spýtať,aký mate nato pohľad vy,pretože ja si prídem,že už mi šibe.
Manžel bol otcovi pomôcť paŕ dní na fuŠke,s tým,že mi povedal,neboj,prinesiem zato peniaze.brala som to tažko,nakoĺko pracuje na zmeny a táto fuška znamenala,že veľakrát prišiel večer.Včera mi oznámil,že peniaze si od otca asi nezoberie,že veď oni sú dochodci a potrebujú (pritom otec chodí eŠte po robotách k dôchodku a ide si myslim tak o 1000-2000€).
Do toho sme včera pre jeho rodičov niečo kupovali v hodnote asi 100€ a hovorí,že zlato,čo by si povedala,keby si nezoberiem zato peniaze?ja som už vybuchla a povedala,že ja nemám s tým problém ale to je každú chvíľu niečo ...(pred dvomi mesiacmi to bolo 200€,predtým to bolo tiež,predtým mi povedal ,že prispeje mame na jednu vec,nakoniec to zaplatil celé a to tiež nebola malá čiastkacca 350€).Včera mu oco napise,ze chce zateplovat a moj muz mu odpise,ze teraz stiskame peniaze,ze neprispeje,tak oco mu napise,ved o rok?je to normalne??chcela som ist na dovolenku,to bolo,že veď setrime (pritom jeho rodičia chodia k moru 2x do roka),chcem novy kocik,lebo budeme mat babo ,to tiez,ze ved zlato setrime,na vianocny darcek mi povie,ze zlato,nekupime si radsej potom nieco,co budeme potrebovat?ja nestojim o ten darcek ale cely vikend zhaname darceky pre rrodinu a ja som kde?nejde o ten darcek ale o ten princip.
je toto normalne?povedzte mi,lebo ja si pridem uz divna,ze nedoprajem.
ale to nejde o to,ja sa snazim neminat na zbytocnostiach a potom takto davame peniaze prec??
@naniki mudro pises,toto riesenie sa mi paci.aby si si zase nemyslela,na vlasy,to si ja zase doprajem.kazde 3 mesiace chodim kadernicke,na tie ja nedam dopustit.
ale co sa nakupov oblecenia a kozmetiky tyka,som setrna.ale zmenim to.kazdy mesiac si nieco doprajem,nech sa deje,co sa deje.a takisto budem trvat na nejakom vikende niekde.Dovolenka pri mori neviem ci je realna,kedze som tehotna.ale aspon nieco.zijeme iba raz a ako si napisala,setrna sa byt nevyplaca.
@maris5 tento rok to bolo pôvodne okolo 2 000 €, ak zarátame aj tú fušku, čo pôvodne od otca nezobral, a za to majú aj 2 pekné nové kočíky...
toto chce veľa komunikácie, rozhovorov, žiadne vynášanie € z domácnosti, pekne si zaviesť evidenciu, domáce účtovníctvo. lebo chlap vidí - máme lóve, tak pošlem ďalej, vidí plný účet, necíti chudobu, ale to nie je o tom že nedoprajem, ale pomôžem tomu kto naozaj pomoc potrebuje, nie seniorom s plnými peňaženkami. ked jeden z manželov len tak pobehuje a nerieši dennodenne platby a úhrady, nevidí reálne peniaze na stole a z toho berie na platby, ale nejako automaticky uhradí z účtu, necíti to pod rukami ako sa kôpka zmenšuje, alebo teda si neuvedomuje že z účtu odchádza.
Ked sme mali ešte 100% keš výplaty, tak sa pozbierali šeky, nájom, voda, plyn, elektrika, pevná linka, splátka multiservis, alebo pôžička, všetko sa pekne rozložilo a rátalo, vtedy sme videli na vlastné oči koľko drobných zostalo na bežnú prevádzku do dalšej výplaty.
teraz tie v podstate imaginárne peniaze prídu a odídu, ani nevieme ako, trvalé príkazy, všade zaplatíme kartou , všetko len tak preletí a nemáme ten hmatateľný pocit a dôkaz.
@prosimpekne. tam 350, hentam 100, to ani reálne necíti, ved máme, ale v dôsledku je to úplne inak.
Skús si všetko evidovať, celý mesiac, na konci mesiaca spraviť prehľad, koľko išlo na pravidelné platby. hypotéku, koľko poplatky na bývanie, plyn, elektrika, smeti, poistky, a potom nákupy - potravina, drogéria, obuv, oblečenie, auto, mhd, nečakané platby, darčeky, nákupy mame, svokrovcom, nejaké voľnočasové aktivity (šport, posilka, kino, divadlo, hobby, výlet, noviny časopisy, knihy, a pod.) Tie cifry zatočia aj tvrdé hlavy, to mi ver. Robila som to ako začínajúca gazdinka, ked muž mal poznámky, že ved mi dal výplatu, tak kde su peniaze. Tak som mu ukázala prehľad a len čumel, že sakra kde sa minulo ! To už nebola potom kola v reštike, ani tvrdé sparty, stačila mu aj sirupová voda a marsky..... nebol naučený hospodáriť, po výplate ruka hore, pred výplatou suché rožky. až pri mne sa spamätal a len čumel, ako sa to dá.
Mozno ho ta dobrocinnost prejde po tvojom nastupe na rodicak. Ono sa to nezda,ale rodine po prechode z materskej na rodicak rapidne klesne prijem. Dieta bohuzial nie je lacna zalezitost (ved len balenie pampersiek stoji 20€ a co vidim ceny tych "lacnejsich",tiez isli za posledne 2 roky riadne hore, nie je to len o zdedeni oblecenia a vybavicke,aj ked to velmi pomoze). Mozno precitne,ked vam vypadne jeden prijem a zrazu bude musieť drvivu vacsinu vydavkov hradit sam zo svojho platu, lebo z rodicaku moc vyskakovat nemozes
@prosimpekne aká potupa? Véd aj vy musíte z niečoho žiť, ja nechápem. Toto je asi moja priorita v živote číslo jeden fakt. Nikdy niesom nikomu nič dlžná a nikto nebude dlžný nič mne. Lebo mam rodinu ktorú nikto iný neživí. Ak keď sa možno teraz nemáte zle, môže prísť čas ze sa môžte mať zle a rátať každý cent. A ako vidím tvoj muž už je naučený len tak dávať a robiť zadarmo. Toto Ak okamzite nestopneš, svokrovci od neho už budú zachviľu brať celu výplatu a bude ich otrokom. Ver ci nie, nehovorím ti to zo srandy. Toto je naozaj cez čiaru. A ako sa hovorí: priatelia buďme, dlhy si plaťme
@7miriam77 ona pisala ze isiel pomoct otcovi na fuške a nie k nemu osobne domov..za to mu samozrejme patria peniaze..ved to si mohol radsej sam vybavit fušku a zarobiť, keby nemal dostat zaplatene..za pomoc rodicom v domacnosti jasne ze peniaze by nikto normalny nebral.
Pokial by nerobil napr. kompletnu rekonstrukciu bytu, domu alebo.nieco podobne
@prosimpekne 4 x za rok s vlasmi je málo..chod sa vyfúkať,melír,výživu vlasov,chod na obočko,kozmetiku,kúpsi pekné tehotenské oblečko,do mesta na kávičku,čajík a plat kartou - myslím primerane,spontánne a nenásilne,odmeň sa dobrou voňavkou,kabelkou....viem,bude ti ľúto za to utratiť,lebo si to nikdy nerobila,ale bude to mať pre teba oveľa väčší prínos,viac,než si myslíš.....Tuto suseda tak žila,všetko zo sekáča,pre dieťa oblečko,odrážadlo,sedačku od rodiny,kolegyne a ON gazdoval !Ked po materskej nastupovla do práce,pribrala a komplet zmenila šatník - veľkosť - no a tu sa ukázala pravá tvár dobráka - načo ti ,ved schudni,načo míňaš,máme hypo,načo s deťmi na zmrzlinu,na kolotoče,načo krúžky - dnes sú už rozvedení - inak ako mojou metódou to žiaľ nezistíš...a áno,zaslúžiš si to - potom muži opúšťajú skromné racionálne ženy,čo na seba minuli minimum a dotujú častokrát cundry............
Tvoj muz je blbec.
Rodičom je ok nechať peniaze, ale ty máš šetriť na kočíku.
@prosimpekne a to ste spolu koľko vlastne? Predtým to bolo ako?
Tie 4 kurky by som milej svokricke pokojne vrátila, s tým, že si kúpim aj sama, keď oni očakávajú za to stovky eur ako "vypomoc". A inak naco majú hypo? Dôchodcovia? Vsak pomaly všetko im tam platia deti... co maju 15 izbovú vilu? inak zaujímavé to bude pri dedicskom 👌 každý bude hovoriť, kolko do domu dal on...
A inak presne tu istú sumu, co dá rodičom by som si vybrala pre seba. Nech panko vidi, o čom je život. Lebo jedna vec je pomôcť, druha vsak sponzorovať ľudí, ktorí to v žiadnom prípade nepotrebujú. Koľko má muz vlastne rokov?
Nečítala som všetko, ale na viacerých tvojich komentoch ma zarazilo, ako si myslíš ze si divná , ked sa ozves. Popracuj, ešte na svojom sebavedomí. No a keď to chceš nejako udržať, nešla by som cestou nejakého konfliktu. Ale cestou komunikácie.
@liv1 pozri, casto stare mamy kupuju tak ci tak vnucatam kopec kravin, takze prist a povedat, nech kupi napr. plienky a ine potrebne veci, zvlast, ked sa autorka boji, ci im peniaze vyjdu pri vydavkoch na dieta, pricom vydavky idu prave jej smerom (myslim svokry), mi pride normalne... Ma radsej doma obchadzat 3 kolotoce nad postielku s xy melodiami a podobne blbiny, a nemat za co kupit dietatu zakladne potreby???
@prosimpekne Jednoznačne rozvod, niet inej cesty. Čo s takým naničhodným manželom?
@prosimpekne takto dotovať rodičov je podla mňa normálne keď máte z čoho,necakate babo a rodicia zivoria z dôchodku...rodicia ak majú nadbytok by mohli práve pomáhať mladým ak im nevychádzajú financie. No máš to ťažké,ale aby si sa vyhla hadkam treba si sadnúť a vysvetliť mu to takto po lopate.
@naniki pojdem na to tvojou metodou,urcite to skusim.aj ked neviem,ci vsetky tieto veci si kupim a doprajem,ale postupne a kazdy mesiac si urcite doprajem.Budem za peknu a vzdy si neico kupim,nebudem sa zanedbavat na ukor niekoho.
dakujem ti za tvoje rady ❤
@lienka.7 predtym to bolo tiez tak a myslim,ze ovela castejsie.Predtym sme ale neboli manzelia a clovek ocakava,ze ten muz bude trosku inak rozmyslat,co sa tyka tohto po svadbe.bude sa to musiet zmenit,takto sa fungovat neda.
@lion777 neviem,ci divna je spravny vyraz ...asi nie.moje sebavedomie je ok,to sa neboj.ja som mu vsetko povedala k tomuto,co sa mi nepaci,co ma tazi...aj som si poplakala,pretoze mi to je luto.uvidime,ci to padne na urodnu podu
@sussie1 ty si ma zle pochopila.my mame na zakladne veci.zijeme si oki,nechyba nam nic.len sme sa rozhodli setrit a neminat zbytocne.ale na druhej strane sa potom deju taketo veci...
@veronka1996 rozvod po roku manželstva?to hádam nie...hneď začat takouto radikalnou cestou mi pride moc
@vanilka83 ja som mu to uz povedala,co ma tazi.uvidime,ci sa to zmeni.som rovnakeho nazoru ako si napisala
@prosimpekne @veronka1996 To píše pri každej vzťahovej téme, kde sa zapojí. Je to ako sarkazmus z jej strany.
@naniki akurat som si ojednala tehotenske rifle a tento tyzden si pojdem kupit nejake pekne saty k Vianociam 😉
@prosimpekne a ešte si ulož niekde hlboko do podvedomia skutočnosť, že ak ON je majiteľ účtu, hoci máš i kartu a si disponent, kedykoľvek ti môže účet zablokovať - kedykoľvek ! Netvrdím, že sa tak stane - ale aj to sa stáva....disponenta môže majiteľ účtu kedykoľvek zrušiť - to iba aby si aj toto mala kdesi hlboko v pamäti,ak by....
@prosimpekne tak to je super, budeš krásna mamina, staraj sa o seba, dbaj o seba a prestaň až tak šetriť - bude menej vo vačku - menej sa rozdá, lebo kdesi budú len chýbať...a pracuj aj na sebe, aby ti to, čo za seba utratíš nebolo ľúto......človek má mať i potešenie a obdariť sa, nie iba šetriť na budúcnosť, ktorá ani nemusí byť.....tým nemyslím správať sa k financiám nezodpovedne samozrejme....a sem -tam si vyber z bankomatu 50/100 eur - píšem sem- tam, ak by sa muž pýtal, povedz,že aby si mala cash,lebo niekde neberú karty - aby si mala - aj keď len nejaké drobné vo vačku...toť moja overená rada...držím ti prsty - potom napíš reakciu muža ♥
@prosimpekne a ešte jedno dopíšem - až teraz som prečítala, píšeš,že predtým to bolo ešte viac, ale ste neboli manželia...takže s najväčšou pravdepodobnosťou je isté,a možno sa mýlim, že toto správanie je u neho zakódované, robia tak i jeho súrodenci a nezmení sa to, len to bude robiť troška inak - sofistikovane, lebo vie, že ti to vadí. Doteraz "vládol" ON po finančnej stránke - myslím v rozhodovaní, nie v tom, kto koľko prispel na účet a naraz to "právo veta" stratí.......a tu sa odkryje pravá tvár každého (nielen tvojho muža ).A možno to bude u vás OK - neskúsiš - nevieš. A ešte skús kúpiť tvojej mamine niečo,čo sa jej hodí,niečo praktické - bez výčitiek svedomia. A počkaj si na reakciu - nie hned na prvú útratu pre tvoju mamku,ale neskôr....aj toto je dobrý test.Všetci psychológovia radia tento postup - zrkadlenie.Žiadneho človeka nezmeníš - môžeš zmeniť len seba ♥
@prosimpekne tak nech ti to dokáže že to robí pre vás a kúpi nový kočík
@prosimpekne Čím skôr bude rozvod, tým lepšie pre Teba. Bude to horšie zo dňa na deň, dobre to vieš sama, priznaj si to.
@naniki dufam,ze k tomuto nepride 🙏 .to by bola asi posledna kvapka,keby toto urobil.ale urcite si to budem pamatat.
Ano,to by som chcela,taky je plan,ze sa budem o seba starat aby bola so mna pekna mamina ❤ .Je toto spravanie zakodovane,tym som si ista.u mna to tiez tak bolo,ked som bola slobodna.ale mamina to teraz sama stopla,ze nemoze to od nas chciet.
Myslis,ze jej mam kupit nieco a iba mu to oznamit?dobre,ale urobim to postupne.
budem musiet popracovat sama na sebe aby som zostala trosku sebec a dopriala si.
P:S: inak svokra mi hovorila,nejake veci chce zohnat odo mna za cca 100€ ,tak uvidim,ci sa aspon opyta,co je dlzna.dalsi podnet k tomu,aby som si tie saty tento tyzden kupila 😎
Koľko dá rodičom,toľko by som vybrala z účtu a odložila si...

@prosimpekne seba nezmeníš keď si tak nastavená,nemyslela som bohapusté miňanie - naschvál,ale dopriať si - sama pre seba a nehľadieť iba na úspory - myslím si,že mužovi to dopne,lebo logicky,ak je v mešci menej - ťažšie sa niekomu rozdáva...tak to bolo myslené a podľa mňa je to správne.Sama naučíš muža/ ak si už nenaučila,že si nenáročá a sporivá,takže akákoľvek zmena správania bude u neho nepochopiteľná - a to je práve ten správny kompas - ako by reagoval....ťažko sa žije 2 ekonomicky inak zmýšľajúcim a nekompaktibilným ľuďom.A to netvrdím,že tvoj muž je zlý,je dobrák - ako píšeš...ale vieš koľko dobrákov ja poznám,ktorí sa zmenili na nepoznanie - len čo žena začala viac míňať,než na čo bol zvyknutý....veď to aspoň skús - myslím vyber kartou a chod do salónu, s vlasmi a podobne a iba nemo pozoruj jeho mimiku,ak sa úprimne poteší bez pripomínania,koľko ťa to stálo - máš vyhrané.Mne by takýto pokus o to stál,aj keby som bola šetrná - kúp si kartou drahší krém alebo kozmetiku,voňavku - viem,bude ti ľúto za to utratiť peniaze ale zas naopak - spoznáš reálnu tvár vlastného muža......