icon

Ako riešiť zosuv pôdy kvôli susedovmu bazénu?

23. mar 2025

Dobrý deň, neviem či mi tu niekto pomôže- poradí, ale chcela by som vedieť, ako b ste riešili veci s chladnou hlavou vy

Susedia začali minuly rok na jar stavať bazén, bývame na novej ulici, dom vedľa doma, každý ma dvor rovnaký, spoločne betónové ploty. Susedia si minuly rok rozmysleli, že jdu stavať bazén, vybagrovali dieru rozmer neviem ale možno cca 3x5m a doslova len 10cm od nášho spoločného betónového plota urobili jamu, viem to, lebo sme boli so synmi pozerať na bager…

to, čo je za plotom mna osobne absolútne netrápi ani bazén nezavidim, ale čo ma zaujíma je, že par dni dozadu nám k ním spadla lopta. Zavolala som im, auto mali doma ale reálne neboli doma, no povedali mi, že mám otvoriť branu a keď je odomknute mám vojsť do dvora a vziať loptu že oni sa vrátia až neskoro.
Prekvapilo ma, ze majú podlahu drevenú dokončenú, a všetko zarovnane aj vodu v bazéne, oni sa už koncom leta aj kúpali, takze vedeli sme, že bazén majú určite spojazdnenx hotovy, ale že majú aj okolie bazéna dokončený sme netušili, čakali sme, že tento rok budú robiť navážku chýbajúcej zeme ktorá chyba cca 60-80cm od bazéna k nášmu plotu(teraz tam je z oboch strán cca taká velkost drevenej podlahy) no nedeje sa.
Skúsim vysvetlit, medzi bazénom a našim pozemkom majú len Jamu a na nej majú konštrukciu s podlahou. Takze pod podlahou majú proste jamu, videla som to aj keď som presla po podlahe k lopte, že tam bolo vidno presvitať slnko na zem medzi škárami. Bazén robili sami, z nejakého kvádra to majú postavené. Ono vôbec by mi to nevadilo, ako hovorim, čo je za plotom je ich vec, ale od nášho plota nám začala klesať poda a to dosť drasticky, mame okrasné stromčeky a okolo nich klasicke kamene, ktoré sú tazke a tie prepadaju popod betónový plot do tej jamy. My sme si mysleli, že oni tento rok budú dokončovať okolie bazéna,videli sme, ze tam klesa poda, a teraz počas zimy, keď niesme na dvore každý deň sme to neodsledovali, ze to kleslo až tak dramaticky, ze reálne na nejakých miestach ( nie po celej dĺžke našťastie🙏) medzu stromček strcim ruku pod betónový plot… a ja tam reálne vidím svetlo a padnuté naše kamene a zeminu… ale oni to už dokončené majú, majú to tam dokončené načisto, pochybujem, že tam teraz budú okolo čistého bazéna robiť navazky špinavej zeminy.

Udialo sa to len par dni dozadu toto naše zistenie a ja sa teraz pytam, že okrem toho, že by im to malo logicky dopnut ze nemôžu nechať 2metre hlbokú 1m širokú a 5 metrov dlhu jamu blizko plota bez navzaky, čo robiť ak by nejak protestovali. Mame neutrálne vzťahy. Áno určite im to povieme, čo sposobili, no ak by robili problémy čo s tym, ísť na úrad?

Ešte som si spomenula že minuly rok keď boli tie silne záplavy, tak vlastne nám volali že od nás k ním tecie voda, či vypúšťame nejakú vodu (jasne v najväčsich záplavách vypúšťam detsky bazén… aby som vytopila susedov. 🙈) a presne v tých miestach kde je teraz zosunuta poda, ich to vtedy akože vytopilo, lebo cela ta jama sa naplnila vodou asi po členky a od nás siel prúdik vody, ale logicky keď sú záplavy a nárazové dažde, samozrejme že aj nám stala voda na dvore voda si našla cestu a tiekla dole do tej jamy vlastne vtedy sa vytvoril ten “žľab” kde je ta najväčšia diera v plote ale ukončili sme rozhovor, že samozrejme nevypúšťane žiadnu vodu a keď tam dajú zem problém bude vyriešený a voda sa v zemi preodzene vytratí.
Neviem mám z nich strašne zvláštny pocit že budú robiť problémy preto by som rada mala argumenty, keby doslo ku výmene názorov. Nerada idem do takých vojen, ale myslím si, že sme my v práve, či zle mylsim? Poraďte

Ak budu konkrétne otazky odpoviem
Ďakujem

Strana
z3
autor
24. mar 2025

@majo111222 a to máš z kvádrov? Pekný bazenik, oni mali na spodku hlinu vraj

autor
24. mar 2025

@frflos_nespokojny oni bazén neosadzali, ale stavali z nejakých kvádrov a stavalo sa to asi 3 mesiace, ja mám vlastný život ako každý deň chodiť pozerať koľko roboty stihli urobiť 😃😃

frflos_nespokojny
24. mar 2025

to mas sice pravdu, ale nemusela si sa dostat do zbytocnych problemov. zijes na slovensku a kazdeho kurna treba kontrolovat a o tom by sa dalo pisat vela a viem o tom svoje a ide mi to uz poriadne na nervy.

zuzanita1609
24. mar 2025

Ale celý príspevok je o niečom inom. Čiže,vy potrebujete iba zasypať jamu a prečo ten názov témy? Veď tak zavolám kamarátovi,čo u suseda bagroval, vezme 8kolu hliny a zasype. To je celé? Zasypať jamu?

autor
24. mar 2025

@frflos_nespokojny tak to sú ich konania, dnes kukali jak teliatka na nové vráta, že oni nevedeli, že sa to môže tak zosúvať… tak dávam im čas

majo111222
Odpoveď bola odstránená
frflos_nespokojny
24. mar 2025

autor:
jasne nevedeli, chceli usetrit banda jedna nepodarena. ja byvam vo svahu a mam vybetonovanu stenu a este cca tri metre v zemi zaklad, aby sa ten kolos cely na suseda nezvalil

majo111222
Odpoveď bola odstránená
zuzanita1609
24. mar 2025

@frflos_nespokojny áno a presne takto sa to riesi. Nie len zasypať jamu hlinou.

autor
24. mar 2025

@frflos_nespokojny tak to máš iný prípad, my sme všetky domy v jednej výške. Takze tu sa spevňovať nemá čo, lebo to nieje potrebné. Betón nám dávala firma len stĺpiky do betónu a finito. Keby henti zasypali hned ten rozdiel od bazéna k olotu, tak je všetko Oki a nikto nič nerieši. Chceli ušetriť presne tak

frflos_nespokojny
24. mar 2025

@zuzanita1609 ano ked si vo svahu tak to ma vyzerat, ale na rovine zabetonujes stlpiky a medzi stlpiky das podhrabovu betonovu dosku a ked ti sused vykope jamu tak ti to cele zacne vymyvat a si v prdeli

autor
24. mar 2025

@majo111222 no nadhera, paráda. My mame u rodičov bazén, mame pieskovú filtráciu a slanu vodu, tiež je krásna čistá voda a hlavne žiaden smrad po chlore, takze dobre to máš. Tiež majú keramický a už 10ty rok a je ako nový klop klop klop

frflos_nespokojny
24. mar 2025

autor: ja som to hned na zaciatku pochopil, len som reagoval na to, ze keby som bol lajdak ako tvoj sused, tak by sa to cele pokaslalo. viem ako sa robia teraz ploty medzi susedmi na rovine

zuzanita1609
24. mar 2025

@frflos_nespokojny veď ok,ale kde boli,keď sused začal tak blízko kopať? O to ide. Nie už teraz, pozerať ...ja neviem, celé zle. Zrazu jama,zrazu bazén. A zrazu riešenie na koni 😏

autor
24. mar 2025

@frflos_nespokojny áno, je to nezodpovedne, ale aj ta pani čo pissala hore, že sa im plot rokmi naklonil na jednu stranu, presne toto aj mne napadlo, že keď sa podmyje nedajbože pozdlz celého plota, tak mohme cely plot rozobrať a dávať všetko nanovo. Dakedy nechapem jak môžu byt ľudia tak bez logiky

frflos_nespokojny
24. mar 2025

inak nemusis osetrovat vodu iba chlorom. su aj ine varianty

majo111222
Odpoveď bola odstránená
autor
24. mar 2025

@frflos_nespokojny prosim ta, ta Zuzana nechape súvislostiam a úplne ma vytáča, že nerozumie že ta jama mala byt po našej dohode zakopaná, ale nebola.. nemá zmysel na ňu reagovať

majo111222
Odpoveď bola odstránená
autor
24. mar 2025

@majo111222 ďakujem krasnee, nech bazenik slúži. My sme si nedali, lebo paradoxne u našich sa v ňom za celé leto kupeme tak 10 krat, tak sme si povedali, že jeden bazén v rodine stačí 😃 dobru nocku

autor
24. mar 2025

@majo111222 tiež si myslím

frflos_nespokojny
24. mar 2025

neviem ci ja som uz stary, ale ludom uz poriadne prepina a kazdy pozera iba na seba a vidim uz po tebe, ze si do vyvrtky ale zuza to zle nemyslela, len si si jej slova zle vysvetlila.
idem hajeno, lebo zase zajtra budem v robote vyzerat ako upir. dobru noc a sladke sny

zuzanita1609
24. mar 2025

Teraz úplne vážne. Sused mi bagruje vedľa môjho plota,ževraj rovina,nám betónový plot, ktorý je v podstate iba posadený na hline, pôde. A ja blbá pozerám a čakám,že mi ten plot časom padne,lebo tá jama by mala byť zasypaná po dohode (ináč zasypať neznamená,že sa už nebude nič hýbať,keď je porušená stabilita pôdy) 😉Úprimne,už keby ten bager kopal tak blízko,vysvetľujem susedovi a bagristu zahamunem,či vie ako sa správa betón plot posadený iba na zemi. Ale tak,bazenik sused má a suseda sa bude sťažovať na koni 😏. Nádhera 😘

lenkasarka
25. mar 2025

@zuzanita1609 ty si sem chodíš vybíjať nejaké svoje frustrácie? V každej téme sa do niekoho navážaš.

modrykolibrik
25. mar 2025

@zuzanita1609 ti si ozaj drbnuta to sa inak asi nedá napísať. Autorka není povinná sledovať čo susedia robia na svojom pozemku. Čo je stavebný dozor či čo?

alexanderkovacs
25. mar 2025

Ked to nevyplnia spadne cel plot na ich pozemok, ale monimalne v blozkej buducnosti poskodi sa plot. Vas sused je poriadny amater ked nedal naspat naplnit jamib. Bude z toho velky pruser. Choste ku nemu a dohodnete sa. Ked neposlucha na normalne slovo zozente spolu dajakeho stavbara.

margotka17
25. mar 2025

Mňa osobne by zo všetkého viac trápil pád plota ako voda u suseda. Máme tiež betónový plot, no aj tu treba dodržiavať isté pravidlá. Plot môže byť obsypany len do určitej výšky, zabetónované stĺpik nemôžeš obkopat z jednej strany, romantický stati stabilizaciu. Nenechavaj deti blízko plota. A suseda sa na tú dieru kľudne spýtaj, že ti tam padajú kamene z tvojej skalky aj tuje čo tam máš.

frflos_nespokojny
25. mar 2025

napisem to jasne: sused je hnup. ak tomu nerozumel, tak mal oslovit odbornika. mysli si, ze ak je to jeho pozemok moze tam robit co chce, ale to nie je pravda. mal si kupit velky pozemok niekde mimo susedov a tam stvarat co chce a tam by aspon nikoho neohrozoval

Strana
z3