icon

Ako riešite financovanie domácnosti počas materskej?

13. mar 2025

Ahojte, rada by som sa opytala na vase fungovanie ohladom financovania domacnosti. Moj nastavajuci muz (sme spolu 9 rokov) si chce delit vsetky vydavky na polovicu. Musim ich aj dokladovat, kde a za kolko som nakupila. Mne to nevadi, len moja otázka do budúcnosti je ohladom materskej, kedy moj prijem bude mensi, neviem si to potom predstavit, ako to bude fungovat, lebo ked z materskej dam na domacnost neostane mi nic. Doteraz fungujeme tak ze vydaje domacnosti platime na presnu polovicu a vsetko co si chcem kupit si kupujem zo svojich (oblecenie, kozmetiku, elektroniku). Ako to mate vy?

ivik4
13. mar 2025

Ani ked sme manzelia este neboli a mali sme maleho uz na svete, tak sme nic neplatili na polovicu ( je mi na grc z chlapov co niesu chlapi) . Muz plati aj platil vsetky poplatky co treba , aj velke nakupy,restiky a ja mensie nakupy , oblecenie ,kozmetiku dajme tomu, alebo na dovolenku odlozim ale to je na mne.
Strasne vela ,,chlapov" funguje dnes na princpie 50-50 😦. Chlap by sa mal vediet postarat o rodinu a ked je zena na materskej tak uz duplom ,vsak ona sa zas stara o ich dieta a domacnost

karolinakr
13. mar 2025

ja neverim tomu, že to može fungovať, lebo zaplatite vydavky 50:50 a teraz idete stavat altanok - ty maš našetrene on si kupi drahe auto, do ktoreho teba nič a ako z neho vymôžeš tú polovicu? budeš cely život piť kavu v baraku, hoci mate velku zahradu? ked to preňho nie je priorita ako ho prinútiš, aby ti prispel?

wade
13. mar 2025

Ked uz budes dokladovat, nezabudni naklady stratenych prilezitosti toho, ze budes na materskej a tvoja kariera sa zastavi na 3 roky, suvisiace znizenie prijmu a moznosti sebarealizacie, atd. Ja to svojej manzelke planujem bez reptania splacat do konca zivota.

balerina2025
13. mar 2025

DIVNE. uz dopredu kalkuluje. uffff....
toto NIE JE MUZ toto by normalny muz nedovolil

ina2405
13. mar 2025

@biba_18 aj kojiť a rodiť budú na polovicu, aj tehotní budú na polovicu😆

maryetta
13. mar 2025

Ja si toto neviem predstavit. Jedna domacnost. Spolocne deti. Teda aj intimita... ale peniaze kazdy svoja kopka? Jasne peniaze su ozaj v mnohych pripadoch "citliva" zalezitost ale....

lenka_da
13. mar 2025

A tvoj MM ma vymysleny sposob financovania pre pripad, ze ostane bez prijmu on? Napr. Ochorenie, havaria, rehabky, invalidny, ostane bez prace... Hm? Myslel aj na to?

januska12323
13. mar 2025

"Musim ich aj dokladovat, kde a za kolko som nakupila. "
Doma ťa ešte nezačal zatvárať?

karolinakr
13. mar 2025

a všimli ste si ženy, že majú oddelené účty, platia 50:50 a ona musí dokladovat a vykazovať? vlastne prečo, ked daš polku peňazí, z akého dôvodu musíš ešte niečo dokazovať, však zaplatíš a vybavené

biba_18
13. mar 2025

nikdy som netúžila po svadbe, veľa deťoch a nevadilo mi roky žiť na hromádke bez papiera - ale čo sa týka vzťahu ja som stará škola - v dobrom aj v zlom - či s papierom, či bez - som s niekým aby som sa delila o to čo mám a on so mnou čo má on ...

milanemila
13. mar 2025

Mame to “rozdelene” pomerne k vyske prijmu, co sa tyka fixnych vydavkov a ostatne neriesime nejak presne a uz vobec si neviem predstavit nosit blocky z potravin a vypocitavat si kto kolko komu 🙈
Pocas materskej a rodicaku neplatim z fixnych nakladov nic, toto cele rieis manzel a ja si z rodicaku platim fitko, trenera a detom drobnosti (vacsie veci ako autosedacka,detsky bicykel atd plati manzel).
Inac aj starostlivost o domacnost si delite na presnu polovicu, ci ty zo vsetkeho platis polku a este mu peries, zehlis, varis a upratujes? 🤷🏼‍♀️
Viem si predstavit takto rieist financie s nejakym frajerom ale so snubencom/manzelom alebo otcom dietat je to pre mna dost zle.

niki35
13. mar 2025

Za takého muža by som sa nikdy nevydala a nezaložila rodinu 🙂

mk22
13. mar 2025

V témach na mk krásne vidno ze ľudia fungujú, žijú rôzne. Co jedna akceptuje a príde jej to normálne, vid tu autorka je v pohode s delením blokov, druhu môže z toho odvalit a neverí, že niekto takto funguje.. Vid naše príspevky.
Autorka.. Určite tvoj muž zje viac, obľubuje iné potraviny, možno aj cenovo drahšie.. To ako delite nákupy?
On zaplatí v bille 20, z toho slanina, hermelín a 2/3 nákupu sú jeho pamlsky, ktoré ty nemáš rada.
Da deleno 2 a dávaš mi 10e z nákupu?
To si už kupujte kszdy sam a co ma rad rozdeliť Ladnicku po polickach a jedzte si svoje.
By sa mi hnusil taky lakomec a ešte mu ukazovať bločky, to kde ste v škôlke v hre na obchod??

milanemila
13. mar 2025

@ivik4 presne ako pises 🤷🏼‍♀️ a okrem financi 50/50 este ocakavaju doma full servis a full starostlivost o dieta 😂

siska53
13. mar 2025

To nemyslis toto vazne??? Hlavne jeho sa opytaj, ako to bude, ked budes na rodicaku.. aby si nebola prekvapena a potom sem vypisovala cela nestastna - ako ti tu niekto poslal ako priklad jednu temu.
Tu by mne blikala kontrolka!!!!
My odkedy sme zacali spolu byvat, mame vsetko spolocne. Na rodicaku som nijako nebola obmedzovana, ziadne moje - tvoje sa nekonalo.
A to nie sme doteraz zobrati.

bystrozraky
13. mar 2025

Už tu asi bolo povedané všetko 🙂 Ale mňa by len zaujímalo, či aj na prvom rande ste šli na polovicu...alebo ako vôbec k tomu došlo, že všetko tak platíte? Nechaj jeho teda robiť nákupy a viesť domácnosť a nech ti to ešte k tomu vydokladuje!!! Prečo by si to teda mala robiť ty? Naozaj...

amelie2017
13. mar 2025

@mk22 kamoska mala byvaleho takehoto debila
Isli 50:50. U nas je materska 16 tyzdnov, potom do prace alebo nech ta zivi kto chce..on s jej navratom do prace nesuhlasil, lebo nedaju take male dieta do jasli..ale naklady nadalej 50:50. Nakupy raz jeden tyzden jeden, druhy tyzden druhy. Ked nakupovala ona- kvalitne potraviny - dojcila, neskor dcere na prikrmy, plus mala dcera vela alergii a brutalny exzem. Ked kupoval on - najlacnejsie kura z lidla, cestoviny a paradajkovu omacku...za par mesiacov minula cele svoje uspory - ked ho na to dopredu upozornovala, ze dokym nezacne pracovat, bude musiet prevziat
zodpovednost on - vzdy hadka. 2 dni po oslave 1. roka malej sa zbalil a odisiel, lebo ona uz nemala peniaze. Vybrakoval aj dcerin sporiaci ucet, kde mala cez 2000€, zhabol depozit na byt - ze ho ma zaplatit ona, ked tam ostava byvat..bez priatelov a sestry by to nedala...je tomu 6 rokov a doteraz jej robi problemy..

mk22
13. mar 2025

Počas materskej mu zdokladuj prácu kuchárky, upratovačky, vychovávateľky.. Vyčísli si svoju dennú 24/7 sichtu nech ti za to platí. Aby si mala z čoho platiť slávnu polovicu.
Blbecek.

0kristina0
13. mar 2025

Tu je skoda drat aj klavesnicu.

viestta
13. mar 2025

@mk22 ja by som mu domace prace uctovala uz dnes, nech blbecek pochopi. A vyplacal by z toho polovicu na drevo. Alebo aj dalsia moznost operiem svoje, ty si per svoje. Navarim sebe, ty su uvar sam.
Ja nechapem ake zufale su zeny, ktore same dobrovolne ostavaju vo vztahu s takym... (a co napisat vystizne aby to hned nebola nadavka?) ...pripadom a este im ani nevadi robit zuctovanie nakupov.

mk22
13. mar 2025

@viestta to som chcela napísať, že zrejme mu vari, perie, upratuje.. Preplatit polovicu času.. Keď už deliť, tak všetko.
Radšej pôjdem rodičom, kdekoľvek.. Ako vešať trenky a variť segedin kráľovi..

zmrzlinka2021
13. mar 2025

Opäť téma, ktorá pekne ukazuje že neraz negatívne veci vidieť už pred manželstvom a deťmi ...
...ľudia sa nemenia

zmrzlinka2021
13. mar 2025

@mk22 tak dnes už muži bežné participujú na domácnosti.

zmrzlinka2021
13. mar 2025

@colsami cieľ je založiť si rodinu, nie byť v živote spokojna

jozinzbazin22
13. mar 2025

Dostanes 470eur 30eur pridavky ako chces pocas rd s tym to fungovat,ked to das vsetko muzovi,a este ti bude hodne chybat.Co???Pojdes si poziciavat kazdy mesiac,lebo aj ked mas rezervu ta sa minie raz dva,a potom ti pri takom to chlapovi zostanu len OCI PRE PLAC.
Ach a takto to presne zacima,mne to nevadi ale potom uz bude a to velmi.
Od zaciatku 20r,co sme spolu sme a fungujeme spolocne,spolocne o vsetkom rozhodujeme aj o malych veciach aj o velkych.1ucet,2karty,2vyplaty,rodicak s pridavkami.Ucty sa poplatia,teraz chceme refin.hypo a mat vsetky ucty spoplatnene v 1den,hned po vyplate,lebo takto to mame rozkuskovane az do 18teho.

mk22
13. mar 2025

@zmrzlinka2021 samozrejme ze áno.

lubbos
13. mar 2025

Akože... ak je niekto len vo vzťahu, tak je to fér 50:50 domácnosť , čokoľvek sa môže stať a jeden alebo druhý by bol ukrátený. Svoje veci sme si kupovali zo svojich účtov, dovolenky tiež 50:50 alebo sme sa striedali, prípadne ako muž som ju pozval/zobral niekam, auto a palivo som platil ja. Akonáhle sme začali plánovať budúcnosť, to bolo asi od zásnub, tak už sme neriešili moje tvoje... poplatky sme platili furt 50:50 , ale keď jeden nemal, tak platil druhý.. teraz po svadbe a na RD platím všetko ja a žena šetrí alebo kupuje veci pre deti a do domácnosti.

slavomira236
13. mar 2025

No nevoem ja mam len partnera(podla mk rodina niesne hoci mame 2deti) ale nieco si nechava vsetko da mne. A este blicek peyytal. Ale tak vie ze ja nerozhadzujem. Aj na dovolenky idem sama k moru s detmi on to nema rad a neriesi ze ideme

kuggis
13. mar 2025

Ako to máme my ? Muž platí a vždy platil všetky výdavky on ( nájom, hypo , elektrika, internet,poistky atď).Ja som svoju výplatu vždy minula na oblečenie pre dcéru, pre mňa, lekáreň a potraviny... nemám žiadne úspory, manžel aj šetrí za mňa 😅 a keď sa nám splní náš sen s druhým dieťaťom tak budeme pokračovať v tomto spôsobe ďalej... máme každý svoje a zároveň spoločné všetko... nič nepreratávame a nikdy sme to nerobili.Dokonca, keď som chcela odložiť nejaké peniaze, tak som mu ich poslala , lebo viem že u neho sú v bezpečí..ja by som ich minula.

xenia65
13. mar 2025

If... Toto fakt nechápem, čo je to dnes za módu, že moje a tvoje peniaze v manželstve... Som trochu staršia generácia. V dobe keď som sa vydávala nikoho ani nenapadlo deliť peniaze na moje a tvoje. Neboli účty. V deň výplaty manžel odovzdal výplatu manželke , ktorá s ňou musela hospodáriť spolu s manželom. Tak ako sú spoločné deti, postel, domácnosť, radosti aj starosti. Muž aj žena pri sobáši sľubujú, že sa budú jeden o druhého starať v dobrom aj zlom. Tieto dnešné manželstvá sú podľa tohto vydelovania len obchodné zväzky. Ale veľmi nespravodlivé a nevýhodné voči ženám. Tak si potom uctujte aj za vzájomne poskytnuté služby (varenie, pranie, starostlivosť o deti, sex , kosenie trávnika, údržbu...) Ach jaj...