Ako riešite financovanie domácnosti počas materskej?
Ahojte, rada by som sa opytala na vase fungovanie ohladom financovania domacnosti. Moj nastavajuci muz (sme spolu 9 rokov) si chce delit vsetky vydavky na polovicu. Musim ich aj dokladovat, kde a za kolko som nakupila. Mne to nevadi, len moja otázka do budúcnosti je ohladom materskej, kedy moj prijem bude mensi, neviem si to potom predstavit, ako to bude fungovat, lebo ked z materskej dam na domacnost neostane mi nic. Doteraz fungujeme tak ze vydaje domacnosti platime na presnu polovicu a vsetko co si chcem kupit si kupujem zo svojich (oblecenie, kozmetiku, elektroniku). Ako to mate vy?
Tuto svoju otazku poloz muzovi, on ti na nu odpovie, ako si to predstavuje
Spolubývajúci s výhodami.
Taký je tento spôsob fungovania. Ale potom všetko na polovicu. Prať si každý sám, upratovať v dané dni každý jeden a pod.
@karolinakr no asi, kým príde dieťa, sup najst druhu prácu, nočné brigády a doplniť úspory, nech to na materskej tak neboli. On asi nepochopí ze mina peniaze na plienky aj pre jeho dieťa.
Alebo obyčajná choroba, recept bum 20eur, už ho vidím ako púšta 10eur..
ahoj my sme manzelia 14 rokov doteraz mame kazdy svoj ucet hypo ide na polku energie tiez plus posielame peniaze na spolocny ucet na domacnost kazdy rovnaku ciastku( prijem mam len o cosi nizsi ako manzel) ked som bola doma s detmi platila som len polku hypo a polku energii ked mi aj nevyslo nic sa nedialo nechcel odo mna blocky ze preco za co na co a peniazky som niekedy minula aj na seba
a takto sme v podstate fungovali aj roky pred svadbou
Utekaj! Ja by som ušla hneď po prvom takom nákupe. A to som zvyčajne zarábala viac než môj manžel.
Autorka ale normalne mi odpovedz. Ako Ti to nemoze vadit ked Tebe sa znizil prijem lebo sa staras aj o JEHO dieta ? Predsa keby Teba nemal,musel by platit opatrovatelku alebo bol na materskej/rodicaku a prijem by sa znizil aj jemu. Kvoli Tebe mu prijem neklesol a moze aj karierne rast.
Rozumies tomu?
podla mna vymyslena tema, zeby sa nasla taka chudera, co by takto 9 rokov fungovala?
a teraz sa ide pytat?
@miko_matata mala som kolegyňu, ktorá mala deti s frajerom, ale žili spolu ako pár a ešte aj príspevok deťom na obedy išiel na polovicu
My sme počas materskej a rodičovskej fungovali tak, že muž platil všetko a ja len svoj telefón, nejaké oblečenie pre deti, kávu, zmrzlinu, občas deťom nejakú hračku alebo podobne. U vás to tak určite nebude a nechápem, že si toto chces zobrať. Je to lakomec a uvidíš, že na rodicaku zaplaces. Ceny idú neskutočne hore za všetko. Ja by som zišla z kratsej cesty. Veď nie je jediný na svete.
Máš výhodu, že už vidíš dopredu, ako budeš s deťmi trpieť, tak máš šancu tomu utiecť, ešte keď je čas.
Radšej žiť sama než takto...
A zase ste spolu 9r, dlha doba, možno zvyk, spokojnosť na oboch stranách, zrejme to obom vyhovuje.
Autorka sa ani raz nevyjadrila🙄
Za ten čas ste nadobudli aj spoločné bývanie? Ci bývate u jedného z vás a ako ste zariadili domácnosť, všetko od lyžičky po pracku ste kúpili na polovicu?
A v prípade keď sa rozidete, riešili ste, kto si čo vezme?
Známa je 3roky na PN, agresívna forma rakoviny, nepracuje, neprispieva, to co dostane je mávnutím ruky preč.
Živí ju muž. S láskou všetko ťahá, platí..
Vieš si predstaviť ze na rok, dva ta vypne a budeš odkázaná aj finsncne na tohto nastávajúceho?
Tu je škoda aj niečo písať. U mňa by z nastávajúceho bol ex.
Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale keď si s týmto urobíš dieťa a pôjdeš na materskú, veľmi rýchlo budeš písať na MK zúfalá. Že Tebe neblikajú všetky kontrolky je úplne hrozné. Ženy ste niektoré fakt slepé hluché a po svadbe a dieťati odrazu šokované-že on taký nebol, ale bol, len ty si to hrdo a dlho ignorovala.
Poslala by som mu kazdy mesiac fakturu za starostlivost o deti - minimalne rozdiel oproti tvojmu beznemu prijmu a materskou. A este aj za vynosenie a porodenie aj JEHO dietata, za obetovanie svojej postavy, casto krat vlasov, zdravia a o spanku ani nehovorim... potom sa mozte financne delit pol na pol
Autorka, tebe pride toto co si napisala v poriadku? Mas mu dokladovat co kupis, on tebe tiez dokladuje? Vydavky na PRESNU polovicu?! Ty ked zaplatis 49,50 a on 50,50 tak predpokladam ze tych 50centov musis dorovnat 😄 Takyto chmulo ta veru vydavkov neusetri ani ked budes dostavat necelych 500€ rodicak, potom tu nechod plakat.
Som na rodicaku tristvrte vydavkov (ak nie aj viac) cvaka muž.
Ženy, kam vy na tých chlapov chodíte 🫣🫣? Odkedy som bola mužova frajerka a bývali sme spolu, všetko bolo spoločné. Zostalo to tak dodnes, máme spoločný dom, deti, hypo, hotovosť, všetko. Mali sme dvojčatá, dostávala som jeden rodičovský príspevok (!!!), to ako by sme žili z môjho príjmu??
Ja by som si takého chlapa za muža nevzala, ani keby mi dali vstupný vklad.
Ja len že utekaj čím skôr a veľmi ďaleko
Takto to neriesime, lebo ano platim aj ja vela veci, ale mam manzelovu kartu a hradim jeho, ked treba. Som este na rodicaku. Raz potiahne jeden, raz druhy, ja co som si usetrila som pouzila na par dni na pobyt atd potom on zaplati dovolenku, ako delit si presne na polovicu vydaje, je podla mna uplne nemozne.
Riešiš materskú-ty sa radšej modlí, aby si ťažko neochorela, lebo si skončila. Tento Ti nepodá ani pohár vody. Nie nadarmo jeden psychológ povedal, že varovné signály sú proste vždy. Len niekedy väčšie, niekedy menšie. Problémom je, že ženy sú vyslovene rady slepé. Ak nie si troll, očakávame Ťa čoskoro na MK s plačom, čo máš robiť a že sa len hadate a furt vždy chce od Teba veci napoly, doma nepomôže a pred vlastným deckom sú mú viac peniaze. Budeš si za to môcť bohužiaľ sama.
To sa asi opýtaj muža, nie? Veď budeš ma materskej aj s jeho deckom, nie so susedovým, takže aj kvôli nemu prídeš o príjem. Toto je cele divne a nepáči sa mi to. Po 9 rokoch si deliť výdaje na presnú polovicu a ešte nosiť bločky domov? Ste ako spolubyvajuci a nie partneri. Veď v živote sa môže stať toľko veci ktoré ovplyvnia tvoj príjem. Môžeš skončiť pn dlhodobo, prídeš o prácu alebo neviem, nebudes skratka schopná sa na určitý čas podieľať na financovaní domácnosti. To ta vyhodí na ulicu?
Ojoj u mňa zle ,ja som vždy zarobila menej ako muž ale hneď som mala jeho kartu a výplatu moju sme bud odkladali alebo sa minula na deti ale on financoval bývanie stravu a nie len počas materskej.Nikdy sme nedelili peniaze na moje a tvoje .
Nech ti doplatí časť mzdy o ktorú prídeš, keď budeš na materskej aj s jeho dieťaťom, lebo si prišla o príjem a potom môžeš ďalej platiť veci na polovicu. Podľa mňa je toto najspravodlivejšie, keď už musíš dávať bločky teraz, tak nech je spravodlivý aj počas tvojej materskej. Plus mu môžeš dať zaplatiť za upratovanie, lebo ked upraces ty, tak si usetrila aj jeho peniaze za upratovačku. Okná si aj upratovačka účtuje samostatne, nezabudni si to vyúčtovať. Akože dievča toto vážne????? Naozaj je to takto zlé v tejto spoločnosti. Aby si v 9 ročnom vzťahu dávala bločky..... keby mi toto povedala nevesta, tak mojím dvom chlapcom vytrhám uši.
Ja som sa teraz normalne zamyslela,ze ja ani nepoznam rodinu zo vsetkych mojich znamych co by takto-vsetko na polovicu,naozaj zili.Som vo veku kedy maju moji znamy deti a teda zeny su na MD/RD a vsetci maju spolocne peniaze.Niektory maju dva ucty,niektory jeden spolocny ale vsetci maju spolocne peniaze-muzov plat a zenin rodicak.Ti chlapi normalne zivia rodinu a tak je to podla mna normalne a prirodzene.Ja si neviem predstavit akoby ste si delili vydavky na rodicaku,ved ty by si nemala ani len na bezne vydavky a tvojmu muzovi by mesacne kopu penazi zostavalo…On by si kupil co by chcel a ty by si si ani len ja neviem kozmetiku ci knihu nevedela kupit 🤷🏻♀️ Tak sa zit neda…
To mu máš aj dokladovať , že si kúpiš vložky? No to hádam nemyslíš vážne. Ten tvoj nastávajúci bude riadny pako.
My sme sice s muzom mali vzdy oddelene ucty a fixne vydaje sme sa vzdy snazili rozdelilit na polovicu, ale nikdy sme nic nepocitali na centy a uz vobec si nerobili vzajomne vyuctovanie! A aj ked jeden z nas viac usetri, lebo mal mensie vydaje ci vyssi prijem, tak su to SPOLOCNE peniaze a spolocne rozhodujeme, ako ich minut/investovat.
A ked som nastupila na MD/RD, tak nas model fungovania sa zmenil na VSETKO plati muz, rodicak je moje vreckove. Ale tento model sme mali dohodnuty este pred tehotenstvom.
Ak tebe vasa sucasna situacia vyhovuje - o.k., ja by som mala problem takto fungovat. Ale mam tusaka, ze s tym problem mas aj ty, inak by si tu nesondovala, ako riesia financie v inych vztahoch. Lebo ja z tvojej otazky citim obavy, ako to s Tebou bude ked budes bez prijmu. Takze Ti neostava nic ine, len si so svojou polovickou sadnut a dopredu si dohodnut pravidla financneho hospodarenia, ked taka situacia nastane. Ale pri jeho terajsom pristupe, by som sa len na sluby nespoliehala a ziadala aby sme sa nejakym zmenam dopracovali uz teraz.
Neprehliadaj neprijemne naznaky a premysli si, ci chces takto prezit svoj zivot!
Mňa by skôr trápilo , že som 9 rokov zabila s takýmto typom muža , lebo ak nezmení on fungovanie , teba čakajú veľmi nepekné časy. Financie sú základ v manželstve/partnerstve kde sú už deti alebo sa deti plánujú , pričom ja osobne očakávam že muž sa postará o tom aby som v kľude mohla vychovávať naše deti a venovať im čas ktorý nutne potrebujú . Takže ja autorke doporučujem ubrať z prehnaného feminizmu a neplatiť všetko na polovičku, jednoducho dať mu priestor aby zaplatil veci aj sám . Alebo sa zbaliť a jednoducho z takéhoto vzťahu odísť.
Si si istá ze chceš aby toto mal byť tvoj nastávajúci?
Ja by som doborvolne s takym chuj...m sorry buducim manzelom ziadne deti nemala. Tak sory, ja pridem o prijem, nie uplne dobrovolne (kedze nie som z tych zien co prosikaju muza o dieta) a mam sa prosikat o peniaze? Radsej ziadne deti ako toto otroctvo akoze manzela.

ale toto autorka nechcela počuť, ona sa pýtala, ako na materskej, všetko dalej 50:50, on našetrene 10000€, ty nulu, on ide na dovolenku, ty škemrať k rodičom na mlieko..takto asi by to malo byť 🙂