Ako rodičom vysvetliť, že môj život je len môj?
Mám priateľa už viac ako 4 roky, čo je už na spoločné bývanie, na svadbu alebo na iný druh partnerstva, na dieťa a podobne. Ale moji rodičia nechcú uznať, že tieto rozhodnutia sú len MOJE a partnera stále očierňujú. Nikdy nevyzdvihnú to, kedy im pomohol a ako veľmi im pomohol. Stále sa zaoberajú len tým, čo nespravil a čo mal spraviť a prečo sa nezachoval inak...
Dokonca aj on vie, že ho nemajú radi a to ho asi pred pol rokom, keď bol u nás dlhšiu dobu, priviedlo k tomu, že on už sem nejde, že budem chodiť len ja za ním do nášho nového domu. Lenže z toho naši spravili ešte väčšiu tragédiu a čím sme dlhšie spolu, tým viac ma chcú ovplyvňovať a strašia ma, že ma opustí, keď budem mať dieťa a že ma môže kedykoľvek z jeho domu vyhodiť a podobne. Ja to beriem všetko, že jasné, možné to je, ale nie, že oni to musia vedieť už teraz.
Za ten čas, čo sme spolu sme sa u nás pohádali len raz a to bolo pre nich ako na voňavý chlieb maslo. Hlavne tatko to stále spomína spolu s inými vecami a stále pripomína veci, čo snáď si nepamätáme ani my dvaja, že by sa stali. Keď príde, stále len sledujú, koľko zje, čo zje, koľko vypije vody, koľko piva, koľkokrát ide na wc, čo povie /a toto je perla - potom to normálne prekrúcajú a vysvetľujú si to po svojom/. Ako podľa mňa toto je tak na cvokhaus...
Nakoľko sa snažíme otehotnieť, nie je to pre mňa dobré a nikoho okolo mňa to vôbec netrápi... Keď odmyslím priateľa, zostala som vo všetkom sama...a to je dosť že brutál
@katka1981
začali sme sa informovať, dúfam, že nájdeme takého, čo to pochopí, dúfam
Ja ti teraz konecne odpiviem na tvoju otazku polozenu na zac. diskusie. Nevysvetlis im to nijak. Ani to nevysvetluj. Zbal si svoje veci a chod z domu, najdi si podnajom a osamostatni sa. Rodicov nezmenis nikdy! A to ci maju pravdu ohladom tovjho priatela, to ja uz nevidim, ty ho poznas najlepsie.
@bambulkalove a kedy teda odchadzas k priatelovi byvat? 😉
@bambulkalove, tak co viem od znamychtak farar nema problem v kostole zosobasit aj nevriacicho co uz maju dieta. Niektory to spravi zadarmo, iny za prachy.
@lubkavargova1
ked si vsimnes, tak dotycna co ma vraj 4 rocny vztah, jej frajer vlastny dom..tak nie je schopna vstat a ist k nemu byvat.
@katka1981
no nemali sme stastie, hned prvy nas takto odpalkoval a nebolo to prijemne
@mima4
keď prestaneš rýpať
@bambulkalove Ok, myslela som si. Chapem, ze taketo dlhodobe podryvanie sebavedomia je neprijemne, niektori rodicia to robia, zrejme si tym kompenzuju vlastnu nespokojnost ci nesplnene sny.
V kazdom pripade to zanecha stopy. Z toho, co som si rychlo precitala, ze tvoj hlavny problem je, ze si nevies presadzovat svoje, co bude asi nasledok toho vsetkeho.
Keby si vedela, uz davno tam nie si. Tiez to iste asi plati aj vo vztahu k partnerovi, vase usporiadanie nie je uplne idealne. Rozumiem tomu, preco to tak je, ale asi nacase to zmenit. Tvoji rodicia tvojim odchodom stracaju pocit, ze ta mozu ovladat a kontrolovat, to sa im nepaci. Preto sa to zhorsilo.
keby si im pred x rokmi ukazala, ze vies robit rozhodnutia, vies byt samostatna atd, tak si asi uz na teba netrufnu. Robia tolko, kolko im dovolis. Takze nacase ist odtial prec - ale opat problem asertivnosti - snaz sa dosiahnut u priatela viac, ako je sucasny stav, ktory je pre teba dost nevyhodny. Inak sa ti naozaj moze stat ze skoncis opat u rodicov. Toto by som nepisala, keby si mala poriesene aj vlastne byvanie, pripade pracu, ktora by ti dovolila platit si podnajom..nie som fanaticky zastanca manzelstva, len sa na to pozri pragmaticky
@bambulkalove, fakt a nemohla by si ist byvat k priatelovi? On byva s rodicmi ci sam?
@bambulkalove
rypat?
priznaj ze ta seru otazky, ktore poukazuju na realny stav toho v com zijes?
uz ti tu viacere zeny pisali, aby si zdvihla kotvy..a ak mas "partnera", tak niet problemu.... nech sa postara aj o teba..ked tak velmi chce s tebou dieta (ci iba ty to dieta chces?)
s takymto pristupom sa tvojim rodicom ani necudujem, si im v 32 na krku a stenes ako ta obmedzuju, nie si schopna sama fungovat....
co ti brani ist k tvojmu priatelovi byvat?
ci priatel sam?
ci tebe vyhovuje skor "mama hotel"?
je to taky problem zbalit sa a odist?
ci pokial sa ide do hlbky toho co tu pises..tak uz druhy clovek rype?
@mima4
Keby si písala ako normálne rozmýšľajúci človek, tak by si chápala všetky stránky veci, nie len - zober sa a chod. Nechaj robotu, nechaj všetko a odsťahuj sa. Nemám problém ísť bývať do domu, bez vody a elektriny, ale to možem ísť aj pod most, nie?
To si chcela počuť. A k tomu mamahotelu. Nakoľko ja som mamahotel nikdy nezažila, pouč ma, čo obnáša. Dnes som varila 2 chody jedla, nakoľko, aby sa varilo až v stredu, v piatok som upratala celý dom, teraz periem už asi 4-krát. To je ten mamahotel?
Zlato, keď si myslíš, že každý, kto býva s rodičmi má mamahotel, zobuď sa!
Doma od 12 rokov varím, upratujem, pomáham. To je ten mamahotel?
Ja som nikomu nikdy na krku nebola a nebudem. Keď si myslíš, že problém je v tom, že si neviem, uvariť ani sáčkovú polievku, tak určite by si sa mala zamyslieť.
Dieťa chceme obaja a chceme aj bývať obaja, ale nakoľko je dom neobývateľný, asi by som predsa len nejaký ten mesiac počkala, kým tam bude aspoň základ. Problém je v tom, že odísť z domu, kde je nás viac do ďalšieho domu, kde je tiež dosť ľudí, nakoľko partner býva s rodičmi je k......a ako mraky, ale ty určite do toho vidíš viac ako ja, nemám pravdu?
@bambulkalove pozri, aj ked priatel byva s viacerymi ludmi, ale budete samy...ty sa stazujes na rodicov a takto si tento problem poriesis... to hadam ten mesiac vydrzite....
@mima4
čiže budeme u jeho rodičov v obývačke spať dvaja :D
@bambulkalove výhovorky, výhovorky, výhovorky....na všetko, na každú otázku, na každú rada máš stále prečo to nejde. Ja som skoro odpadla, keď som si prečítala, koľko máš rokov. Celý život si bola pre rodičov na druhej koľaji, v tieni brata, chápem, že máš znížené sebavedomie, ale aj tak je nenormálne, že s nimi žiješ ešte v tvojom veku. Je chválihodné, že si pomáhala mame doopatrovať starkú, ale prečo si neodišla pred desiatimi, piatimi rokmi? Tvoj partner nevidí, ako sa doma cítiš? Prečo on doteraz nebol iniciátorom spoločného bývania, hocikde, v garsónke, aj by ste sa spoznali v iných situáciách, ako doteraz. Píšeš, že teraz sa bývanie rieši, tak potom nerozumiem, na čo si túto tému vôbec založila. Veď sama cítiš, že nie je postoj tvojich rodičov v poriadku. Sorry, ale ani tvoje názory. Byť rodičom na krku do 32 rokov a len ich kritizovať....ja sa ich nezastávam, viem o nich len to, čo si napísala, ale zrejme ti to bývanie s nimi aj z nejakého dôvodu vyhovovalo, či? Len sa prosím ťa nevyhováraj na VŠ a podobne, ak si neopakovala každý ročník dva krát, tak si hádam neštudovala do tridsiatky. A písať tu také somariny, že sa snažíte o dieťa, že sa nemusí hneď podariť, tak preto sa snažíte už teraz, aj keď nemáte spoločné bývanie - toto tu píšu sedemnástky. Inak tú vetu - že sa dieťa nemusí podariť som počula pred rokmi aj ja. O necelý rok som kočíkovala.
@bambulkalove
a? nebudete ani prvy, ani posledny par, co to docasne takto poriesi, ved chces mat s nim dieta...a ako hore pises "nejaky ten mesiac"...cize dajme 3-4 mesiace...
Pises, ze problemom u teba su tvoji rodicia, je to tak?
Ty svojich rodicov nezmenis, opakujem NEZMENIS, cize jedine co mozes spravit, je odist. A teda bud si nieco prenajat s priatelom, alebo ist k nemu, kde byva s rodicmi.
ake ine riesenie vidis ty?
@timea7 ja tu vetu pocuvam uz nejaky ten rok, nakoľko u mňa to bolo pravdepodobné dávno
@bambulkalove
moji rodicia robili presne to isté, ked som sa isla prvy raz vydavat. tiez im všetko vadilo, mali milion pripomienok, rypali, špehovali, nadavali, spochybňovali...do posledneho dna odhovarali od svadby, mama sa ešte aj na obrade zduvala a plakala...myslela som si, že nie su normalni....ja som mala 19, akurat som skončila prvy ročnik a on 34 - doktorant /spoznali sme sa na intraku/, nebol rozvedený, ale mal dieta z predchadzajuceho vztahu...pripadal mi dokonaly - mudry - filozof, politolog a na pohlad nebolo krajšieho na slovensku ani v okolitych štatoch 😀 vobec som nechapala, čo proti nemu maju. ale vobec.
vydala som sa...a kokos, všetky prognozy sa do bodky sa naplnili....pol roka po svadbe skončil štúdium, zostal nezamestnany, odmietal pracu pod svoju uroven, takze som cele studium musela brigadovat, aby som milostpana uživila. dievcatko, hoci krasne a zlaté, navstivil pocas nasho manzelstva najviac 5x, neplatil alimenty a ja som vkuse trpla, či pojde do basy, alebo nam to da ženska doplatit retrospektívne...makala som ako vol a nemali sme ani na drahší jogurt, furt som všetko len vo vypredaji kupovala... 15 ročny rozdiel sposobil to, ze sa ku mne choval ako otec k zaostalej dcére, ktorá nevie ani poriadne zemiaky nakrajat na rovnomerne kocky..atd atd..samozrejme vyhovoriek milion päť..prečo nie toto a prečo nie hento...furt bolo všetko po jeho, moji rodičia boli samozrejme manipulativni kreténi, čo mi vymyvaju mozgy a podobne...po 4 rokoch som toho uz mala dost, rozviedla som sa, neskor znova vydala..a s mojim terajším mužíčkom vychadzajú ukazkovo. maju ho radi, nikdy proti nemu nič nevytiahli, na svadbu išli vyusmievaní...tí istí rodičia, tá istá dcéra a uplne ina situacia...hovorí sa, že v každom pribehu je zrnko pravdy, možno aj vaši vidia to, čo ty nie...ani ja som to nevidela...
@mima4
poviem ti pravdu, ine riesenie nie je
@bambulkalove
no tak potom problem ako tak vyrieseni 😉 a sucasne mas zodpovedanu otazku v nadpise tvojej temy.
@tomiholjubavi Neviem, ci to je uplne ten isty pripad - kedze jej to robia cely zivot. Naviac si mala 19, co este chapem, ze sa tak spravali, ona ma 32
@bambulkalove v tvojej situácii by som nad dieťaťom momentálne určite neuvažovala, písala som ti už viac krát. Keby sa vám zadarilo hneď, pred rokom, tak by si dnes s tým dieťaťom bola kde? Opakujem, že problém netkvie v tvojich rodičoch, ale v tebe samej, už dávno si mohla mať vo svojom veku vlastné bývanie, aj keď maličké.
@mircalla isto to neni ten isty priklad, ten jej aj robi a stava dom..a ten moj robil cele manzelstvo h...akurat lezal a stazoval si na nedostatok pracovnych prilezitosti hodnych jeho majestatu 😀 pouzila som to len ako priklad, lebo ked som si prečítala uvodny prispevok, velmi mi to pripomenulo moju vtedajsiu situaciu...tiez som mala len ja pravdu a oni ma chceli len komandovat a kontrolovat...a nechceli mi dovolit zit moj zivot po svojom...a nakoniec to dopadlo tak, ako to dopadlo...chcela som tym povedat, nech sa skusi zamysliet, ci nemaju rodicia aj v niecom pravdu a popripade zatlacit na partnera, aby to zmenil...napr. sa k nemu nastahovat, najprv svadba, potom dieta..a podobne...skusit hladat v tej kritike aj zrnka pravdy...mozno jej to pomoze vo vztahu a bude aj jej samej lepsie.
načo ti je partner, ktorý pred bránami dochodku byva s rodičmi?????? nevie sa postarat sam o seba a ma sa starat ešte o teba???? celé zle....ach ženy....potom vas je tolko nestastnych a pritom staci tak malo...smutne...fakt...bez rýpania
Moji rodičia by určite napísali, že nikdy som nič nespravila dobre, že som si vždy všetko robila zbrklo, som hlúpa. .........
Hovorím, čo o mne hovoria stále.
@katarinapekna
ale on tam teraz býva preto, lebo prerába dom...

@bambulkalove, toto mi silne pripomina to co som ti pisala. Ano treba odist cim skor, ajkeby si sla do podnajmu do garsonky.