Ako rozdeliť starostlivosť o deti s manželom?
Dnes som sa s manzelom pochytila ohladom starostlivosti o deti. Mame 4 deti. Ja som typ a mam nazor ze o deti sa treba starat, aj o mna bolo postarane. Manzel je typ ze nech sa o seba postaraju sami. Starsie deti maju 8 a 6. Robirvam im desiaty a pripra ujem ranajky a obed aj veceru. vyzadujem od nich samozrejme pomoc a tiez ich nechavam robit niektore veci. Napriklad vedia pripravit zeleninu, narezat chlieb, pripravit stol pred jedlom…….vedia uvarit puding, palacinky……mam ale taky nazor ze este stale su to predsalrn deti. staram sa o ne. Pripominam im aby sa napili, zabudaju. Manzel im povie nech sa najedia a neriesi co a ani neskontroluje ci vobec jedli. Nemal by problem ich zobrat do skoly bez ranajok.
Zaujima ma ako funguju vase deti v tomto veku. Su uz samostatne? Dakujem
8 a 6 su este dost male deti na to,aby si same pripravili jedlo a postarali sa o seba. Manzel je divny,ked toto od nich vyzaduje.
Manzel je lahostajny a lenivy.
Nas 4 rocny si zoberie z chladnicky sam ked je hladny. Jogurt, syr, alebo cokolvek co povazuje za jedle. Ale zaroven povie ze je hladny.
Ak tvoji obaja vedia narezat chlieb, tak nie je problem nechat tie ranajky na nich.
Chlapi maju iny pristup. Niekedy nie je na skodu sa nimi inspirovat.
Mali sme to podobne s manzelom, on ich ale veru dost naucil samostatnosti , ja by som im skákala asi dlho okolo ritiek, nemala som s tym problem, automatika, ze deti nieco odomna potrebuju, ja starostliva mama som tu pre nich, citila som sa dobre ked som pre nich niečo robila, ale keby ich mam vychovavat len ja, tak asi doteraz nevedia urobit vsetko co vedia urobit
tvoj manžel asi tak vyrastal... mm tiež nevedel pochopiť prečo de´tom robím desiatu , že on si celé detstvo robil sám - a ak si nespravil nemal žiadnu...
to isté úlohy. nikdy mu nikto neskontroloval úlohy - tak ani on to nepovažoval za potrebné.
ak som s de´tmi písala diktát tak mi povedal že deti týram. - jedna dcéra odmietala a pritom poriadne revala....
@stastnamanzelka moja sa minule porezala celkom fajne aj s priborovym ,ked si rozok chcela s nim prerezat🙈 ale dava si odvtedy vacsi pozor, my sme sa velakrat porezali tiez pri roznych cinnostiach .
Chápem ta, na deti treba nechať toľko zodpovednosti, koľko zvládnu. Neda sa asi jednoznačne povedať, čo je v tomto prípade správne. Závisí od rodičov, štýlu výchovy. Dieťa je dobre viest k samostatnosti (s doprovodom, nie ľahostajnosťou).
Keď je dieťa (6,8r) hladné, dokáže si vziať nejaké jedlo samo, najesť sa. Pokial nie, získa skúsenosť, ta nie je na škodu. Pokial ma veci dostupné na dosah, potraviny, ktoré môže jesť, piť, je vedené k tomu, aby si samo robilo raňajky, zvládne to i v skoršom veku, ako si my myslíme, dokážeme pripustiť.
Tiez myslim ze manzel je lenivy. Su to este male deti. Nepoviem 10 a 12. A ruku na srdce..ked pridem k maminke tiez mi chuti najlepsie ked mi ona nalozi❤️
Si úžasná maminka 💗 a on ZLÝ otec .fuj je mi z neho zle
dakujem vam za nazor, pravda je ze on tu starostlivost nedostaval tak ju ani nevie dat asi. Ved to vidim aj teraz na jeho mame. Ale na druhej strane starostlivost mojej mamky ma rad.
V takom veku ani naaaahodou. Mame 8r, 10r, 12r chlapcov a len 12r je schopny sa najest sam. 10r tiez vie, da si co chce na desiatu, olovrant.
Robia si ranajky aj desiatu do skoly, 8r sa uci, starsi vedia. Ale 100x im musim povedat a skontrilovat, lebo 10r si vie zabudnut vodu ci desiatu. Keby mali ist rano sami do skoly ako sme chodili my, tak neviem neviem...ale situacia by ich donutila.
Jedla robit nevedia, palacinky sa ucili, lebo ich maju radi, ked musia, tak pomahaju doma. Radi pecu so mnou. Snazim sa ucit ich poriadku, samostatnosti, zodpovednosti a systemu, ale pri 3 chalanoch je to vecny boj 😭 ...a nervy v kybli... manzel zase vyzaduje od starsich uz pomoc okolo domu a taku chlapsku pracu.
Sun má 7,5, je prvak a od 1.dňa školy si sám pripravuje raňajky, desiatu a olovrant. Nechám ho v domácnosti robiť veci, ktoré zvláda-vysava, umýva podlahy, sám si vešia oprate ponožky a trenky, sám si zvesi svoje oprate prádlo a dá do skrine.
Skús si ho pohľadať montesorri tabuľku, co majú deti v akom veku ovládať.
Sú to ešte malé deti, samozrejme že potrebujú starostlivosť. Tiež mám 8 ročnú, keby musí zvládne si spraviť jedlo aj sama ale neviem si predstaviť že jej poviem nech sa naje a ani neviem čoho a koľko.
Ste ako 2 extrémy, tvoj muž je hnily na deti úplne kašle a ty si starostliva mamina čo by deťom chystala desiatu ešte aj v 16tich. Skúste spraviť kompromis. Kupuj krajaný chleba, 6 a 8 roční si desiatu vedia spraviť sami len ich treba skontrolovať či si ju naozaj urobili.
Mam doma 9 a 6. Manzel im tiez vie pripravit jedlo. Nachystat caj do skoly.
Ja robim desiatu kym sa oni umyju. Oblecu.
Ja som im dala pravidlo. Ze od nich chcem aby mali upratanu svoju izbu. Svoju skrinu s oblecenim. Ustlali si postel. Mali vzdy poriadok vo svojich veciach.
Nalozit vylozit umyvacku. Sem-tam utieraju prach a take.
Mna skor zaujima ako funguje tvoj muz
Ide detom prikladom alebo sa nechá obskakovat ved ma zenu
Moja ma 8
Vie si vziat sama jest aj ohriat ked treba ale aby varila puding?
Co ked sa oparia porezu
Nestastie sa stane rychlo a deti su male
naši milujú na raňajky cereálie s mliekom alebo vločky s jogurtom, to si pokojne urobia oni. Najmladšia má 7 a dnes chystala muffin s grankom aj bráchovi. V takýchto veciach sa obslúžia samostatne. Manžel im ráno varí čaj (má úplnú obsesiu v tom, že ráno sa musí piť čaj, čo ja nechápem a vždy sa bavím na tom ako ho rozčuľuje tá najmladšia, ktorá mu to bojkotuje😂). Ku kanvici ani sporáku ich samých nepúšťame. Keď varím, tak pomáhajú👍 Tvojho muža neviem vyhodnotiť, možno sa ich len snaží nasmerovať k samostatnosti akurát nie úplne šťastným spôsobom.
Tvoj manžel je somár. Chudiatka deti, ešteže majú Teba.
ja ho vidim ako praktickeho muza, co chce setrit energiu svoju aj tvoju. On to berie zrejme tak, ze bez pomoci matky prezil a co tak aj jeho deti preziju predsa. V podstate ma pravdu ale mozno najst strednu cestu bude lepsie.
Ked si spomeniem nasi rodicia boli z domu davno prec ked sme my deti vstavali do skoly. Od druhejtriedy sme chodili sami a desiata ci ranajky boli na nas ( jasne ze sme si nerobili) . V dnesnej dobe skor rodic aj tak deti rozvaza takze tak ci tak je snimi doma, tak nebude hnit na gauci a pripravi predsa detom co to pod zub
Aspon ze deti maju fajn mamku ❤ ked otec je sebecky lenivec.
Ja mam 2 deti, už v podstate dospele a vieš čo je fajn? že to ako sme sa starali s muzom o ne, tak sa staraju oni o nas, syn aj dcera sa hocikedy opytaju ci niečo nechceme, keď po niečo idem tak nechaj ja skocim, ked si robia napr. prazenicu hned sa pytaju ci aj my budeme, ked sme chori automaticky sa chodia pytat ci nechceme caj, ovocie, prinesu, odnesu. Presne tak ako sa starame my.
Jasne ze rodic musi skontrolovat a pripravit jedlo detom,coskoro bude vyzadovat aby sa tie starsie aktivne starali o tie mladsie a bude mat este vacsi pokoj.
Súhlasím s tebou
Akože 8-rocne dieťa samo urobí palacinky? Tak to teda je za mňa extrémne šikovné. Síce sa musím priznať, že ja som ako 5-rocna varila párky na plynovom sporáku. Samozrejme, mama nebola doma. Ja mojim deťom robím desiatu, majú 8 a 13. Hlavne preto, že musia zavčasu ráno vstávať a ešte sú ospalé. Ale inak v domácnosti pomáhajú, idú do obchodu, vyložia umývačku, upratujú si izby, atď. Tvoj muž vyrastal inak, tak preto to asi nechápe.
@janickacrazy V 8mich som chystala jedlo aj sestre, nielen sebe. Palacinky nie, ale bežné občerstvenie, natrieť chlebík, šunka, syr...úplne bežne.
@drahomirrra No tak nachystať chleba s niečím je úplne iný level ako palacinky. To som aj ja v 8 rokoch zvládala ľavou zadnou.

Tvoj manžel je len jednoducho hnilý a je mu ľahšie to celé zvaliť na samostatnosť.