icon

Ako rozdeliť starostlivosť o deti s manželom?

17. jan 2024

Dnes som sa s manzelom pochytila ohladom starostlivosti o deti. Mame 4 deti. Ja som typ a mam nazor ze o deti sa treba starat, aj o mna bolo postarane. Manzel je typ ze nech sa o seba postaraju sami. Starsie deti maju 8 a 6. Robirvam im desiaty a pripra ujem ranajky a obed aj veceru. vyzadujem od nich samozrejme pomoc a tiez ich nechavam robit niektore veci. Napriklad vedia pripravit zeleninu, narezat chlieb, pripravit stol pred jedlom…….vedia uvarit puding, palacinky……mam ale taky nazor ze este stale su to predsalrn deti. staram sa o ne. Pripominam im aby sa napili, zabudaju. Manzel im povie nech sa najedia a neriesi co a ani neskontroluje ci vobec jedli. Nemal by problem ich zobrat do skoly bez ranajok.
Zaujima ma ako funguju vase deti v tomto veku. Su uz samostatne? Dakujem

Strana
z2
vevebono
18. jan 2024

ja mám chalanov 13 a 10 a tiež si robia sami. raňajky, desiata, večera. nemyslím si, že som zlá matka kvôli tomu. 🤷 nemajú problém nakúpiť, povysavat, poumyvat, zapnúť práčku, vyvesat, dokonca pokosit trávu, vyplieť záhradu.
neotročím deti, ale musia sa podieľať na chode domácnosti. keby nemali žiadne povinnosti, brali by všetko ako samozrejmosť
Ja som vyrastala veľmi podobne, s rozdielom, že mám o rok staršieho brata a ten nemusel nič, lebo to je chlapec. ja som teda zaviedla, že neexistuje mužská a ženská práca, ale kto čo vidí, to aj spraví a hotovo

andigab
18. jan 2024

@vevebono to jedia len chlieb či polotovary? Necháp má zle, ale 10 ročné dieťa si pripravuje prakticky komplet stravu, obedy má v škole. Hmm, my sme doma kmitali, ale mamka nám večeru vždy nachystala, resp. sme večerali spolu. To isté desiata, kým sme sa vychystali, už nás čakal pytlík s jedlom. Takže za mňa niečo je fajn, niečo diskutabilné.

vevebono
18. jan 2024

@andigab nuž to je tvoj pohľad. v škole sa nestravuju, lebo by nestihli autobus domov. vedia si spraviť či chlieb, či cestovinový šalát, atď. ja som s tým plne stotožnená. viem, že keby sa stalo čokoľvek, tak sa nemusím o nich báť a vedia sa o seba postarať sami 🤷 napr keby sme mali haváriu, alebo podobne.

andigab
18. jan 2024

@vevebono tento druh jedál, ako natrieť chlieb, uvariť párky, budiš. Ja to pre svoje detváky robím rada.

vevebono
18. jan 2024

@andigab ale tu nejde o to, že by ma to nebavilo, alebo to nerobím rada. len chcem aby mali zodpovednosť a boli samostatní. to je celé 😉

andigab
19. jan 2024

@vevebono možno máš pravdu, ak to funguje výborne. Mnoho mužov je vrcholne nesamostatných a rozmaznaných, tvoji budú zdarný opak. To je vlastne výborné 🥰

betulinka1
19. jan 2024

Mame dvoch 9 rocnych. Vedia si max natrieť chleba, nasupat zeleninu, uplne sami nevaria, nechceme to. V zivote budu mat este dost casu sa naucit varit. Doma vidia, ze varime obaja aj ja aj muz. Spracu zo stola, vysávanie, pekne si vedia upratat izby, vyberajú mycku, zložia si pradlo. My to berieme tak, ze su to deti. Skus muzovi precitat z tejto diskusie odpovede. Ale aj by som muzovi vysvetlila, ze v tomto mate rozdielny nazor, lebo ste inak vysrastali. Ze ty si z domu naučená inak ako on, ze nie je potrebne sa na tom hadat. Popros ho, ci by vedel sa na to pozriet tvojimi ocami a pochopit ta. Ze najdete spolu nejaky kompromis ale ze to jedlo by si na deti este nenechavala.

maciatkolulu
19. jan 2024

@euka210 jednoduché,môj 10rocny si raz zabudol desiatu,raz bundu,no hold vychutnala som si ho v aute a 2x.nezabudol,pokiaľ sa deťom bude skákať okolo zadnice,tak budú mať v pazi. Je rozdiel navariť deťom, urobiť raňajky, ale napríklad povedať,dnes robím ja,zajtra ty, samozrejme primerane veku. A je rozdiel behať za deckom,si hladný? Pil? Nechceš toto a dám ti toto a hento. Nevieme ako to majú doma,ale uz je chlap neschopný hajzel🤣🤣🤣🤣. Kôň neskalmal

vevebono
19. jan 2024

@andigab presne tak som sa na to pozrela, že možno mi budúca nevesta poďakuje 🤭 ale samozrejme milujem svoje deti a dám im prvé aj posledné

tiika
19. jan 2024

@vevebono super 👍😉 A ako k tým povinnostiam pristupujes? Čo robíš, ak sa im niečo nechce urobit?
Lebo do istého veku, keď sú mali, to tie deti baví, potom je to ťažšie.

masinka
19. jan 2024

U nas je to naopak, manzel by deti krmil a zadky im utieral az do maturity, k samostatnosti ich odmalicka vediem ja. Akurat teda ja to nepraktikujem tak extremne ako tvoj manzel, ale v ramci schopnosti a aktualneho veku, takze trebars rohlik som im rozkrojila, ale polozit nan platok sunky a vlozit si ho do desiatnika zvladli v pohode aj same uz v prvej triede. A samozrejme na vsetko co robili same som dozrela nech si neublizia/ skontrolovala som vysledok.
Teraz mam uz pubertacky, su samostatne, zvladaju vsetky domace prace ( aj ked nie vzdy sa im chce ) , vedia navarit, takze aj v pripade ze zase raz skoncim na 2 tyzdne v nemocnici, nemusim som sa bat ze doma umru od hladu a spiny 😀

derdia
19. jan 2024

Jednoducho nema na ne energiu. Nic viac nic menej. Clovek sa pod vplyvom obrovskych narokov okoliteho sveta dostava do fazy, ze urcite veci vypusta... Aby neumrel. Toto je jedna z nich. A pri 4 detoch sa ani necudujem. Ja mam 16 a 6 mam dost....

tinka8512
19. jan 2024

Ja mam 5 deti a este ani 13 rocny najstarsi "nerobi nic" desiate a vsetko co sa tyka jedla im robim ja. Jasne nieco pomozu, vylozia riady,ked vemi treba urobia si aj nejake jedlo,ale urcite nie puding napr. Takze klud . 8 a 6 ved to su este male deti
@vevebono no mas to super,klobuk dolu,aj u mna boli snahy ze "no ved urob si" ale to radsej nejedli,ako oni hocico porobia ked im nakazem,ale co sa tyka jedla to moc nie

zofizulka
19. jan 2024

Súhlasím s názormi o kompromise. Ste v tomto s manželom protiklady, môžete sa učiť jeden od druhého. Deti sú šikovné tvory, ani by sme neverili koľko toho zvládnu. Ale ak sa bojíte, že sa napr. porezu pri príprave raňajok, tak kompromis- pripravte vy, deti si naložia na rožok, chlebík a zabalia do boxikov. Neskôr už zvládnu aj krájať sami. Podľa mňa učiť deti samostatnosti je super, hlavne keď ich máte viac, o tých malých sa treba starať veľa, tak starší nech sa učia viac pomáhať, lebo potom je mama na roztrhanie a nerobí to dobrotu, ľahšie vybuchne, nazlosti sa...

sinusoida
19. jan 2024

8 a 6 ročné si má pripraviť desiatu sám? Určite nie, keď už budú piataci, to hej...ale prvák?

euka210
19. jan 2024

@maciatkolulu na mojho to nefunguje...x krat si zabudol kluce od skrinky a ani zakaz mobilu nepomohlo aby si na to dal pozor, ani ked nemal desiatu a bol hladny...on ma svoj svet...iny synov spoluziak si bezne zabudal veci v skrinke a nosili sme mu ich domov...raz ze siel zo skoly v zime bez vetrovky...

maciatkolulu
19. jan 2024

@euka210 tak povedzme si ...sú to budúci chlapi🤣🤣🤣

andigab
19. jan 2024

@vevebono ju som mala na mysli 👍

vevebono
19. jan 2024

@tiika ani mne sa nechce chodiť do roboty. to býva moja odpoveď..ak sa im nechce spraviť večera, tak sa im zväčša ani nechce ísť na telefón. majú to podmienené motiváciou. alebo sa motivujú k práci? 😁 už to berú ako samozrejmosť 😉 starší ma pubertalne výkyvy, ale aspoň doma si je vedomý svojich povinností. a striedam im to, ak jeden robí tento týždeň, tak druhý bude druhý týždeň

Strana
z2