icon

Ako sa mám cítiť? Čo mám robiť?

Dnes o 10:39

Ahojte,
potrebujem nezaujatý pohľad ľudí, ktorí sa na to vedia pozrieť zvonku.

S priateľkou sme spolu už 6 rokov. Od začiatku sme chceli ísť časom bývať sami, ale doteraz bývame buď u jej rodičov alebo u mojich. U jej rodičov je málo miesta a minimum súkromia, u mojich je to lepšie, ale stále to nie je vlastné bývanie. Po 6 rokoch ma to už psychicky dosť vyčerpáva.
Pred pár rokmi sme mali možnosť ísť bývať do jednej dediny v okolí, kde sú lacnejšie možnosti bývania. Jej rodina to však striktne odmietla s argumentom, že „tam sú Maďari“, oni by tam nešli bývať (vraveli jej sestry). Mne sa to dotklo, pretože ja som Maďar a viem, že v tej oblasti žije veľa Slovákov aj ľudí z rôznych častí Slovenska. Nechápem, prečo je to problém.
Časom sa pridali aj rôzne narážky – napríklad nedávno na výlete v zahraničí v Maďarsku zaznelo, že „nebudú jesť u Maďarov, radšej sa najedia doma na Slovensku“. Bolo to povedané predo mnou. Nešlo o jazyk, skôr o princíp. Takéto výroky vo mne vyvolávajú pocit, že nie som úplne prijatý.
Najviac ma však trápi to, že moja priateľka v týchto situáciách mlčí. Nemám pocit, že by sa ma zastala alebo jasne povedala, že sme pár a že náš život by sme mali riešiť my dvaja. Mám pocit, že je silno ovplyvniteľná rodinou a bojí sa ísť proti nim.
Začínam sa báť budúcnosti. Čo bude pri svadbe? Čo pri deťoch? Ja si viem predstaviť, že by naše deti vyrastali dvojjazyčne – slovensky aj maďarsky. Nie proti niekomu, ale ako prirodzenú súčasť identity. Predstava, že by mi niekto chcel zakazovať hovoriť s vlastnými deťmi po maďarsky, je pre mňa absolútne neprijateľná.
Nechcem o priateľku prísť, ale zároveň nechcem stratiť seba, svoju identitu a dôstojnosť. Som v stave, kde sa bojím, že ak budem ticho, stratím seba, a ak sa ozvem, môžem prísť o vzťah.
Zaujíma ma:
je normálne po 6 rokoch stále takto fungovať?
kde je hranica medzi kompromisom a sebazaprením?
má zmysel pokračovať vo vzťahu, ak partner nevie jasne stáť na tvojej strane?
ako by ste riešili otázku identity a výchovy detí v takomto prostredí?
Ďakujem za každý vecný názor.

Strana
z3
majlo1234
Dnes o 13:35
@tykat

@anonym_autor kupili ste spolu auto? Ty platis 350 a priatelka kolko?
Si zamestnany popri tom.podnikas a mas prijem 1100? Niekde je chyba, najdi si poriadnu pracu. To auto je na prijem 1100 uplny luxus, aj platba aj prevadzka. Ake je to auto? MHD nefunguje?

@tykat mam kamaratov madarov, ktori vyucuju slovensky jazyk☺️ len ma poburila tvoja poznamka🤣🫣

d_ivana
Dnes o 13:54

@anonym_autor Na tvojom mieste by som nezvažovala ísť bývať k tvojim rodičom - určite musíte zmeniť prostredie, ale choďte rovno do vlastného. Veď hádam za tie roky, čo ste boli u svokrovcov, máte niečo našetrené. A ak aj nie a nemáte na kúpu nehnuteľnosti, tak si z platov plaťte nájom.
Navrhni to svojej partnerke, dôvoď jej (povedz jej, ako zle sa v domácnosti cítiš). Keď napriek tomu odriekne, je jasné, že jej na tebe nezáleží - a ty vieš, čo potom treba robiť.

anonym_81caff
Dnes o 14:59
@anonym_5ee2f3

@anonym_81caff ja som liberál, môže mať akékoľvek názory, mňa už nič nerozhádže. Doma sa na tieto témy nebavíme. Ani ja, ani on memá ambíciu načíňať. Občas sa pohádame všetci spolu na rodinných stretnutiach, lebo moja rodina je liberálna a oni sú ficovoliči. Ale kvôli nejakej maďarčine za 25 rokov nášho manželstva nebola ani jedna hádka. Deti sú slobodné tvory. Môžu sa učiť aký jazyk len chcú. Ak sa im maďarský jazyk zíde, smelo do toho. V rodine okrem starkej nikto po maďarsky nehovorí. Teda starká len sleduje občas maďarský program, so mnou ani s deťmi, ani inými vnúčatami maďarsky nikdy nehovorila. A teda ona pod papučou nie je ani náhodou 🙂.

@anonym_5ee2f3 s tebou tazko diskutovat, furt ides nepochopene svoje...aj tak som presvedcena, ze ho to skrie, hoci je ticho...tu nejde o to, ze sa tinedzerske/ dospele deti zacnu ucit jazyk, aky chcu....ked on je taky zaryty antivax...vsak ste nedali deti ockovat?!

anonym_5ee2f3
Dnes o 15:13
@anonym_81caff

@anonym_5ee2f3 s tebou tazko diskutovat, furt ides nepochopene svoje...aj tak som presvedcena, ze ho to skrie, hoci je ticho...tu nejde o to, ze sa tinedzerske/ dospele deti zacnu ucit jazyk, aky chcu....ked on je taky zaryty antivax...vsak ste nedali deti ockovat?!

@anonym_81caff nase deti su dospele a mohli sa rozhodnut same. A rozhodli sa, ze sa zaockovat daju. Neockovani je iba manzel a jeho mama. Aj jeho sestra, s manzelom a detmi su zaockovani. Manzel nikdy ani slovom neinklinoval ku madarcine. Ma slobodnu volu, ak by chcel, mohol by povedat. Ked sme zacali spolu chodit, pytala som sa ho, ci chce, aby deti vedeli madarsky a hovorili doma po madarsky. Povedal, ze preboha nie, ze ani on nechce hovorit doma po madarsky a hovori iba s mamou a iba ked su sami dvaja. Absolutne tema madarciny nebola na stole.

lentakyterapeut
Dnes o 15:14

@anonym_autor rodinu tvori muz a zena spolu nie sestra nie mama nie nikto ako vy dvaja. Bud chce rodinu s tebou alebo nie je vhodna na rodinu furt bude utekat mame pod suknu teda byvat u rodicov

anonym_81caff
Dnes o 15:38
@anonym_5ee2f3

@anonym_81caff nase deti su dospele a mohli sa rozhodnut same. A rozhodli sa, ze sa zaockovat daju. Neockovani je iba manzel a jeho mama. Aj jeho sestra, s manzelom a detmi su zaockovani. Manzel nikdy ani slovom neinklinoval ku madarcine. Ma slobodnu volu, ak by chcel, mohol by povedat. Ked sme zacali spolu chodit, pytala som sa ho, ci chce, aby deti vedeli madarsky a hovorili doma po madarsky. Povedal, ze preboha nie, ze ani on nechce hovorit doma po madarsky a hovori iba s mamou a iba ked su sami dvaja. Absolutne tema madarciny nebola na stole.

@anonym_5ee2f3 nemyslim si, ze v case ockovania mali 18...ale to je jedno, ked tak nenavidis madarcinu, neprzni slovencinu tym, ze neovladas pravopis

anonym_ebfeb3
Dnes o 15:38

Tiez som sa v byvalej rodine nikdy necitila prijata, a len tolko - stalo ma to 12 rokov zivota. Ex sa nakoniec vratil ku "korenom," takze bola by som opatrna

anonym_5ee2f3
Dnes o 15:40
@anonym_81caff

@anonym_5ee2f3 nemyslim si, ze v case ockovania mali 18...ale to je jedno, ked tak nenavidis madarcinu, neprzni slovencinu tym, ze neovladas pravopis

@anonym_81caff v čase očkovania mali obe deti 18 rokov. A mohli sa slobodne rozhodnúť. To nie je o tom, že by som nenávidela maďarčinu. Nemám prečo ju nenávidieť. Mám k nej neutrálny resp. žiadny vzťah. Ani pozitívny, ani negatívny. Neprežívam to. Nádych, výdych.

anonym_81caff
Dnes o 15:42
@anonym_5ee2f3

@anonym_81caff v čase očkovania mali obe deti 18 rokov. A mohli sa slobodne rozhodnúť. To nie je o tom, že by som nenávidela maďarčinu. Nemám prečo ju nenávidieť. Mám k nej neutrálny resp. žiadny vzťah. Ani pozitívny, ani negatívny. Neprežívam to. Nádych, výdych.

@anonym_5ee2f3 precitaj si svoje prve prispevky...ako nikto tebe doma deti po madarsky vychovavat nebude

anonym_5ee2f3
Dnes o 15:44
@anonym_81caff

@anonym_5ee2f3 precitaj si svoje prve prispevky...ako nikto tebe doma deti po madarsky vychovavat nebude

@anonym_81caff no jasne, že nie. Moje deti hovoria po slovensky. Lebo sú slováci. Keby boli maďari, budú hovoriť maďarsky.

anonym_81caff
Dnes o 15:47
@anonym_5ee2f3

@anonym_81caff no jasne, že nie. Moje deti hovoria po slovensky. Lebo sú slováci. Keby boli maďari, budú hovoriť maďarsky.

@anonym_5ee2f3 mas to pomylene...jasne, tvoj muz, co vylucne s mamou hovori po madarsky, je slovak ako repa....nebud smiesna ... adeti dvojjazycnych rodicov su co?....lebo s atu narodili a maju slovenske obcianstvo, su slovaci...iste! tvoje argumenty su uplne mimo misu, takze koncim

anonym_5ee2f3
Dnes o 15:48
@anonym_81caff

@anonym_5ee2f3 mas to pomylene...jasne, tvoj muz, co vylucne s mamou hovori po madarsky, je slovak ako repa....nebud smiesna ... adeti dvojjazycnych rodicov su co?....lebo s atu narodili a maju slovenske obcianstvo, su slovaci...iste! tvoje argumenty su uplne mimo misu, takze koncim

@anonym_81caff teraz celkom nerozumiem. Ako má táto diskusia pomôcť zadávateľovi otázky? Rieš jeho problém. My sme safe sis.

anonym_81caff
Dnes o 15:50
@anonym_5ee2f3

@anonym_81caff teraz celkom nerozumiem. Ako má táto diskusia pomôcť zadávateľovi otázky? Rieš jeho problém. My sme safe sis.

@anonym_5ee2f3 napriklad tak, ako moze po case reagovat jeho partnerka...teda musim ti povedat, ze nam, slovenkam/slovakom robis hanbu, ako tvrdo nenavistne vystupujes proti madarom a vsetkemu madarskemu....a samozrejme, dochadzaju slova, tak sa pytas na zmysel diskusie

tykat
Dnes o 15:51
@majlo1234

@tykat mam kamaratov madarov, ktori vyucuju slovensky jazyk☺️ len ma poburila tvoja poznamka🤣🫣

@majlo1234 oki....co ti poviem...moj otec bol povodom madar, a tiez by mohol slovencinu vyucovat. 😃
A ja po madarsky ani zatat. Dnes mi je luto ze som s nim nechcela hovorit madarsky.

anonym_81caff
Dnes o 16:02
@pr85

@anonym_autor Ja som tiež maďarskej národnosti (ale mám aj slovenských predkov), maďarsky rozumiem a pokúšam sa s dcérou rozprávať po maďarsky. Manželka je 100 % Maďarka zo Slovenska. Takže u nás (aj) Maďarska identita nikdy nebol problém. Ale chápem, že niektorí "roduverni" Slováci niekde od Žiliny s tým môžu mať problém.

@pr85 no neviem, neviem....tu podla jednej diskutujucej, vsetci co sa narodili na slovensku a maju slovenske obcianstvo, su slovaci!....😝

pr85
Dnes o 17:06
@anonym_81caff

@pr85 no neviem, neviem....tu podla jednej diskutujucej, vsetci co sa narodili na slovensku a maju slovenske obcianstvo, su slovaci!....😝

@anonym_81caff Toto je taký francúzsky prístup a všetci vieme, že to nie je pravda. Občan SR sa nerovná Slovak.

Strana
z3