Ako sa mám cítiť? Čo mám robiť?
Ahojte,
potrebujem nezaujatý pohľad ľudí, ktorí sa na to vedia pozrieť zvonku.
S priateľkou sme spolu už 6 rokov. Od začiatku sme chceli ísť časom bývať sami, ale doteraz bývame buď u jej rodičov alebo u mojich. U jej rodičov je málo miesta a minimum súkromia, u mojich je to lepšie, ale stále to nie je vlastné bývanie. Po 6 rokoch ma to už psychicky dosť vyčerpáva.
Pred pár rokmi sme mali možnosť ísť bývať do jednej dediny v okolí, kde sú lacnejšie možnosti bývania. Jej rodina to však striktne odmietla s argumentom, že „tam sú Maďari“, oni by tam nešli bývať (vraveli jej sestry). Mne sa to dotklo, pretože ja som Maďar a viem, že v tej oblasti žije veľa Slovákov aj ľudí z rôznych častí Slovenska. Nechápem, prečo je to problém.
Časom sa pridali aj rôzne narážky – napríklad nedávno na výlete v zahraničí v Maďarsku zaznelo, že „nebudú jesť u Maďarov, radšej sa najedia doma na Slovensku“. Bolo to povedané predo mnou. Nešlo o jazyk, skôr o princíp. Takéto výroky vo mne vyvolávajú pocit, že nie som úplne prijatý.
Najviac ma však trápi to, že moja priateľka v týchto situáciách mlčí. Nemám pocit, že by sa ma zastala alebo jasne povedala, že sme pár a že náš život by sme mali riešiť my dvaja. Mám pocit, že je silno ovplyvniteľná rodinou a bojí sa ísť proti nim.
Začínam sa báť budúcnosti. Čo bude pri svadbe? Čo pri deťoch? Ja si viem predstaviť, že by naše deti vyrastali dvojjazyčne – slovensky aj maďarsky. Nie proti niekomu, ale ako prirodzenú súčasť identity. Predstava, že by mi niekto chcel zakazovať hovoriť s vlastnými deťmi po maďarsky, je pre mňa absolútne neprijateľná.
Nechcem o priateľku prísť, ale zároveň nechcem stratiť seba, svoju identitu a dôstojnosť. Som v stave, kde sa bojím, že ak budem ticho, stratím seba, a ak sa ozvem, môžem prísť o vzťah.
Zaujíma ma:
je normálne po 6 rokoch stále takto fungovať?
kde je hranica medzi kompromisom a sebazaprením?
má zmysel pokračovať vo vzťahu, ak partner nevie jasne stáť na tvojej strane?
ako by ste riešili otázku identity a výchovy detí v takomto prostredí?
Ďakujem za každý vecný názor.
@anonym_autor Na tvojom mieste by som nezvažovala ísť bývať k tvojim rodičom - určite musíte zmeniť prostredie, ale choďte rovno do vlastného. Veď hádam za tie roky, čo ste boli u svokrovcov, máte niečo našetrené. A ak aj nie a nemáte na kúpu nehnuteľnosti, tak si z platov plaťte nájom.
Navrhni to svojej partnerke, dôvoď jej (povedz jej, ako zle sa v domácnosti cítiš). Keď napriek tomu odriekne, je jasné, že jej na tebe nezáleží - a ty vieš, čo potom treba robiť.

@anonym_autor kupili ste spolu auto? Ty platis 350 a priatelka kolko?
Si zamestnany popri tom.podnikas a mas prijem 1100? Niekde je chyba, najdi si poriadnu pracu. To auto je na prijem 1100 uplny luxus, aj platba aj prevadzka. Ake je to auto? MHD nefunguje?
@tykat mam kamaratov madarov, ktori vyucuju slovensky jazyk☺️ len ma poburila tvoja poznamka🤣🫣