Ako riešiť rodinné napätie kvôli etnickým rozdielom?
Ahojte,
potrebujem nezaujatý pohľad ľudí, ktorí sa na to vedia pozrieť zvonku.
S priateľkou sme spolu už 6 rokov. Od začiatku sme chceli ísť časom bývať sami, ale doteraz bývame buď u jej rodičov alebo u mojich. U jej rodičov je málo miesta a minimum súkromia, u mojich je to lepšie, ale stále to nie je vlastné bývanie. Po 6 rokoch ma to už psychicky dosť vyčerpáva.
Pred pár rokmi sme mali možnosť ísť bývať do jednej dediny v okolí, kde sú lacnejšie možnosti bývania. Jej rodina to však striktne odmietla s argumentom, že „tam sú Maďari“, oni by tam nešli bývať (vraveli jej sestry). Mne sa to dotklo, pretože ja som Maďar a viem, že v tej oblasti žije veľa Slovákov aj ľudí z rôznych častí Slovenska. Nechápem, prečo je to problém.
Časom sa pridali aj rôzne narážky – napríklad nedávno na výlete v zahraničí v Maďarsku zaznelo, že „nebudú jesť u Maďarov, radšej sa najedia doma na Slovensku“. Bolo to povedané predo mnou. Nešlo o jazyk, skôr o princíp. Takéto výroky vo mne vyvolávajú pocit, že nie som úplne prijatý.
Najviac ma však trápi to, že moja priateľka v týchto situáciách mlčí. Nemám pocit, že by sa ma zastala alebo jasne povedala, že sme pár a že náš život by sme mali riešiť my dvaja. Mám pocit, že je silno ovplyvniteľná rodinou a bojí sa ísť proti nim.
Začínam sa báť budúcnosti. Čo bude pri svadbe? Čo pri deťoch? Ja si viem predstaviť, že by naše deti vyrastali dvojjazyčne – slovensky aj maďarsky. Nie proti niekomu, ale ako prirodzenú súčasť identity. Predstava, že by mi niekto chcel zakazovať hovoriť s vlastnými deťmi po maďarsky, je pre mňa absolútne neprijateľná.
Nechcem o priateľku prísť, ale zároveň nechcem stratiť seba, svoju identitu a dôstojnosť. Som v stave, kde sa bojím, že ak budem ticho, stratím seba, a ak sa ozvem, môžem prísť o vzťah.
Zaujíma ma:
je normálne po 6 rokoch stále takto fungovať?
kde je hranica medzi kompromisom a sebazaprením?
má zmysel pokračovať vo vzťahu, ak partner nevie jasne stáť na tvojej strane?
ako by ste riešili otázku identity a výchovy detí v takomto prostredí?
Ďakujem za každý vecný názor.
@anonym_autor nieje to v poriadku
Stratil si 6 rokov zivota
Nie je, 6 rokov zivota a nikam si sa neposunul..
@anonym_autor skús položiť na túto tému otázky na telo, pri nejakej rodinnej oslave, kde budú všetci zúčastnení, a hneď sa dozvieš ako na tom si, ale odvážne - aj poštuchni do hniezda 😁👉
@anonym_autor na madara az prekvapivo pekna slovencina. Ale k veci, prvy krok by som urobila uz teraz, kludne 2.1. a to, ze by som si na tvojom mieste nasla svoje byvanie a riesila hypoteku. Kludne nieco mensie, kludne "na madaroch" a priatelka nech dalej spekuluje a radi sa s rodinou ak jej to takto vyhovuje. Casom uvidis ci dalej pojdete spolu alebo nie. Este nie ste manzelia, este nemate deti, este vies cuvnut z kratsej cesty.
@anonym_autor k čomu smeruje váš vzťah?
Píšeš rozumne a máš pravdu. Urob nejaký rázny krok.
Nie ty prídeš o ňu ale ona o teba. Ona bude ďalej bývať s rodinou, radiť sa s nimi a je na tebe či ti to vyhovuje alebo nie.
Nie ty prídeš o ňu ale ona o teba. Ona bude ďalej bývať s rodinou, radiť sa s nimi a je na tebe či ti to vyhovuje alebo nie.
@lukbe A čo mám spraviť? Akože ľúbime sa všetko, máme posun vo vzťahu. Kúpili sme spolu auto, sme zamestnaný ale popri zamestnaní podnikame niečo plus peniaze.
@tykat nemôžem riešiť hypotéku keď platim za auto 350€ ešte 8 mesiacov a mám cca 1100€ príjem v čistom.
@januska12323 ona ma niekoľko tisíc € na účte a ja mám veľa výdavkov ona nemá na nič. Som nezodpovedný ze som neporiadny atď beriem ale ktorý chlap není?
Vykasli sa na nu cim skor!
Vykasli sa na nu cim skor!
@anonym_81caff to je riešenie?
@lukbe A čo mám spraviť? Akože ľúbime sa všetko, máme posun vo vzťahu. Kúpili sme spolu auto, sme zamestnaný ale popri zamestnaní podnikame niečo plus peniaze.
@tykat nemôžem riešiť hypotéku keď platim za auto 350€ ešte 8 mesiacov a mám cca 1100€ príjem v čistom.
@januska12323 ona ma niekoľko tisíc € na účte a ja mám veľa výdavkov ona nemá na nič. Som nezodpovedný ze som neporiadny atď beriem ale ktorý chlap není?
@anonym_autor kupili ste spolu auto? Ty platis 350 a priatelka kolko?
Si zamestnany popri tom.podnikas a mas prijem 1100? Niekde je chyba, najdi si poriadnu pracu. To auto je na prijem 1100 uplny luxus, aj platba aj prevadzka. Ake je to auto? MHD nefunguje?
@anonym_autor Mal by si sa jej priamo opýtať, ako si predstavuje váš spoločný život. Že plánuješ aby vaše deti tiež vedeli rozprávať po maďarsky. Ak sa zhodnete tak jej navrhni spoločné bývanie, ale ktoré sú vyberiete spoločne a nebude vám do toho nikto zasahovať. Ak nebude súhlasiť vieš, že to bývanie si budeš hľadať sám.
Kupili ste spolu auto ale platis ho len ty? Kedze pises, ze priatelka nema na nic..
@anonym_autor ano, je to riesenie, si mlady, zalubeny ...ale ked sa na to pozriem z dlhodobeho hladiska, nebudes stastny.....a to ti pisem ako slovenka, ktora cely zivot zije v zmiesanom prostredi....su aj zmiesane manzelstva, ktore pekne funguju, ale tam je iny pristup..oan ta nema za nic, drzi hubu a krok...zmysla niekde v meciarovskej , slotovskej dobe, rsp. mozno aj nie, ale mlci!!!.....toto nebude dobre, zail!....a tiez chvalim temer bezchybnu slovencinu
@anonym_autor neriešila by som nič s jej rodinou, len s ňou, K jej rodičm by som chodila čo nejmenej. Nepáči sa mi, že neotvorí ústa, keď majú jej rodičia narážky na Maďarov. Nerozumiem tomu, že ona nemá výdavky a ty áno. Ako sa dá kúpiť auto spolu? Na koho je písané? Je divné, že bývate striedavo u jedných a druhých rodičov a ty nemáš za 6 rokov nič našetrené. Myslím, že tento vzťah ťa ťahá dolu, že toto nie je žena pre teba
@anonym_autor to bude zložité, keďže ste spolu už 6 rokov a jej rodina ťa za celý čas neprijala, len kvôli tomu, že si Maďar, tak veľké zlepšenie tam nečakaj. Je možné, že časom by ťa časť rodiny nakoniec prijala (spôsobom, čo už narobíme), ale nikdy to nebude ideálne. A rodinné vzťahy sú dôležité, so ženou si fakticky berieš aj časť jej rodiny a ako to funguje, keď to nefunguje, jasne vidieť v tisíckach tém na tomto fóre.
Takto ti poviem. Môj manžel je maďar. Doma s mamou hovorí po maďarsky (občas) a tam to končí. Ani naše deti nehovoria maďarsky, ani u nás doma sa nepoužíva tento jazyk. Rovnako ani jeho sestra doma maďarsky nehovorí, ani jej deti nevedia maďarsky. Obe máme super manželstvá. Ak bude maďarčina svetový jazyk a dohovorí sa tým jazykom vo svete, nech sa páči. Naše deti hovori anglicky, nemecky a španielsky čiastočne. To len na margo toho jazyka. Doma mi deti nikto nebude vychovávať v maďarskom jazyku.
Takto ti poviem. Môj manžel je maďar. Doma s mamou hovorí po maďarsky (občas) a tam to končí. Ani naše deti nehovoria maďarsky, ani u nás doma sa nepoužíva tento jazyk. Rovnako ani jeho sestra doma maďarsky nehovorí, ani jej deti nevedia maďarsky. Obe máme super manželstvá. Ak bude maďarčina svetový jazyk a dohovorí sa tým jazykom vo svete, nech sa páči. Naše deti hovori anglicky, nemecky a španielsky čiastočne. To len na margo toho jazyka. Doma mi deti nikto nebude vychovávať v maďarskom jazyku.
@anonym_5ee2f3
Takže je pod papucou, aj u nas je nevesta Francúzka a mala nerozpráva po Slovensky nežijú na Slovensku ani ju nebudú učiť Slovensky načo.
@anonym_5ee2f3 ejha, tak ty si presne ta, o ktorej pisem...naco si si brala madara, ked ho takto podcenujes?! a ta jeho sestra? hanba...ze si nenaucila deti svoj rodny jazyk ...netusis, ake by mali pracovne moznosti s dalsim jazykom, ano, tvoj muz je POD PAUCOU a to ze mate super manzelstva, si myslis len ty....ustrnula si niekde v 90. rokoch 20.storocia.....a to pisem ako slovenska zo zmiesaneho uzemia, ktora madarcinu neovlada
@anonym_5ee2f3 ked by som chcela byt vulgarna...madarsky p.nis ti bol dobry?ale uz deti nesmu za ziadnu cenu ovladat rodny jazyk svojho otca?....
@anonym_autor Ja som maďarka. Teda národnosť mám slovenskú. Ale doma sme hovorili po maďarsky, lebo mama je maďarka. Manžel je Slovák ako repa. Ja som dostala od kamošky knihu o bilingválnosti a podľa nej som sa zariadila. V nej sa písalo, že pre dieťa je prirodzený jazyk, ktorý je prirodzený pre rodičov. Čiže deti so mnou po maďarsky a s otcom po slovensky. Deti medzi sebou automaticky hovoria po slovensky. Tiež som si nevedela predstaviť rozprávať s deťmi po slovensky. Čo sa týka zvyšku rodiny, oni už vedia s kým akou rečou majú komunikovať. Svokra nie je do dnešného dňa stotožnená s mojím pôvodom. Ale ja to mám na háku. Manžel sa ma tiež vyslovene nikdy nezastál, ale ani nebol proti maďarom. Manželmi sme cez 20 rokov. Ak si to vy dvaja viete vykomunikovať, ostatných by som vôbec neriešila.
@anonym_autor Ja som tiež maďarskej národnosti (ale mám aj slovenských predkov), maďarsky rozumiem a pokúšam sa s dcérou rozprávať po maďarsky. Manželka je 100 % Maďarka zo Slovenska. Takže u nás (aj) Maďarska identita nikdy nebol problém. Ale chápem, že niektorí "roduverni" Slováci niekde od Žiliny s tým môžu mať problém.
Šesť rokov je dosť mali by ste ísť minimálne do prenájmu lebo takto vám to zničí vzťah .Neviem si predstaviť že by som bývala u mojich alebo jeho rodičov.Dve gazdine v dome je problém väčšinou.A na to že si Maďar by som sa ich opýtala či majú teda problém aj stebou.Narovinu .Lebo len počúvať mlčať to človeka ubíja
@anonym_autor Ja som tiež maďarskej národnosti (ale mám aj slovenských predkov), maďarsky rozumiem a pokúšam sa s dcérou rozprávať po maďarsky. Manželka je 100 % Maďarka zo Slovenska. Takže u nás (aj) Maďarska identita nikdy nebol problém. Ale chápem, že niektorí "roduverni" Slováci niekde od Žiliny s tým môžu mať problém.
@pr85 hej, hlavne ti, co ziveho madara videli akurat tak v telke....zo žiliny a čadce
@anonym_autor Ahoj, ked sme boli s bratom malí, tak nas otec je tiez madar a chcel, aby sme sa naucili madarsky, lebo aj babka vedela - otec s babkou (jeho mamou) sa rozpravali madarsky, ale jasne, obaja vedeli aj velmi dobre slovensky. Pozri, skor by som to nechala na detoch, popravde my s bratom sme sa k madarcine nemali, nesiel nam ten tazky jazyk do usi, ano zopar slovicok sme si zapamätali...lenze co bolo horsie, tak otec aj babka nas vela krat do toho jazyka nutili a nam sa ten jazyk uplne znechutil. Nastastie to potom vzdali. Aj ked sme mali s nimi pekny vztah, mne madarcina,ked sa oni rozpravali nevadila, pokial na mna hovorili slovensky a nenutili ma ucit sa MJ tak vsetko bolo v poriadku. Na skolach sme mali nemcinu obaja na zakladke a ja neskor este aj anglictinu na strednej a v tychto jazykoch problem nebol, lebo aj v tv sme neraz rozpravky pozreli v nemcine na RTL co v tej dobe chodieli, alebo na Cartoon Network. To je pekne,ze planujes, aby deti vedeli madarsky, nemusi to byt na skodu, kazdy jazyk sa rata, avsak skus nechat volne na detoch, ci sa k tomu budu mat, urcite netlacit ich do toho. Mozno ak by to slo prirodzenou cestou, tak deti si k tomu aj same najdu vztah. Co sa tyka byvania a priatelky-to sa mi zda uz horsie..Uz si sa jej niekedy opytal, ze preco si ta nezastane? Aky ma na to dovod,ked videla ako sa citis? Jej a ani tvoji rodicia vam totiz nemaju do toho co kecat,ze kde budete byvat a toto je vyslovene o vasej dohode. Ako sa vyjadrila tvoja priatelka o byvani na tej dedine? Prebral si to sukromne s nou, co povedala? Lebo do takychto zivotnych rozhodnuti, co sa mate porozpravat a dohodnut len vy dvaja nezatahujte probuh celu familiu🙏🤷♀️🙂 A este nieco, bolo to auto take potrebne? Pretoze byt vami radsej riesim-setrim na byvanie, nez kupovanie auta, toto sa mi zda akosi naopak. Az ked by ste mali spolocne byvanie a darilo by sa vam financne tak,ze si mozete auto dovolit, potom by som riesila aj to. Pises,ze si zrejme nezodpovedny, ale ktory chlap nie je? No ver,ze je vela chlapov, ktorí su zodpovední aj financne gramotní. Tebe by asi stacilo zlepsit tu financnu gramotnost, lebo pri dvoch pracach 1100€ zas nie je bohvieco, skus si najst jednu a lepsie platenu pracu-aj ked teda nevieme aku skolu mas a teda na ake povolanie kvalificiu mas, to si neuviedol taku vcelku podstatnu vec. Este ten vztah nemusis hodit do pytla, ale nastav razne podmienky v tom,ze vase veci ohladom byvania, financne zalezitosti, vase sukromie budete riesit primarne len vy dvaja spolocne-komunikacia je zaklad, potrebujes vediet jej pohlad a nie ten co ma zmanipulovany od rodiny. Ked sa vam polepsi komunikacia a nastavite si hranice voci rodine a zasahovaniu do vasho sukromia, tak by sa vam mohol vztah rapidne zlepsit. Ale to chce snahu a velku od vas oboch.
@anonym_5ee2f3
Takže je pod papucou, aj u nas je nevesta Francúzka a mala nerozpráva po Slovensky nežijú na Slovensku ani ju nebudú učiť Slovensky načo.
@anonym_0dac34 a s vami bude mala ako komunikovat?nie je vam to luto?
@anonym_autor hranica je tam kde si ju nastavíš. Tvoja priateľka ťa nemá za nič, nasvedčuje tomu viacero vecí. A myslím, že stráviť s takýmto človekom 6 rokov, je viac než dosť...
@anonym_autor hranica je tam kde si ju nastavíš. Tvoja priateľka ťa nemá za nič, nasvedčuje tomu viacero vecí. A myslím, že stráviť s takýmto človekom 6 rokov, je viac než dosť...
@tykat priateľka neplatí nič lebo ona dala do toho tiež peniaze ja platim za auto lebo ona nevyužíva auto nema vodičský, ja platim poistku aj všetko co sa auta týka. Podnikam 2 mesiace to je také rodinné podnikanie; nemám to celoročne to som nedoplnil ospravedlňujem sa.
@anonym_a253d1 akurát sme to rozoberali povedal som toto čo som sem vám napísal ze chce ist somnou bývať ale bohužiaľ není voľný byty nikde ale podávame žiadosti po novom roku tak nám bolo povedané.
@crazy_cat_lady nieže nemá na nič má, len preto neplatí za auto lebo to nevyužíva nema vodičský.
@anonym_48023c kúpili sme 3 auto. Ja, priateľka, moji rodičia. Ja som dal do toho 5500€ priateľka 3500€ a rodičia najviac 8000€. Mal som nasetrene peniaze ale to som dal všetko za auto a odvtedy sa neviem pohnúť s peniazmi kedze mam vysoke výdavky. Mali sme príležitosť ísť bývať do dediny jej rodina bola proti tak čo som mal spraviť.
Teraz som sa s nou sadol a povedal som jej to, ze povieme jej rodine ze ideme bývať do maďarskej dediny. A uvidím ze ci bude vedľa mňa stať ked budú mat zas narážky na Maďarov a aj to som povedal keď budu mat a nebudeš pri mne tak mňa neuvidíš už tu a to myslim vážne nie som žiadny tutko.
@sevrin problém je v tom ze nestojí vedľa mňa priateľka. Neska im to povieme ze sme podali žiadosti na byty aj keď to není pravda som zvedavý na tie ksichty ako budú pozerať.
@anonym_5ee2f3 prečo nemôžu hovoriť tvoje deti po maďarsky? Čo ti na tom vadí? Kvôli čomu si s nim? Peniaze? Chudák. Dúfam že dostane rozum čoskoro lebo toto si určite nezaslúži.
@siesta3 tak sme podobne na tom az na to ze ste vy manželia a my nie.
@pr85 nie sme práve odtiaľ ale chápem čo chceš povedať.
@tinka3435 ved práve ma to ubíja a neska to povieme ze sme "podali žiadosti na bývanie" ako budú reagovať som veľmi zvedavý.
@motylik2559 ano mam malo peňazí ale poucil som sa z toho a mám nejaké peniažky aj napriek vysokým výdavkam. Chce ist bývať riešime to. Začali sme o tom rozprávať viacej, pozeráme byty.
@anonym_ec3d9f prečo si to myslíš?
@anonym_5ee2f3
@anonym_0dac34 nie je pod papučou, od začiatku sme si vykomunikovali, že deti nechcem vychovávať v maďarčine, ani on. Ani jeho sestra doma nehovorí s deťmi po maďarsky, nevedia absolútne nič. My sme si tieto veci vykomunikovali počas nášho chodenia, aby sme vedeli, či máme rovnaké nastavenie.

A ešte niečo, jedna sestra z nich ma priateľa tiež z maďarskej dediny a tam nepočujem zatial ziadne narážky na Maďarov. Ale to je v poriadku podľa vás?