Ako sa naučiť novým zvykom?
Ahojte, už dlhšie ma trápia niektoré zlozvyky. Mám už vlastnú domácnosť, no “doma” ma nenaučili robiť bežné veci pravidelne. U nás sa napríklad nedbalo na umývanie zubov, niekedy sme si umývali 2x denne, niektorý deň 1x alebo aj vôbec. Nikto ma k tomu ako dieťa neviedol. Tak isto umývanie rúk po príchode z vonku - doma sme si vôbec neumyvali ruky keď som prišla zo záhrady a tak. Nenaučili ma upratovať, neukázali mi to, niektoré veci vôbec neviem ako sa robia. Veci okolo upratovania musím často krát googliť, aby som vedela ako na to. Nevadilo mi to ako dieťaťu, lebo všetci sme to doma tak robili. Teraz mi to však veľmi vadí... snažím sa to zmeniť, ale vôbec mi to nejde. Som z toho smutná. Vždy sa snažím spomenúť si, že večer si treba umyť zuby, no niekedy mi to príde na rozum až v posteli a už z nej nevyliezam, lebo buď zobudím bábätko alebo sa preberiem tak, že som do 4-5 rána hore. Tak isto ruky - často krát si spomeniem, ale niekedy nie a potom sa cítim zle, že som špinavými rukami chytila nejaké hračky alebo aj malého. Potom si síce bežím ruky umyť, ale blbý pocit už zostane.
Nie som nejaká špina, len to neviem robiť automaticky, vôbec neviem ako sa to mám naučiť. Neviete čo by pomohlo?
To je dobrý nápad, napiš si na červeny žlty zeleny papier činnosť a vylep tam, kde vykonávas.Ked pojdeš okolo udrie ti to do oči a hneď si spomenies.Po par dňoch to už bude automatické
Naupratovanie ti poradim jednu stranku, vola sa to terapiedomova.cz prihlasis sa a oni ti mailom kazdy den poslu, co treba spravit
Nehnevaj sa, ale ty si hlavne leniva. Kokos, ze nechce sa mi ísť si umyť zuby, bleee, to by som ani nezaspala.
Same there. Neberiem to tak tragicky ako ty. Keď prídeme z vonku, máme zvyk umyť ruky ale veľakrát zabudnem malému umyť ruky po nejakej činnosti. 🤷 A zuby len večer, no keď som sama s deťmi a neviem, kde mi hlava stojí, tak si píšem zoznam a bohužiaľ, aj také banálne veci sú tam, ako Čistiť zuby!!! 😂😂😂 Napr sa musím pochváliť, že už umyjem riad večer a nie ráno a že, keď zabudnem na zuby večer, čistíme ráno a vlhčené a vreckovky mám vždy pri sebe a aj vodu. (My sme ako deti ani nepili!!!!) Alebo ešte to prezliekanie do pyžama... 🤷 Deti tento zvyk majú ale ja akosi nie. 😳😳😳😳 A veľa by sa našlo... Neberiem to tragicky,fakt nie, riešim iné veci a postupne zlepšujem tieto maličkosti. 😉
@ivangeline ty ale pleties hrušky s jablkami, umyť si zuby, ci prezliecť sa na noc do pyžamá sú základné hygienické návyky ako umyť si ruky po WC napr. Ci umyjes riad ráno alebo večer je suma fuk, to nie je bazalna hygiena
Ešte si to zober aj tak, že niekto je lenivý sa umyť, niekto je zasa lenivý sa naučiť písať. Príkladov v komentároch je ako maku. Ty si svoju chybu aspoň priznávaš, zato tunajšie staré korčule z koníka majú maslo na hlave a možno sú na tom s hygienou ešte horšie než ty.
Take male dieta sa este len uci a treba mu vsetko stale pripominat.. Uc sa spolu s nim.. Napr do kuchyne si kup/vyrob peknu cedulku (kludne len z kartonu, sklo, tvrdsi papier hocico mas doma) a tam si napis ze pred jedlom vzdy umyt ruky! Do chodby si zas daj ze vzdy ked prideme z vonku si umyjeme ruky! A do kupelne niekde k zrkadku ze vzdy rano a vecer si umyjeme zubky! Budes to mat na ociach a nezabudnes na to, vezmes aj maleho a budete sa ucit spolu, mozno sa chyti aj muz...hlavne to daj na miesta kde to budes mat na ociach a vsimnes si to a tam kde tu cinnost vykonavas...navyse to bude pekna kreativna cinnost, mozes pri nej vypnut a nejako zapojit aj maleho🙂
Mne uz v porodnici prizvukovali ze vzdy po prebaleni umyt ruky a vzdy pred pripravou jedla pre dieta mat ciste ruky... Skus si vyhladat ake choroby sa daju ziskat vdaka spinavym rukam mozno ta to motivuje a zacnes na to viac mysliet... ;)
Ďakujem každej jednej za názor, radu, podporu, návod... z každého som si niečo vzala, dúfam, že mi to časom pôjde lepšie :(
@sidicek ...to som napísala k tomu, čo mi robí radosť, že som sa naučila. Nebolo to o tom. 😂 Myslím, že som to napísala jasné...teším sa z toho a chválim sa, že som zvládla silou vôle niečo zmeniť vo svojom každodennom živote.

Mňa rodičia nenaučili umývať si zuby aj ráno, vôbec neviem prečo, keď oni si umývali... A ani umývať si ruky po príchode domov 🤔 pomohlo mi bývať chvíľu na internáte, to, čo robili spolubývajúce, som automaticky začala opakovať aj ja a zautomatizovalo sa mi to. Neviem, ako je na tom tvoj muž, mohla by si skúsiť opakovať po ňom aspoň keď je doma. A súhlasím s papierikmi, to je dobrý nápad