Ako sa rozhodnúť a ako ďalej v živote?
Ahojte žienky,volám sa Janka,
somn tu nová,ale čítam vás pravidelne, no odhodlanie napísať sem som nemala,až teraz. Som v poslednom piatom ročníku VŠ, so zameraním na cestovný ruch, a neviem, čo ďalej so životom. Ku frajerovi( kt. je odo mńa v inom meste) sa ešte nechcem nasťahovať, mám 25 rokov, ale neviem,čo so životom. Som na tom už psychicky blbo. Popri škole som si privyrábala v jednej spoločnosti na písanie prác, čo mi celkom slušne vynášalo,lenže boleli ma oči z toho aj hlava. Učím sa na ačka, vždy som bola drič. veľa som sa nacestoala za svoj život krátky.Baví ma to,čo študujem aj to, čo robím,lenže nemám žiadnu víziu do budúcna. Rozmýšľam aj nad psychologom, ale ten mi nič neporadí. Neviem sa rozhodnúť a pohnúť z miesta. Neviem,či chcem ísť do práce, či študovať ďalej, či odísť do zahraničia. veľmi ma láka robiť delegátku, prípadne sprievodkyňu, ale nechcem byť zase od frajera toľké kilometre. Mojím snom je žiť pri mori a tam si nájsť nejakú prácu, nemusím byť ani bohatá. Ale zas na druhej strane chcela by som aj študovať ´dalej, trebárs Phd, no s tým je problém,lebo ako tak pozerám nikde ma nevezmú študovať Phd , jedine tam na škole,kde to študujem a to tam nechcem ostať kvôli viacerým veciam. Nemám šancu sa ale inde dostať. Mňa by to aj bavilo a tak,ale nechcem tam,kde som pokračovať. Rozmýľala som nad pedagogickým minimom, prípadne štátnicou z Angliny, ktorú dobre ovládam,alebo účtovníckym kurzom, či študovať niečo inakšie, napríklad žurnalistiku ale odznova neviem,kto by to financovbal, kedže naši ma už nebudú živiť.a ja na to mať nebudem. Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič.Tak neviem, čo so životom, o pol roka sa budem musieť rozhodnúťč, aj skôr,.ale neviem ako a čo dalej. Bola by som rada, ak by ste pomohli nejako, nejaké nápady alebo tak..veľká vdaka
@mihalnickajanicka ja ti napisem co robit uplne konkretne...chod na brigádu do zahraničia (k moru, kedze tam chces zostat)...vyber si krajinu, ktoru si predstavujes a tam sa snaz niekoho si ulapiť. 😀 Najlepsie niekoho pri peniazoch. Budes mat zivot pri mori, nebudes musiet nic robit a ani v snahe vyhnut sa praci zaberat studijne miesta ludom, co maju naozaj o vzdelanie zaujem.
...
Ale musim ta upozornit, ani zdaleka to neni take glamurne, ako sa na prvy pohlad zda. Ver mi 😂
A teraz seriozne:
Hoci sa tvoj problem javi ako malichernost, ja ta chapem. Ja sice uz davno viem, čo by ma naplnilo, ale niekedy ti neni dopriate. Potom treba hladat nahradny ciel a je lahke sa dostat do situacie, ked nevies kam z konopí a co so zivotom.... Mas pravdu, psycholog ti nepomoze... ani zivot pri mori bez roboty. (ba naopak, budes mat este viac casu rozmyslat nad nihilistickymi hovadinami 😀) Tebe treba zahlbit sa do seba, snazit sa spoznat co naozaj chces..a skusat...nevyjde toto, nevadi, skusis hento...neboj sa experimentovat a skor ci neskor najdes svoj zivotny ciel.
PS. Ak si fakt dobra, mas same A-čka a si drič, vezmu ta na doktorat hocikde.
@mihalnickajanicka je blbost chciet len konkretne hrozienka ale nechciet pre ne nic obetovat. Modre z neba na zlatej mise.
K moru chces za delegatku, ale frajer npojde, tak budes drepiet doma.
Phd chces, ale na tvojej skole by si musela (aspon ako odrazovy mostik) strpiet kolektiv a inde ta isto nevezmu, naco to vobec skusat.
Pracu chces, ale s titulmi a uzasnou hlavou predsa nebudes kdesi zacinat od piky.
Vyzeras ako vecna studentka. Hlava nabiflena a v realite nepouzitelna.
Zivot nie su hrozienka, ale drina s titulom, ci bez neho. Z tohoto mas taky strach?
Sorry...zarazilo ma-ze pracovat od 25.r a je ti nanic? No moja zlata...ja som mala po SŠ mesiac prazdnin a uz som sla kmitat. Na VS ma mama nepustila-ze na to nemam...darmo som sa dobre ucila...bola ina doba. Na VS siel 1-2 z triedy...nie ako teraz cela trieda. Urobila som si ju..popri zam. Tuzba bola... Fakt...ak nic nechces robit a ziadna moznost ti nevyhovuje...treba ist do sveta-tam sa ti oci otvoria...a PS: doma pri plienkach a nervoznom muzovi su niekedy vsetky tituly zbytocne....to je ina vysoka skoka zivota 😉
@mihalnickajanicka no ale toto za teba nikto nerozhodne!
X ludi robi od 18.lebo musi a nic ine im.neostava a je uplne normalne,ze po VS a v poslednej dobe uz pocas VS,cize opat dakedy po 18tke,mladi pracuju.
Jedine asi ulovit ineho frajera ako ti tu pisali,dost bohateho,aby ti mohol sponzorovat tvoje studovanie,kym sa ti nebude chciet pracovat (len to uz zas mozes mat problem.vobec pracu najst).
Mne pripadas taka nejaka otravena zivotom a ufnukana.. Ked nebudes mat z coho zit,tvoje rozhodnutia asi budu velmi rychle - najst si pracu,nevyberat,len aby si mohla byvat a mala.co jest.
@mihalnickajanicka boze, aka si ty sprosta 😀 smejem sa strasne
Mna by skor zaujimalo, o com je PhD. na cestovnom ruchu... to musi byt akurat tak dobra ulievaren, ked sa deckam po skole nechce ist robit. Lebo PhD na nejakom vedeckom smere je o niecom inom.. ale cestovny ruch?
@mihalnickajanicka a na margo tvojich urazok voci ostatnym dievcatam, co ,,radsej mali studovat".... ty mozes studovat aj cely zivot, ale.pochybujem, ze ti to pomoze. Urazas tu baby, ktore by vystudovali cestovny ruch s prstom v zadku a ty ides hovorit, aky si.mala cerveny diplom a ucis sa na Acka? To myslis vazne? Popri tvojom cestovnom ruchu by som ja osobne spravila este dve vysoke, a ano mam cerveny diplom, doktorat a to v obore takom, ze ty by si skoncila po prvom rocniku (alebo by si sa nedostala ani tam) s tym pristupom a prazdnou makovicou. A baby, ktore tu urazas, su na tom mozno podobne ako ja, len nemaju potrebu to niekomu cudziemu vesat na nos. Tak ti zelam, aby ti cim skor splasol ten hrebienok, lebo to budes mat v zivote sakra tazke, hlavne ak nevies prijat aj kritiku, kedze zrejme doteraz si bola vychovavana v tom, aka si uzasna... a tie Acka si daj zaramovat nad postel, lebo to mozno bude to posledne, co sa ti v zivote podarilo dosiahnut. Prajem ti vsetko dobre.
@mrkvicka060 urážať ľudí, ktorých ani nepoznáme.. zdá sa mi to pod úroveň..ale aj keď urazate toho kto s tým začal ako prvý ostáva to rovnako pod úroveň..takže ste na rovnakej vlne 🙂
@mihalnickajanicka zacni studovat dalsi jazyk. Anglictina je dnes uz malo a najma v cestovnom ruchu.
Jeden uspesny slovensky podnikatel, prof. Kosturiak napisal viac knih o podnikani, su super, a vhodne aj pre ludi, ktori nechcu podnikat. Precitaj si. Podla neho by sme si nemali davat len otazku " ako dobre zarobim " ale aj " akou pracou mozem byt uzitocny".
Alebo skus ist robit dobrovolnika na nejaky projekt.
Skusaj , hladaj. Nikto ti neda jasnu odpoved , ani na MK.
Tiez by som prehodnotila vztah s chlapcom, ktoremu uz v takom mladom veku staci len to, ze ma teple miestecko. Brrr.
@majtanka222 viete co? Je mi to ale uplne jedno, ja to risknem, lebo mozno svojim jazykom to dievca pochopi 🙂
precital som si to trikrat ale stale som nepochopil,o čo ide autorke :D
@salfusco 🙂 ani na voz ani z voza dole....na houby je aj stále svoje sny prispôsobovať nejakému chalanovi s ktorým aj tak nechce ani žiť, ani mať deti...ale toto vidím u takmer všetkých mladých po škole..že nevedia čo so sebou..treba sa len pohnúť..a robiť niečo..a ak to niečo nebude dobré,tak treba robiť dačo iné..a takto sa spoznávať..a zisťovať čo vlastne chce..
@salfusco ja mam pocit ze ani o nic len vyvolat hadku alebo co 😀 bez nejakeho hlbsieho zmyslu.Asi si potrebovala nejako vyplnit volny cas a zdvihnut ego abo co 🙂
@salfusco ani marisolu sme nechapali........ 😀
@salfusco aj intergalaticky sa to snazia pochopit...ale nejde im to...vid priklad dole:
ja ta asi tiez nepotesim, ale mam pre teba par neprijemnych sprav:
- rovno zabudni na čisté áčka, červené diplomy, v realnom zivote to nikoho nezaujima, ziadneho zamestnavatela....
-ak chces od zivota viac, ako robit "sekretarku" (pisala si to tak), tak zacni zit realny zivot, pretoze mat viac, znamena aj nieco pre to spravit...a to neznamena, ze budem studovat pre studium alebo ze sa neviem zaradit... Kariera zacina v praci, nie v skole! skola ta moze nakopnut..ale drina prichadza v realnom zamestnani s ulohami, terminmi, zodpovednostou, a jasne s neustalym vzdelavanim sa
- studovat cestovny ruch a nechciet ist robit vonku kvoli frajerovi je pre mna dost divne, hlavne, ak sa nechystate vziat, zalozit si rodinu... cize tym padom mozes si rovno skrtnut pat rokov zivota. Uprimne, velmi rada by som bola, keby sa konecne spoplatnilo vysokoskolske studium
- velmi by ti pomohlo, keby ti rodicia pomohli.
ako?
umoznit ti prispeivat na stravu, najom, dajme tomu zo 250 eur mesacne...
- mozes si pomoct aj sama.
ako?
najdi si najom, niekde izbu, minibytik, zacni si platit naklady na zivot, energie, stravu... a pomoze ti to dospiet, je to super vec 🙂
A co by som ja robila na tvojom mieste?
Ak by som bola jazykovo zdatna, sla by som vonka robit, napr. tu delegatku, aspon na dvojrocnu zmluvu 🙂 Neviem, pre mna by nikdy frajer nebol dovodom zadebnit sa hornej dolnej 😉
@mihalnickajanicka ešte ma napadlo k tomu frajerovi.. Ty svoje sny prisposobujes jeho.. ale on s Tebou nechce ist ani len na nejaky cas zit k moru.. ak sa este nechces tolko viazat, tak sa neviaz.. inak to naozaj vyznieva, ze vlastne chces aj nie niekam ist. chces studovat aj nechces.. nechces robit nic, co ako predpokladam Tvoje okolie povazuje za nezmyselne.. mne pomohlo si uvedomit, ze sa nemusim nikomu stale prisposobovat, mozem ist svojou cestou a byt spokojna. a ak ten niekto kto je pri mne, ziada prisposobenie sa len odo mna a sam pre to nic neurobi, tak skor ci neskor to cele prave na tomto krachne.. a na okolie sa tiez vykasli a uvolni sa, netlac na seba...kludne zacni robit aj nieco, co Ti prave nedava zmysel, lebo vsetko, kazda skusenost nas posuva..nikdy nevies, kde koho stretnes, co Ti da nove napady, myslienky..posunie Tvoj zivot zase inam..niekedy nas na tych najbizarnejsich miestach cakaju najvacsi ucitelia.
presne ma napadlo ze aj ked by si na zaciatok robila nieco co sa ti zda neprimerane tvojmu vzdelaniu aby si nacerpala skusenosti a mozno potom by si sa rozhodla mozno co dalej 🙂 s frajerom sa porozpravaj a opytaj sa ho ako si predstavuje vase spolocne spoluzitie 🙂 drzim palce
@mrkvicka060 Tiež som nevedela, že ak mám červený diplom má byť namyslená hus a ísť do práce mám považovať za úbohé. No čo už - učíme sa celý život 😀
Autorka - baby Ti tu dali tú najlepšiu radu:
Buď práca aby si zistila o čom je reálny život, alebo choď študovať hoci aj na inú školu. Z vlastnej skúsenosti viem, že Ťa zoberú aj inam, no chce to skúšať a snažiť sa a ver, že aj bez známostí sa dá vyštudovať.
A popritom si doštuduj slušné správanie 😉
@bluff no praveze cestovny ruch na vyske nie je o sprievodkynach, ci predajcoch v CK, na to je stredna skola, ktora ma take zameranie.
od vysky sa ocakava ze ides sa sustredit na stredny ci vrcholovy manazment, ale jasne, nejak sa tam musis dostat 😀
napr. casto vidis v spravach, ze sa vyjadruje lenka matasovska....ona ma typicku poziciu pre vysokoskolsky vzdelaneho cloveka, a aj studovala cestovny ruch v BB
ja osobne by som spoplatnila studium na vysokej skole s tym, ze je tam aj moznost pozicky pre kazdeho...nech si kazdy uvedomi, ci nieco aj realne chce po skole alebo nie...a uz je pre mna nepochopitelne, ked rocne pomaly kazdy druhy absolvent strednej ide na vysku... tiez by som to ohranicila na "topku" dajme tomu 15 %...
nie kazda pozicia potreuje vysku..a preto to realne aj tak vyzera v tomto state.
@mihalnickajanicka citala som tvoje prispevky a urobila som si o tebe obraz. Bohuzial, myslim,ze je uplne jedno akou cestou sa rozhodnes uberat. Stastna nebudes tak ci tak. S tvojim pohladom na svet a pristupom k zivotu stastna nebudes nikdy. Musis najprv zmenit samu seba, neviem co ti poradit, skus mozno psychologa, ci by ta nevedel nasmerovat..
@gita17 psychologa jej odporucali uz predtym, ked pisala pod nickom marisola. Ale ona vravi, ze jej nepomoze, lebo to by musela chodit dlhodobo a na to ona nema nervy.
Problem je, ze ona nema nervy na nic a na nikoho. Sebecka a rozmaznana.
@mihalnickajanicka citala som len Tvoj uvodny prispevok,neviem kto Ti co poradil,ja dam vsak na moj dojem,takze podla mna si v prvom rade neveris,vsetko vidis vopred cierno,napr:ze na inu skolu Ta nevezmu ,vopred si to vzdala,a pritom ak pises ze sa ucis na VS na same "A "... Tak tam by problem byt nemal,nie??ina vec je ta,ze teda rodicia by Ti to uz neplatili,comu ale neverim,ak to bolo doteraz takto,Tvoji rodicia budu len radi,ze ides studovat dalej...ak by aj nie,nemas male deti,ak mas na to dobru hlavu vystudujes Phdr aj popri praci,nebudes ani prva,ani posledna.Je potrebne u Teba popracovat na sebavedomi,v Tvojom pripade asi tam bude jadro Tvojich problemov

@katka2602 asi, správaním je zase o pár rokov pozadu za svojím vekom, tak sa to vlastne vyrovná...