icon

Ako sa rozhodnúť medzi životom v zahraničí a na Slovensku?

27. nov 2024

Ahojte. Prosim vas, otvorte mi oci 🙏 Zijeme s manzelom a dietatom dlhe roky v zahranici a mne v pravidelnych intervaloch sibe a chcem sa vratit na Slovensko. Tu mame krasny prijem,kamaratov,zabehnuty zivot,ale mna stale prepadava myslienka na navrat. Nemusite mi hovorit,ako to tam je politicky/socialne/zdravotne zle. Ja to vsetko viem a vnimam a aj tak ma to tam taha. Co s tym???

carrot_apple
27. nov 2024

ja som bola v zahraničí 5 rokov a vrátila by som sa iba kvôli peniazom a postupom času by som musela ísť hľadať niečo iné aby bolo viac penazí lebo už máme deti, a to sa mi už nechce. Keď som si spočítala aké všetko bolo drahé, doprava do práce, prenajatý dom, skôlka či jasle či opatrovateľka, všade potrebuješ auto alebo sa trep autobusom, nemocnica ďaleko, všade čakáš dlho na všetko...tak mi to vyšlo cca to isté ako na Slovenku. V zahraničí som bola stále cudzinka pre všetkých. Na Slovensku som doma. Medzi svojimi. Ani moj muž neľutuje. A máme tu vlastné bývanie, tam by sme si nikdy nekúpili svoje bývanie, je to neskutočne drahé a musíš mať príjem minimálne 3500eur(+3500muž) aby si vyšla s dvoma malými deťmi, veď len opatrovateľka stála 1200-1500e. .. . ... . ... prenájom domu 1500e... ... .. .. ani už nejde rátať. Načo.

f333
27. nov 2024

Pani autorka. otvorit oci ti nemaju cudzi ludia,ale ty a manzel sa musite dohodnut a zhodnut ,kde budete zit a vychovavat deti..Kde mate domov pre svoju rodinu.

Kde mas domov? tam,kdesu tvoji rodicia/hoci milovani aje ti zanimi smutno/ alebo tam,kd mas manzela ci pripadne aj dieta... Akokolvek ti je smutno za rodicmi,tak dospela vzdelana zena vie,kde je jej domov a zazemie.Avie aj to,ako lahko sa da letecky aj cez vikedn ci inokedy si zaletiiet na sk Preco by simusla len 4 krat vidiet rodinu ci dieta starych rodicov? ...
. za vyse hodiny si vo Viedni ana sk je to skok.. taxi ci ina forma dopravy je uz malickost.......takto ja lietavam a to casto roky....
Zijem v De uz 23 rokov...Nidy somn emala problem navstivit na sk koho som chela a kedy som chcela.Ato aj s dietatom... .Ved byvate len nedaleko v AT.....to je nejaka vzdialenost? ved let na sk,ak je autom dlha cesta......... A Tvoji rodicia ta mozu navtivit tiez,kedy sa im zachce.Ci nie? A ak z nejakeho /zdravotneho ciineoh dovodu nemozu ci nechu/ tak ty mozes dufam aj s dietatom letiet...Takze vzdialenost problem by nemal byt....
Takze tvoja nespokojnost neprmeni pravdepodobne z dialky,ktora ta deli od rodiny.ale z toho,ze necitis, ze v AT , mas domov.Napriek tomu,ze tam ma s prave tych najblizsich..takkze patraj vo svoje pamäti a bud uprimna k sebe,co ti vlastne vadi skutocne na tvojom terajsom domove....
A
Velmi zalezi na tom,ake aj finacne podmienky na zivot tam mas.....pretoze ak ma dobre fin.podmienky,tak nemas problem zit v dobrej lokalite, mat sukr.zd.poistenie su//ci byt samoplatcom, dieta dat do dobrej sukr.skoly a platit si letenky na navstevu,kde a kedy len chces.....
Ale to mas aj na sk,pokial mas na to financie..
Mna len prekvapuje,ze zena tvojho vzdelania a povolania sa pyta na mk ,co ma robit so svojim zivotom..
Pretoze nech ti povedia tu debatujuci cokolvek, je to ich skusenost ci predstavy..Ty mas ine podmienky a inu skutocnost,z akej musis vychadzat....
Mnohi z tych,ktori ti pisu, ze ako je na sk zle, sami ani tusenia ,ake podmienky pre zivot su v zahranici. pretoze tam neziju.... A teda nemozu porovnavat objektivne....
Takze len ty a nik iny moze posudit, kde je pre teba domov a kde budes zit.....
.
Tym,ze obaja ste Slovaci ,tak sa mozno nechtiac aj izolujete,takze nadvizat na priateltva je tazsie.....Ale da sa to.......Zatie roky by si mala mat uz vybudovany v At domov pevne..Ak ho nemas, tak nikde na vasej strane je probem... A na ten sa treba sustredit....

xckaretxxx
27. nov 2024

Nenechaj sa opantat ostatnymi. Mne sa na SK žije dobre. Peniaze nie sú vsetko

pseudomonas87
27. nov 2024

Dosť máme podobne tie naše príbehy, my sme tiež chceli sa vratit, kým dieťa pôjde do školy. Inak sme rozmýšľali aj nad tým že pôjdeme do Rakúska či čiech, ale nás problém by sa tým nevyriešil. Mám mladých rodičov, ale už vidno, že sa to hlavne ocovi začína nabaľovať a chcem im aj ja pomôcť. Zatiaľ neľutujem, kúpili sme dom, pol hodiny od našich, minule mi mama viezla malú do škôlky , vyzdvihne keď treba. No musíte si zvážiť pre a proti, uvidíme čo budem hovoriť na 10 rokov, ale zatiaľ dobre. A ako atestovana Dr robím na 0,8 úväzok a mám pekný plat.

lusyc
27. nov 2024

Panebože, nevracajte sa. Presťahujte sa k východnej hranici Rakúska, ale hranicu neprekračujte. Ved tu nič nefunguje, so všetkým problém, veľa roboty za málo muziky...celé zle .

pseudomonas87
27. nov 2024

Ešte by som dodala, to čo mi povedala prednostka kliniky, musíte sa ale pripraviť na to, že niektorí ľudia šíria okolo seba takú zlú náladu, nemôžete sa nechať nimi stiahnuť dole 🙂 myslím že je to veľa aj vlastnom nastavení.

ahhola
27. nov 2024

Pod domov😅a uvidis, ci to je "ono". Do Grazu sa vratis kedykolvek, prinajhorsom. Som myslela, ze ste niekde v UK a vy za rohom.

autor
27. nov 2024

@f333 Prepac,ale toto co je za vylev? Chcela som vediet,ako to maju ostatne zeny,ktore zili v zahranici a vratili sa. Popripade ako sa zije ostatnym na Slovensku. Neznamena to,ze zajtra balim kufre a letim. A to,ze nezijem daleko,to je sice pravda,ale pri pracovnych povinnostiach sa neda casto jazdit(praca sviatky,vikendy) a zaroven nechceme travit vsetku dovolenku a volny cas na cestach a len na Slovensku. Kamaratov a zazemie tu mame,ale asi si trafila,ze domov nie 🙁

pseudomonas87
27. nov 2024

Presne toto, dovolenka, vždy na SVK, aby sme sa videli s rodinou a už ma to štvalo. Vianoce, veľká noc, letná dovolenka, stále tá istá pesnička....poďte domov

f333
27. nov 2024

Anonym, nie ja som tu uviedla vylev... .Ale ty,ktora si napislaa/co ma prekvapuje taky slovnik u vzdelanej lekarky ze ti ´sibe/ a na zaklade toho som si o tebe utvorila svoj nazor a tvoja prudka reakcia auplne nekonstuktivna ale skor emocna.. ma v tom len utvrdila....

Takze Vidam azeny ako ty ,co sa rozhodli po rokoch v zahranici vratit na sk... a mnohe ziadali pravnu radu ohladom navratu..... pretzoze tam je vela problemov,ktore potom treba rriesit .. A tak vidim a poznam ich dovody, a dilemu ,ci sa vratit aci nie..... .A su podobne tvojim. Atak som napisala,ze tam vidim ako sa da dany problem riesit.....
Ama akosom uviedla rozne risenia,ale tie su uz len antebe atovjim manzelovi.Nikto tinemoze dat radu,ci zostat ci sa odstahovat..pretoze tymas iny vychdiskovy bod navrtu ci zotrvania ako iny v pod.alenie totoznej situacii aaplikacia na tebaa tovju rodinu je nemozna....
A prekvapuje ma tvoja neracionalna reakcia.ja len dufam,ze profesne si na to s racioanalitou lepsie....

simka17161
27. nov 2024

Počuvaj srdce.

romanovic
27. nov 2024

Prosim ta, neznic si zivot a nevracaj sa do tohto Smeracko- proputinovskeho pekla 🙏

ahhola
27. nov 2024

@romanovic iste, lebo v AT ma tie spravne nazory a postoje 100% rakusanov, v tom aj polka machometanov a nefachcenkov😡

gabika0825
27. nov 2024

Keď tá to sem ťahá tak pridi naspäť. Odísť môžete kedykolvek naspäť… myšlienky sa nezbavis pokial si to nevyskúšaš, buď budeš spokojná alebo tá to po roku prejde a pôjdete naspäť tam odkial ste odišli.

misulkar
27. nov 2024

Nerob to! Píšem z vlastnej skúsenosti. Žila som 10 rokov v Nemecku, toto leto som sa s deťmi presťahovala na Slovensko. Manžel ešte ostal v zahraničí. Nie je deň, aby som svoje rozhodnutie neľutovala. Ťahala ma späť najmä rodina a (spomínaný) spomienkový optimizmus, necítila som sa "doma" však už ani v Nemecku a dúfala som, že rodná vlasť je to pravé... Ešte sme tu krátko, dávam stále Slovensku šancu, ale momentálne tu nie som úplne šťastná. Nechcem však znova robiť deťom stres a zas všetko sťahovať, celkom dobre sa uchytili v škole a v škôlke (tak sa "držím" najmä kvôli nim).
Takže moja rada: nevymýšľaj! Naozaj, služby, ľudia a hlavne mentalita je niekde úplne inde, na čo si zvyknutá. Vrátiš sa v čase (aspoň v niektorých oblastiach). Zahraničie nie je zelenšie, ani pečené holuby tam nelietajú (to vieme), ale stále ponúka oveľa viac plusov. Držím palce pri rozhodovaní.

sisska96
27. nov 2024

@carrot_apple presne tak. V Rakusku zarábaš 3x, ale výdavky sú neskutočne vysoké. Takže tam nikdy v živote si človek nemôže dovoliť vlastný dom. A tu v pohode môžeš splácať hypo. Aspoň my vieme, máme kľud, dom, pestujeme čo potrebujeme, máme dobrú robotu, rodinu v blízkosti

aylinn_
27. nov 2024

Aj ja som žila roky pri mori. Krásny kľudný život , síce som tvrdo a veľa pracovala, ale mala som pokoj , žila som v krásnom prostredí , iná mentalita atď. Tiež mi preplo, že sa chcem vrátiť, platila som si voyo a zvieralo mi srdce pri každej reportáži v správach , ktorú natáčali niekde v uliciach Bratislavy, videla som Aupark a celá som bola bez seba, že ako by som tam išla na kávu s tými falošnými kamarátkami ktoré tam mám , zrazu mi začala chýbať aj rodina s ktorou som síce nemala nikdy nejaký silný vzťah, že by sme sa zabíjali za tým , aby sme spolu trávili čas , ale vytvorila som si sama nutkanie byť pri nich a tak som tomu prepadla , až sme sa nakoniec vrátili a teraz si trieskam hlavu o stenu a ľutujem to každý deň , pretože vrátiť sa už nemôžem. Bolo to najhoršie rozhodnutie môjho života. Zničila som tým život aj môjmu synovi aj sebe.
Radšej to v sebe potlač ako potom zažívať toto čo ja 😄☝🏻

janinah
27. nov 2024

Píšem ti kvôli vete.ze sa bojíš o budúcnosť svojho dieťaťa.Ja mám tri už dospelé deti.jedna žije s rodinou v zahraničí aj vždy bude.jedna pár km od nás rodičov a syn maturant smeruje na VŠ min.do česka a žiť na SK nechce.Zaver? Šikovné dieťa sa nestratí.Ty ako rodič ho mozeš jedine celý život podporovať.Podla mna je úplne jedno či tvoje dieťa bude mať základné vzdelanie u nás alebo v Rakusku.na vs môže ísť aj na Oxford...alebo si postaví hlavu a bude kuchárka v dobrej reštaurácii.to teraz nevieš...
Takže sa sustred na svoj život.kde ty chces žiť a aj zostarnúť.Mam 61 r.a napíšem.ze je mega dôležité sa zabezpečiť finančné na starobu.tvoja generácia už dôchodok mať nebude a vlastne tie sk dôchodky sú skôr na smiech aj plač.Tiež ber do úvahy.ci bude mať kto dochovat rodičov.ci bude pre teba riešenie posielať peniaze opatrovateľkam.ale nebudeš môcť objať starnúceho rodiča osobné.Ten čas príde ani sa nenazdaš.
Keby som bola na tvojom mieste asi počkám na najbližšie voľby.Tato zberba nás ťaha ku dnu a obyčajným ľuďom sa tu bude žiť čoraz ťažšie.Peniaze nie sú všetko.ale tu sa už siaha na slobodu a na celej čiare vyhráva klamstvo.Toto vôbec nie je dobré.aj keď nádej ešte nezomrela.

veselo_neveselo
27. nov 2024

Mas v zahranici vytvorene zazemie, naozajstnych kamaratov? Co ta taha na slovensko? Ty si to musis pomenovat, my ti s tym nepomozeme.
Ale niekedy je treba sa rozhodnut, ze tu si vytvaram domov, tu zijem.

Na slovensko sa vratit mozes vzdy, aj ked uz dieta chodi do skoly. Vzdy tam bude. Nemusi to byt hned.

Podla mna ta strasi ta definitiva, ze ked to nestihnes do zaciatku skoly, tak uz nikdy...ale to nie je pravda. Vzdy sa mozes vratit. Otazne je, ci teraz je ta spravna doba.

loliki
27. nov 2024

Snívaj ďalej a naplánuj si to cca o 5, možno o 10 rokov. Teraz viacerí riešia opačný problém. Kam zo Slovenska odísť. Môžeš nám pritom pomôcť. Možno celé Slovensko príde za tebou. 🙂 Chvíľu počkaj.

simca06022011
27. nov 2024

@diewcatqoo jaaaj lebo to v zahranici nevidno :DD odute ksichty :DD Vsade najdes aj aj...

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
lindahhh
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
27. nov 2024

autorka, keby si bola od SR na druhej strane zemegule, pochopim.. ale ak si len tuto za rohom, nic vam nechyba... neries... niekedy myslienky su kadejake, vymyslame, chceli by sme co nemame (aj keby to nebolo lepsie :DD) neviem ci sa ta mysel nudi alebo nie.. ale ked si clovek zrata 2+2 tak pochopi, ze mu je naj kde je. A ani rodina by nebolo velke plus, ved sa pozri ako sa vadia ti, co su na kope doma s rodicmi, ze prave ta vzdialenost udrzi vrucnejsie vztahy, ludia su si vzacnejsi🙂) ak teda uplne nezrusia kontakt... Alebo ako casto sa realne vidia, vsak ked pracujes + deti + povinnosti = ledva mas cas za niekym utekat z rodiny.
Samozrejme, nie je to pravidlo...
A k tomu kydaniu na Slovensko tuto v teme: v kazdej krajine je nieco, v kazdej jednej maju ludia rozne nazory/nalady/zvyky a nieco tam nefunguje/funguje inak.. vsade najdes spokojnych aj nespokojnych obcanov, najdes tam zlodejov, nasilie, nezmysly rozne. CI pojdes do FR, DE, alebo len do CR/SR... maloktory si ale tak kyda na vlast ako prave slovaci, ktori su ale tisko ked treba nieco riesit (vykrikovanie nezmyslov neratam). V 99% sa neozve ani jeden, tam kde ma, aby sa nieco pohlo/riesilo, ked mu niekto krivdi, ked nedosatva to co ma = ci v tom nefunkcnom skolstve, zdravotnictve alebo na uradoch. Cize kazdy jeden frflosko internetovy, krcmovy atd, si za to moze sam, jednotlivec, nie nemoze za to cely štát (a nie, fico ani pele nedostali hlasy vacsiny slovakov, takze nie, nie su tu ludia prepnuti, dokonca ani ti co ich volili nie su prepnuti, proste maju iny nazor. Ano v demokracii novej sa to nenosi:D)

@lindahhh k akym nam, ked tu nezijes? :D

tinaslukaskom
27. nov 2024

NEVRACAJ SA! Ja som tieto pocity mala pred 5rokmi, tak sme sa vrátili žiť na SK a vieš čo... Odkedy sme tu ide všetko dole vodou, keď sme žili v zahraničí mali sme všetko dom, kamarátov, prácu, a hlavne sme mali veľa času na seba, chodili sme sa zabaviť aj keď sme malý maleho, a teraz, manzel chodí na 5-6 týždňov do prace, keď príde na par dni nevie co skôr, ja som sama doma s deťmi a všetko je na prd. Cele zitie tu je na prd, ak tam máš dobrý život NEVRACAJ SA.

priscilla07
27. nov 2024

Myslím že by vám úplne stačilo prísť 2x do roka domov na 2 týždne, a prejde vas chuť na návrat domov.

tundra
28. nov 2024

@f333 napisala si to, velmi pekne👍.

diewcatqoo
28. nov 2024

@simca06022011 ano, aj v zahranici vidno odute ksichty. Ale tu je to skor nezvyk, ked na teba niekto v obchode alebo v restauracii vystekne... no na Slovensku je to standard.

vevesh
28. nov 2024

@diewcatqoo a hlavne, v zahranici ked sa ozves na oduty ksicht, tak 2x si to clovek nedovoli (aj skrz nadriadeneho). Ja to volam "vitacia formulka" ten oduty vyraz. Raz sme kvoli tomu ani sprepitne nedali..🫣🤷‍♀️

tiezjedna
28. nov 2024

@autorka a prečo fungujete len jednostranne? Vy rodine nechýbate? Oni nevedia sadnúť do auta/na bus/vlak/lietadlo a prísť za vami? My sa s rodinou navštevujeme vzájomne, aj mimo sviatkov, pretože brat aj švagrina zmenujú, takže keď sa radi prispôsobíme my im, keď im to hodí a dohodneme sa, dorazia na pár dní a užijeme si Prahu aj pohodu na záhrade. To isté moja 80 ročná mama, minimálne 2x za rok príde sama, a aspoň raz sa skĺzne s bratom. Ak je to u vás o tom, že ste si zvykli všade lietať len vy, tak možno preto vám ten pocit "domova" chýba tak, kde teraz vychovávate dieťa a žijete...