icon

Ako sa správať k otcovi, ktorý podvádza mamu?

22. jún 2021

Ahojte, prevalila sa nám v rodine zložitejšia situácia. Mama prišla na to, že ju otec podvádza, s vydatou ženou a ďalšími.. Otec je vzorný katolík, každú nedeľu chodí do kostola, mesačne na spoveď, každého by rád moralizoval a potom zistíme toto, nečakali sme to vôbec. Ale toto nie je problém. Problém je ten, že sa o tom nerozprávajú. Mama sa ho na to opýtala, on zaprel a akoby je téma uzavreta. Nič si nevyjadrili. O rozvode nechce hovoriť ani ona. Je na ňom finančné závislá a nechce to meniť.
A teraz otázka: ako sa k tomu máme postaviť ako deti? Taktiež sa tváriť že sa nič nestalo alebo žiadať aspoň nejaké vysvetlenie?
Ich vzťah je dlhodobo nefunkčný, takže sa mu ani nečudujem. Myslím že sú spolu z otcovej strany len preto aby okolie nepovedalo že sa rozvádzajú, aby hanba nebola, keďže sú katolíci a z maminej zase tie financie. Píšem ako anonym lebo ma tu mnoho ľudí pozná. Ďakujem za rady. Vôbec neviem ako sa k tomu postaviť. Nie som na neho za to ani nahnevaná, len by som chcela počuť pravdu z jeho úst. Dôkazy som už videla a sú jasné.

Strana
z3
janickacrazy
22. jún 2021

Tvoja mama ma teda pekne smutný život. Nemôžeš ju prihlásiť na nejaký krúžok šikovných rúk alebo jogu? Určite by jej to prospelo. Ja som moju mamu veru prihlásila, keď ostala na dôchodku, mala 65 rokov a veľmi jej to prospelo.

kiwi3
22. jún 2021

@janickacrazy ked je veriaca, tak ani na jogu nemoze ist
kurnik, ten otec je ale pekny krestan. popija, smilni, ale vsetko je navonok ok. keby nieco, tak ajtak si za to moze jeho psychopaticka zena (ktora to ma mimochodom z neho, ale vsak co). podla mna okrem ineho aj dobry manipulator.

janickacrazy
22. jún 2021

@kiwi3 To vážne? No tak sú aj iné cvičenia alebo čokoľvek. A keď môže otec smilnit aj popíjať, prečo by aj ona nemohla dačo porušiť, no nie?

kiwi3
22. jún 2021

@janickacrazy no, ale obavam sa, ze neporusi. to by ju nieco muselo fakt nakopnut. cely zivot z nej robil chuderku, co ma sediet doma, lebo nic nevie. zjavne mu to tak vyhovovalo.
ale inak suhlasim, nie je lepsie cvicenie ako joga, nic tak dobre neposobi na telo aj dusu zaroven

januska172
22. jún 2021

tvoj otec je pokrytecký debil, ktorý sa skrýva za kresťana. Tvoja mama je psychická chorá a on ju ničí. Ešte možno u okolia sa prezentuje ako obetavý a súcitný človek. Tvoj otec musí mať poriadne silný žalúdok a veľmi úbohý charakter.

ledgerka
22. jún 2021

Tvoj otec to ma dlhe roky vsetko dobre premyslene. Ako spravny krestan sa nemoze rozviest, preto dostal manzelku do pozicie od neho zavislej zeny, ktora sa s nim nerozvedie za ziadnych okolnosti. Takto si moze slobodne robit co chce a s kym chce, a potom to len vsetko poprie. To je dovod preco nemala ist nikdy do prace, aby sa nahodou nestalo ze bez neho prezije.

andreatytler
23. jún 2021

Je mi velmi luto ze mas takyto problem. Moji rodicia sa velmi skaredo rozviedli. Otec podvadzal mamu. Mama podlahla alkoholu. Nie je to take iste ako tvoj proble, ale viem ako sa citis. Na jednej strane bezmocnost (lebo to nie je tvoja vec) a na druhej strane rozhorcenie (lebo to je tvoja rodina a nemozes to ignorovat).
Ja som sa nerozpravala ani s otcom ani s mamou. Nedalo sa na tu temu, lebo to to skoncilo osocovanim jedneho rodica druhym. Ale obom so im povedala svoj nazor na situaciu. Tebe by som poradila to iste. Rozhovor s otcom nebude mozny, lebo on sa potrebuje pretvarovat ze sa nic nestalo... inac by ho jeho krestanske svedomie ohlodalo na kost. Ale urcite by som otcovi dala monolog a povedal svoj nazor na ich vztah (aj ked je to ich vztah, bytostne sa ta dotyka). A urcite by som mu povedala aby ma uz nikdy nepoucoval o moralke, lebo nema pravo. Ak sa budes tvarit ze sa nic nedeje, nahravas otcovi do kariet a podporujes jeho falos a neveru.

Z opisu tvojej mamy a tvojho otca mam hrozny dojem. Otec manipulator a mama zdeptana. Ale ci sa s tymda nieco robit to neviem. Mozno len povedz mame, ze ak by sa chcela od otca odstahovat alebo poziadat o rozvod, tak jej vo vsetkom pomozes a budes stat pri nej.

Drzim palce aby to to bolo co najmenej bolestive.

andreatytler
23. jún 2021

@kiwi3 To vazne je joga zakazana pre katolikov?

kiwi3
23. jún 2021

@andreatytler ano, lebo vychadza z ineho nabozenstva. Uz som to pocula viackrat, ze joga je zla a ze to nemam robit

autor
23. jún 2021

@janickacrazy Najbližšie mesto je 30km vzdialené, a to ona nebude chodiť. Povie mi, že načo - kurz šikovných rúk. Jóga je pre katolíkov niečo ako znamenie diabla, takže to asi ťažko. Chcela som ju prihlásiť na zumbu, ale vraj je to veľmi náročné, takže to zarazila.

Ja veľmi nemám dobrý vzťah ani k mame a už ani k otcovi. Otec sa väčšinu života snažil, aby sme mali všetko čo sme potrebovali. Stále bol v práci (a po práci potom pil). Mama tiež nie je úplne bez viny. Stále na neho kričala, nemala naň milého slova a on makal a makal a potom sa vyhýbal domácnosti tým, že chodil do krčmy (mne to tak pripadalo, že je tam radšej než s ňou). Mama mala aj také obdobia, kedy si nič nepamätala a bola agresívna (preto bola na psychiatrii), viac krát na nás deti fyzicky zaútočila. Posledné obdobie je ale celkom vpohode, je na liekoch, tak ju to nejako tak tlmí. K sebe domov by som si ju ale nevzala, pretože nikdy neviem kedy sa jej stavy vrátia a nechcem aby mi ohrozovala deti na živote. Ak by sa rozviedli, majetok by sa predaj a mama by si kúpila malý byt niekde v meste a tam začala odznova (skúšala sa s tým nejako vyrovnať, nájsť si nejaké záľuby), otec tipujem, že by urobil to isté.

Je to ťažké, lebo na jednu stranu som na neho nahnevaná, že takto mamu klamal a celé tie roky to správanie len zvyšovalo jej chorobu,, na druhu stranu ho ľutujem, lebo skutočne život s mamou je dosť zlý.

zuzliq
23. jún 2021

@andreatytler na to nie je také jednoduché odpovedať. Pokiaľ sa joga berie len ako cvičenie, samozrejme nie je problém. To je aj oficiálne stanovisko Konferencie biskupov Slovenska. Ale ak niekto má záujem aj o duchovno za tým, mal by si uvedomiť, že to nie je v súlade s katolíckou vierou (podobne ako rôzne veštice, amulety, červené šnúrky na rukách a rôzna mágia). Samozrejme je každého osobná vec, ako sa rozhodne. Ale ak verím na čakry a reinkarnáciu, asi by som si mal sám uvedomiť, že nie som Katolík. Každý s tým musí naložiť už vo svojom svedomí ( napríklad aj tak, že prestane patriť do oficiálnej cirkvi).

janickacrazy
23. jún 2021

No to boli len príklady a vy na dedine nič nemáte? Napr. u nás je cvičenie pre ženy aj na dedine a nemusí to byť zrovna joga. Keby išla raz za týždeň do mesta, tak čo by sa jej stalo? Veď ona žije horšie ako 80-rocna babka. To nikam nechodí?

andreatytler
23. jún 2021

@zuzliq
@kiwi3
Dakujem za vysvetlenie.

autor
23. jún 2021

@janickacrazy Nikam. Iba do obchodu, do potravín a do kostola.

eeffka
24. jún 2021

z toho co si napisala o vasich a ich zivote, je vcelku zazrak ze ste sa ako deti dozili dospelosti a otec sa neupil na 2.svet. odhliadnuc od kostolnikov sa mu ani necudujem a v podstate ho obdivujem ze drzi rodinu. Ja by som sa rozviedla uz davno.

sasa1310
25. jún 2021

otázne kedy sa bude chcieť otec rozviesť. Potom čo bude robiť matka? Na tvojom mieste by som skôr riešila matkinu lenivosť ako otcové záletníctvo. Ešte aby si ju potom neživila ty, keďže dôchodok bude mat taký aký si zaslúži

Strana
z3